• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#332904  autor: michalx703
 02 maja 2009, 23:05
a w krakowie jest tak ... Jezeli zasieg Play'a spada blisko "0" np w sali kinowej centrum handlowego (na ktorym zreszta jest nadajnik play'a) przelacza sie wowczas na plusa i za nic nie wroci na play ... pozostanie do momentu recznego wybory play'a. W wieliczce mimo wyboru plusa wraca po chwili do play 2g potem 3g, a polaczenia przezuca czesto z 2g---->3g. pozdr

MICHALX703

#332906  autor: widex
 02 maja 2009, 23:14
michalx703 pisze:Jezeli zasieg Play'a spada blisko "0" np w sali kinowej centrum handlowego (na ktorym zreszta jest nadajnik play'a) przelacza sie wowczas na plusa i za nic nie wroci na play ... pozostanie do momentu recznego wybory play'a.
U mnie też to zauważyłem. Jednak czesto samoistnie przełącza mnie z 2G Play na 3G Plusa, albo z 2G play na 2G Plusa.

Nawet siedząc w miejscu nie da się korzystać z Internetu, bo rozłącza ;)

#332907  autor: michalx703
 02 maja 2009, 23:17
widex pisze:
michalx703 pisze:Jezeli zasieg Play'a spada blisko "0" np w sali kinowej centrum handlowego (na ktorym zreszta jest nadajnik play'a) przelacza sie wowczas na plusa i za nic nie wroci na play ... pozostanie do momentu recznego wybory play'a.
U mnie też to zauważyłem. Jednak czesto samoistnie przełącza mnie z 2G Play na 3G Plusa, albo z 2G play na 2G Plusa.

Nawet siedząc w miejscu nie da się korzystać z Internetu, bo rozłącza ;)
i wtedy zrywa polaczenie ?

MICHALX703

#332923  autor: widex
 03 maja 2009, 09:38
polaczen glosowychmi nie zrywa, ale przez chwie trzeszczy. moj wpis dotyczyl internetu; )

#332933  autor: michalx703
 03 maja 2009, 11:07
no tak. Nie doczytałem ;]

MICHALX703

#333069  autor: Vieslav
 04 maja 2009, 10:38
A jeszcze zauważyłem, że pomimo ręcznego wyboru Playa przy braku zasięgu telefon i tak po jakimś czasie zaloguje się do Plusa i potem nie chcę sam do Playa, dopiero ponowne ręczne wybranie coś da.
A z tym zasięgiem u mnie w okolicy to cuda na kiju :-D . Zasięg jest w szczerym polu, gdzie ludzie nie mieszkają, a w miejscach zamieszkiwanych nie ma go wcale :P . I to wcale nie taki zły, bo 2G na poziomie 3-4 kreski (oczywiście na Motce v3xx, na Nokii byłoby więcej ;-) ), 3G jedna bądź zero kresek, ale rozmawiać da się spokojnie, wideo trochę tnie.

#333152  autor: rogmaniek
 04 maja 2009, 15:39
Jeśli chodzi o ręczny wybór sieciuni Play'a, to zauważyłem, że dużo zależy od tela. I tak w Samsungu L700, Motce K1 ręczne ustawienie tylko na Play'a wcale nie blokuje roaming'u Polkomtela. Ale już ręcznie wybierając siec P4 w starej, ale jarej Nokii 3510i, mogę być pewny, że ten tel będzie korzystał tylko z BTS'ów macierzystych. Dzięki temu mogę sprawdzać, jaki zasięg potrafią mieć dane stacyjki operatora marki Play O2 :P

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#333237  autor: widex
 04 maja 2009, 21:07
Ciekawe czy usunięcie z "preferowanych sieci" coś by dało. próbowałem, ale nadal woli Plusa, ale czasami woli Play ;>

#333405  autor: user_delete10
 05 maja 2009, 21:01
Niech wyłączą, jeśli się da Plusowy roaming tam gdzie Play już ma GSM i spokój.I tak jest mało ludzi wię nie ma mowy o przeciążeniu nawet w dużych miastach.

#333423  autor: zajadacz
 05 maja 2009, 22:41
fenix189 pisze:I tak jest mało ludzi wię nie ma mowy o przeciążeniu nawet w dużych miastach.
He he, dobry dowcip. Polecam lekturę gsm.biz.pl, news nr 1467 cytuję:
29.04.2009 r.
( wł ) Play "daje w kość" swoim klientom, wyposażonym w telefon jednosystemowy w centrum Jeleniej Góry, a zapewne w coraz większej ilości miejsc w kraju. Niemal w samym śródmieściu, przy ul. Jana Pawła II 21, na kominie WPEC znajduje się jedna stacja, działająca w paśmie GSM / UMTS, przy ul. Wzgórze Kościuszki 6, na maszcie LOK znajduje się druga, identycznie wyposażona stacja. Obie obsługują w zakresie pasma GSM ... całe miasto ! dzięki antenom zamontowanym w cytowanych lokalizacjach na samym szczycie obiektów. Klient sieci Play, wyposażony w telefon działający wyłącznie w paśmie GSM, w godzinach 16.oo - 19.00 praktycznie nie ma szans na zrealizowanie połączenia. Dziś udało nam się nawiązać połączenie po ... dwóch godzinach od rozpoczęcia pierwszych prób. Przez całe dwie godziny, po zainicjowaniu połączenia, na wyświetlaczu telefonu widoczny był napis: sieć zajęta !
Miasto o którym mowa to Jelenia Góra.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#333444  autor: widex
 06 maja 2009, 07:28
Hmm według mnie to nie wina Play.
Uważam Play, że buduje sieć na UMTS 2100 MHz, chociaż teraz na to wygląda, że rezygnują.

GSM uważam za dodatek na uniezaleznienie się od Plusa.

#333453  autor: Patryk_
 06 maja 2009, 09:18
Mają tylko 25 kanałów GSM,więc nie ma co się dziwić,że się przytyka...

#333462  autor: Claudec
 06 maja 2009, 09:57
zajadacz, ja jeszcze na GSM Play w życiu nie widziałem napisu "sieć zajęta".
GSM 900MHz ma małą pojemność, nadaje się na małe mieściny, duże miasta
przeważnie maja 3G 2100MHz.
Jeśli ktoś ma problemy to zawsze może korzystać z roamingu Plusa.

#333492  autor: zajadacz
 06 maja 2009, 13:07
Jelenia Góra: 2 BTS-y Play, ok 85 000 mieszkańców
Stargard Szczeciński: 4 BTS-y Play, ok. 70 000 mieszkańców.

Pokpili sprawę i tyle. Odpalili za mało BTS-ów. Zwykłego człowieka który nawet nie wie, że można wymusić w telefonie sieć Plusa guzik to obchodzi. Będzie się denerwował że Play jest do niczego, bo w szczycie nie może się nigdzie dodzwonić. Tłumaczenie że można korzystać z UMTS jest bez sensu w przypadku posiadania telefonu który go nie obsługuje. 25 kanałów mają na własne życzenie, mogli sobie kupić 50. Umożliwiło by to nawet budowę hybrydowej sieci GSM 900/UMTS 900.

Ogólnie z GSM Play nie jest źle, u mnie (Szczecin) nie ma żadnych problemów, ale takie ewidentne błędy jak odpalenie tylko dwóch BTS-ów w ponad 80 tysięcznym mieście ewidentnie szkodzą opinii, jaką ludzie mają o operatorze.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#333494  autor: ziomq
 06 maja 2009, 13:38
25 kanałów czyli 25 osób może rozmawiać ze sobą w tym samym czasie na GSM 900?

#333496  autor: lzur
 06 maja 2009, 13:47
ziomq pisze:25 kanałów czyli 25 osób może rozmawiać ze sobą w tym samym czasie na GSM 900?
Na każdym kanale może rozmawiać jednocześnie 7 osób. No chyba, że z gorszą jakością (half-rate) to wtedy 14. Wtedy 25*7=175. Ale oczywiście nikt nie ma w jednym miejscu dostępnych 25 kanałów jednocześnie.

#333644  autor: Patryk_
 06 maja 2009, 22:33
lzur pisze:Na każdym kanale może rozmawiać jednocześnie 7 osób.
Standardowo 7 osób na pierwszym kanale w celi (pierwsza szczelina to sygnalizacja),na następnych po 8 rozmów w Full Rate i 2x tyle w HR.
No chyba,że brakuje na sygnalizację (SMS-y,etc.),to wtedy liczba szczelin dostępnych dla voice może się zmniejszyć.

[ Dodano: 2009-05-06, 22:34 ]
Claudec pisze:duże miasta
przeważnie maja 3G 2100MHz.
Ciekawe,ile % klientów P4 (nie licząc Online) ma terminale 3G...

#333691  autor: widex
 07 maja 2009, 07:43
Gdyby wszystkie terminale miały 900 MHz, to zamiast GSM mogli dać UMTS. Tylko, że znając nasz kraj to ludzie wolą 2G ;>

Zakładam, że ta ciemniejsza część społeczeństwa wybiera telefon tylko GSM

#333699  autor: Claudec
 07 maja 2009, 09:14
Ja znam osoby które w abonamencie dostają dobry telefon który sprzedają
na allegro a kupują jakieś dziadostwo na GSM.
Sam jednak przyznam że wole korzystać z 2G, 3G ma mniejszy zasięg
no i szybciej podobno bateria pada.

#333788  autor: Vieslav
 07 maja 2009, 16:06
Zakładam, że ta ciemniejsza część społeczeństwa wybiera telefon tylko GSM
Chyba, że weźmie abo, wtedy dostanie 3G. Poza tym większość w ogóle nie ma pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak 3G, a telefon jest w trybie auto. Ja mam u siebie auto, ale prawie wszyscy znajomi (przynajmniej ci, którzy mają telefon 3G i wiedzą, o co w tym chodzi) mają GSM, a tłumaczenie jest często takie, że "po wyjeździe z miasta nie będzie zasięgu / bateria będzie szybciej padać bo telefon będzie 3G szukał" :lol: .
Mając telefon na auto nie odczuwam żadnej różnicy w działaniu więc nie wiem, czemu ludzie wolą 2G. Nawet mając w mieszkaniu jedną kreskę 3G (telefon ciągle 3G woli), gdy ktoś do mnie dzwoni tel sam mi się na 2G przełącza a po zakończonej rozmowie wraca na 3G.
Jeśli chodzi o czas czuwania to również nie odczuwam różnicy.