• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#399182  autor: KamaZ
 16 kwie 2010, 10:04
Około północy zauważyłem brak zasięgu Plusa przez jakieś 20 minut. Być może to tylko w moim miasteczku coś robili. Ale może u was też coś takiego było? Jeśli to było ogólnopolskie to może Plus zmieniał konfigurację swoich stacji na czas tego wydarzenia?

#399201  autor: fajny009
 16 kwie 2010, 12:08
mi też nie działało Orange i heyah przez połgodziny......

#399246  autor: thonka
 16 kwie 2010, 15:57
- Telefony komórkowe nie będą wyłączane - zapewnił na konferencji prasowej Stanisław Kracik, wojewoda małopolski. Wczoraj w mediach pojawiły się informacje, że ze względów bezpieczeństwa w czasie przyjazdów głów państwa i konduktu mogą nie działać telefony komórkowe.
powinno rozwiac watpliwosci.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#399253  autor: kowcio
 16 kwie 2010, 16:29
Nagłośniło to TVN, a wiecie na jakiej zasadzie działa ta telewizja. Ja w Polskim Radiu o takim czymś nie słyszałem, wiec zapewne ktoś zrobił z igły widły i tyle. Może ktoś coś usłyszał i teraz wszyscy boją się o komórki.

Poza tym wg mnie mogą wyłączyć komórki w Krakowie w niedzielę. Myślę, ze jak ktoś jedzie na takie uroczystości, to nie będzie dzwonił po kolei jak leci.

Zagłuszyć komórek wg mnie nie wolno, bo to moze stworzyć zagrożenie (bo jak coś się stanie- odpukać- to co wtedy będzie? Pod 112 nie zadzwonisz, jak będzie zagłuszenie komórek).

#399262  autor: corner
 16 kwie 2010, 17:28
Też mnie dziwiło, że taką głupotę chlapnął ktoś kompletnie niezwiązany z organizatorami i wszyscy zaczęli to powtarzać jak oświeconą prawdę. Nawet znajomi mi radzili, żeby podzwonić wszędzie w sobotę, bo w niedzielę odetną Kraków od świata :).

A władze państwowe mogą sobie zagłuszać co im się podoba.

Mimo wszystko terroryści musieliby być niespełna rozumu, żeby w podczas takiego wydarzenia i w takim zbiorowisku ludzi liczyć na komunikację komórkową :D.

#399332  autor: tesla
 16 kwie 2010, 22:59
kowcio pisze:wg mnie mogą wyłączyć komórki w Krakowie w niedzielę
kowcio pisze:Zagłuszyć komórek wg mnie nie wolno, bo to moze stworzyć zagrożenie
nie rozumiem, kto może co wyłączyć wg ciebie?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#399357  autor: Marens
 17 kwie 2010, 08:46
corner pisze:Mimo wszystko terroryści musieliby być niespełna rozumu, żeby w podczas takiego wydarzenia i w takim zbiorowisku ludzi liczyć na komunikację komórkową :D .
Tylko najprościej jest kupić zestaw z telefonem w MM a potem "uruchomić" go w miejscu gdzie jest największe zbiorowisko ludzi. Można w takim przypadku czuć się w pełni anonimowym. Ani po IMEI, ani po lokalizacji telefonu nie ma szans w takim przypadku.

Zagłuszanie jest złym pomysłem, ewentualnie blokowanie połączeń, wiadomości a dopuszczanie numerów alarmowych.

#399389  autor: krzykos
 17 kwie 2010, 11:31
tesla pisze:eee tam, ten łysy były komandos coś powiedział u Durczoka i wszyscy to podchwycili. Że cały Kraków podsłuchiwany, że wyłączą wszystkie sieci w tym mieście... Totalna bzdura moi państwo. Oczywiście zakłócanie w promieniu 100-200m od VIPów- tak, ale nie milionowe miasto.

Jeżeli w praktyce potwierdzi się plotka o zablokowaniu wszystkich operatorów, to wydrukuję ten temat i zjem :twisted:
Ja wiem swoje , Ty wiesz swoje.... ale dla pewności wydrukuje sobie ten temat i z chęcią Ci go później podrzucę - ;-) :mrgreen:

Nie chodzi o to , że całkowicie sieć będzie wyłączona - chodzi o to, że w wyznaczonej strefie nie ma być prawa zasięgu żadnej sieci komórkowej. Jaka to strefa to inna sprawa.... itd..

#399398  autor: tesla
 17 kwie 2010, 12:11
no przecież o tym piszę, że lokalnie tak, ale żadnych historii z wyłączaniem całego miasta

#399403  autor: corner
 17 kwie 2010, 12:19
Marens pisze:Tylko najprościej jest [...]
Chodziło mi o to, że organizując jakąś "akcję" ciężko polegać na telefonie w takiej sytuacji (przeciążenie sieci i te sprawy).

#399458  autor: maniek89
 17 kwie 2010, 17:19
tesla pisze:Ten post nijak się nie nadaje do działu Awarie,
dlatego napisałem aby ktos przeniósł jesli temat do tego działu nie pasuje.

#399488  autor: Vieslav
 17 kwie 2010, 19:45
Zawsze są jeszcze poczciwe budki telefoniczne :lol: .

#399679  autor: corner
 18 kwie 2010, 21:48
I jak ostatecznie było w okolicach Rynku? Ktoś zwrócił uwagę?

#399687  autor: kwistas
 18 kwie 2010, 22:25
Ja dzwoniłem do koleżanki, która była na rynku w Krakowie jak i przed i po pogrzebie bez problemu się do niej dodzwoniłem, kierunek to Play<->Play.

#399748  autor: kowcio
 19 kwie 2010, 14:55
Ja wiem że zasięg był, ale nie byłem na samym rynku. A czy dzwonić się dało tego nie wiem, bo w ten weekend ani razu nie rozmawiałem przez telefon, tylko kilka SMSów wysłałem i odebrałem...
tesla, tamto źle napisałem, coś innego miałem na myśli, a coś innego napisałem...

#399751  autor: Marens
 19 kwie 2010, 15:05
Dało się rozmawiać wczoraj o 9:20.
Dzwonił do mnie ktoś, kto był bardzo blisko rynku.

#399841  autor: tesla
 19 kwie 2010, 21:11
tak jak mówiłem, ratuje nas tylko spokój i zdrowy rozsądek :roll:

A poseł Dziewulski to panikarz i dyletant :twisted:

#399977  autor: krzykos
 20 kwie 2010, 17:42
Hmn... co niektórzy spędzili kilkanaście godzin na planowaniu, konfiguracji itd..:P Ale obyło się bez jakiś akcji :)