- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Bed wszystko możliwe tylko dlaczego takie prędkości niskie? 12mega maks po dojsciu T wcześniej samo orange miałem po 20-25 maks. Ogólnie bloki w miescie są spinane światełkiem od lokalnego ISP;) jakieś punkty styku też pewnie dzierżawią od Lokalnego ISP.. Wszystko możliwe:)
To jest początek modernizacji - z upływem czasu i zmianami w konfiguracji, powinno się poprawić. Dodatkowo jak Orange zostanie odpalone we wszystkich lokalizacjach T-Mobile, zmniejszy się ruch jaki musi obsłużyć jedna stacja, co będzie się przekładało na wyższe osiągalne prędkości
Oczywiście na jakiś czas, bo to jest podobnie jak z drogami - pomimo poszerzenia i tak w końcu tworzą się korki 

Okolice Łasku - od tygodnia sporadyczne problemy z nawiązaniem czy utrzymaniem połączenia.
Nic nie poleci, bo jeden jest obecnie Orange, a drugi to Play.kaspeed pisze:Jest jeszcze ciekawa sytuacja na Osiedlu Żołnierzy POW Blok 11 i jeszcze jeden oba w swoim sumie sąsiedztwie:) ciekawi mnie który poleci
[ Dodano: 2014-08-03, 20:23 ]
Nie ma co LTE Orange w Poznaniu

To samo w PLAY:

Spacedust,
To prepaid?
Jeśli tak, to nic dziwnego. Ja w Białymstoku oraz Suwałkach, gdzie jest już LTE od N! nie przekroczyłem 15 Mb/s (zawsze coś koło 7-10 Mb/s), chociaż tutaj to jest już skrajna sytuacja.
Najśmieszniejsze jest to, że na prepaidzie Play w roamingu Orange mam 30 Mb/s w H+DC, a na macierzystej karcie Orange ledwo 10 Mb/s (ta sama stacja, lokalizacja, modem).
To prepaid?
Jeśli tak, to nic dziwnego. Ja w Białymstoku oraz Suwałkach, gdzie jest już LTE od N! nie przekroczyłem 15 Mb/s (zawsze coś koło 7-10 Mb/s), chociaż tutaj to jest już skrajna sytuacja.
Najśmieszniejsze jest to, że na prepaidzie Play w roamingu Orange mam 30 Mb/s w H+DC, a na macierzystej karcie Orange ledwo 10 Mb/s (ta sama stacja, lokalizacja, modem).
W jakiej taryfie takie prędkości? Czy możesz korzystać z LTE Orange na karcie Play?Flash999 pisze:Najśmieszniejsze jest to, że na prepaidzie Play w roamingu Orange mam 30 Mb/s w H+DC, a na macierzystej karcie Orange ledwo 10 Mb/s (ta sama stacja, lokalizacja, modem).
Pozdrawiam

PS Sory za offtopic ale zdziwiła mnie ta prędkość

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
Kolega Spacedust przezywa bo ma spartolony transport do enodeb w Poznaniu. Jak naprawia to zarowno tmobile jak i orange bedzie lepiej dzialac czyli tak jak u mnie
w warszawie na wiekszosci stacji. To nie jest zaden wyjatek tylko po optymalizacji tak idzie ale uwaga - w Abonamencie

Moje testy w Warszawie wskazują, że taki wynik to nie jest częsty widok. Przynajmniej połowa stacji w moich testach ma sporo niższe wyniki w DL/UL. Ping zwykle jest na bardzo dobrym poziomie. Co ciekawe tak dobry ping w LTE ma w moich testach jeszcze tylko Play.mcore pisze: Obrazek w warszawie na wiekszosci stacji. To nie jest zaden wyjatek tylko po optymalizacji tak idzie ale uwaga - w Abonamencie
Test przed chwilą na stacji Orange/ Networks ID: 6063:

Wczorajsze testy na stacji ID: 5026 były podobne - DL około 20-25Mbps. Stacja na dachu centrali Orange także jest zapewne krótkie światełko idące w świat i do centrali. Nie wiem gdzie tkwi problem w przypadku akurat tych dwóch stacji w Warszawie gdzie ewidentnie coś jest nie do końca tak jak trzeba.
Faktem jest, że prepaid Orange ma ograniczenia w LTE i robienie na nim testów wypacza sytuację. Zupełnie inaczej niż np: w Play

Ostatnio zmieniony 04 sie 2014, 09:20 przez Mixiorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Niedawno ruszyła nowa mobilna stacja w mieście Bielawa powiat Dzierżoniowski - ul. Tkacka 17. Stacja nadaje w technologiach 2G/3G oraz LTE. Do tej pory w tej części miasta były spore problemy z zasięgiem wewnątrz budynków. W wielu miejscach żeby móc swobodnie porozmawiać trzeba było wychodzić przed dom, lub stać przy oknie. Wielu mieszkańców było skazanych na sieć Play, ponieważ tylko ta sieć posiadała jako jedyna dwa nadajniki w tym mieście. Ten nadajnik diametralnie poprawił sytuację. Teraz w tym rejonie można swobodnie korzystać z telefonu oraz mobilnego neta. Ta stacja potwierdza, że Networks! także prócz konsolidacji jest w stanie postawić nowy nadajnik - konsolidacja zakończyła się tutaj ponad roku temu.
zdjęcia:

Żeby było ciekawiej na tym kominie obok w 2007 roku Orange chciał zainstalować stację ale z racji protestu mieszkańców do tego nie doszło - http://ddz.doba.pl/?s=subsite&id=35933&mod=1
Przykładowe prędkości tej stacji:
3G:
LTE:

zdjęcia:

Żeby było ciekawiej na tym kominie obok w 2007 roku Orange chciał zainstalować stację ale z racji protestu mieszkańców do tego nie doszło - http://ddz.doba.pl/?s=subsite&id=35933&mod=1
Przykładowe prędkości tej stacji:
3G:

LTE:

Wczoraj potestowałem LTE T-Mobile. Pingi wysokie ponad 70-80, raz nawet 250ms miałem, ale prędkość ok 40/20.
Tylko problem z tym, że jak dochodzi do testu upload to lte się blokuje i przeskakuję na H. Pierwsze wrażenie takie, że to LTE od TM strasznie kuleje.
Tylko problem z tym, że jak dochodzi do testu upload to lte się blokuje i przeskakuję na H. Pierwsze wrażenie takie, że to LTE od TM strasznie kuleje.
raczej mobilny to to nie jest, bo na zdjęciach nie widać, żeby można go było przesunąć. Najwidoczniej pomimo protestów (niesłusznych zresztą) Orange i tak postawiło stację. Jeśli jednak jest to mobilna stacja to znaczy, że albo nie będzie stał u Ciebie zbyt długo, albo jest postawiony tylko na czas wybudowania normalnego.munio pisze:Niedawno ruszyła nowa mobilna stacja w mieście Bielawa powiat Dzierżoniowski - ul. Tkacka 17.
Takie prędkości w 3G to na HSPA+DC? Bo jeśli nie to byłeś chyba jedynym użytkownikiem na sektorze
Oto dowód, że jest to stacja mobilna:pawelec2225 pisze: raczej mobilny to to nie jest, bo na zdjęciach nie widać, żeby można go było przesunąć. Najwidoczniej pomimo protestów (niesłusznych zresztą) Orange i tak postawiło stację. Jeśli jednak jest to mobilna stacja to znaczy, że albo nie będzie stał u Ciebie zbyt długo, albo jest postawiony tylko na czas wybudowania normalnego.
Takie prędkości w 3G to na HSPA+DC? Bo jeśli nie to byłeś chyba jedynym użytkownikiem na sektorze

A co do prędkości w 3G to dokladnie takie osiągnąłem w HSPA+DC. To jest akurat rekordowa prędkość, ale normą są prędkości rzędu 18-20 mbit
widocznie na mobilną stację nie potrzeba takich pozwoleń jak na zwykłą stację, dlatego taka sie pojawiła. druga sprawa to mniejszy koszt budowy. trzecia - jakby znowu mieszkańcy zaprotestowali to mogą ją w prosty sposób zdemontować.munio pisze: Oto dowód, że jest to stacja mobilna:
[url=http://images68.fotosik.pl/54/69106e53891b69d5m.jpg]Obrazek[/URL]
możliwe, że zbudują normalną stację, a ta jest tylko tymczasowo
Play często stawiał takie stacje mobilne, nawet byłem zdziwiony, że N! postawiło coś takiego. A potem zazwyczaj stawiali niedaleko zwykły maszt. Takie mobilne coś może stać maksymalnie do pół roku i nie potrzeba do tego pozwolenia na budowę.
Nawet gdyby był jedynym to na HSPA+ nigdy w świecie nie osiągnie tylepawelec2225 pisze: Takie prędkości w 3G to na HSPA+DC? Bo jeśli nie to byłeś chyba jedynym użytkownikiem na sektorze

Play na Kartę Rok Ważności Konta.cyanoone pisze:W jakiej taryfie takie prędkości? Czy możesz korzystać z LTE Orange na karcie Play?Flash999 pisze:Najśmieszniejsze jest to, że na prepaidzie Play w roamingu Orange mam 30 Mb/s w H+DC, a na macierzystej karcie Orange ledwo 10 Mb/s (ta sama stacja, lokalizacja, modem).
Pozdrawiam![]()
PS Sory za offtopic ale zdziwiła mnie ta prędkośći ciekawi sprawa wjazdu Play na pomarańczowe lte.
Przecież napisałem, że test w H+DC (czyli HSPA+ Dual Carrier), a nie w LTE (do którego Play nie ma wstępu, stacja na której testowałem też nie ma LTE).
Orange Smart

Play na Kartę RWK

Co prawda inna data wykonania testu, jednak stacje U2100 w Lipsku są słabo obciążone, niemal zawsze jest te 30 Mb/s

Non stop Tmobile zrzuca połaczenie na 2G. Ale czy to normalne, że ja słyszę w słuchawcę to typowe dla 2G sprzężenie jakby w głośnikach? Ja dzwonie do kogoś z Tmobile któremu połaczenie zostało zrzucone na 2G i ja to słyszę, mimo że jestem w innej sieci zalogowany do 3G.