• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 24 z 33
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 33
 #929584  autor: kozien70
 05 cze 2017, 13:58
Kryniczanin pisze: Co dalej? Dostęp w roamingu tylko do EDGE?
Nie zdziwię się, jeśli tak to się skończy. Roaming tylko w 2G.
 #929586  autor: marcinek243
 05 cze 2017, 14:02
:lol:
kozien70 pisze:
Kryniczanin pisze: Co dalej? Dostęp w roamingu tylko do EDGE?
Nie zdziwię się, jeśli tak to się skończy. Roaming tylko w 2G.
Albo tylko usługi głosowe i sms :lol:

Chociaż tyle, że nie jest to dzielone na cały ruch roamingowy w obrębie danej stacji czy sektora. Odpaliłem pobieranie dwóch plików na dwóch kartach i prędkości nadal te same. Czyli w przypadku dużego obciążenia tak czy siak nic to nie da a jedynie denerwuje pojedynczego użytkownika :roll:
 #929589  autor: Kryniczanin
 05 cze 2017, 14:08
Małymi kroczkami najpierw 3 teraz 1,5 potem 1 a dalej 512 i EDGE.

Zauważcie jedno - ograniczenie weszło prawie pół roku po przycięciu do 3mb. To sugeruje, że jest gotowy kalendarz.
 #929620  autor: Ricki1980
 05 cze 2017, 15:37
Jadąc rano z pracy wpadłem jak zwykle w roaming TM. Później w domu błyskawicznie LTE. Ok. południa telefon sam przeszedł w roaming Plusa i tak siedział do czasu, aż sam nie wybrałem Play ręcznie. Dziwna sprawa, jesli mam zasięg LTE od 800 do 2600 MHz. Tak przy okazji, jaka prędkość jest konieczna do dzialania Play Now? Działa to jeszcze w roamingu?
 #929621  autor: Mixiorek
 05 cze 2017, 15:38
Nie wiem czy można wysuwać aż tak daleko idące wnioski ale wiem jedno. Pierwsze przycięcie prędkości nie odbiło się na Play (MNP, przychody itp. itd.) więc stwierdzili, że mogą pójść dalej i to robią. Ograniczenia (Orange zablokowany), przycięcia (to już drugie) są drogą do całkowitego zmarginalizowania roamingu. Kasa, Misiu, kasa. Jakoś to będzie. Nie mylić z jakością.

Ta sieć nie jest dla osób, które podróżują dużo (służbowo, prywatnie, jakkolwiek) po naszym kraju oraz nie jest dla osób zamieszkujących pewne regiony, np: ściana wschodnia. Play skupił się na aglomeracjach i wyspowo na reszcie miast, miasteczek, kurortów itp. czyli tam gdzie jest kasa.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #929627  autor: Wulo
 05 cze 2017, 16:50
Mixiorek pisze:Ta sieć nie jest dla osób, które podróżują dużo (służbowo, prywatnie, jakkolwiek) po naszym kraju oraz nie jest dla osób zamieszkujących pewne regiony, np: ściana wschodnia. Play skupił się na aglomeracjach i wyspowo na reszcie miast, miasteczek, kurortów itp. czyli tam gdzie jest kasa.
Oczywiście w 100% się z tym zgadzam. Sam tak mówiłem od jakichś dwóch lat. Siedziałem 2 lata w Virgin Mobile z własnej głupoty, bo człowiek narobił sobie skarbonkę na ponad 300 zł i się męcz. Sam uciekłem od nich kilka miesięcy temu, resztę rodziny przeniosłem do innych sieci, oczywiście z dala od Play i MVNO działającego na Play.
Moja sytuacja wygląda tak jak opisał kolega Mixiorek. Dużo jeżdżę po Polsce, co roku jestem u rodziny na Podlasiu. Wieczne zrywanie połączeń, jakość fatalna. Teraz jeszcze bardziej ograniczają prędkości w roamingu... ta sieć to już sama kładzie sobie kłody pod nogi.
 #929632  autor: piotrzet
 05 cze 2017, 17:00
Marcin Gruszka, rzecznik prasowy sieci PLAY powiedział tak skomentował nam obniżenie prędkości pobierania danych: "Zachęcamy gorąco klientów do korzystania z naszej własnej sieci, gdzie czeka na nich LTE, którego nigdy nie proponowaliśmy w roamingu. Owszem ograniczyliśmy prędkość, ale do poziomu, który ciągle pozwala na korzystanie ze smartfonu, w tym ogladanie wideo w jakości DVD. Przypomnę, że podobną jakość oferuje inny operator w ostatnio zaprezentowanej ofercie."
Padłem ze śmiechu jak to przeczytałem kompromitacja i nic więcej
Ostatnio zmieniony 05 cze 2017, 17:18 przez piotrzet, łącznie zmieniany 1 raz.

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #929634  autor: Kryniczanin
 05 cze 2017, 17:18
Żenada Panie Gruszka, żenada.

Ja tylko przypomnę, że w archiwalnych taryfach sprzed 6-7 lat Play miał prędkość dl 2mb w roamingu krajowm.
 #929644  autor: green90000
 05 cze 2017, 17:55
piotrzet pisze:Marcin Gruszka, rzecznik prasowy sieci PLAY powiedział (..) w tym ogladanie wideo w jakości DVD. Przypomnę, że podobną jakość oferuje inny operator w ostatnio zaprezentowanej ofercie."
Śmiechłem. "jakość DVD" to nic innego jak 720x576 czyli w obecnych czasach - pikseloza albo coś niewiele większe od znaczka pocztowego. Zapotrzebowanie na transfer rzeczywiście pasuje.

Jaki "inny operator" "ostatnio zaprezentował" ofertę z downloadem 1,5 Mb/s? Ciekaw jestem.

Żenada, widać że plajta doszła z kosztami do ściany.
 #929656  autor: Spacedust
 05 cze 2017, 18:46
Kryniczanin pisze:Żenada Panie Gruszka, żenada.

Ja tylko przypomnę, że w archiwalnych taryfach sprzed 6-7 lat Play miał prędkość dl 2mb w roamingu krajowm.
Oraz 384 kbps uploadu, a teraz jest 1,5 Mbps ;)

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #929658  autor: piotrzet
 05 cze 2017, 18:59
f0ku5isko pisze:Chodziło mu zapewne o T-Mobile i nielimitowane oglądanie video.
Dokładnie o to tylko że różnica jest taka że Po 1 w T-Mobile mogę w ogóle nie wykupować tej usługi. Po 2 mogę zdecydować o prędkości jaka ma być. A po 3 jeśli już wykupię to ograniczenia mam tylko w tych aplikacjach które objęte są usługą

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #929684  autor: ja.michal
 05 cze 2017, 21:40
Kryniczanin pisze:Co dalej? Dostęp w roamingu tylko do EDGE?
Tak było z siecią podobną do Playa we Włoszech (na pewno) i chyba w Wielkiej Brytanii. W roamingu krajowym klienci mieli tylko 2G.
 #929696  autor: Pawrzes
 06 cze 2017, 00:30
Teraz to przegięli... Wiadomo, że roaming kiedyś będzie ograniczony ale ten ruch jest przedwczesny, za jakieś 2-3 lata byłby jak najbardziej zrozumiały.

Za cały 2016 rok koszty roamingu wyniosły: 176 mln
Za 1 kwartał 2017 roku wyniosły: 45 mln

Pozdrawiam
 #929713  autor: garfield-
 06 cze 2017, 08:03
Na to wychodzi, ciekawe jakie zużycie przez ten kwartał i analogiczny w 2016
 #929717  autor: Ruben
 06 cze 2017, 08:55
Play wprowadzając ograniczenie do 3Mb stał się dla mnie operatorem nieprzewidywalnym i nawet pisałem, że nie wiadomo czy kiedyś nie ograniczą jeszcze bardziej ale do głowy mi nie przyszło, że to nastąpi za kilka miesięcy i do prędkości 1,5Mb !
Niestety w momencie, kiedy podpisywałem umowę nic nie zapowiadało, że jakiekolwiek ograniczenie może być, wręcz przeciwnie nawet na Telepolis były artykuły,gdzie pisano, że karty Play w roamingu krajowym są tak samo traktowane jak macierzyste, że Play nie pozwoliłby sobie na dyskryminacje ich kart ze względu na to, że płacą grubą kasę a to mogłoby ich kosztować wizerunkowo.
Minęło trochę czasu i wszystko się odwróciło o 180 stopni. Sam Play ogranicza swoim klientom prędkość do 1,5Mb czyli jak dla mnie do poziomu nieakceptowalnego na stałe. Co gorsze nie wiadomo czy na tym się skończy, czy może za kolejne 5 m-cy przytną jeszcze bardziej np. do 0,5Mb. Teraz wszystkiego można się spodziewać po tak nieobliczalnym operatorze.
Osobiście będę każdego przestrzegał, kto będzie chciał przenieść numer czy przedłużyć umowę z Play.
Play obecnie nie ma już jakichś super ofert, super cen żeby usilnie się ich trzymać a teraz jeszcze taki ruch. Dla mnie ten operator właśnie się skończył.
Niestety poza rekompensatą nic nie można uzyskać, bo najbardziej interesowałaby mnie możliwość rozwiązania umowy z winy operatora.
 #929718  autor: harys
 06 cze 2017, 08:58
Patryk7588 pisze:To na lejku płacą więcej?
Lejek nie lejek płacą za zużyty GB, a że zużycie rośnie w każdej sieci to i koszty rosną. Z perspektywy tylko finansowej to tym zabiegiem odcieli korzystających z roamingu oglądaczy video. Czyli Ci, którzy generują najwięcej roaminingowego ruchu internetowego. To jak dla mnie jasny sygnał że mają się wynosić z tej sieci bo P4 się to poprostu nie opłaca. I czysto finansowo rozumiem taki ruch, natomiast marketingowo to wielka klapa bo wszystkie portale branżowe o tym trąbią

Wysłano z Redmi Note 4x
 #929725  autor: Mixiorek
 06 cze 2017, 09:27
Klienci głosują nogami. Jeżeli Play nie odczuł negatywnie przycięcia transmisji do 3Mbps to poszedł dalej i przyciął do 1,5Mbps. Jeżeli teraz też nie zauważy odpływu klientów i kasy to za chwilę zjedzie do 0,5Mbps itp. itd.
Moim zdaniem Play nie ma na obecną chwilę sieci i odpowiedniej ilości stacji by robić takie ruchy i sieciowcy z Play na pewno to wiedzą ale nie oni ostatecznie decydują. Play ma wejść na giełdę więc wyniki finansowe muszą być "świetne". Będzie kibel z jakością sieci tam gdzie nie ma sieci własnej ale nie to jest istotne dla właścicieli.
Tyle.

A Rzecznik niech trochę pojeździ po kraju to zobaczy jaki jest ten zasięg własny Play. Do tego niech mu wyłączą LTE w roamingu, które na 100% ma włączone.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
  • Strona 24 z 33
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 33
  • 1
  • 22
  • 23