• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#605440  autor: Vieslav
 03 sty 2013, 12:36
Patryk_ pisze:pierwsza nośna 10564 służy do obsługi ruchu CS, na niej też terminal "siedzi" w trybie IDLE. Nie jest możliwe zestawienie na niej jakiegokolwiek połączenia data - w momencie próby zainicjowana sesji PS RNC przenosi połączenie na jedną z dwóch kolejnych celi na nośnych 10589 lub 10614. Po zakończeniu połączenia data, wracamy do 10564.
Przepraszam za głupie pytanie, ale dopiero ogarniam teorię GSM, która jest mi obca :P . Czy to dlatego na terminalach miga na przemian ikonka 3G/U oraz H/H+? Co daje takie rozwiązanie, co powinno dawać w teorii?

#605462  autor: grzegorz0plonka
 03 sty 2013, 13:53
W telefonie pokazuje H i to oznaczać się można rozmawiać wideorozmowy.
A na H+ tego nie spotkałem.

#605478  autor: MaciejM
 03 sty 2013, 14:38
Do wideorozmów wystarczy sam UMTS/3G H oznacza HSDPA lub HSPA, a HSPA+ oznacza H+

Z HSPA+,HSPA czy HSDPA zrzuca nas do 3G/UMTS w IDLE. Czyżby chodziło o oszczędność energii. ?

#605484  autor: kwistas
 03 sty 2013, 14:53
W przypadku Playa nie schodzi z HSPA+ taka charakterystyka stacji Huawei, Plus jeśli zakończy się transmisję danych to przełącza na 3G (w trakcie transmisji trzyma 3,5G), stacje Networks aktualnie siedzą w idle only HSPA+, mimo, że w naszym rejonie nie działają na Huawei tylko na NSN.

Oszczędności prądu żadne, raczej zwolnienie przepustowości w szybszej technologii.

#605489  autor: tomi81
 03 sty 2013, 15:00
kwiatas - zarówno na Twoim terenie jak i u mnie (na podlasiu) N wykorzystuje sprzęt NS, jednak w Białymstoku i na podlasiu terminal w trybie idle siedzi w 3G/UMTS, nie zaś w HSPA+. Niby ten sam sprzęt, a sieci i konfiguracje diametralnie różne (na podstawie dotychczasowej wymiany uwag w różnych wątkach).

#605490  autor: kwistas
 03 sty 2013, 15:04
tomi81 ogólnie odnoszę, wrażenie, że stacje stawiały 2 różne ekipy, są stacje na których przełącza do trybu 3G w idle, nie mam pojęcia, może mieszają sprzęt Huawei z NSN?

#605492  autor: tomi81
 03 sty 2013, 15:10
kwiatas - zgadzam się z Tobą, występują za duże różnice konfiguracyjne żeby robiła to ta sama ekipa. Poszperam trochę w tym temacie.

#605494  autor: Pijo
 03 sty 2013, 15:11
kwistas pisze:tomi81 ogólnie odnoszę, wrażenie, że stacje stawiały 2 różne ekipy, są stacje na których przełącza do trybu 3G w idle, nie mam pojęcia, może mieszają sprzęt Huawei z NSN?
Na jakim telefonie pokazuje ci hspa/hspa+ w idle? To jakiś niesystemowy SE?

#605499  autor: kwistas
 03 sty 2013, 15:20
Telefon to Nokia E52, mimo, że transmisja danych nie jest prowadzona to telefon skacze między 3.5G, a 3G.

Edit: błąd.

#605531  autor: inżynier
 03 sty 2013, 18:42
kwistas pisze:tomi81 ogólnie odnoszę, wrażenie, że stacje stawiały 2 różne ekipy, są stacje na których przełącza do trybu 3G w idle, nie mam pojęcia, może mieszają sprzęt Huawei z NSN?
Co masz na myśli pisząc, że stacje stawiały 2 różne ekipy? Chodzi Ci o fizyczną instalację sprzętu czy o konfigurację? Jeśli chodzi o instalacje to robi to kilkanaście ekip z firm podwykonawczych więc standardy przy budowie stacji są na pewno różne.
W Twojej okolicy na pewno jest tylko sprzęt NSN, nie ma możliwości aby mieszać NSN z HUA. Oczywiście stacje tych dwóch dostawców będą ze sobą sąsiadowały, ale tylko na granicy gdzie przebiega taki podział, jeśli np. w Lublinie jest NSN to wszystkie stacje będą zmienione na NSN. Gdzieś na necie krążą mapki z podziałem Polski na NSN i HUA.

#605576  autor: Marcin_7
 03 sty 2013, 20:12
kwistas pisze:W przypadku Playa nie schodzi z HSPA+ taka charakterystyka stacji Huawei, Plus jeśli zakończy się transmisję danych to przełącza na 3G (w trakcie transmisji trzyma 3,5G), stacje Networks aktualnie siedzą w idle only HSPA+, mimo, że w naszym rejonie nie działają na Huawei tylko na NSN.

Oszczędności prądu żadne, raczej zwolnienie przepustowości w szybszej technologii.
Tutaj nie musi nic zwalniać, bo przepustowość (czyli de facto kody kanałowe) są przyznawane tylko na czas transmisji.
Jak jest w stanie Idle, to robie cell (re)selection do cellki z najsilniejszym sygnałem. Jak to jest cellka wspierająca technologię HSPA to na kanale rozgłoszeniowym transmituje 'HSDPA cell Indicator' i telefon wyświetla "H", jak to jest 'normalna' cellka bez HSDPA, telefon wyświetli 3G.

#606843  autor: kowcio
 09 sty 2013, 20:56
kwistas, tak zawsze było... Mam telefon w Play, więc wiem co mówię. Ale dzisiaj dziwną rzecz odkryłem. Mam tablet z kartą Play, mam zasięg 3G po 2100, zawsze miałem H+, czyli HSPA+. Teraz gdy np. ładuje się jakaś strona jest H+, ale po chwili na sekundę przełącza się na 3G, a po dosłownie sekundzie siedzi w H. H+ aktywuje się tylko gdy zassysa jakieś dane. Dość wkurza to, bo co chwilę praktycznie zmienia mi się ikonka. I zawsze jest tak, że schodzi z H+ na ułamek sekundy do 3G, po tej sekundzie siedzi juz w H.
Jakiś czas temu zawsze miałem H+. Być może cos konfigurują, bo od 10 grudnia pojawiło się pozwolenie na 3 stację Play w mojej okolicy? Wiem, że nie do końca na temat, ale jak już poruszyliśmy temat Huawei i technologii ;-)

U mnie jakość Orange poprawiła się (wróciło wszystko do normy), bo jakiś czas temu narzekałem na tę sieć, teraz znowu jest super, przynajmniej w 2G, bo jeszcze mam stary telefon w tej sieci...