• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 3 z 37
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37

#256331  autor: temp
 15 mar 2008, 02:25
Informuję, że od piątku, 14 marca 2008 zasięg UMTS sieci Play funkcjonuje w Gorzowie Wielkopolskim.
Co prawda nie działają jeszcze wideorozmowy (być może jest to etap testowy?), ale przejechałem miasto wzdłuż (od południa do północy) i wszędzie (również w centrum handlowym "Panorama" czy w budynku Jysk) jest zasięg 3G Play'a.
Co ciekawe, są szybsi od Plusa, który u nas wciąż śmiga w 2G.

#256332  autor: Jedrker
 15 mar 2008, 05:58
temp pisze:Co ciekawe, są szybsi od Plusa
Generalnie Play chyba szybciej buduje swoje stacje, niż pozostali operatorzy.
Nie zdziwię się, jak za rok, Play będzie miał zasięg 3G w całęj polsce, a pozostali operatorzy w działaniu sieci 3 G będa mieli jeszcze spore luki ;-)

#256351  autor: Buhaha__ha
 15 mar 2008, 10:58
temp, Potwierdzam! W Gorzowie jest już UMTS :D:D:D

#256396  autor: mariusz10406
 15 mar 2008, 16:04
Gorzów Wlkp -wideorozmowy działają w sieci 3g PLAY-sprawdzałem dzisiaj osobiscie

#256728  autor: Animatter
 17 mar 2008, 16:18
Na stronie Play, na mapce pojawił się zasięg UMTS/HSDPA, piszą, że jest to planowane na marzec 2008. Co prawda mapki nie da się powiększyć ale coś się przynajmniej dzieje; )

http://web.playmobile.pl/pl/pomoc/zasieg/index.html

#256773  autor: zajadacz
 17 mar 2008, 20:21
Animatter pisze:Na stronie Play, na mapce pojawił się zasięg UMTS/HSDPA, piszą, że jest to planowane na marzec 2008. Co prawda mapki nie da się powiększyć ale coś się przynajmniej dzieje; )
http://web.playmobile.pl/pl/pomoc/zasieg/index.html
Ta mapa jest tam od co najmniej miesiąca i wygląda to na zasięg UMTS Plusa, bo nie wierzę, że do końca marca zrobią HSDPA w Białogardzie, są chyba ważniejsze miasta...

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#257168  autor: mariusz10406
 19 mar 2008, 23:52
wbrew pozorom zasięg Playa 3G w Gorzowie Wlkp w samym centrum jest bardzo dobry a w pozostałej częsci miasta nawet lepszy od konkurencji (Orange , Era)U mnie na Stasica wewn.budynków zasięg jest na maxa a nadajnik jest sporo oddalony w porównianiu do konkurencji(Orange-blisko nadajnik zasięg gorszy) nadajniki Playa są o niebo lepsze i mają silniejszy sygnał.

#257229  autor: widex
 20 mar 2008, 12:15
mariusz10406 pisze:) nadajniki Playa są o niebo lepsze i mają silniejszy sygnał.
Wiesz, w przypadku Play'a starają się, ponieważ u nich 3G albo nic. Zapewne pokrywają całe miasto dokładnie, aby nie mieć potem logowań do GSM

#257232  autor: djfafa
 20 mar 2008, 12:27
Mam pytanie do znawców.
Czy możliwe jest aby jakimś cudem NodeB miał zasięg 20 km? Powiem wam skąd moje pytanie. Otóż już kilka razy na moim telefonie przez kilka sekund pojawiała się ikona 3G i znikała literka R. Najbliższe nadajniki Playa są w ZG a to 20 km od mojej miejscowości. Nie wiem czy mi telefon szwankuje czy może jakieś "sprzyjające" warunki powodowały aby łapał on zasięg z takie odległości.
ps. Play na pewno nie ma nadajnika w moim mieście i Plus UMTS też nie.

#257236  autor: widex
 20 mar 2008, 12:38
djfafa pisze:ps. Play na pewno nie ma nadajnika w moim mieście i Plus UMTS też nie
Gdybyś wszedł w zasięg Plus-a 3G to nadal miałbyś Roaming.

#257248  autor: elrond
 20 mar 2008, 13:19
djfafa, dobra 20 km, ale patrzysz na odległość "drogową" czy w linii prostej - powietrzną?

U mnie jest dość podobna sytuacja - nadajnik jest "drogą" 15 km ode mnie, ale po zmierzeniu odległości na mapie google wyszło mi niecałe 7 km. Zasieg 3G, przy częstotliwosci 2100 MHz jest dość niestablilny jeśli chodzi o większe oddalenie od nadajnika. W moim przypadku - nadajnik jest na bardzo wysokim punkcie (górka) i sieje się dość daleko. Za miastem gdzie mieszkam, w jednym miejscu - przede mną tylko pola, płaska powierzchnia czyli idealna - łapie w porywach do 4/6 kresek.

#257266  autor: mariusz9a
 20 mar 2008, 14:30
Podobna sytuacja jest w okolicach Lublina w miejscowości Krępiec. Najbliższy nadajnik jest w Świdniku (w linii prostej w punkcie gdzie bywam jest ok 8km do nadajnika 3G). Pomiędzy Świdnikiem a Krępcem w zasadzie nie ma żadnych przeszkód - pola, łąki, kilka drzew czasami jakieś domki. Zasięg w domu jest maksymalny ale po stronie zwróconej w kierunku Świdnika zarówno na piętrze jak i na parterze. Natomiast po stronie domu zwróconej w przeciwnym kierunku zasięg raz jest raz nie ma. Na zewnątrz domu z zasięgiem nie ma problemu. Ta sytuacja dotyczy jednak sieci Plus. Pozostali operatorzy wcale nie maja tam 3G, chyba że sytuacja się zmieniła od ostatniej mojej wizyty.

Druga sytuacja, gdy zasięg sieci Play jeszcze nie był dostępny w Sosnowcu telefon potrafił wyszukać tą sieć tylko gdy wystawiło się rękę za okno w bloku którym mieszkam. Nadajnik wtedy znajdował się w Katowicach w linii prostej ok. 5 km ode mnie. W mieszkaniu telefon w ogóle nie znajdował sieci Play. Również na dworze, zasięgu Play nie znajdowało. Sytuacja ta jednak dotyczy miasta o dość dużym zagęszczeniu budynków.

Swoją drogą Play stawia bardzo gęsto swoje nodeB. U mnie na osiedlu w odległości ok. 200m stoją dwa nadajniki Play. Też dość gęsto swoje nodeB stawia Plus (odległości to od ok. 250 m do ok. 1 km), trochę rzadziej Orange (odległości od ok. 500m do zazwyczaj ok. 2km najrzadziej się zdarza). Era fatalnie pokrywa, raz na kilka km jest u mnie nodeB (ogólnie najmniej nodeB w mieście). Oczywiście te odległości są podawane dla miejsc gdzie są duże skupiska ludności, w miejscach gdzie gęstość zaludnienia jest marna nie ma wcale nodeB a czasem w pobliżu nawet nie ma zwykłego BTSa.

W te 20 km teoretycznie sygnał nie powinien dotrzeć, ale w praktyce bardzo często jest inaczej;) Mnie kiedyś uczono że zasięg nadajnika UMTS 2100MHz to 8 km.

#257281  autor: djfafa
 20 mar 2008, 15:53
widex pisze:Gdybyś wszedł w zasięg Plus-a 3G to nadal miałbyś Roaming.
No dokładnie.
elrond pisze:djfafa, dobra 20 km, ale patrzysz na odległość "drogową" czy w linii prostej - powietrzną?
Drogowo, ale akurat ta trasa nie jest zbyt powiwijana, więc może w lini prostej będzie z 18 km.
mariusz9a pisze:W te 20 km teoretycznie sygnał nie powinien dotrzeć, ale w praktyce bardzo często jest inaczej
Więc chyba tak tu jest skoro mówicie, że to jest mozliwe. Sytacja z łapaniem 3G Playa trwa może 5 sekund, ale zauważyłem to kilka razy (no a przecież nie patrzę cały czas na wyświetlacz)

Dzięki za info :!:

#257673  autor: hannibal1980
 22 mar 2008, 13:00
Ja miałem przypadek, akurat w Orange, że złapałem na zewnątrz domu zasięg Orange w odległości 20km, ale nie mogłem się zalogować ani przeprowadzić rozmowy...

Więc zasięg zasięgiem, ale czy się zalogowałeś???

#257674  autor: elrond
 22 mar 2008, 13:06
hannibal1980 pisze:Więc zasięg zasięgiem, ale czy się zalogowałeś???
djfafa pisze:Otóż już kilka razy na moim telefonie przez kilka sekund pojawiała się ikona 3G i znikała literka R.
Czyli rzecz jasna musiał się zalogować.

#257682  autor: djfafa
 22 mar 2008, 13:59
elrond pisze:
hannibal1980 pisze:Więc zasięg zasięgiem, ale czy się zalogowałeś???
djfafa pisze:Otóż już kilka razy na moim telefonie przez kilka sekund pojawiała się ikona 3G i znikała literka R.
Czyli rzecz jasna musiał się zalogować.
Dokładnie :wink:

#258206  autor: Jedrker
 25 mar 2008, 12:15
dziwnym zbiegiem okoliczności w częstochowie nie ma już zasięgu sieci Play :roll:
Był i nagle zniknął ..... ;/
No chyba że to chwilowe problemy, ale od paru dni stacje NodeB play nie działają w Częstochowie

#264679  autor: widex
 04 maja 2008, 10:51
Kumpel mówił, że UMTS jest również w Piotrkowie Trybunalskim, ale nie mam jak tego sprawdzić :)

Pozdrawiam

#264703  autor: Pablo-1986
 04 maja 2008, 12:20
Od kilku dni w Sulechowie jest zasięg 3 G Play. Niestety nie mogę się zalogować do ich sieci ponieważ mój tel. ma simlocka. Zasięg złapałem w akademiku na ul. Prostej/Kolejowej oraz w centrum w pobliżu kościoła.

#265191  autor: Ramirez
 07 maja 2008, 16:53
Chyba od wczoraj pojawił się sygnał UMTS Play w Chełmie. Z moich obserwacji podejrzewam że przynajmniej działają 2 nadajniki.
  • Strona 3 z 37
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5