• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 25 z 39
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 39

#315400  autor: mariusz9a
 04 lut 2009, 10:14
widex pisze:
dechomenon pisze:polkomtel w 2009 ma plan aby wszystkie miasta 10tys mieszkańców miały 3G ambicje bardzo fajne...ciekawe jak to wyjdzie:)
Wierzę ;] Prędzej wybiorą mnie na prezydenta .
A ja wierzę. Ostatnio wyrasta u Plusa 3G jak grzyby po deszczu. I najlepsze jest to że działają, a nie tak jak kiedyś na 5h i 3 miesiące przerwy. Działa też pełno nodeB bez pozwolenia UKE czym jestem bardzo zaskoczony :-|

#315406  autor: widex
 04 lut 2009, 10:32
mariusz9a pisze:I najlepsze jest to że działają, a nie tak jak kiedyś na 5h i 3 miesiące przerwy.
U mnie działała stacja ok 6h (12 grudnia 2008 - w tym dniu anteny zostały zawieszone) i do teraz cisza. Stacja otrzymała pozwolenie kwiecień\maj 2008.]

Mam nadzieję, że ta pseudo rozbudowa sieci jaką funduje Polkomtel zmieni się (również jedna stacja GSM za miastem jest uruchamiana od 9 miesięcy).

#315415  autor: mariusz9a
 04 lut 2009, 10:48
Nie wiem czy było: Chojnów (dolnośląskie) działa 3G stabilnie już od dłuższego czasu - brak pozwolenia UKE. Działa też 3G w całej Legnicy (nie to co zaznaczone na mapie zasięgu).

[ Dodano: 2009-02-04, 10:54 ]
widex pisze:Mam nadzieję, że ta pseudo rozbudowa sieci jaką funduje Polkomtel zmieni się (również jedna stacja GSM za miastem jest uruchamiana od 9 miesięcy).
Też mam nadzieję, ale widzę że zaczyna się to zmieniać. Może to wszystko zależy od oddziału Polkomtela? U mnie w GOPie też to odpalanie czasami im idzie jak krew z nosa - tak jak u Ciebie (chociaż czasami odpalają bardzo sprawnie). Co najciekawsze sam Polkomtel nie wie że nadajniki stawia. U mnie na szkole stawiają maszt, pracownik Plusa mi sprawdził w dziale planowania i mówi że na 95% to nie będzie ich, wołam do robotników co stawiali maszt z zapytaniem czyje to będzie, odpowiadają że Polkomtel... Brak słów. Także do tej pory do końca nie wiadomo czyj to twór - stoi miesiąc, brak w wykazie UKE. Odrzucam Orange i Play bo mają nadajniki już postawione na tym dachu.

#315426  autor: Łukasz_W
 04 lut 2009, 12:58
widex pisze:121167, a długo działa tam UMTS?
W Białym Dunajcu byłem pod koniec grudnia i sygnał był na full - no chyba, że z jakiejś innej lokalizacji zalatywało :-) Generalnie to tak jak wspomniał kolega dużo tam w okolicy plusowego UMTS-u.
dechomenon pisze:polkomtel w 2009 ma plan aby wszystkie miasta 10tys mieszkańców miały 3G
Skąd takie info? Jeśli wiarygodne to byłoby super!

#315476  autor: kowcio
 04 lut 2009, 16:23
Łukasz_W pisze:dechomenon napisał/a:
polkomtel w 2009 ma plan aby wszystkie miasta 10tys mieszkańców miały 3G

Skąd takie info? Jeśli wiarygodne to byłoby super!
dechomenon pracuje w Plusie, także jemu chyba można wierzyć w tej kwestii :-D
Ja jakoś nie zauważyłem nowych lokalizacji 3G Plusa w mojej okolicy. Zasięg jest bo jest, ale mógłby być lepszy. Poza tym sami widzimy, że w takich miastach jak konin, koło czy jarocin dopiero od niedawna jest 3G.
Coś kiepsko to widzę, chyba że ruszą z kopyta i wezmą się w garść po takim lenistwie, co można było zaobserwować przez spory okres czasu :-)

#315550  autor: munio
 04 lut 2009, 22:51
3G Plusa pojawiło się w mieście Dzierżoniów (województwo Dolnośląskie) i od 3 dni w mieście Ząbkowice Śląskie (województwo Dolnoślaskie)

#315557  autor: mariusz9a
 04 lut 2009, 23:08
munio pisze:3G Plusa pojawiło się w mieście Dzierżoniów (województwo Dolnośląskie) i od 3 dni w mieście Ząbkowice Śląskie (województwo Dolnoślaskie)
Są to kolejne miejscowości w których brak pozwoleń UKE. Co raz częstsza praktyka Polkomtela. Czyżby nowa strategia od nowego roku? Odpalają gdzie popadnie byle szybciej?

#315796  autor: donek
 05 lut 2009, 21:32
Pisałem kilka postów wcześniej o pojawieniu się sygnału UMTS Plusa w Kutnie.....Sygnał był i się zmyl....A tak na poważnie: okazało się że uzbroili w UMTSowe antenki nie jeden a dwa nadajniki w moim mieście, włączyli na dwa i pół dnia, potestowali, podumali i wyłączyli.Od poniedziałku w Kutnie UMTSu niet.Czyżby miał się tu sprawdzić scenariusz wielokrotnie opisywany chociazby i na tym forum: plus odpala na chwilę nadajnik w danej lokalizacji, a następnie szybko wyłącza i pozwala mu kilka miechów stac w polu i rdzewieć bezczynnie??Dziwna to polityka....czytam że z jednej strony upgrade'ują nadajniki jak popadnie bez ładu i składu nawet nie mając na nie oficjalnych zezwoleń, a zdrugiej strony olewają 50 tysięczne miasta gdzie zezwolenia są juz dawno i nadajniki stoją gotowe do akcji....

#315812  autor: widex
 05 lut 2009, 22:06
donek pisze:50 tysięczne miasta gdzie zezwolenia są już dawno i nadajniki stoją gotowe do akcji....
Hmm, wiesz też jestem tego zdania. Tylko, że nie ma znaczenia czy miasto ma 50 tys., czy 30 tys (moje). Jedno jest pewne; tracą klientów. U mnie wiszą billboardy Play Online, więc reklama Internetu już jest. Orange ma wielu zwolenników - telefon tylko z Orange (Internet również). Era uruchomiła pierwsza UMTS. Wiele osób mówi mi, że w Erze jest ekstra szybki Internet. Mieszkańcy mojej części miasta dosłownie biją się o Erę. Tam gdzie nie ma kabli TP to po prostu była dla nich cudem (start - grudzień 2007). A Plus? EDGE taki sobie.

Wiele osób prosiło mnie o to, abym doradził mobilny dostęp do Internetu. Pierwszym argumentem było to, żeby nie brać Internetu z Plusa. Po tym argumencie przechodziłem do wyboru ofert. Nie korzystam często z mobilnego Internetu, najwyżej pakiet na Internet (telefon - modem). Praktyczne są dla mnie połączenia wideo.
Dla mnie Plus przeszedł samego siebie.

#315824  autor: mariusz9a
 05 lut 2009, 22:52
Działa 3G w miejscowości Paczków woj opolskie. Również brak pozwolenia UKE. 3G działa stabilnie już od kilkunastu dni.

[ Dodano: 2009-02-05, 22:57 ]
mariusz9a pisze:Uruchomiono testowo 3G w mieście Myszków. Tzn zasięg 3G pojawia się na kilkanaście minut po czym wyłączają. Po jakimś czasie znów to samo...
Już od kilku dni działa cały czas stabilnie. Mam nadzieję że to oznacza odpalanie już na stałe.

#315984  autor: Szalony
 06 lut 2009, 19:42
W Lodzi na ulicy Lechickiej przy Szczecinskiej uruchomiono w koncu - 3G :) - stacja jest bardzo wydajna - zasieg wewnatrz budynkow do 3km( nodeB na stacji gsm typu parasol)- co ciekawe nodeb nie ma hsupa...( w rejonie lodzi jakos wogole hsupa plusa nie widac) W mojej okolicy Plus wciaz ma 2 nodeB ktore od roku maja papiery i ich nie wlacza...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#315986  autor: Spioszek
 06 lut 2009, 19:51
mariusz9a pisze:
munio pisze:3G Plusa pojawiło się w mieście Dzierżoniów (województwo Dolnośląskie) i od 3 dni w mieście Ząbkowice Śląskie (województwo Dolnoślaskie)
Są to kolejne miejscowości w których brak pozwoleń UKE. Co raz częstsza praktyka Polkomtela. Czyżby nowa strategia od nowego roku? Odpalają gdzie popadnie byle szybciej?

A gdzie to sprawdzić czy są pozwolenia od UKE i jest legalnie w 100%;).
Dokładniej chodzi mi o miejscowość Wołów na Dolnym Śląsku, jeśli ktoś mógłby sprawdzić.
Poinformowano mnie że do końca 1 kwartału 2009 będzie tam zasięg 3G

#315994  autor: dt
 06 lut 2009, 20:22
dechomenon pisze:polkomtel w 2009 ma plan aby wszystkie miasta 10tys mieszkańców miały 3G
Skąd takie info? Jeśli wiarygodne to byłoby super![/quote]

Cos jest na rzeczy. U mnie (miasto 12,5 tys) nadajniki Plusa już wybudowane. Dziś dostałem odpowiedź z BOK i potwierdzili że stacja jest już gotowa i czekają na pozwolenie na użytkowanie. Komercyjny start planują na koniec I kwartału :)

#315995  autor: widex
 06 lut 2009, 20:33
darkangel pisze:do końca 1 kwartału 2009 będzie tam zasięg 3G
dt pisze:Komercyjny start planują na koniec I kwartału
Brodnica też ma mieć start na I kwartał 2009 ;]

Może na serio planują UMTS-owy BUM.

#315996  autor: dt
 06 lut 2009, 20:35
darkangel pisze:A gdzie to sprawdzić czy są pozwolenia od UKE i jest legalnie w 100%;).
Dokładniej chodzi mi o miejscowość Wołów na Dolnym Śląsku, jeśli ktoś mógłby sprawdzić.
Poinformowano mnie że do końca 1 kwartału 2009 będzie tam zasięg 3G
O tutaj:

http://www.bip.uke.gov.pl/bipurtip/inde ... &page=text

W szybkim wyszukiwaniu widzę tylko pozwolenie dla P4

[ Dodano: 2009-02-06, 20:38 ]
widex pisze:Brodnica też ma mieć start na I kwartał 2009 ;]

Może na serio planują UMTS-owy BUM.
Ja bym nie miał nic przeciwko :D

#316384  autor: Spioszek
 08 lut 2009, 21:20
O proszę mam już sygnał 3G u siebie na wiosce z nadajnika z Wołowa na Dolnymśląsku :).
Ciekawe czy to już oficialny start czy tylko kilka dni testów a potem wyłączą.
Mam pytanie bo czasem nawet wskakuje mi na wyświetlaczu 3.5G ale to żadko.
Jaka jest teoretyczna prędkość 3G i czy dużo się różni 3.5G :)

#316388  autor: mariusz9a
 08 lut 2009, 21:36
darkangel pisze:Jaka jest teoretyczna prędkość 3G i czy dużo się różni 3.5G
3G to niecałe 400kb/s a 3,5G (a bardziej poprawnie HSDPA) to zależy jakie wgrają. Najprawdopodobniej do 7,2Mb/s (ale nie licz na taką prędkość).

EDIT:
Wołów to kolejna miejscowość gdzie nie ma pozwolenia UKE na 3G Plusa :-]

#316391  autor: widex
 08 lut 2009, 22:13
mariusz9a pisze:Wołów to kolejna miejscowość gdzie nie ma pozwolenia UKE na 3G Plusa :-]
A co z miejscowościami gdzie pozwolenia są od prawie roku xD

To dobrze, że Plus coś robi. Ostatnio to zaczynało się robić żałośnie ;]

#316397  autor: yagi
 08 lut 2009, 22:26
Gorzej jak mysla o nowych lokacjach a o tych, na ktore maja pozwolenia zapomnieli :lol:

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#316406  autor: Spioszek
 08 lut 2009, 23:20
mariusz9a pisze: Wołów to kolejna miejscowość gdzie nie ma pozwolenia UKE na 3G Plusa :-]
Mi to akurat rybka ważne żeby chodziło jak już chodzi:).
To i tak mała mieścina myślisz że ktoś ich podkabluje :)?
  • Strona 25 z 39
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 39
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25