• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 23 z 99
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 99

#374143  autor: kwistas
 09 gru 2009, 14:36
W Świdniku przy lotnisku pisze "Swidnik-Lotnisko". Era jednak w tym wymiata. :-D

#374808  autor: matchojs85
 13 gru 2009, 20:31
kwistas pisze:W Świdniku przy lotnisku pisze "Swidnik-Lotnisko". Era jednak w tym wymiata. :-D
Tez mi nowość.. To już jest od lat..
W Świdniku w Erze są 4 lokalizacje:
Świdnik-Lotnisko
Świdnik-WSK
Racławicka
Okolice Świdnika

Wcale nie wymiata.. ja tam wolę mieć tak jak w Plusie jest - samą nazwę miejscowości a nie nzwę ulicy - często oddaloną o pare kilometrów

Pozdrawiam, matchojs85.

#374965  autor: Gadulski
 14 gru 2009, 21:18
matchojs85, myślę, że kwistas zwraca uwagę na fakt, iż jest taka nazwa jak "Swidnik-Lotnisko", nigdzie nie jest napisane, że to nowość...
Ja sie zgadzam z kwistasem. Cell Info w Erze wymiata ;)
W Plusie jeżdżąc po Dolnym Śląsku często mam na wyświetlaczu: "Dolny Slask"... Oczywiście są nazwy miejscowości, ale "Dolny Slask" to norma... "Opolskie", "Slaskie" też często spotykane...

Najlepsze mimo wszystko jest "Zasieg iPlus 3G" - szczyty możliwości geograficznych Plusa! Brawo!
"Zasieg iPlus 3G" i wiesz gdzie jesteś!!!

Obrazek

#374980  autor: matchojs85
 14 gru 2009, 22:17
Gadulski pisze:matchojs85, myślę, że kwistas zwraca uwagę na fakt, iż jest taka nazwa jak "Swidnik-Lotnisko", nigdzie nie jest napisane, że to nowość...
W Plusie jeżdżąc po Dolnym Śląsku często mam na wyświetlaczu: "Dolny Slask"... Oczywiście są nazwy miejscowości, ale "Dolny Slask" to norma... "Opolskie", "Slaskie" też często spotykane...

Najlepsze mimo wszystko jest "Zasieg iPlus 3G" - szczyty możliwości geograficznych Plusa! Brawo!
Akurat byłem w Erze kilka lat..
i nie ma się czym podniecać.. CI to nic takiego..
Lepsza zabawa jest z info z CellTracka na przykład 8)

Pozdrawiam, matchojs85.

#375007  autor: masada
 15 gru 2009, 09:08
matchojs85 pisze:
Gadulski pisze:matchojs85, myślę, że kwistas zwraca uwagę na fakt, iż jest taka nazwa jak "Swidnik-Lotnisko", nigdzie nie jest napisane, że to nowość...

Akurat byłem w Erze kilka lat..
i nie ma się czym podniecać.. CI to nic takiego..
Lepsza zabawa jest z info z CellTracka na przykład 8)
Tez bylem kiedys w Erze i zgadzam sie z przedmowca. Zamiast zajmowac sie watpliwej jakosci gadzetami typu cell info Era powinna zabrac sie za inwestycje, ktore od lat kuleja, z kazdym rokiem coraz bardziej. A Plus moim zdaniem powinien sobie cell info darowac. Oczywiscie, ze jest ono groteskowe, wiec, zeby nie przedluzac idiotyzmow w rodzaju Slaskie lub Beskid nalezaloby je zlikwidowac. Niech dalej inwestuja w takim tempie jak to robia. I to mi wystarczy i jest z prawdziwym pozytkiem dla obu stron. Nie musza mnie informowac, ze jestem w Chorzowie lub Katowicach czy w Beskidzie lub na Slasku.
Nie musza mnie tez informowac ze jestem przy ul. Pawla w Chorzowie jesli akurat jestem na ul. Krzyzowej lub ze jestem w Bystrej Sl. kiedy jestem w Mesznie (przyklad z "wymiatajacego" cell info Ery)

#375024  autor: Marens
 15 gru 2009, 13:28
masada pisze:Nie musza mnie tez informowac ze jestem przy ul. Pawla w Chorzowie jesli akurat jestem na ul. Krzyzowej lub ze jestem w Bystrej Sl. kiedy jestem w Mesznie (przyklad z "wymiatajacego" cell info Ery)
To nigdy nie będzie dokładne.
Traktowałbym to jako bajer, zawsze jak nie pasuje to można wyłączyć.

Co do Cell Tracka to jest oczywiste, że nie można tego porównywać do Cell Info.
Każdego drażni coś innego, mnie np. Orange WROCLAW

#375032  autor: Gadulski
 15 gru 2009, 14:23
Warto zwócić uwagę, że Cell Info zależne jesto od lokalizacji stacji bazowych... I tak jak zauważył Marens, jeżeli komuś się nie podoba, to można je wyłączyć :)
A co do Orange Cell Info jest faktycznie średnio ciekawe "WROCLAW" podobnie (a może nawet tak samo) jak w Play...

Obrazek

#375049  autor: kowcio
 15 gru 2009, 15:41
Każdemu coś innego się podoba... Ja nie mogłem się przyzwyczaić do Plusowego CI wyświetlanego normalną czcionką, np. Wroclaw, bo od lat siedze w Orange... W Orange podoba mi się to, że zawsze mam nazwę miejscowości, w której telefon jest zalogowany, a w Plusie / Erze czesto mam Wielkopolska, Dolny Slask itd. CI Ery tworzone jest chyba dla osób, które tym sie interesują ;-) Fajnie jest czasami ujrzeć coś innego niż zawsze. U mnie na wsi są dwa CI w Erze- raz jest nazwa miejscowości, a raz jest nazwa rzeki, która tam płynie. Pomijam fakt, że telefon tam potrafi się zalogowac na chwilkę do wsi oddalonych o 10 km i czasami więcej, przy czym potrafię nałapać w jednym miejscu przez jedną dobę sporą ilośc nazw CI, z daleka od dużego miasta. Cóż, to jest inna kwestia, kwestia konfiguracji sieci, ale tutaj nie jest odpowiednie miejsce do pisania na ten temat. Jest temat, w którym poruszyliśmy tę kwestię.

#375110  autor: krzykos
 15 gru 2009, 19:36
kowcio pisze:bo od lat siedzę w Orange... W Orange podoba mi się to, że zawsze mam nazwę miejscowości, w której telefon jest zalogowany.....
Źle mówisz - podaje Ci nazwę, która jest przypisana do nadajnika - nie koniecznie musi to być dokładnie ta miejscowość. W Orange często nadajniki sieją nazwy gminy w której znajduje się nadajnik - a niekoniecznie musi to już być nadajnik dokładnie w tej lokalizacji. Podam przykład (nazwy wziąłem z przypadku). Wieża postawiona jest w miejscowości Góra - jest to gmina Jaraczewo - będziesz miał wyświetlaną nazwę Jaraczewo - a wcale tam nie jesteś zalogowany - tylko logujesz się do Góry :) Testowane - sprawdzone - bardzo często na terenach wiejskich...... W mieście to co innego :)

#375183  autor: slawnokia
 16 gru 2009, 01:14
masada napisał:
Nie musza mnie tez informowac ze jestem przy ul. Pawla w Chorzowie jesli akurat jestem na ul. Krzyzowej lub ze jestem w Bystrej Sl. kiedy jestem w Mesznie (przyklad z "wymiatajacego" cell info Ery)
W Bystrej Śl. lub MESZNEJ CI Ery to "Szczyrkowska-Zywiecka".Nazwy głównych dróg w kierunku na Żywiec i Szczyrk,jak najbardziej prawidłowe,bo obie miejscowości znajdują się między nimi.Chyba że w ostatnich dniach coś się zmieniło i są nowe nazwy.Jak komuś się nie podoba lub go to nie interesuje to niech sobie wyłączy.W B-B nadal niestety przerwy w nadawaniu CI Ery. Jak w innych częściach kraju?

#375191  autor: masada
 16 gru 2009, 08:31
[/quote]W Bystrej Śl. lub MESZNEJ CI Ery to "Szczyrkowska-Zywiecka".Nazwy głównych dróg w kierunku na Żywiec i Szczyrk,jak najbardziej prawidłowe,bo obie miejscowości znajdują się między nimi.Chyba że w ostatnich dniach coś się zmieniło i są nowe nazwy.Jak komuś się nie podoba lub go to nie interesuje to niech sobie wyłączy.W B-B nadal niestety przerwy w nadawaniu CI Ery. Jak w innych częściach kraju?[/quote]

Naprawde? Ja podalem przyklad sprzed lat, bo juz dawno wyprowadzilem sie z Ery. No to jest jeszcze lepiej! "Gdzie jestes?". "Szczyrkowska-Zywiecka". "Banalne! Natychmiast u Ciebie jestem".
Ironizujac chce pokazac nonsens takich informacji. Widze jednak, ze wdepnalem tu w...jakis fanklub zbieraczy cell info, a jak wiadomo z fanaty, pardon - fanami racjonalnie sie dyskutowac nie da. Koncze wiec temat.

#375208  autor: matchojs85
 16 gru 2009, 12:25
Dobrze, że 3G nie ma CI.. ;)
A prawie wszedzie jest już UMTS

A co do szczegółow to wole mieć tak jak w Plusie napis "Mazury" bedac na srodku jeziora lub przy dzikim brzegu żaglóweczką niż mieć nazwe miejscowosci oddalona ode mnie o 10-20 km do ktorej nawet nie da sie dopłynać ;)

I lepiej mieć zasieg niz go nie miec jak u innych bywa czasem.. :P

Pozdrawiam, matchojs85.

#375211  autor: kwistas
 16 gru 2009, 12:42
FanBoyzmy zostaw dla siebie, Plus nie ma doskonałego zasięgu, a o lepsze Cell Ino mógłby się postarać, teraz to już psują całkowicie tą usługę przez dodawanie jakiegoś "Zasieg iPlus 3G".

Plus w tym roku budował tylko stacje UMTS, ale powiem, że jednak telefon często skacze między 2G, a 3G zwłaszcza poza miastem, dlatego lepiej już na 2G jechać.

Usługa w Erze jest naprawdę dobra, a jakieś niedoskonałości mogą się zdarzyć, często telefon może nie wybierać danego sektora którego powinien, więc często mogą być inne miejscowości. Ja nie narzekam na CI Ery, zawsze coś ciekawego pisze, od ulic w Lublinie po jakieś budynki czy płaskowyże ;)

#375283  autor: matchojs85
 16 gru 2009, 18:37
kwistas pisze:
Plus w tym roku budował tylko stacje UMTS, ale powiem, że jednak telefon często skacze między 2G, a 3G zwłaszcza poza miastem, dlatego lepiej już na 2G jechać.
W moim telefonie tego nie mam.. Raczej priorytetem jest UMTS
kwistas pisze:FanBoyzmy zostaw dla siebie, Plus nie ma doskonałego zasięgu, a o lepsze Cell Ino mógłby się postarać, teraz to już psują całkowicie tą usługę przez dodawanie jakiegoś "Zasieg iPlus 3G".
FB to raczej nie do mnie.. a do tych od p4 :mrgreen:
kwistas pisze:Usługa w Erze jest naprawdę dobra, a jakieś niedoskonałości mogą się zdarzyć, często telefon może nie wybierać danego sektora którego powinien, więc często mogą być inne miejscowości. Ja nie narzekam na CI Ery, zawsze coś ciekawego pisze, od ulic w Lublinie po jakieś budynki czy płaskowyże ;)
To mi sie akurat nie podoba..
Jak jestem w mieście (Lublin) to jestem w 3G i nie ma CI.. na szczęście.. po bo co mi napis jak w Erze: "Czuby" niby :roll: :wink:

Pozdrawiam, matchojs85.

#375393  autor: kwistas
 17 gru 2009, 12:38
W żadnej sieci w zasięgu 3G nie ma CI, jest tylko na GSM, w Plusie pisze Lublin, a w Erze od Czubów po E.Leclerc czy Ogród Saski oczywiście Lublin też pisze ;)

Możesz tego nie akceptować nikt ci nie karze być w tej sieci, ale pod względem zasięgu GSM Era wcale nie jest gorsza od Plusa. Przetestuj Erę dopiero coś konkretnego powiedz o tej sieci, nie ma sensu o czymś mówić "po co mi to".

#375430  autor: jean
 17 gru 2009, 16:56
kwistas pisze:W żadnej sieci w zasięgu 3G nie ma CI
ale czasem taki kwiatek też się pojawia i jest to oryginał ;)
Obrazek

www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic

#375433  autor: Szalony
 17 gru 2009, 17:09
Jean to nie jest kwiatek tylko nieprawidlowe dzialanie uslugi cell info na starszych nokiach z symbianem :-) Na 100% w 3G nie miales napisu Plock - Plock zostal z 2G i w 3G nie zniknal bo nokia np w N73 ma problemy z cellinfo jesli zainstalujemy "nielubiane" programy np opera mobile :-D

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#375436  autor: matchojs85
 17 gru 2009, 17:24
kwistas pisze:W żadnej sieci w zasięgu 3G nie ma CI, jest tylko na GSM, w Plusie pisze Lublin, a w Erze od Czubów po E.Leclerc czy Ogród Saski oczywiście Lublin też pisze ;)
Toż wiadomo, ze na 3G nie ma CI i tłumaczyłem Ci już to.
kwistas pisze: Możesz tego nie akceptować nikt ci nie karze być w tej sieci, ale pod względem zasięgu GSM Era wcale nie jest gorsza od Plusa. Przetestuj Erę dopiero coś konkretnego powiedz o tej sieci, nie ma sensu o czymś mówić "po co mi to".

Bylem w Erze kilka lat i dalej mam ich karte SIM wiec wiem o czym pisze. Konkret jest taki, że z zasięgiem nie mają za rewelacyjnie miejscami.. tak jak i Plus. Na pewno na niższych poziomach Plazy Lublin Era radzi sobie lepiej niz Plus, ktory wypada tu najgorzej (brak zasiegu prawie.. a jak jest to tylko GSM)

Pozdrawiam, matchojs85.

#375439  autor: jean
 17 gru 2009, 17:33
wiem, wiem .... to przez odświeżanie na ekranie ;)
miałem 2g, telefon przeskoczył na 3g, ale CI na chwilke zostało

www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic

#375441  autor: Szalony
 17 gru 2009, 17:37
Ja tam lubie CI Ery :mrgreen: i jak mialem ta wlasnie n73 z tym bledem to wnerwialo mnie np ze mialem Aleksandrow bedac np w Warszawie :roll: W nowych nokiach znow nie ciekawie wyswietlanie CI zrobili ze po 2sekundach data je zastepuje :evil:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
  • Strona 23 z 99
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 99
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23