Obecnie na mojej Nokii 6220 classic mogę ręcznie zalogować się do Plusa "już" za pierwszym razem, chociaż telefon jakby dłużej przetwarza takie dane/zapytanie. Tak jest już od "dobrych" kilku tygodni.
Odnośnie automatycznego logowania się do sieci Polkomtela. Zauważyłem, wracając do rodzinnego domku, że telefon bardzo szybko loguje się do Plusa. Czyli wróciło do normy, gdzie po kilku sekundach, po utracie zasięgu macierzystego, telefon zaczyna korzystać, z tzw. roaming'u krajowego

Miałem jednak ciekawą sytuacją, co pierwszy raz "obserwowałem". Telefon, tak jak dawniej szybko nie wraca do sieci macierzystej, nawet gdy jest już własny zasięg. Wybrałem ręcznie Play, ale ponieważ zasięg, nawet 3G był dość "słaby" (tak trzy, może cztery kreski zasięgu, na siedem oczywiście), telefon po chwili przelogował się ponownie do Plusa. Ciekawe, bo to pasowałoby, do głoszonej przez P4 teorii, że telefon wybiera najsilniejszy sygnał danego operatora. Pewnie to jednostkowy przypadek, a może rzeczywiście coś jeszcze pozmieniali/przekonfigurowali