• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#689154  autor: helioN
 09 sty 2014, 21:18
inżynier pisze:Myślisz, że w Play obsługa klienta wygląda lepiej? Raczej nie.
Pisałeś o problemach z internetem na 3G, a co z rozmowami na 3G oraz rozmowami i internetem na 2G? Co w innych lokalizacjach, przemieszczałeś się aby to sprawdzić? Tam jest ok? A U900 działa czy też nie?
Tak, myślę ze Play jest lepsze, dużo. Miałem z nimi do czynienia. Nawet Cyfrowy Polsat jest o niebo lepszy od Orange/T-Mobile.

DC-HSPA+ łączy dopiero na 1,5km od nadajnika z maks. transferem 16Mb/s a wcześniej chodziło szybciej o kilometr dalej gdzie teraz nie idzie się połączyć, czyli w moim domku ;)

I tak, mam antenę od Cybertecha wycelowaną prosto w ten maszt. Akurat gdzie co jest w okolicy to mam wiedzę bo byłem w tej placówce obok której stoi sam maszt.

Mam zresztą porównanie bo Plus też ma tam DC-HSPA+ i chodzi dobrze.

#689157  autor: inżynier
 09 sty 2014, 21:23
No to w takim razie nic nie stoi na przeszkodzie abyś przeszedł do Playa. Tylko tam nie uświadczysz takich przepływności jakie nawet teraz uzyskujesz w Orange bo Play przycina transfer.
Tak w ogóle to jesteś pewien, że ta stacje Cię obsługuje? Sprawdzałeś CI jakimś netmonitorem? Piszesz, że DC działa dopiero na 1,5km, czyli to znaczy, że bliżej, przy samej stacji jest gorzej? W jakiej odległości od stacji mieszkasz?
Masz w domu antenę zewnętrzną podłączoną do modemu, tak?
Akurat gdzie co jest w okolicy to mam wiedzę bo byłem tej placówce na której stoi sam maszt.
A tego zdanie to już zupełnie nie rozumiem, możesz po polsku je napisać?

#689160  autor: helioN
 09 sty 2014, 21:31
inżynier pisze:No to w takim razie nic nie stoi na przeszkodzie abyś przeszedł do Playa. Tylko tam nie uświadczysz takich przepływności jakie nawet teraz uzyskujesz w Orange bo Play przycina transfer.
Tak w ogóle to jesteś pewien, że ta stacje Cię obsługuje? Sprawdzałeś CI jakimś netmonitorem? Piszesz, że DC działa dopiero na 1,5km, czyli to znaczy, że bliżej, przy samej stacji jest gorzej? W jakiej odległości od stacji mieszkasz?
Masz w domu antenę zewnętrzną podłączoną do modemu, tak?
Akurat gdzie co jest w okolicy to mam wiedzę bo byłem tej placówce na której stoi sam maszt.
A tego zdanie to już zupełnie nie rozumiem, możesz po polsku je napisać?
Poprawiłem zdanie, jest 21 i jestem zmęczony, czego oczekujesz :-D

Wiem że przycinają transfer. W najwyższym pakiecie 30Mb/s, to mi nie przeszkadza, nie ma pewności czy LTE Orange w ogóle przekroczy tę barierę.

Wyjaśnijmy jedno - to jedyny masz w okolicy, kolejny jest 10km stąd za kilkunastoma pagórkami i lasami.

Maszt na którym każda sieć ma swoje nadajniki widzę z okna, to nie jakiś kikut, ma 342m i byłem na terenie na którym stoi bo ktoś z rodziny wcześniej tam pracował, więc tak, jestem pewien że odbieram stamtąd.

Jak pisałem... mam antenę Cybertecha wymierzoną w maszt który widzę od góry do dołu z domu. Idealne warunki.

Korzystam z e398 i 3420v2. Tak, testowałem bez routera - to samo.

I jeszcze raz sprecyzuje - zasięg po tych interwencjach na nadajnikach pogorszył się o 1/2, tam gdzie kiedyś był zasięg DC teraz go nie ma, pojawia się dopiero bliżej stacji (od około półtora kilometra) i działa wolniej niż wcześniej z miejsca mojego zamieszkania około 2,5-3km od nadajnika w linii prostej.

HSPA+ też bez powodu gubi zasięg co jakiś czas.

Spartolili i tyle, tylko że ja tego nie będę tolerował i podwijał ogona, z waszym nastawieniem tacy dostawcy jak Orange i T-Mobile będą nadal klienta mieć w poważaniu i nic się nie zmieni. **ale oni mogą robić co chcą blablabla** - nie prawda, pozwalamy im na to więc to robią :)

Moja mama korzysta z Playa który bez żadnej anteny działa stabilnie na HSPA+, stabilniej niż Orange z mocną anteną :lol:

Porównanie jak było a jak jest w mojej lokalizacji:

Obrazek

Akurat w mojej okolicy kładą światłowody pod SSPW ale oczywiście mój powiat ominą bo mam maszt pod nosem a na nim między innymi super net od Orange :smt005
inżynier pisze:
helioN pisze:Napisałem sam do NetworkS! no i pan z gsm.biz.pl poprosił mnie o nr. tel z Orange bo ponoć się właśnie oni dopytywali.
Czytając to co "pan z gsm.biz" na swojej stronie pisze to nie liczyłbym na merytoryczną pomoc z jego strony. On i tak zawsze proponuje aby operator wybudował nową stację 4 sektorową i to na pewno rozwiąże problem. No ewentualnie dorzuca do tego zmiany tiltów lub mocy:)
Ja nie chcę usprawnień, sieć już działała bardzo dobrze zanim ją spaprali :)

#689163  autor: inżynier
 09 sty 2014, 21:46
helioN pisze:Poprawiłem zdanie, jest 21 i jestem zmęczony, czego oczekujesz :-D
Faktycznie, poprawiałeś coś w poście bo teraz jest już dobrze napisane. Tzn. dobrze gramatycznie, ale treści do końca nie rozumiem.
helioN pisze:Wiem że przycinają transfer. W najwyższym pakiecie 30Mb/s, to mi nie przeszkadza, nie ma pewności czy LTE Orange w ogóle przekroczy tę barierę.
30 Mb/s? Jesteś pewien? Mi się wydawało, że przycinają do 7Mb/s a przy LTE więcej (15 albo właśnie 30), ale to pewnie zależy od oferty.
Jeśli chodzi o LTE z Orane to testowałem w Warszawie, wyniki w okolicach 50Mb/s w DL i 30Mb/s w UL. Ale u Ciebie pewnie prędko LTE z Orange się nie pojawi więc zostaje DC.
helioN pisze:Wyjaśnijmy jedno - to jedyny masz w okolicy, kolejny jest 10km stąd za kilkunastoma pagórkami i lasami.
To, że do tej stacji jest najbliżej to nic nie znaczy. Możesz sygnał odbierać ze znacznie dalej położonej stacji a nie z tej co by Ci się wydawało. Sprawdź CI, porównaj w bazie btsearch i będziesz pewny. Ja nie twierdzę, że odbierasz z innej stacji, ale jak zgłaszasz do Orange problem to dobrze by było wiedzieć na 100%, że dotyczy tej stacji.
helioN pisze:Maszt na którym każda sieć ma swoje nadajniki widzę z okna, to nie jakiś kikut, ma 342m i byłem na terenie na którym stoi bo ktoś z rodziny wcześniej tam pracował, więc tak, jestem pewien że odbieram stamtąd.
To, że maszt ma 342m nic nie oznacza. Widziałeś na jakiej wysokości są anteny GSM/UMTS? Na pewnie nie na takiej:) A argument taki, że byłeś na tym terenie dlatego jesteś pewien, że ta stacja Cię obsługuje jest delikatnie mówiąc marny:)
helioN pisze:Jak pisałem... mam antenę Cybertecha wymierzoną w maszt który widzę od góry do dołu z domu. Idealne warunki.
Mieszkasz 2,5km-3km od stacji i potrzebujesz anteny? A bez nie daje rady? 3km to nie jest jakaś wielka odległość, spróbuj bez anteny zrobić testy.
helioN pisze:Spartolili i tyle, tylko że ja tego nie będę tolerował i podwijał ogona
Jak nie będziesz tolerował to co zrobisz?
Spartolili? Ale kto? Orange, Networks, NSN, jakaś ich firma podwykonawcza? Pisałeś, że problemy są od 26 grudnia. Czy uważasz, że w drugi dzień świąt ktoś coś tam robił? Jeśli faktycznie od tego dnia zasięg się popsuł, zniknął itd to ewidentnie wskazuje to na jakąś awarię. W tych dniach w Polsce mocno wiało, może uszkodzeniu uległa antena albo feeder/jumper do niej, coś się poluzowało etc i stąd spadek sygnału? Takich rzeczy ludzie na infolinii u operatora nie wiedzą więc stąd dostawałeś odpowiedzi, że wszystko jest OK.

#689165  autor: helioN
 09 sty 2014, 22:05
inżynier pisze:
helioN pisze:Poprawiłem zdanie, jest 21 i jestem zmęczony, czego oczekujesz :-D
Faktycznie, poprawiałeś coś w poście bo teraz jest już dobrze napisane. Tzn. dobrze gramatycznie, ale treści do końca nie rozumiem.
helioN pisze:Wiem że przycinają transfer. W najwyższym pakiecie 30Mb/s, to mi nie przeszkadza, nie ma pewności czy LTE Orange w ogóle przekroczy tę barierę.
30 Mb/s? Jesteś pewien? Mi się wydawało, że przycinają do 7Mb/s a przy LTE więcej (15 albo właśnie 30), ale to pewnie zależy od oferty.
Jeśli chodzi o LTE z Orane to testowałem w Warszawie, wyniki w okolicach 50Mb/s w DL i 30Mb/s w UL. Ale u Ciebie pewnie prędko LTE z Orange się nie pojawi więc zostaje DC.
helioN pisze:Wyjaśnijmy jedno - to jedyny masz w okolicy, kolejny jest 10km stąd za kilkunastoma pagórkami i lasami.
To, że do tej stacji jest najbliżej to nic nie znaczy. Możesz sygnał odbierać ze znacznie dalej położonej stacji a nie z tej co by Ci się wydawało. Sprawdź CI, porównaj w bazie btsearch i będziesz pewny. Ja nie twierdzę, że odbierasz z innej stacji, ale jak zgłaszasz do Orange problem to dobrze by było wiedzieć na 100%, że dotyczy tej stacji.
helioN pisze:Maszt na którym każda sieć ma swoje nadajniki widzę z okna, to nie jakiś kikut, ma 342m i byłem na terenie na którym stoi bo ktoś z rodziny wcześniej tam pracował, więc tak, jestem pewien że odbieram stamtąd.
To, że maszt ma 342m nic nie oznacza. Widziałeś na jakiej wysokości są anteny GSM/UMTS? Na pewnie nie na takiej:) A argument taki, że byłeś na tym terenie dlatego jesteś pewien, że ta stacja Cię obsługuje jest delikatnie mówiąc marny:)
helioN pisze:Jak pisałem... mam antenę Cybertecha wymierzoną w maszt który widzę od góry do dołu z domu. Idealne warunki.
Mieszkasz 2,5km-3km od stacji i potrzebujesz anteny? A bez nie daje rady? 3km to nie jest jakaś wielka odległość, spróbuj bez anteny zrobić testy.
helioN pisze:Spartolili i tyle, tylko że ja tego nie będę tolerował i podwijał ogona
Jak nie będziesz tolerował to co zrobisz?
Spartolili? Ale kto? Orange, Networks, NSN, jakaś ich firma podwykonawcza? Pisałeś, że problemy są od 26 grudnia. Czy uważasz, że w drugi dzień świąt ktoś coś tam robił? Jeśli faktycznie od tego dnia zasięg się popsuł, zniknął itd to ewidentnie wskazuje to na jakąś awarię. W tych dniach w Polsce mocno wiało, może uszkodzeniu uległa antena albo feeder/jumper do niej, coś się poluzowało etc i stąd spadek sygnału? Takich rzeczy ludzie na infolinii u operatora nie wiedzą więc stąd dostawałeś odpowiedzi, że wszystko jest OK.
1- Tak, 30Mb/s z samą kartą SIM, 50GB transferu, noc nielimitowana - 89zł.

2- Nigdy nie miałem problemów z nakładaniem się sygnału. Poza tym LAC (58600) pokrywa się z nadajnikiem o którym mówię.

3- Wiem że nadajniki są niżej, chciałem tylko przez to powiedzieć że doskonale go widać i antena z masztem mają "kontakt wzrokowy".

4- Używam anteny bo w moim pokoju modem nie daje rady sam. Wziąłem laptopa i z samym modemem testowałem na zewnątrz - to samo.

5- Kto spartolił? oO

Czy te nadajniki nie należą do Orange? Należą. To ich odpowiedzialność? Tak. Podwykonawca mnie nie interesuje. Orange jest odpowiedzialne za utrzymanie sieci, to kto za nich to robi nie jest z punktów prawnych ważne.

Czy jak jakaś spółka spartoli drogę to myślisz że odszkodowania płacą podwykonawcy?

#689169  autor: Precelos
 09 sty 2014, 22:11
rozumiem rozgoryczenie ale badzmy powazni i pamietajmy o kilku faktach
-to nie usluga stacjonarna
-nie ma predkosci gwarantownej ani tez minimalnej

i z czym chcesz isc do UOKIK?
czytales wogole umowe przed podpisaniem?

Obrazek

#689171  autor: helioN
 09 sty 2014, 22:15
Precelos pisze:rozumiem rozgoryczenie ale badzmy powazni i pamietajmy o kilku faktach
-to nie usluga stacjonarna
-nie ma predkosci gwarantownej ani tez minimalnej

i z czym chcesz isc do UOKIK?
czytales wogole umowe przed podpisaniem?
Tu nie chodzi o prędkość na litość boską tylko zasięg...

Był i nie ma, kupiłem usługę bo w mojej okolicy był bardzo dobry, teraz nie ma.

To tak jakbym Ci sprzedał staw hodowlany i po pół roku odessał wodę :|

Jak 2,5km od nadajnika Play chodzi bez modemu stabilnie a Orange z anteną działa jakbym był 30km od nadajnika to coś chyba jest nie tak? :shock:

Poza tym reklamują że zasięg mają coraz większy a tak naprawdę mi zmniejszyli, przypadkowo albo nieprzypadkowo.

#689176  autor: inżynier
 09 sty 2014, 22:22
helioN nie cytuj całego tak dużego posta do którego się odnosisz, tym bardziej, że jest on powyżej Twojej odpowiedzi.
helioN pisze:2- Nigdy nie miałem problemów z nakładaniem się sygnału. Poza tym LAC (58600) pokrywa się z nadajnikiem o którym mówię.
A skąd wiesz, że nie miałeś "problemów z nakładaniem się sygnału"? Zrób wreszcie tą podstawową czynność i sprawdź CI komórki która Cię obsługuje!
Sam LAC o niczym nie świadczy, przecież okoliczne komórki mogą mieć identyczny LAC, na tej podstawie nie stwierdzisz, że to ta stacja. RNC+LAC+CI jednoznacznie określa która to jest komórka. W tym wypadku wystarczy samo CI i na tej podstawie na btsearch sprawdzisz.
helioN pisze:Czy te nadajniki nie należą do Orange? Należą.
Kto jest właścicielem akurat w tym wypadku nie ma znaczenia. Ale akurat w przypadku Orange/TMobile gdzie jest już po konsolidacji, to raz jeden a raz drugi operator jest właścicielem nadajnika. Ale to tak tylko na marginesie, to taki specyficzny przypadek bo akurat w PL mamy od 2 lat coś takiego jak budowa wspólnej sieci przez dwóch operatorów.
Informacyjnie mogę dodać, że operatorzy użyczają sobie wzajemnie swoich lokalizacji, masztów, feederów, anten itd., więc pewnie w PL są takie przypadki, gdzie właścicielem sprzętu na stacji (nie mówię tu o samym BTSie jako HW) ale właśnie o antenach, kablach itd jest np. Polkomtel, a z takiej anteny nadawany jest naraz sygnał Plusa, TMobila i Orange. Czy jest taki przypadek? Nie wiem, ale zapewne tak.
W przypadku TMobile/Oragne, z tego co pisali w mediach to wszystkich stacji ma być 10tys, połowa jednego, połowa drugiego. Więc praktycznie co druga stacja należy na przemian do Orange (a więc sprzęt który na niej stoi jest własnością Orange) i TMobile.
helioN pisze:Podwykonawca mnie nie interesuje. Orange jest odpowiedzialne za utrzymanie sieci, to kto za nich to robi nie jest z punktów prawnych ważne.
Bardzo dobrze, że to napisałeś. Winisz Orange? I słusznie. Ale w takim razie czemu piszesz maile do Networks? Tym samym sam sobie przeczysz, niby Cię podwykonawca nie interesuje ale to właśnie do niego piszesz maile, że coś jest nie tak.

#689177  autor: helioN
 09 sty 2014, 22:23
Flash999 pisze:Porównaj CID, bo LAC jest stały dla danego regionu.
Żaden BTS w okolicy nie ma takiego LAC'u. No chyba że odbieram sygnał z Puław lub Nowej Dęby?

Z tego co widzę to CID na btsearch też kilka razy pojawia się taki sam dla innych BTS'ów.

Ludzie spójrzcie na mapę bts i wpiszcie "Piaski Lubelskie" i zobaczycie że to naprawdę nie aglomeracja Warszawska i tu nie ma nadajnika co 3km.

Obrazek

#689182  autor: inżynier
 09 sty 2014, 22:31
helioN pisze:Żaden BTS w okolicy nie ma takiego LAC'u. No chyba że odbieram sygnał z Puław lub Nowej Dęby?
Oj, tutaj to już kłamiesz. Wiesz w ogóle co to jest LAC? Sugerujesz, że ta stacja ma LAC 58600 a wszystkie pozostałe inne? Przecież LAC to jakiś spójny obszar a nie każda stacja ma inny. Jeśli by tak było, to jaki byłby w ogóle sens stosowania LACów?
helioN pisze:Z tego co widzę to CID na btsearch też kilka razy pojawia się taki sam dla innych BTS'ów.
No tak, CID może się w ramach jednej sieci powtarzać. Dlatego wcześniej napisałem, że RNC+LAC+CID (a tak na prawdę wystarczy LAC+CID)jest unikalne i tylko na tej podstawie jednoznacznie określisz która to komórka. Natomiast jak znalazłeś CID w btsearch które się powtarzają to na 100% mają inny LAC i są w innych geograficznie miejscach PL.

#689185  autor: helioN
 09 sty 2014, 22:34
inżynier pisze:
helioN pisze:Żaden BTS w okolicy nie ma takiego LAC'u. No chyba że odbieram sygnał z Puław lub Nowej Dęby?
Oj, tutaj to już kłamiesz. Wiesz w ogóle co to jest LAC? Sugerujesz, że ta stacja ma LAC 58600 a wszystkie pozostałe inne? Przecież LAC to jakiś spójny obszar a nie każda stacja ma inny. Jeśli by tak było, to jaki byłby w ogóle sens stosowania LACów?
helioN pisze:Z tego co widzę to CID na btsearch też kilka razy pojawia się taki sam dla innych BTS'ów.
No tak, CID może się w ramach jednej sieci powtarzać. Dlatego wcześniej napisałem, że RNC+LAC+CID (a tak na prawdę wystarczy LAC+CID)jest unikalne i tylko na tej podstawie jednoznacznie określisz która to komórka. Natomiast jak znalazłeś CID w btsearch które się powtarzają to na 100% mają inny LAC i są w innych geograficznie miejscach PL.
Według BTSsearch żadna inna stacja w okolicy prócz Orange nie ma tego LAC, po prostu bazuje na ich danych które widać są do bani :D

CID router z modemu sczytał taki: 16547, ale takiego w pobliżu nie ma.

#689186  autor: inżynier
 09 sty 2014, 22:35
Znowu edytujesz posty po ich napisaniu. Teraz dorzuciłeś mapkę, ale czemu pokazujesz tylko na północ? Spójrz na południe, ja tam widzę dwie lokalizację (jedna TMobile, druga Orange), trzecia kawałek dalej (Łopiennik Górny) należąca do TMobile.

#689187  autor: helioN
 09 sty 2014, 22:37
inżynier pisze:Znowu edytujesz posty po ich napisaniu. Teraz dorzuciłeś mapkę, ale czemu pokazujesz tylko na północ? Spójrz na południe, ja tam widzę dwie lokalizację (jedna TMobile, druga Orange), trzecia kawałek dalej (Łopiennik Górny) należąca do TMobile.
Edytowałem po napisaniu bo wtedy jeszcze nie opublikowałeś posta, mam pisać post pod postem? Ostatni raz jak pamiętam na większości for to jest zabronione.

Na południu nie ma NetworkS!

#689188  autor: Precelos
 09 sty 2014, 22:37
helioN pisze: Tu nie chodzi o prędkość na litość boską tylko zasięg...
napisaleem wyraznie ze to nie usluga stacjonarna

masz w umowie zapis w umowie ze masz zagwarantowany zasieg DC-HSPA+ z konkretna predkoscia?

watpie

widze ze nie mozesz pojac zasad jakimi rzadza sie uslugi mobilne, rozumiem ze mozna sie zirytowac bo masz do tego podstawy natomiast wszystko jest zgodne z umowa/prawem

[ Dodano: 2014-01-09, 22:39 ]
@p
posty sa laczone wiec nie ma mozliwosci napisania postu pod postem

Obrazek

#689191  autor: inżynier
 09 sty 2014, 22:40
helioN pisze:Edytowałem po napisaniu bo wtedy jeszcze nie opublikowałeś posta, mam pisać post pod postem? Ostatni raz jak pamiętam na większości for to jest zabronione.
Zabronione też jest cytowanie postów gdy odnosi się do postu powyżej a Ty tak robisz.
helioN pisze:Na południu nie ma NetworkS!
A co jest na południu? Orange i TMobile mają osobne stacje? Przecież ten teren jest już dawno (z rok temu albo jeszcze wcześniej) skonsolidowany więc tam wszędzie są wspólne stacje. Dodatkowo jest tam też U900!

#689192  autor: helioN
 09 sty 2014, 22:43
Precelos pisze: napisaleem wyraznie ze to nie usluga stacjonarna

masz w umowie zapis w umowie ze masz zagwarantowany zasieg DC-HSPA+ z konkretna predkoscia?

watpie

widze ze nie mozesz pojac zasad jakimi rzadza sie uslugi mobilne, rozumiem ze mozna sie zirytowac bo masz do tego podstawy natomiast wszystko jest zgodne z umowa/prawem
..........

Zrozum że podpisałem umowę bo zasięg był, teraz nie ma. A więc możliwości są. Wiem jakimi zasadami rządzą się usługi mobilne ale zmniejszanie własnego zasięgu z dnia na dzień to nie jest normalna praktyka.

Reklamują że mają super zasięg a mi go zmniejszyli, to jest fałszywa reklama.

Publicznie mówią że rozszerzają sieć a po cichu zmniejszają zasięg? Coś tu nie halo.

Są możliwości? Są. Był zasięg? Był. To dlaczego nie ma? Bo nie musi?

Jak będziesz takie rzeczy przyjmował potulnie to do końca życia każdy dostawca będzie cię rypał ile wlezie.
[ Dodano: 2014-01-09, 22:44 ]
inżynier pisze: Zabronione też jest cytowanie postów gdy odnosi się do postu powyżej a Ty tak robisz.

A co jest na południu? Orange i TMobile mają osobne stacje? Przecież ten teren jest już dawno (z rok temu albo jeszcze wcześniej) skonsolidowany więc tam wszędzie są wspólne stacje. Dodatkowo jest tam też U900!
Tak czy siak LAC się nie pokrywa, podałem Ci CID który chciałeś.

#689197  autor: Precelos
 09 sty 2014, 22:50
Rozumiem, ale ta sytuacja dotyczny tylko jednego lub kilku nodeB, wiec to nie miarodajne i sugerowanie ze reklamy sa falszywe jest delikatnie mowiac niestosowne.

Nie bronie operatora bo taka sytuacja nie powinna miec miejsca ale sie niestety zdarza.

Obrazek

#689198  autor: inżynier
 09 sty 2014, 22:50
helioN pisze:Tak czy siak LAC się nie pokrywa, podałem Ci CID który chciałeś.
Z czym się LAC nie pokrywa? Jestem pewien, że okoliczne stacje mają identyczny LAC. Oczywiście zawsze gdzieś się zdarzy, że będzie granica LACów, ale to wtedy nie jest tak, że jedna stacja jest odosobniona. Mówiąc wprost, "na lewo" od niej będzie inny LAC niż ma ta stacja, ale stacje "na prawo" mają taki sam LAC jak ona. Ale sama granica LAC nic nie zmienia, to ma znaczenie tylko dla mobilnych użytkowników i wiąże się ze zrobieniem location update.

#689199  autor: krzysiekn
 09 sty 2014, 22:56
Sytuacja jest prosta - 16547 to CID stacji Piaski Górne, ale w paśmie U900.
Telefon/modem widzi pewnie sygnał z lepszą jakością (nie oznacza poziomem sygnału) niż w U2100.

Pewnie odpalili U900 ostatnio lub coś zmieniłeś / zmieniło się w konfiguracji modemu/telefonu.
Pytanie, czy mógłbyś zmienić / wyłączyć U900?

I reklamacja nic tu nie da, U900 i U2100 pewnie działają bez problemu, a telefon wybiera prio tak a nie inaczej.

Pewnie z U900 nic wyciągniesz wiecej, a na pewno nie DC.

Może coś takiego - http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie ... ach-huawei