• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#395605  autor: tesla
 25 mar 2010, 22:49
krzykos, każdy jest z jakiejś branży, nie czepiam się ale jestem ciekawy tego rozwiązania i jego uzasadnienia

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#395612  autor: FABIANO
 25 mar 2010, 23:26
tesla pisze:
krzykos pisze:Ja znam kilka lokalizacji gdzie jest tak jak napisałem - a po co? nie wiem :P
ale że jak, dwóch operatorów ma własne systemy antenowe i któryś sektor spięty na couplerach z innym operatorem? nie opowiadaj :twisted:
FABIANO pisze:znam CID-y a fotki mam w telefonie
znasz ale nie dasz??

[ Dodano: 2010-03-25, 23:27 ]
To nie żadna tajemnica dam jak chcesz. A co Ci dadzą dadzą CID-y?

[ Dodano: 2010-03-25, 23:31 ]
Komp w serwisie ale korzystam z pakietu internetowego w telefonie:) i podłączam się pod forum od dłuższego czasu....fotki tego BTS-a mam w tel i mogę wysłać mms-em

#395616  autor: tesla
 25 mar 2010, 23:59
FABIANO pisze:To nie żadna tajemnica dam jak chcesz. A co Ci dadzą dadzą CID-y?
to samo co adres na pocztówce listonoszowi :roll:

#395626  autor: FABIANO
 26 mar 2010, 07:33
no to ja wiem ale w czym to Ci pomoże jeśli chodzi o foty?

#395658  autor: rogmaniek
 26 mar 2010, 13:07
FABIANO pisze:no to ja wiem ale w czym to Ci pomoże jeśli chodzi o foty?
Nie mogę, Kolego, nie wiem, jak długo czytasz to forum, ale naprawdę zdjęcia dużo dają. Dzięki nim, np. potrafię (trochę się chwaląc), widząc po raz pierwszy daną konstrukcję, w tym stację rzecz jasna, stwierdzić do którego operatora należy. Choć znam, np. stalowe maszty kratowe PTC, które patrząc na zdjęcie, przypominają mi raczej konstrukcję Polkomtela.

A tutaj są eksperci z tej branży, jak napisał krzykos, a dzięki zamieszczeniu fotek mogli by (raczej jednoznacznie :wink: ) stwierdzić, jak jest z instalacją tych anten, a raczej wspomnianego jednego sektora :-D, czyli wyjaśnić tę frapującą "niedogodność" :lol: :P

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#395661  autor: FABIANO
 26 mar 2010, 13:35
Chyba nie przeczytałeś mego wcześniejszego postu że mam kompa w naprawie a na forum pisze z telefonu poprzez pakiet internetowy :arrow: wniosek taki że fotki mogę wysłać tylko mms-em (ale pewnie boicie się podać nr tel abym mógł je wysłać). Mam je w telefonie i wtedy ktoś mógłby je wrzucić i eksperci by zbadali te anteny....

#395662  autor: rogmaniek
 26 mar 2010, 13:52
FABIANO pisze:Chyba nie przeczytałeś mego wcześniejszego postu że mam kompa w naprawie a na forum pisze z telefonu poprzez pakiet internetowy
Ależ przeczytałem Twój wcześniejszy post, ale i tak po nim napisałeś następny, który zacytowałem i do którego się odniosłem.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#395673  autor: FABIANO
 26 mar 2010, 15:00
mogę tylko mms-em wysłać z tel na tel:)

#398566  autor: ezaq
 12 kwie 2010, 21:53
Podepnę się pod temat. Jakie to są anteny? Sam nie jestem w stanie rozpoznać na 100%. W najnowszym wykazie UKE nie ma jeszcze pozwolenia na tę stację, ale udało mi się dowiedzieć, że jest to maszt Centertela. Lokalizacja: Puławy, ul. Skowieszyńska 51

Obrazek

#398588  autor: Pawrzes
 13 kwie 2010, 02:27
Ja tu widzę anteny chyba od pasma 900 w układzie space diversity ale to może są innego operatora :roll: Niżej anteny Powerwave - dłuższa GSM900/UMTS z podłączonym jednym pasmem a druga krótsza i szersza to 2xGSM1800.

Pozdrawiam

#398780  autor: krzykos
 13 kwie 2010, 23:43
Wszystkie anteny sa Centertela. Pawrzes dobrze napisał - dodatkowo te UMTS-y sa zrobione na modułach wyniesionych - tutaj Nokia Flexi :)

#398934  autor: tesla
 14 kwie 2010, 22:07
a kolo na zdjęciu jest bez kasku, używa szelek singing rock i linki opasującej petzla :-D

#399097  autor: ddzidekk
 15 kwie 2010, 18:21
Kolego ezaq, to chyba mnie się dopytywałeś ostatnio jaki to operator, bo "nie ma jeszcze pozwolenia w uke" :D . To ty tak się kręciłeś pod wieża? hehe. Pawrzes na racje z tymi antenami tyle ze wszystkie są PTK. Co do kasku to nie założył ale tez ma Petzl'a, a linka "opasująca to Grillon:)

Pozdrawiam

#399119  autor: krzykos
 15 kwie 2010, 20:14
No i teraz się zaczęło - Panowie z branży :P :wink: :mrgreen: A widoczna tutaj RL to jest XP-4 (xpczwórka) :P

#399130  autor: ezaq
 15 kwie 2010, 21:14
krzykos pisze:Kolego ezaq, to chyba mnie się dopytywałeś ostatnio jaki to operator, bo "nie ma jeszcze pozwolenia w uke" . To ty tak się kręciłeś pod wieża?
Jeśli kolega pisząc "ostatnio" ma na myśli dokładnie tydzień temu, to tak, to byłem ja. Ale z tym kręceniem się to bez przesady ;-) Może z 15 minut tam byłem. Na więcej akurat nie miałem czasu ;-)

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Ciekawe, kiedy ta stacja zostanie odpalona. W końcu pojawi się w tej części miasta UMTS. Obecnie docierają tylko strzępy zasięgu z jedynej stacji UMTS z ul. Kołłątaja 18. A to zdecydowanie za mało jak na 50tys. miasto. Orange powinien też uruchomić w końcu UMTS przy ul. Słowackiego 2, gdzie od dawna ma pozwolenie.

#399168  autor: ddzidekk
 16 kwie 2010, 07:51
krzykos pisze:No i teraz się zaczęło - Panowie z branży :P :wink: :mrgreen: A widoczna tutaj RL to jest XP-4 (xpczwórka) :P
Kolega krzykos chyba tez z branzy:) Integracja tuz tuz, ale kiedy komercja to nie wiem.

#410056  autor: ezaq
 11 cze 2010, 01:04
ezaq pisze:Puławy, ul.
Skowieszyńska 51
Stacja została odpalona (chyba dzisiaj, a na pewno w ciągu ostatnich 4 dni, bo w niedzielę jeszcze milczała). Działa GSM900 i dwie nośne UMTS. Wg tego co pisaliście, anteny do DCSa wiszą, ale obecnie nie działa. Ktoś może mi napisać czy w najnowszym wykazie UKE są już pozwolenia na tę stację i na jakie częstotliwości? Niestety chwilowo skazany jestem jedynie na telefon, dla którego plik xls z pozwoleniami jest zbyt duży.

Nie wiem czy to wina świeżo odpalonej stacji, ale podczas rozmowy, po ok. 3-4min. pojawiła się cisza, następnie usłyszałem komunikat, że abonent do którego dzwonię ma wyłączony telefon (w trakcie rozmowy to raczej dziwne), po czym połączenie zostało przerwane. Do UMTSu telefon się logował, ale nie dało się wykonywać/odbierać połączeń, wysyłać kodów USSD, itp. Jak się później okazało objawy takie występowały również na drugiej stacji UMTS.

#410058  autor: Pawrzes
 11 cze 2010, 02:12
Pojawiło się pozwolenie dla tej stacji (stationID 10292) dla pasm GSM/DCS/UMTS. Może 1800 pojawi się później lub jest w Common BCCH. W Puławach pojawiło się też pozwolenie Orange (stationID 12519) dla stacji GSM900 - ul. Dęblińska 18D.

Pozdrawiam

#410291  autor: ezaq
 14 cze 2010, 19:47
Mój post przepadł w wyniku awarii serwera, więc jeszcze raz ;-)
Pawrzes pisze:Może 1800 pojawi się później lub jest w Common BCCH.
Dzisiaj się pojawił Common BCCH. Ale w czasie połączenia bardzo często telefon jest przerzucany na inną stację (ul. Słowackiego 2), mimo silniejszego o ok. 20dBm sygnału.

Dzisiaj poprawiono też numery CID UMTS. Zamiast:
7 sektora (północny-wschód) był 9
8 sektora (południe) był 7
9 sektora (północny-zachód) był 8

Z UMTSu nadal nie można dzwonić, choć zaczęły działać kody USSD i wiadomości SMS. Wykonując połączenie otrzymuję komunikat "Błąd połączenia". Dzwoniący na mój nr słyszą tylko trzy krótkie sygnały, po czym wyświetlany jest komunikat "przerwane".
Pawrzes pisze:W Puławach pojawiło się też pozwolenie Orange (stationID 12519) dla stacji GSM900 - ul. Dęblińska 18D.
To najprawdopodobniej będzie pikokomórka (pierwsza w Puławach ;-) ) w C.H. Tesco.