Ja ostatnio zauwazylem taka ciekawostke na BTSie w Sosnowcu, ul. St. Jedryczki - slup energetyczny: nadaje zwykle CI "Sosnowiec", co jakis czas przelaczajac na doslownie 1-2 sekundy na "Slaskie". Po pierwsze dwie nazwy sa rzadko spotykane, a po drugie nie wiem jaki jest sens wyswietlania nazwy przez tak krotki czas...
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
W mojej okolicy zauważyłem poprawę cell info Plusa, mało tego: na mojego maila o błędzie w CI zmienili je na poprawne w przeciągu około 2 tygodni. Ale przejdę do konkretów: Na początku w z masztu na os. Podczele było "Podczele" (swoją drogą Ea i Orange mają tak do tej pory). Później Plus zmienił lokalizację BTSa o kilkadziesiąt metrów, (nie wiem czyj to jest maszt, wiem tylko, że dosyć nowy - z zeszłego roku i, że wisi na nim też Orange). I tu niespodzianka, CI brzmiało "Kolobrzeg Podczele" (w tym samym czasie w okolicy zniknęło "NAD MORZEM"), a dziś CI brzmi "Kolobrzeg, Podczele".
Druga sytuacja: po zlikwidowaniu "NAD MORZEM" pojawiły się nazwy miejscowości (dzięki temu dowiedziałem się o BTSie bez pozwolenia), jednak w nazwie jednej z nich (Sianożęty) pojawił się błąd i CI brzmiało "Sianorzety". Napisałem do Plusa o tym i Pani Konsultantka nie odesłała mi standardowej formułki tylko zapytała o lokalizację, a już po ok. 2 tygodniach CI było poprawne, czyli "Sianozety".
Druga sytuacja: po zlikwidowaniu "NAD MORZEM" pojawiły się nazwy miejscowości (dzięki temu dowiedziałem się o BTSie bez pozwolenia), jednak w nazwie jednej z nich (Sianożęty) pojawił się błąd i CI brzmiało "Sianorzety". Napisałem do Plusa o tym i Pani Konsultantka nie odesłała mi standardowej formułki tylko zapytała o lokalizację, a już po ok. 2 tygodniach CI było poprawne, czyli "Sianozety".
Z jednej strony dobrze:)...zamiast tradycyjnych "Nad Morzem"..."Wielkopolska"...."Lubuskie" itd może wreszcie ten PLUS coś z tym CI zrobi
.......a swoją drogą te Podczele to jest jakaś dzielnica czy może okoliczna miejscowość?
..(nigdy się z tą nazwą nie spotkałem)......

joxar1 pisze:'NAD MORZEM' jeszcze można spotkać, np. w Sławnie.
Podczele to osiedle w Kołobrzegu, jednak znacznie od miasta oddalone. I nie sądzę, by Plus 'skalał się' zmienianiem CI w dużej części kraju.
[ Dodano: 2010-02-27, 18:23 ]
A szkoda....mając taką ilość stacji bazowych nieżle by to wyglądało

Byłoby lepiej niż w Erze 
A tak serio, to u nas, na Pomorzu, zwłaszcza Zachodnim mamy w porównaniu ze Śląskiem czy Lubelszczyzną plusowe CI na wysokim poziomie.
I tak szczerze, to o wiele bardziej wolę plusowe miejscowości niż erowe notoryczne 'Pomorze Srodkowe', 'Pomorze Zachodnie' czy 'Wybrzeze Slowinskie', albo nazwy gmin.
Aaa, i nie jestem wrogiem Ery, broń Boże, bo choć pomiędzy miastami CI są bardzo ogólne, to czasem można się zdziwić, jak np. ja, gdy zobaczyłem pewnego dnia w podróży 'Pradolina Redy i Leby'

A tak serio, to u nas, na Pomorzu, zwłaszcza Zachodnim mamy w porównaniu ze Śląskiem czy Lubelszczyzną plusowe CI na wysokim poziomie.
I tak szczerze, to o wiele bardziej wolę plusowe miejscowości niż erowe notoryczne 'Pomorze Srodkowe', 'Pomorze Zachodnie' czy 'Wybrzeze Slowinskie', albo nazwy gmin.
Aaa, i nie jestem wrogiem Ery, broń Boże, bo choć pomiędzy miastami CI są bardzo ogólne, to czasem można się zdziwić, jak np. ja, gdy zobaczyłem pewnego dnia w podróży 'Pradolina Redy i Leby'
To gratuluje Wam CI PLUSA
..możliwe że technicy w Waszym rejonie lepiej rozumują i jeśli mają coś "wklepać"na BTS-ie to robią to z głową i dokładniej analizują obszar objęty zasięgiem danej stacji bazowej...
...u nas w Wielkopolsce z tego co widzę kiepsko to wygląda
. Czasem zdarzy się mniejsza miejscowość w CI np "Siedlisko"..."Mialy" itd...ale będąć w takim Poznaniu to mało gdzie jest "Poznan"...często "Wielkopolska" a bywa że na wyświetlaczu nic nie wyświetla
...(może technicy są zdania że po co pisać "Poznan" skoro każdy chyba wie gdzie jest
...)

FABIANO, w Poznaniu nigdy nie widziałem "Wielkopolska". Wszędzie mi wyświetla "Poznan". W okolicach Poznania też nie widziałem "Wielkopolska" daawnoo.. W ogóle to Plus faktycznie przez te 7 lat czy nawet więcej zrobił coś z tymi nazwami ogólnymi, bo kiedyś tego było sporo (mówię głównie o nazwach województw oraz ww. NAD MORZEM).
A górach Plus miało kiedyś fajne CI, ale nie pamiętam co tam fajnego się wyświetlało. Nie wiem też jak to teraz wygląda. W maju wybieram się to zwrócę uwagę.
A górach Plus miało kiedyś fajne CI, ale nie pamiętam co tam fajnego się wyświetlało. Nie wiem też jak to teraz wygląda. W maju wybieram się to zwrócę uwagę.
Dokładnie zawsze u mnie było elegancko Tomaszów Lubelski czy Tomaszów Lub. w każdym bądź razie lepiej niż obecnie, ale od jakiegoś roku jest właśnie Zasięg iPlus 3G. Nawet ostatnio pisałem do Plusa czy zrobią coś w tej sprawie, ale jak na razie zero odzewums93 pisze:FABIANO, juz lepiej zeby nic nie pisalo, niz "Zasieg iPlus 3G". U mnie w Sosnowcu ladnych pare lat nie bylo nic, ze 2 lata temu postawili 3G w tej samej lokalizacji, dali takie CI i tak juz zostalo...

KamaZ pisze:Dokładnie zawsze u mnie było elegancko Tomaszów Lubelski czy Tomaszów Lub. w każdym bądź razie lepiej niż obecnie, ale od jakiegoś roku jest właśnie Zasięg iPlus 3G. Nawet ostatnio pisałem do Plusa czy zrobią coś w tej sprawie, ale jak na razie zero odzewums93 pisze:FABIANO, juz lepiej zeby nic nie pisalo, niz "Zasieg iPlus 3G". U mnie w Sosnowcu ladnych pare lat nie bylo nic, ze 2 lata temu postawili 3G w tej samej lokalizacji, dali takie CI i tak juz zostalo...
[ Dodano: 2010-02-27, 23:17 ]
Zawsze tak piszą! Napisałem niedawno do Orange o błędzie w CI odpowiedż była.."po naszej analizie wszystko wszystko było w porządku"....Moim zdaniem skoro tak im się wydaje to niech wezmą telefon i zapraszam....albo im się nie chce albo brak geografii....
[ Dodano: 2010-02-27, 23:17 ]
kowcio pisze:FABIANO, w Poznaniu nigdy nie widziałem "Wielkopolska". Wszędzie mi wyświetla "Poznan". W okolicach Poznania też nie widziałem "Wielkopolska" daawnoo.. W ogóle to Plus faktycznie przez te 7 lat czy nawet więcej zrobił coś z tymi nazwami ogólnymi, bo kiedyś tego było sporo (mówię głównie o nazwach województw oraz ww. NAD MORZEM).
Kowcio nie będe się kłócił bo ostatnimi czasy nie byłem w Poznaniu ale wcześniej jeżdżąc świtało "Wielkopolska"...a zresztą jest strona w necie BTS w Wielkopolsce. Tam miłośnicy badacze wciąż aktualnie badają stacje bazowe (CID LAC Pasma lokalizacje Cell info wg netmonitorów i tych podobne (tech mode....itd cell track czy jak to sie zwie). I te dane wciąż badają aktualnie i idą w net. A ja powiem że te ich netmonitory i te inne w błąd ich wprowadzają. Mało dokładne. CI błędnie im pokazuje X...i to wpuszczają na strony a w rzeczywistości CI inne bo co dzień widzę. Wniosek?...-kiepskie te monitoringi
[ Dodano: 2010-02-28, 10:41 ]
[ Dodano: 2010-02-28, 10:43 ]
Ale "Zasieg iPlus 3G" wyświetla Tobie na 3G czy Edge?....z tego co wiem to w 3G nie ma cell info..
[ Dodano: 2010-02-28, 10:46 ]
[ Dodano: 2010-02-28, 10:50 ]
KOWCIO w mojej okolicy jest CI Wielkopolska...ze stacji bazowej w Rosku albo w miasteczku Wieleń....lub w nowoodpalonej w Dzierżąznie Wielkim...
[ Dodano: 2010-02-28, 10:51 ]
[ Dodano: 2010-02-28, 10:53 ]
Jak będziesz w górach to zerknij na te CI i daj znać na stronkę

[ Dodano: 2010-02-28, 10:41 ]
ms93 pisze:FABIANO, juz lepiej zeby nic nie pisalo, niz "Zasieg iPlus 3G". U mnie w Sosnowcu ladnych pare lat nie bylo nic, ze 2 lata temu postawili 3G w tej samej lokalizacji, dali takie CI i tak juz zostalo...
[ Dodano: 2010-02-28, 10:43 ]
Ale "Zasieg iPlus 3G" wyświetla Tobie na 3G czy Edge?....z tego co wiem to w 3G nie ma cell info..
[ Dodano: 2010-02-28, 10:46 ]
kowcio pisze:FABIANO, w Poznaniu nigdy nie widziałem "Wielkopolska". Wszędzie mi wyświetla "Poznan". W okolicach Poznania też nie widziałem "Wielkopolska" daawnoo.. W ogóle to Plus faktycznie przez te 7 lat czy nawet więcej zrobił coś z tymi nazwami ogólnymi, bo kiedyś tego było sporo (mówię głównie o nazwach województw oraz ww. NAD MORZEM).
[ Dodano: 2010-02-28, 10:50 ]
KOWCIO w mojej okolicy jest CI Wielkopolska...ze stacji bazowej w Rosku albo w miasteczku Wieleń....lub w nowoodpalonej w Dzierżąznie Wielkim...
[ Dodano: 2010-02-28, 10:51 ]
[ Dodano: 2010-02-28, 10:53 ]
Jak będziesz w górach to zerknij na te CI i daj znać na stronkę

Oczywiście, że w GSMAle "Zasieg iPlus 3G" wyświetla Tobie na 3G czy Edge?....z tego co wiem to w 3G nie ma cell info..
u mnie z ciekawszych nazw Plus emituje - ''Poligon Drawsko'' i co do CI w moim powiecie nie ma się co czepić heh
Ciekawe, nie sądziłem, że Plus może wykazać odrobinę inwencji twórczej poza Warszawą

Chyba ogólnie nasze województwo i część Pomorskiego (część, bo spotkać można "KASZUBY") mamy najlepsze CI (nie neguję oczywiście tego, że gdzie indziej też może być tak "rozwinięte" CI, bo nie zwiedziłem całej Polski wzdłuż i wszerz)
Jednak można zauważyć poprawę w ciągu ostatniego roku jeśli chodzi o Cell info Plusa w mojej okolicy. Podaje przykłady:Wieleń-było "Wielkopolska" obecnie zmienili i z dwóch sektorów sieje "Wielen" z trzeciego "Wielkopolska". Krzyż Wielkopolski-było "Wielkopolska" teraz emituje "Krzyz"......Pewnie więcej takich zmian by się znalazło...
[ Dodano: 2010-02-28, 11:26 ]
Miasteczko Wronki......i tak-na starej Nokii jest CI "Wronki".... na SE T630 także ale na SE K800 i K550 po włączeniu jest ale po kilkunastu sekundach znika i już się nie pojawia
...chcąc by znów się pojawiło trzeba wyłączyć i włączyć telefon i na perę sekund będzie lub wejść w ustawienia i wył. a następnie wł. info o st.bazowej...Kto wie dlaczego tak się dzieje? I dodam coś jeszcze....otóż jeśli chwilowo pojawi się CI w tej wspomnianej lokalizacji w SE K550 i SE K800 to napis leży nieproporcjonalnie w porównaniu do"Plus"...jest lekko przesunięte w prawo tak jakby było od akapitu.... 
[ Dodano: 2010-02-28, 11:26 ]
Miasteczko Wronki......i tak-na starej Nokii jest CI "Wronki".... na SE T630 także ale na SE K800 i K550 po włączeniu jest ale po kilkunastu sekundach znika i już się nie pojawia

Ja mam telefon od 2004 roku w Plusie i od zawsze CI jest Sosnowiec. Mieszkam w takiej lokalizacji, że czasami wrzuca mi CI Katowice. Jakoś od wakacji CI nadaje naprzemiennie Sosnowiec i Zasieg iPlus 3Gms93 pisze:FABIANO, juz lepiej zeby nic nie pisalo, niz "Zasieg iPlus 3G". U mnie w Sosnowcu ladnych pare lat nie bylo nic, ze 2 lata temu postawili 3G w tej samej lokalizacji, dali takie CI i tak juz zostalo...

FABIANO, napisałeś:
Problemy CZASAMI pojawiają się w odczytach z logów, ale to sporadyczne przypadki
Pozdrawiam.
Muszę Ci powiedzeić, że korzystam z NetMonitora w 3310 i Cell Tracka w 6630 i to jest moje podstawowe źródło BEZBŁĘDNEJ INFORAMCJI... Jeżeli koledzy z Wielkopolski wprowadzają do netu dane, a także Cell Info to raczej dane te są odzwierciedleniem rzeczywistości... Warto też przypomnieć, że Plus gdzieniegdzie stosuje dwie naprzemienne nazwy...Tam miłośnicy badacze wciąż aktualnie badają stacje bazowe (CID LAC Pasma lokalizacje Cell info wg netmonitorów i tych podobne (tech mode....itd cell track czy jak to sie zwie). I te dane wciąż badają aktualnie i idą w net. A ja powiem że te ich netmonitory i te inne w błąd ich wprowadzają. Mało dokładne. CI błędnie im pokazuje X...i to wpuszczają na strony a w rzeczywistości CI inne bo co dzień widzę. Wniosek?...-kiepskie te monitoringi
Problemy CZASAMI pojawiają się w odczytach z logów, ale to sporadyczne przypadki

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 14:01 przez Gadulski, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnie Plus w strefie 4 ma najwięcej nazw miejscowości w CI. Wiele stacji emituje nazwę miejscowości w której się znajdują - nawet maleńkie wsie są w CI.
Plus do 2009 w Warszawie i na Mazowszu na nowych stacjach przez kilka lat w zdecydowanej większości przypadków nie uruchamiał CI na nowych stacjach. W 2009 r. przypomnieli sobie o czymś takim jak Cell Info i nazwy pojawiły się z większości stacji. Na uruchomionych w 2009 już nie zapomnieli też o CI ale nic ono nie wnosi bo to albo "Mazowieckie" albo "WARSZAWA".
Plus do 2009 w Warszawie i na Mazowszu na nowych stacjach przez kilka lat w zdecydowanej większości przypadków nie uruchamiał CI na nowych stacjach. W 2009 r. przypomnieli sobie o czymś takim jak Cell Info i nazwy pojawiły się z większości stacji. Na uruchomionych w 2009 już nie zapomnieli też o CI ale nic ono nie wnosi bo to albo "Mazowieckie" albo "WARSZAWA".
Pozdrawiam