Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Telefon to Huawei Mate 20 X 5G, czyli obecnie dostępny np. w Play od ręki, albo w X-KOM czy tez na Allegro. Co prawda 4 tysie trzeba wyłożyć, ale przynajmniej 5G działa nie to co w Iphone...
Powiem szczerze wynik robi wrażenie, pomimo ponad tygodnia prób nawet nie udało mi się zbliżyć do takich wartości. Wcale się nie zdziwię jeśli Polska również w jakości sieci 5g wyprzedzi kraje zachodnie. Oto moje pomiary z dzisiejszego wieczora z dość obciążonej lokalizacji:
Wiesz też na to liczyłem i niestety albo O2 skopało robotę albo coś nie działa jak powinno. Często bowiem przy pełnym zasięgu i zalogowaniu do 5g transmisja danych "leci" tylko po LTE (co widać w field test) tak jakby 5g nie mogło "zaskoczyć". Inny problem to dziwne ograniczenie dostępności pasm LTE przy zalogowaniu do 5g: 800/1800/2100 działają nawet z CA. Jednakże nie działa najbardziej wydajne pasmo pojemnościowe czyli 2x20 Mhz LTE 2300. Efekt jest taki że czasami LTE 2CA 2300 daje lepsze rezultaty niż 5g z zapchanym 800 lub 1800.mcore76 pisze:Cześć dawno mnie tu nie było.
Jak wiecie w ramach testów czy to w Warszawie czy to w Lublinie, na stacjach bazowych Anchor 4G czyli tych, do których 5G jest przyklejone - jest wykorzystywane tylko 5MHz pasma LTE. W praktyce po wdrożeniu 5G NSA w całej sieci pod spodem będą wszystkie pasma 4G w formie agregacji. Oznacza to, że telefony korzystające z 5G będą nie tylko tranferować po 5G ale jednoczesnie po 4G na wszystkich pasma Carrier Aggregation. W praktyce oznacza to prędkości około 2 Gbps.
Oczywiście ta prędkość podzieli się na wszystkich użytkowników sektora, ale i tak efekt będzie duży. Także radziłbym nie przywiązywać się zbytnio do prędkości jakie obserwujemy na różnorakich speedtestach w tej chwili, bo będą znacznie wyższe po wdrożeniu usługi w praktyce
To wiele wyjaśnia. Nie wiem jak w Huawei ale Samsung sygnalizuje zalogowanie do stacji z 5g pustym kwadracikiem a korzystanie z transmisji 5g kwadracikiem pełnym. To też tłumaczy dlaczego czasami pomimo zalogowania do odpowiedniego BTSa, transmisja 5g nie działa - po prostu zasięg LTE z tej samej lokalizacji jest większy niż NR78.mcore76 pisze: ↑29 paź 2019, 18:00Cześć. Test był wykonany w laboratorium Orange, stąd wyniki maksymalne na tych pasmach , które są dostępne dla Orange. Prawda jest taka, że pasmo 3,6 ma mniejszy zasięg niż pozostałe pasma 2600MHz, 2100MHz, 1800MHz i 800MHz co oznacza, że tylko centralnie pod stacją będzie taka wartość do uzyskania.
Dodatkowo należy pamiętać, że mimo tego iż świeci się napis 5G na wyświetlaczu to nie oznacza, że łapie nas stacja 5G. Tak naprawdę łapie nas stacja Anchor 4G czyli podkładowa pod 5G i to ona wysyła informację o tym, że możliwe jest przełączenie do 5G gdy jest potrzeba wysłania/odebrania danych.