• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 209 z 211
  • 1
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • 211
 #1189581  autor: Burito
 24 mar 2025, 10:36
IC_Current pisze:
24 mar 2025, 08:51
@MariuszY
Akurat Orange ma dosyć prostą regułę, które starsze fony wspiera a które nie.
Redmi 8A i cała seria z A na końcu jest wspierana (nawet z ViLTE), ponieważ to jedne z najpularniejszych telefonów w sieci operatora i dużo osób ich używa (np Redmi 8A kiedyś był najpopularniejszym wg przedstawicieli Orange) więc operator jakoś daje im dostęp (może tworzy dla nich specjalny profil w IMS ?).
Natomiast cała seria Redmi Pro była dosyć niszowa i została "olana".

Co do serwisu wificalling-volte i telefonów Xiaomi, to z założenia serwis wymaga, aby zgłaszać telefony bez modyfikacji oprogramowania. Ale Xiaomi miało choćby linię oprogramowania Global i Europe, które były równolegle dostępne w Polsce. Dodatkowo wpisanie dwóch kodów na dilerze, które omijają sprawdzanie statusu IMS to też nie modyfikacja softu. Wpisałeś te kody?
Coś w tym jest, bo jak miałem bardzo już stary telefon Xiaomi Redmi 5 Plus to bez problemu VoLTE działało z kartą Orange. Był pasek "suwak" w ustawianiach i na wyświetlaczu ikona VoLTE. Z Xiaomi Redmi 8T też nie było problemów.
Teraz mam Samsunga A55 z kartą Orange i ani "suwaka" w ustawieniach, ani napisu VoLTE na wyświetlaczu.
 #1189584  autor: IC_Current
 24 mar 2025, 10:50
We wszystkich Samsungach w Orange jest opcja "suwaka" VoLTE. Zakładka Połączenia/ Sieci komórkowe.
Akurat brak wyświetlania ikonki VoLTE to dla mnie duży plus - po co zaśmiecać ekran, skoro i tak prawie zawsze jest włączone, a jak jestem poza zasięgiem LTE/5G to też przecież wiem choćby po ikonie typu sieci.
 #1189586  autor: Burito
 24 mar 2025, 10:57
@IC_Current sorry namieszałem :). Już prostuję:
W Samsungu A55 mam dwie karty:
1. SIM - 1, karta T-Mobile, nie ma "suwaka" i jest napis na wyświetlaczu VoLTE,
2. SIM - 2, karta Orange, jest "suwak" i nie napisu na wyświetlaczu VoLTE.
 #1189590  autor: bxx1
 24 mar 2025, 11:31
W S25 ultra w orange brak suwaka VoLTE ,ikonki też brak ,ale połaczenia są zestawiane po LTE.Na karcie playa jest suwak ,ale brak ikonki połączenia są w LTE.
 #1189595  autor: lordbyd
 24 mar 2025, 12:16
Karty SIM T-Mobile w nowszych modelach Samsungów nie pozwalają na wyłączenie usługi VoLTE a także na ręczny wybór sieci GSM.
 #1189604  autor: Burito
 24 mar 2025, 14:11
U mnie np. w T-Mobile nie miałem domyślnie włączonego VoLTE, musiałem interweniować u operatora.
 #1189608  autor: zulu144dwa
 24 mar 2025, 14:48
Ostatnio sprawdzałem VoWiFi poprzez WiFi na starym B593 (oprogramowanie B3000) z wymuszonym tylko LTE bez agregacji na karcie z OFnK.
Telefon Huawei P smart 2019 wersja EMUI 12.0.0
2 karty SIM OFnK i Odnowa w telefonie ustawione na VoWiFi.
Przy połączeniu komuputera do wi-fi routera przy aktywnych VoWiFi obu kart SIM internet na komputerze nie działał.
Aby wymusić VoWiFi był tryb samolotowy z aktywnym WiFi na telefonie.

Teraz w OFnK ORANGE może rządzić pakiet za 14 zł z dowolnym NL. Aktywacja naprzemiennie w ostatnich dniach ich ważności. Doładowania online Orange 5 zł przed aktywacją pakietu za 14 zł i w środku ważności pakietu 200minut i 200 SMSów na 31 dni.
 #1189654  autor: hasanus123544666762
 24 mar 2025, 23:17
Kupiłem telefon Honor Magic 7 Lite mam kartę w Orange w abonamencie i mam narzuconą z góry usługę VoLTE bez możliwosci wyłączenia jej w ustawieniach (brak suwaka oraz brak znaczka VoLTE) oczywiście połączenia przechodzą przez LTE oraz wyświetla się znaczek HD+ jutro będę kontaktował się z operatorem aby wyłączyć tą usługę bo jest ona niedopracowana w sieci Orange więcej problemu stwarza niż ma ulepszyć rozmowy głosowe. Dla mnie jest to bez sensu narzucać usługę której nie da się wyłączyć w ustawieniach telefonu.
 #1189657  autor: lordbyd
 25 mar 2025, 08:26
To ważna informacja, że Orange rozpoczyna wymuszanie usługi VoLTE, której działanie jest niestety czasami zawodne.
Ciekawe w jaki sposób jest to realizowane - być może poprzez ustawienia karty SIM.
Na karcie playa jest suwak ,ale brak ikonki połączenia są w LTE.
A czy ikonka VoLTE na One UI 7 w Samsungach nie pojawia się po rozwinięciu górnego menu telefonu?
 #1189658  autor: MariuszY
 25 mar 2025, 08:40
hasanus123544666762 pisze:
Kupiłem telefon Honor Magic 7 Lite mam kartę w Orange w abonamencie i mam narzuconą z góry usługę VoLTE bez możliwosci wyłączenia jej w ustawieniach (brak suwaka oraz brak znaczka VoLTE)...
To ciesz się, że ci usługę załącza. Póki co możesz ustawić na 3G (jeśli jeszcze jesteś w zasięgu) lub Tylko 2G i poczuć się jak "w czasach Nokii 3310" :wink: Za parę lat nawet 2G nie użyjesz.
Tak to jest jak rynek narzuca rozwiązania szybciej niż operatorzy są w stanie je zaimplementować (zwłaszcza restrykcyjne Orange). Wyjściem z sytuacji może być przeniesienie numeru do takiego operatora, którego usługa działa prawidłowo na twoim fonie.
 #1189662  autor: bxx1
 25 mar 2025, 09:18
lordbyd pisze:
To ważna informacja, że Orange rozpoczyna wymuszanie usługi VoLTE, której działanie jest niestety czasami zawodne.
Ciekawe w jaki sposób jest to realizowane - być może poprzez ustawienia karty SIM.
Na karcie playa jest suwak ,ale brak ikonki połączenia są w LTE.
A czy ikonka VoLTE na One UI 7 w Samsungach nie pojawia się po rozwinięciu górnego menu telefonu?
Nie.Coś takiego mam z Wifi calling.W orange normalnie ikonka jest przy zasięgu a w play tylko po rozwinięciu górnego paska.
 #1189672  autor: kszaq
 25 mar 2025, 10:41
lordbyd pisze:
Było już wiele razy o tym mówione - obecność suwaka, widoczność ikonek VoLTE i VoWiFi, możliwość ustawienia preferencji rozmów WiFi/sieć mobilna - wszystkie te ustawienia są zaszyte w oprogramowaniu telefonu. Dla "dużych" operatorów są to osobne profile, dla niszowych (jak a2mobile) są to ustawienia domyślne oprogramowania telefonu. Na jakiej podstawie producent to wprowadza - tego nie wiem, bo w teoretycznie tej samej wersji, np. OneUI 7 od Samsunga potrafią być różnice między modelami. Zgaduję, że producent ma swój branch rozwojowy, z którego zaciągane są różne rewizje do kolejnych releasów, nie są one zbieżne między modelami i stąd różnice w widoczności ustawień.

Widać natomiast, że w przypadku Orange i T-Mobile trend jest taki, że coraz więcej ukrywa suwak VoLTE, aby ta usługa była dla użytkownika niewidoczna.
lordbyd pisze:
Na S24+ ikonka VoLTE jest zawsze ukryta przy zwiniętym menu, pojawia się na kartach Play i Plus. Dla Orange ikonka VoLTE jest ukryta. Dla T-Mobile nie mam możliwości sprawdzenia.
 #1189674  autor: MariuszY
 25 mar 2025, 11:12
kszaq pisze:
25 mar 2025, 10:41
Widać natomiast, że w przypadku Orange i T-Mobile trend jest taki, że coraz więcej ukrywa suwak VoLTE, aby ta usługa była dla użytkownika niewidoczna.
Być może to pochodna oczekiwanych zmian, czyli całkowitego wyłączenia 2G i 3G. Wówczas informowanie użytkownika ikonką VoLTE o fakcie takiego właśnie połączenia nie będzie miało sensu.
 #1189675  autor: kszaq
 25 mar 2025, 11:19
Dla przeciętnego użytkownika nie ma znaczenia w jakiej technologii jest wykonywane połączenie, a im mniej przełączników, ustawień i ikonek, tym lepiej. Najważniejsze, by rozmowa nie przerywała, a rozmówcę było słychać wyraźnie. Dlatego większe znaczenie ma konfiguracja sieci (nawiązując do kurczowego trzymania się LTE w Orange, nawet gdy koszmarnie tnie i można by zrzucić do GSM), niż ręczne grzebanie w ustawieniach przez użytkowników.
 #1189810  autor: PawlusG
 26 mar 2025, 18:56
Burito pisze:
24 mar 2025, 10:57
@IC_Current sorry namieszałem :). Już prostuję:
W Samsungu A55 mam dwie karty:
1. SIM - 1, karta T-Mobile, nie ma "suwaka" i jest napis na wyświetlaczu VoLTE,
2. SIM - 2, karta Orange, jest "suwak" i nie napisu na wyświetlaczu VoLTE.
Mam A52s z softem XEO i A54 z softem Plusa, obydwa zaktualizowane.
A52s na karcie Orange i Plus jest VoLTE, są suwaki, ale VoLTE na wyświetlaczu pokazuje się tylko z kartą Plusa.
A54 na karcie Orange i Plus jest VoLTE, są suwaki, ale VoLTE na wyświetlaczu pokazuje się tylko z kartą Plusa :)

:)
 #1189812  autor: PawlusG
 26 mar 2025, 19:05
hasanus123544666762 pisze:
Kupiłem telefon Honor Magic 7 Lite mam kartę w Orange w abonamencie i mam narzuconą z góry usługę VoLTE bez możliwosci wyłączenia jej w ustawieniach (brak suwaka oraz brak znaczka VoLTE) oczywiście połączenia przechodzą przez LTE oraz wyświetla się znaczek HD+ jutro będę kontaktował się z operatorem aby wyłączyć tą usługę bo jest ona niedopracowana w sieci Orange więcej problemu stwarza niż ma ulepszyć rozmowy głosowe. Dla mnie jest to bez sensu narzucać usługę której nie da się wyłączyć w ustawieniach telefonu.
Wiesz o tym, że po wyłączeniu VoLTE praktycznie z automatu wchodzisz w 2G? W moich okolicach 3G jest już tylko wspomnieniem, jak wypada LTE, to zostaje już tylko 2G. Niestety jakość rozmów jest strasznie słaba, nawet względem 2G na Plusie, sprawia wrażenie, jakby aktywny był najsłabszy możliwy kodek.
https://www.orange.pl/zobacz/wylaczamy-3g

:)
 #1189989  autor: kszaq
 29 mar 2025, 14:42
W ostatniej becie OneUI 7 dla S24 zniknął suwak VoLTE dla Orange. Można uznać, że docelowo w każdym Samsungu, który dostanie OneUI 7 suwak zniknie.

Co ciekawe, suwak pojawił się dla a2mobile, chociaż na razie VoLTE oczywiście nie działa.
 #1190314  autor: p2225
 03 kwie 2025, 16:49
Jakiś czas temu przewijało się tutaj, że T-Mobile domyślnie najpierw "pcha" rozmowy po sieci komórkowej, a jak sygnał jest za słaby to po WiFi Calling? Czy działa to dobrze?

Ostatnio mam narastające problemy z WiFi Calling Orange, które pomimo braku zmian z mojej strony (oprogramowanie, operator światłowodu, zasięg wifi) i mimo widocznego połączenia z IMS (ikonka na górnej belce), pcha rozmowy po sieci komórkowej i dostaję SMSy o tym, że ktoś dzwonił.
Zastanawiam się zatem czy lepszy będzie T-Mobile czy Play pod tym względem?

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #1190322  autor: kozien70
 03 kwie 2025, 19:22
W Samsungach dla T-mobile priorytet ustawiasz ręcznie. Albo wybierasz priorytet VoLTE albo VoWiFi.
W iPhone dla T-mobile jest to na sztywno ustawione: priorytet ma rozmowa przez sieć komórkową.
Najlepiej przetestuj sam na jakimś prepaidzie, jak nie masz innej karty do dyspozycji. U mnie VoLTE i VoWiFi w T-mobile działa OK. Kiedyś były problemy, ale już sporo czasu temu uporali się i działa to całkiem nieźle.
  • Strona 209 z 211
  • 1
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • 211
  • 1
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210