• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#539576  autor: politykier
 07 mar 2012, 21:31
zarówno 2G jak i 3G bez problemów, niestety raz na kilka miesięcy zdarzy się odrzucenie smsa, połączenia lub przeglądarka nie otworzy strony, piszę "niestety" bo tak mógłbym powiedzieć że jest idealnie, a skoro raz na ruski rok wyskoczy taki błąd to nie mogę napisać że jest idealnie :wink: w każdym razie bardzo sobie chwalę zasięg macierzysty obecnie

#539607  autor: armator11
 07 mar 2012, 23:21
Kraków - wybór sieci automatyczny 2g/3g: w zasadzie na terenie miasta bez zarzutów, sporadycznie zrywa połączenia pomimo tego że obaj rozmówcy nie przemieszczają się i mają pełny zasięg 3G. W Erze raczej się to nie zdarzało.
W Krakowie jest w zasadzie jedno miejsce gdzie zaobserwowałem przełączanie na plusa i jest to CH Bonarka/Auchan.
Mam jeszcze jedno zastrzeżenie po udostępnieniu roamingu Orange śledziłem trasę KRK-WAW i telefon ani razu nie skorzystał usług z pomarańczowych.

#539723  autor: remi89
 08 mar 2012, 15:55
Bo w niektórych regionach Play dał większy priorytet Plusowi, zaś w innych Orange.

P@weŁ

#539844  autor: adam45648
 09 mar 2012, 03:02
Z ustawionym na sztywno 3G jakość w krakowie i okolicach bdb. 2G używają znajomi, jakość bez wiekszych problemow, bardzo rzadko przerywa gdy z nimi rozmawiam.

#540074  autor: remi89
 10 mar 2012, 08:48
Play ma bardzo dobrą jakość, korzystałem z telefonów tylko GSM (Nokia 2700 classic oraz LG GM360 Bali) i na jakość połączeń nie narzekałem. Nigdy na wyświetlaczu nie zobaczyłem komunikatu typu: "Sieć zajęta" czy "Błąd połączenia". Obecnie posiadam Nokie C6. Telefon ciągle zalogowany do sieci macierzystej 3G. Wszystko działa elegancko, jakość bardzo dobra.

P@weŁ

#540093  autor: Ranger
 10 mar 2012, 12:20
remi89 pisze:Nigdy na wyświetlaczu nie zobaczyłem komunikatu typu: "Sieć zajęta" czy "Błąd połączenia".
Szczęściarz :wink: Mnie się jednak wydaje, że większość użytkowników mogła doświadczyć tego na własnej skórze. Na południu nieustannie miałem ten problem, a hitem były komunikaty, że abonent ma wyłączony telefon, podczas gdy...siedział w drugim pokoju z włączonym telefonem (oczywiście było to próbne połączenie) :lol:

Obrazek

#540107  autor: pakierhakierxd
 10 mar 2012, 12:59
Ja tak samo :) jak już coś to mogłem tylko stracić zasięg na chwilę bo był słaby :D nikt nigdy nie miał problemów z dodzwonieniem się do mnie ani ja do kogoś :)

Pozdrawiam :)

#540130  autor: forum_tg
 10 mar 2012, 14:14
Podczas imprez masowych sieć Play ma często problemy z zasięgiem, jest problem z dodzwonieniem się (duże obciążenie sieci), ale poza tym to jest ok, nie mogę narzekać zeby mieć problem (praktycznie zawsze mam 3g, tylko czasami na wioskach jak jestem służbowo to spada na 2g)

#540167  autor: kamil4862
 10 mar 2012, 17:03
tomektg pisze:Podczas imprez masowych sieć Play ma często problemy z zasięgiem, jest problem z dodzwonieniem się (duże obciążenie sieci)
A który operator nie ma takich problemów?

Obrazek

#540172  autor: Ruben
 10 mar 2012, 18:03
U mnie 2G Play jest bardzo różne i tak w jednej dzielnicy jakość połączeń dobra (czasem pływa zasięg tylko) a na drugiej dzielnicy piszczy, rwie i rozmawiać praktycznie nie można.
Na 3G jakość było OK ale od pewnego czasu coś zmajstrowali i zasięg skacze po różnych stacjach w okolicy zamiast trzymać się najmocniejszego sygnału a dodatkowo w chwili połączenia obowiązkowo zrzuca na 2G a tam jakość bardzo słaba, o czym pisałem wyżej. Niestety taka sytuacja powoduje, że trzeba zapomnieć o ustawieniu telefonu w trybie automatycznym. Jedyne sensowne rozwiązanie, to ustawienie na sztywno Plusa, jest lepszy u mnie niż Orange. Szkoda, bo 3G Play był dobry do momentu, kiedy nie zaczęli usprawniać ;)
Czasem zdarza się, że wyrzuci z roamingu lub jest sieć zajęta ale kiedyś było zdecydowanie gorzej.

#540237  autor: dejw
 10 mar 2012, 22:57
No to u mnie jest z tym roznie. Mam se elma.
Na 2g telefon pracuje bardzo dobrze - jakosc rozmow jest dobra i nic nie zamula. Jak wlacze juz 3g to jest jakas masakra. W 3g jakosc rozmow jest okej, z internetem tez. Chodzi tu o smsy... Jak wysylam wiadomosc sms do kogos to pierwsza dochodzi po chwili bez zadnego problemu, ale za jakis czas zaczyna strasznie zamulac tak, ze wiadomosc dochodzi po 10, 20 a nawet 30 minutach. Zastanawiam sie czym to jest spowodowane, bo np moja siostra ma samsunga i5500 i na 3g telefon chodzi jej normalnie. Mysliscie, ze to cos z moim elmem nie tak, ze tak mi zamula?

#540581  autor: Kamil_K
 12 mar 2012, 23:34
U mnie 2G = pomyłka. Ostatnio odkryłem, że telefon loguje się zamiast do bardzo blisko zlokalizowanych stacji poznańskich do BTS-a w Bolechowie (~12 km) i Murowanej Goślinie (~19 km), wyświetlając 100% pokrycia. Oczywiście kończy się to brakiem możliwości rozmowy.

3G = nieco lepiej, wciąż źle. Połączenia zestawiane są bardzo długo. Zdarzają się dziwne komunikaty. Telefon w trybie auto trzyma się 3G i już przy wskazaniu 2/5 zdarza się zapadnięcie głuchej ciszy w słuchawce na kilka sekund, gdzie w Plusie czy Heyah jakość jest trzymana do zera, aż telefon spadnie do 2G.

Generalnie, tendencja jest bardzo spadkowa. Nigdy nie doświadczyłem podobnych problemów używając długie lata Plusa i od pół roku Heyah, ani nawet testując Orange. Jakość u siebie podsumowałbym tak: PTC > Polkomtel = Centertel > P4.

Ale na przykład u moich rodziców w małej miejscowości jest inaczej - tylko Play ma UMTS i tam jakość wygląda tak: P4 > Polkomtel > PTC > Centertel.

#540591  autor: Orfi
 13 mar 2012, 01:10
Z tym samoczynnym powracaniem do zasięgu macierzystego na 2G Play faktycznie jest coś na rzeczy, ale zauważyłem a później testowałem, że tak dzieje się najczęściej w przypadku telefonu kupionego w sieci Play a nie dotyczy to telefonów kupionych w sklepie. Na testowanej Nokii 6700 z Play tak się właśnie działo, że pomimo na sztywno ustawionego roamingu Plusa czy Orange telefon po jakimś czasie powracał samoczynnie do zasięgu własnego sieci Play a tymczasem Samsung S7330 kupiony w sklepie nie miał z tym najmniejszego problemu i trzymał się wybranego ustawienia. Czyżby "coś" zostało "zaszyte" w brandowanym sofcie operatora i powodowało takie zachowanie telefonu? Inne ciekawe zachowanie telefonu z Play przy wyborze automatycznym, to kurczowe trzymanie się zasięgu własnego Play 2G/3G, przy nawet szczątkowym sygnale podczas, kiedy Samsung bez problemu przelogowywał się do Orange czy Plusa. Obiegowe opinie stawiają czułość anten montowanych w Nokiach niby wyżej, niż w Samsungach a ja zauważyłem, w trakcie tego testowania, że było raczej odwrotnie, przynajmniej jeżeli chodzi o 6700. Żałuję, że nie miałem możliwości użycia dwóch Nokii 6700 do tego testu ( jednej z Play a drugiej z Nokii), bo wtedy moje porównania zachowań tego telefonu w Play byłyby bardziej miarodajne.

Orfi

#540595  autor: pakierhakierxd
 13 mar 2012, 07:21
Powinni cos zrobić aby szybciej przezucalo bo czasem patrze ze mam - 113 dbm a nadal siedzę na zasiêgu playa za duży jest priorytet chyba ich sieci takie zachowanie zauważyłem w trasie oprócz tego jest coś takiego ze jak telefon siedzi np. na plusie to w którymś momencie zrzuci do playa mimo dobrego zasięgu plusa byłem na dworze i takie cos widziałem.

[ Dodano: 2012-03-13, 07:26 ]
Wydaje mi się że może to w jakimś stopniu wpływać na czas działania na baterii ps. ręcznego wyboru sieci nie ustawie bo wtedy będzie mnie irytowal komunikat wybierz sieć najbardziej podczas grania wkurza w moim domu tak jest ze jak inaczej niż normalnie trzymam telefon to czasem trace zasięg.

Pozdrawiam :)

#540603  autor: remi89
 13 mar 2012, 09:15
Co do samej jakości nie mam żadnych zastrzeżeń. Wkurza mnie jednak ten duży priorytet na sieć macierzystą. Swoją Nokie C6, mam ustawioną tak: wybór operatora - automatyczny, tryb pracy - podwójny. W mieście nie ma problemu bo telefon ciągle zalogowany do 3G Play, natomiast cyrk się zaczyna jak tracę zasięg macierzysty. Telefon potrzebuje z 30 s. by przełączyć mnie na zasięg Plusa czy Orange. We wcześniejszym telefonie LG GM 360 Bali, telefon także ustawiony na automatyczny wybór sieci, w tym że on jedynie obsługiwał sieć 2G. W sieciach preferowanych na 1 miejscu miałem Orange na 2 Plusa i telefon potrzebował tylko 5-8 s. na zmianę operatora. Od czego to może zależeć?

P@weŁ

#540605  autor: alkonauta
 13 mar 2012, 09:23
Spojrzcie na problem inaczcej. Siec PLAY z roamingiem krajowym nalezy do mniejszosci w swiecie. Wiekszosc uzytkownikow korzysta z sieci macierzystej we wlasnym kraju i bedac w okolicach przygranicznych chce w swojej sieci pozostac a nawet beda po drugiej strony granicy jak najdluzej byc w zasiegu wlasnej sieci. Stad soft telefonow jest tak zbudowany zeby skanowac otoczenie i jesli tylko pojawi sie wlasna siec to do niej sie przelaczac. Ja tez mialem sytuacje ze mimo ustawienia recznego wyboru sieci w swoim samsungu telefon i tak wybieral play. Soft niebrandowany.

#541146  autor: grzegi
 16 mar 2012, 00:18
priorytety przełączania między operatorami są wgrywane na kartę SIM, a nie na oprogramowanie telefonu.

#541174  autor: remi89
 16 mar 2012, 11:20
Ja ostatnio przełożyłem kartę do LG i usunąłem całkowicie listę sieci preferowanych. Ogólnie widzę że telefon częściej siedzi na Plusie niż na Orange. Ile na waszych telefonach przełączenie na roaming w przypadku utraty zasięgu macierzystego np. w trasie? Bo u przy ustawieniach tryb pracy sieci GSM/UMTS oraz wyborze automatycznym, trwa to do 30 s.

P@weŁ

#541177  autor: KamaZ
 16 mar 2012, 11:54
remi89 pisze:Ile na waszych telefonach przełączenie na roaming w przypadku utraty zasięgu macierzystego np. w trasie? Bo u przy ustawieniach tryb pracy sieci GSM/UMTS oraz wyborze automatycznym, trwa to do 30 s.
To zależy od telefonu w sumie. Na X10 przełącza się dosyć szybko, ale na Nokii minuta a nawet dwie to norma.
W Samsungu nie wiem, bo ustawiłem ręcznie Plusa i mam spokój z ciągłym skakaniem zasięgu i jakością jak na razie.

#541193  autor: Ranger
 16 mar 2012, 13:47
Miałem do czynienia z dwoma modelami Nokii i im również sporo schodziło na przełączaniu się, co najczęściej skutkowało zerwaniem połaczenia...

Obrazek