• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 218 z 1158
  • 1
  • 216
  • 217
  • 218
  • 219
  • 220
  • 1158

#736441  autor: Mixiorek
 31 lip 2014, 11:03
kaspeed pisze:zaczeli bełchatów modernizować...Oby nie skopali ....
Na mapie postępu prac jeszcze nie jest zaznaczony, pewnie zaczęli w tym tygodniu. Idą konsekwentnie do przodu, biorąc się za ostatnie obszary.

[ Dodano: 2014-07-31, 11:04 ]
macc pisze:problemy z siecią orange cd. http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /140739964
Niezły wzrost ilości nadajników, z 17 do 32.... po modernizacji i optymalizacji powinien być cud, miód i orzeszki.

[ Dodano: 2014-07-31, 11:13 ]
playwlkp pisze:Raczej nie ma komu dziękować,bo takowy nigdy miał nie powstać z tego co mi wiadomo w mojej miejscowości ,więc sprzeciwiać się nie było czemu . Przed modernizacją w moim regionie Orange miało tylko jeden maszt własny w Dobrzycy koło Pleszewa ( około 8 km do mnie ) ,potem dołożyli w Sowinie gm.Pleszew na maszcie T-mobile,a właściwie przenieśli bo był taki mały masz w jednej z Firm z anteną dookólną w Lubomierzu ( jakieś 7 km ) i Ligota gm.Raszków ( 4 km ) - na tym właśnie najbliższym nie ma wcale sektora w moim kierunku .Sygnał łapie w 90 % z masztu w Dobrzycy ( mam Netmonitora zainstalowanego na telefonie ) ,sporadycznie z tego z Sowiny i to tyle,na zewnątrz niby jest w miarę ,ale w domu beznadzieja i to nie tylko u mnie .
W przypadku mojej obecnej, domowej lokalizacji po modernizacji nie jest specjalnie lepiej z siłą sygnału. A co ciekawe powstał nowy nadajnik Orange/ Networks około 400m w linii prostej ode mnie. Jednak ze względu przeszkody, które są po drodze, strony świata, azymuty anten nie wpłynęło to na poprawienie jakości sygnału sieci w mojej lokalizacji. LTE jest w 50% a w 50% go nie ma. 3G jest ale na EDGE też mnie często przenosi.... Póki co chyba nie ma UMTS900 bo nie widzę powodów, dla których miałby siedzieć w EDGE gdy jest UMTS900. Zmiana pasm jest zupełnie bezsensowna.
Reasumując dodatkowy nadajnik może i poprawi jakość sieci w moim obszarze o tyle, ze zapewni dodatkową pojemność oraz odciąży inny nadajnik, który akurat dla mnie jest pewnie domyślny. Natomiast nie przełożyło się to na zwiększenie mocy samego sygnału. Prędkości LTE i HSPA+, HSPA+ DC są przez to mocno takie sobie z tendencją do bycia mocno poniżej średniej dla sieci.

[ Dodano: 2014-07-31, 11:17 ]
Jako, że dziś startuje przystanek woodstock - informacja branżowa. Ciekawe czy to będzie w ramach Networks i Orange też będzie obecne na stacji? Play jako sponsor też był/ jest chyba obecny ze swoją stacją?

"T-Mobile zadba o zasięg na Woodstock

Klienci T-Mobile wybierający się na tegoroczny Przystanek Woodstock nie muszą martwić się o problemy z zasięgiem. Operator uruchomi na czas trwania festiwalu dodatkowe dwie mobilne stacje bazowe, wspierające prace okolicznych nadajników, zapewniając tym samym uczestnikom imprezy dostęp do sieci 3G i LTE.

Przystanek Woodstock startuje już w najbliższy czwartek. Według szacunków organizatora na festiwalu ma pojawić od kilkuset tysięcy do nawet miliona osób. W celu uniknięcia problemów z zasięgiem i zerwanymi połączeniami, T-Mobile zmodyfikował parametryzację okolicznych stacji. Ponadto, na terenie Przystanku uruchomione zostaną dwie dodatkowe mobilne stacje bazowe, zwiększające dodatkowo pojemność sieci i polepszające jej zasięg.

Dzięki wsparciu T-Mobile wszyscy miłośnicy mocnych brzmień, którzy pojawią się w Kostrzynie nad Odrą, nie będą musieli martwić się o problemy z zasięgiem."

I jest odpowiedź:
https://twitter.com/TMobilePolska/statu ... 6337718272

#736567  autor: inżynier
 31 lip 2014, 18:02
playwlkp pisze:@ inżynier -proszę Cię,nie czepiaj się mnie i lepiej nie wypowiadaj się w moim temacie !
Jak chcesz to mogę się nie wypowiadać, ja chciałem tylko pomóc, ale widzę, że nie chcesz tej pomocy. Do tej pory nie napisałeś gdzie dokładnie mieszkasz (podajesz tylko trójkąt trzech miejscowości a to wiele nie wnosi) a bez tego nic nikt nie zrobi.

A teraz mała analiza tego co piszesz (pogrubienie tekstu zrobione przeze mnie aby podkreślić najważniejsze rzeczy).
Najpierw piszesz, że przed modernizacja było lepiej, zasięg 68%.
playwlkp pisze: A gdybyś sam dokładnie czytał moje posty to byś wiedział że przed modernizacją miałem lepiej jak obecnie ,ale napisze kolejny raz ,przykładowo na terminalu przed modernizacją miałem zasięg 68 % ,na chwilę obecną jest w granicach 45-50 %
A potem piszesz, że przed modernizacją było cały czas słabo.
playwlkp pisze:Co do moich oczekiwań,pewnie były takie że będzie lepiej,ale to chyba normalne,bo trudno oczekiwać aby było gorzej jak już było słabo cały czas !
Więc już nie rozumiem, było dobrze czy słabo? 68% to dobrze czy słabo?

Piszesz, że sygnał łapiesz ze stacji 8km od Ciebie.
playwlkp pisze:Sygnał łapie z innego nadajnika który jest prawie 8 km do mnie i anteny nawet nie są dokładnie skierowane w moją miejscowość,to jak mam mieć dobry zasięg?
Tylko, że dokładnie z tej samej stacji wcześniej miałeś sygnał (bo to byłą jedyna stacja Orange w tamtej okolicy. I wtedy było OK, a teraz jak już nie jest OK?
playwlkp pisze:Przed modernizacją w moim regionie Orange miało tylko jeden maszt własny w Dobrzycy koło Pleszewa ( około 8 km do mnie ) ,potem dołożyli w Sowinie gm.Pleszew na maszcie T-mobile,a właściwie przenieśli bo był taki mały masz w jednej z Firm z anteną dookólną w Lubomierzu ( jakieś 7 km ) i Ligota gm.Raszków ( 4 km ) - na tym właśnie najbliższym nie ma wcale sektora w moim kierunku.
playwlkp pisze:sprawę wyjaśniałem z osobami co mają pojęcie na ten temat
A co to za osoby? Z kim gadałeś? Pani na infolinii czy sąsiad co wszystko wie?
playwlkp pisze:Dziś widziałem że na Blogu Orange ktoś zadał pytanie odnośnie LTE w Pleszewie ,odpowiedz dostał że w najbliższych planach nie mają ha ha,zezwolenie jest,więc może za 4 lata !
Ile razy trzeba tłumaczyć, że nie warto kierować się pozwoleniami UKE? To, że jest pozwolenie to nie znaczy, że od razu operator uruchomi daną technologię na którą mam papier UKE! Zrozumcie to w końcu!!!

A teraz zgodnie z Twoim życzeniem nie będę starał się Ci pomóc. Jest na forum kilka osób które potrafią merytorycznie wskazać problemy, zgłosić to gdzie trzeba i potem piszą, że zmiany wniesione przez N! przyniosły skutek.
Zapytaj Tomiego czy Flasha jak wyglądała (lub wygląda nadal) ich współpraca z N!

A dla Ciebie na koniec mam dobrą radę: zamiast % używaj dBm, wtedy będzie można określić czy sygnał jest silny czy słaby, bo % dokładnie nie określą tego.

#736572  autor: kaspeed
 31 lip 2014, 18:14
Właśnie mam efekty prac początkowych modernizacji w Bełchatowie: 3g miałem poziom db 88 mam 102...W pokoju gdzie miałem 2 kreski 3g mam 1 kreskę edge..:) Brawo...Oby wszystko poprawili...

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:

#736574  autor: p2225
 31 lip 2014, 18:24
kaspeed pisze:Właśnie mam efekty prac początkowych modernizacji w Bełchatowie: 3g miałem poziom db 88 mam 102...W pokoju gdzie miałem 2 kreski 3g mam 1 kreskę edge..:) Brawo...Oby wszystko poprawili...
zapewne wyłączyli pobliski nadajnik i łaczysz się z dalszym. oczywiście tylko na czas prac na nim.

#736575  autor: kaspeed
 31 lip 2014, 18:42
W wypadku u2100 masz rację w wypadku edge musiał by to być nadajnik 9km odemnie to realne??Możliwe że zdjęto sektor wycelowany w moją okolice:(

#736580  autor: StormChaser
 31 lip 2014, 19:07
Mieszkam na zmodernizowanym obszarze od paru miesięcy w zasięgu LTE, od kilkunastu U900... Od początku to takie miejsce gdzie co chwilę terminal przeskakuje z jednego BTSa do drugiego z sygnałem -115 dBm do -95 dBm, poza budynkiem jest już -50 dBM wszędzie da się rozmawiać dane jako tako tez działają, w domu odpowiada za to WiFi... Dobrze jakby dodano BTSa w tym moim trójkącie, ale i z tym da się żyć...

#736584  autor: Sig
 31 lip 2014, 19:17
Chyba coś faktycznie robią na Pomorzu. Region zamalowany od dość dawna jako w toku, ale dopiero dzić moi rodzice, którzy tam mieszkają zaczeli coś odczuwać. Roaming krajowy Play, połączenia są zrywane po kilku minutach, dźwięk zniekształcony też bywa - może akurat coś się dzieje na ich nadajniku. Ewentualnie awaria Play. Tak czy inaczej modernizacja cieszy. Przez lata na ich wsi było tylko 2G operatorów, jakieś pół, może więcej roku temu pojawiło się 3G T-Mobile, sporo wcześniej 3G Plusa, potem LTE, a jak patrzę na ostatnią aktualizację pozwoleń UKE, to i Orange właśnie dostało pozwolenia 3G/LTE. Co ciekawe, T-Mobile nie ma tam jeszcze pozwolenia LTE, samo 3G 2100 (no i 2G). Play oczywiście brak, choć to skrzyżowanie dróg krajowych i droga nad morze :-).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#736585  autor: kaspeed
 31 lip 2014, 19:19
Byś musiał antenę mocować...I jakis wzmacniacz gsm:/

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:

#736588  autor: p2225
 31 lip 2014, 19:28
kaspeed pisze:W wypadku u2100 masz rację w wypadku edge musiał by to być nadajnik 9km odemnie to realne??Możliwe że zdjęto sektor wycelowany w moją okolice:(
aż tak by nie popsuli zasięgu, żeby nie było nawet gsm. jednakże możesz zrobić zgłoszenie lub zadzwonić do BOK, żeby sprawdzili co się dzieje i póki jeszcze pracownicy "kręcą" się po Bełchatowie to łatwiej będzie to poprawić. :)

#736591  autor: kaspeed
 31 lip 2014, 19:34
No i tak byłem w miescie:) I do rana ma przestać falować..Jak nie będzie lepiej zgloszę.Jak narazie cienizna...T to samo ma. GSM zanika momentami na amen:D najpewniej dalsze stacje przejeły ruch z bloku 220 Wygląda że zaczęto od bloku 220 i 219 na Oś Dolnośląskim.

Teraz który wyleci...Oby nie skopali tego bo zostanę bez 3g:(

#736671  autor: 3G
 31 lip 2014, 23:14
Pisał ktoś, że gdzieś tam od razu odpalali LTE i UMTS900. Sprawdziłem dziś, że na pograniczu łódzkiego i mazowieckiego (trojkąt Mszcznonów - Rawa Mazowiecka - Biała Rawska) tak nie zrobiono - prace trwają od 2 tygodni, LTE i U900 brak na razie.

Wreszcie zawitało na wioski 3G DC Orange tam, gdzie było do tej pory trochę stacji UMTS2100 T-Mobile (Zawady i Przewodowice wzdłuż S8, Rokszyce k. Białej Rawskiej, chyba Ossa). Wcześniej kompletne zero 3G Orange na tych terenach).

Prędkości na modemie bez DC od 3 do 8 Mb/s w zależności od stacji, na modemie DC 6-15 Mb/s, pingi ok. 40ms. Testy z kilku kilometrów z anteną przy poziomach od -81 dBm do -93 dBm. Na niektórych stacjach (np. Przewodowice k. Rawy Mazowieckiej, test przy odległości 6-7 km) wygląda to dość przyzwoicie jak na totalne wioski.

#736676  autor: bed
 31 lip 2014, 23:26
Nie było lokalizacji w całej Polsce, gdzie od razu by odpalono U900 - na to się czeka jeszcze pewien okres po zakończeniu modernizacji. Zdarza się, że LTE się pojawia od razu, ale to nie jest regułą.

#736678  autor: p2225
 31 lip 2014, 23:33
a planują odpalić U900 na każdej stacji czy tylko tam gdzie uznają to za potrzebne? u mnie na przykład wszystkie okoliczne nadajniki mają u900, ale tylko ten, który mnie obsługuje go nie posiada przez co nie mogę korzystać z HSPA+DC

#736687  autor: zajadacz
 01 sie 2014, 00:17
U900 nie jest odpalany jedynie na stacjach przygranicznych. Na zachodzie są to stacje najbliższe granicy, na wschodzie jest to pas 20-30 km. Wynika to z tego, że sąsiedzi mają GSM na tych samych częstotliwościach i zakłócałoby się. W większości przypadków N! postarało się w zamian dać U2100 na stacjach przygranicznych, trafiają się jednak niechlubne wyjątki.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#736692  autor: p2225
 01 sie 2014, 00:24
zajadacz pisze:U900 nie jest odpalany jedynie na stacjach przygranicznych.
wszystkie stacje w okolicy są blisko granicy, ale tylko jedna stacja jest bez U900. mogli ustawić tak anteny, żeby nie siały sygnałem poza granicę. poza tym gsm900 orange i plusa łapię również za granicą. do około 2 km wgłąb.

#736719  autor: Kryniczanin
 01 sie 2014, 08:10
zajadacz, NA południu też nie był odpalany przy granicy, Tylicz brak, Muszyna brak, Żegiestów brak, Piwniczna brak.

#736721  autor: wlkp
 01 sie 2014, 08:17
@ inżynier ,chodziło mi o to że to się mnie czepiasz i naskakujesz na mnie ,co do normalnej wymiany poglądów nie widzę problemu,ale nie lubię jak ktoś na mnie naskakuje ,bo ciągle piszę jakie to N jest beznadziejne ! To forum jest o takiej tematyce GSM,a temat jak najbardziej odpowiedni do tego ,a narzekam nie tylko ja . Co do tego co ja pisałem a potem Ty wszystko się zgadza ,napisałem że przed modernizacją był lepszy sygnał,i tak było ,tylko że lepszy nie oznacza JEDNOCZEŚNIE DOBRY ! Jak już pisałem prze modernizacją miałem sygnał na terminalu 68 % ,a dziś sprawdzałem było tylko 45 % ,to chyba jest różnica czyż nie ? Przed i teraz po modernizacji łapię sygnał z tego samego nadajnika,zgadza się i fakt jest taki że sygnał z niego jest teraz słabszy,ewentualnie mogli zmienić ustawienie sektorów,dodatkowo jest sygnał 3G którego prędzej nie było,gdy telefon leży przy samym oknie jest nawet dostępny,gdy ktoś zadzwoni leci momentalnie w GSM i zasięg spada do jednej kreski,lub rozłącza z braku sygnału,ewentualnie co 3 słowo słychać bo przerywa a są miejsca takie w domu gdzie jest całkowity brak sieci ,w domu u rodziców jest jeszcze gorzej ,tam dopiero wyzywają (ta sama miejscowość ).To samo tyczy się T-mobile,mają jednakowy zasięg obecnie ( co zrozumiałe w ramach NetWorks ) ,przed modernizacją mieli lepszy zasięg jak Orange .Co do telefonu zasięg jaki pokazuje o ile jest w domu to - 113 dbm

#736724  autor: mac_33
 01 sie 2014, 08:35
Witam wszystkich,
obserwuję temat dość długo, dziś w okolicach dąbr górniczej pojawiają się stacje U900, wczoraj w miejscu w którym pracuję na częst 900 w umts meldował się tylko plus, dziś jest to 4-7 sektorów U900 TM. CID 3047; 3278 itp

#736727  autor: Gardzij
 01 sie 2014, 08:49
mac_33

Potwierdzam w Sosnowcu [Pogoń] też powoli zaczynam coś łapać. Niestety u mnie zasięg u900 jest na poziomie około -105 dB wiec świadczy to o tym że sygnał łapie z oddalonych stacji. Mam nadzieje ze odpalenie U900 w Gopie znacznie poprawi jakość połączenia internetowego na odcinku kolejowym Sosnowiec - Częstochowa. Plus ze swoim U900 działa idealnie i przez całą podróż mogę słuchać radia internetowego. W T-mobile niestety często przerywa.

#736731  autor: mac_33
 01 sie 2014, 09:15
teraz wszystko poginęło, znów plus się nadpisuje - prace jeszcze trwają, dam znać jak wróci.
  • Strona 218 z 1158
  • 1
  • 216
  • 217
  • 218
  • 219
  • 220
  • 1158
  • 1
  • 216
  • 217
  • 218