lord_kr pisze:Budowa sieci komórkowych w UK trochę różni się od tego co można spotkać w Polsce. [...]
Słyszałem o tym wszystkim co opisujesz. Słyszałem też opinie, że ludzie właśnie z UK i USA, odwiedzający nasz kraj, wypowiadają się bardzo pozytywnie o działaniu sieci w Polsce.
-Gosc- pisze:Kwestia roku 2020 tak obstawiam w Polsce gdy GSM będzie bardzo przycięty.
I pierwszy zacznie pewnie Plus.
lord_kr pisze:Zbyt wiele osób korzysta ze starszych terminali po prostu "do dzwonienia". Operator który zdecydował by się na taki krok mógłby spodziewać się odpływu takich użytkowników.
Mogą zrobić manewr jak z CDMA w Orange czyli wpisać w regulaminie, że GSM jest opcjonalny, albo w ogóle, że nie ma gwarancji dostępu do starszej technologii. To samo z telemetrią.
lord_kr pisze:Zwłaszcza że LTE800 ma porównywalną o ile nie większą przenikalność.
Tak i obecnie nie jest to wykorzystywane ze względu na potrzebę zrzucania z LTE do 3G w przypadku rozmów (na słuchawkach bez VoLTE). Nie wiem czy pamiętacie, ale jak odpalili początkowo kilka stacji z LTE 800, nie było VoLTE, to zasięg był bardzo duży. Zmniejszono go później pewnie ze względu na handover do 3G. Nie zapominajmy jeszcze, że w nie tak dalekiej perspektywie jest LTE 700.
lord_kr pisze:Z ciekawości zapytam wiedzących lepiej: jaki maksymalny zasięg ma stacja bazowa LTE ? W przypadku GSM jest to bodajże 37 Km.
GSM to może działać nawet do 120 km w konfiguracji Extended Range. Jakby coś takiego było w LTE to pewnie taki Play wykorzystałby to i odpalił VoLTE.
p2225 pisze:W każdym razie Plus będzie ciął najpierw GSM900 i trochę U900, które i tak musi jeszcze długo utrzymywać pod BDI Aero2.
Dlaczego musi? Musi być dostęp do BDI, a pierwotnie BDI to jednak LTE. Zrobią manewr jak pierwotnie czyli zamiast LTE2600 dali dostęp w U900, potem rozszerzyli do całego GSM i UMTS Plusa, a LTE zostało w płatnych pakietach. Przytną U900 i dadzą dostęp do pojemnego LTE (całego), w którym 0,5 Mbps to żadne obciążenie, a lepsze wykorzystanie zasobów. UKE pewnie znów się zgodni.
lord_kr pisze:Nie ma sensu się kłócić to nie mecz piłkarski

fakty są jednak takie że VoLTE jest zbyt niedopracowane i za mało powszechne a ilość urządzeń 2g zbyt duża.
Wiesz, z tym niedopracowaniem i brakiem dostępności była podobna dyskusja przy okazji uruchamiania UMTS900. Sam widzisz jak jest obecnie.