Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Moonoon pisze:Kilkanaście stacji przybyło:https://x.com/Play_Polska/status/175333 ... 83337?s=20
Ja tam widzę na dole jedno RRU Huawei i z tego RRU będzie musiała lecieć kotwica dla 5G o ile antena C-band jest faktycznie Huawei.
Tak powinno być, ale to nie ja twierdzę, że antena C-band jest Huawei a reszta gratów Ericssona. Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby się dało puścić C-band ze sprzętu innego producenta, niż producenta sprzętu z którego leci kotwica LTE.DEVI_UI pisze:2G/3G Huawei, LTE i 5G leci z Ericssona.
Moonoon pisze: ↑18 lis 2023, 17:31Moonoon pisze: ↑11 lis 2023, 17:57
Stacja gotowa, znowu na antenach CommScope RRV4-65B-R6N43 (3 x 1 )
Anteny na wysokości 32 m czyli górna galeria.
Na start komplet pasm.
PomiarPEM
Wizja lokalna raczej za miesiąc wtedy będzie szansa na zebranie logów, powinna już być online.
Tak wygląda instalacja, niestety jeszcze OFFLINE
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Stacja ONLINE z niewiadomych przyczyn działa tylko 3G![]()
Stacja ruszyła. Pomiar pojawił się na Si2PEM. Moce wyglądają na standardowe. Dwie na sektor Hua ATR/ADU, wysokość 47m, więc ładnie pokryje okolice.DEVI_UI pisze: ↑30 sty 2024, 18:55Dodano drugą na sektor 6-portową ATR. Wszystko wygląda na podłączone, także raczej czeka już na uruchomienie.DEVI_UI pisze: ↑25 lis 2023, 16:40Play modernizuje i buduje kolejne stacje w Elblągu. Jeszcze dobrze nie skonfigurowali stacji przy ul. płk. S.Dąbka 152, o której pisałem kilka postów wyżej, a już stanął nowy monobot - ELB0024, lokalizacja to ul. Fromborska 2A przy markecie Biedronka i Parku Handlowym Retail Partners. Pozwolenie UKE dostali z wrześniowym wykazem, a dwa miesiące później stacja stoi - świetny wynik czasowy, tutaj należy się aplauz. Póki co jedna na sektor antena, która pierwotnie będzie nadawała tylko 900MHz. W pozwoleniach trzy pasma, niestety brak jeszcze pozwolenia na 800tkę, jak to na nowych stacjach w Elblągu. Uruchomią pewnie z czasem, a szkoda, bo ładnie pokryłaby DW504 w kierunku Braniewa.
![]()
mariokpnc pisze: ↑04 lut 2024, 09:39Jak najbardziej da się tak zrobić bo stacje 4G i 5G są połączone otwartym interfejsem X2, który jest częścią standardu 3GPP.
Praktycznie jednak raczej rzadko się to zdarza. Obecnie basebandy często jednocześnie hostują w sobie 4G i 5G, więc z automatu są one tej samej firmy.
Potwierdzam, odpalono także fake 5G (wcześniej ten obszar Białegostoku był go pozbawiony). Zmieniły się także CIDy - to co przelotem złapałem tomaniek357 pisze: ↑02 lut 2024, 10:14W Białymstoku Play chyba właśnie "dokończył dzieła" swapów. Ostatnia (?) stacja na Hua (BIA1037A, ul. Kolbego 8 ), wg właśnie opublikowanych pomiarów, dostała sprzęt Ericssona.
https://www.bip.bialystok.pl/urzad_miej ... lbe-8.html
PRO7115 ?
Dziwne. BTS występuje pod dwoma działającymi numerami jednocześnie.