• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 3 z 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

#383154  autor: ms93
 26 sty 2010, 12:57
Ja ostatnio zauwazylem taka ciekawostke na BTSie w Sosnowcu, ul. St. Jedryczki - slup energetyczny: nadaje zwykle CI "Sosnowiec", co jakis czas przelaczajac na doslownie 1-2 sekundy na "Slaskie". Po pierwsze dwie nazwy sa rzadko spotykane, a po drugie nie wiem jaki jest sens wyswietlania nazwy przez tak krotki czas...

#388926  autor: FABIANO
 20 lut 2010, 22:10
W województwie wielkopolskim miejscowość Miały CI Miały.....choć przez ostanie jakieś cztery miesiące zanikło cell info...(mówie tu o EDGE.. anten 3G brak)...

#390241  autor: joxar1
 27 lut 2010, 15:40
W mojej okolicy zauważyłem poprawę cell info Plusa, mało tego: na mojego maila o błędzie w CI zmienili je na poprawne w przeciągu około 2 tygodni. Ale przejdę do konkretów: Na początku w z masztu na os. Podczele było "Podczele" (swoją drogą Ea i Orange mają tak do tej pory). Później Plus zmienił lokalizację BTSa o kilkadziesiąt metrów, (nie wiem czyj to jest maszt, wiem tylko, że dosyć nowy - z zeszłego roku i, że wisi na nim też Orange). I tu niespodzianka, CI brzmiało "Kolobrzeg Podczele" (w tym samym czasie w okolicy zniknęło "NAD MORZEM"), a dziś CI brzmi "Kolobrzeg, Podczele".
Druga sytuacja: po zlikwidowaniu "NAD MORZEM" pojawiły się nazwy miejscowości (dzięki temu dowiedziałem się o BTSie bez pozwolenia), jednak w nazwie jednej z nich (Sianożęty) pojawił się błąd i CI brzmiało "Sianorzety". Napisałem do Plusa o tym i Pani Konsultantka nie odesłała mi standardowej formułki tylko zapytała o lokalizację, a już po ok. 2 tygodniach CI było poprawne, czyli "Sianozety".

#390249  autor: Pawrzes
 27 lut 2010, 16:13
To już Plus całkowicie zrezygnował z CI typu NAD MORZEM (nawet bardzo daleko od morza) i tej nazwy już nie zobaczymy ?

Pozdrawiam

#390255  autor: FABIANO
 27 lut 2010, 16:19
Z jednej strony dobrze:)...zamiast tradycyjnych "Nad Morzem"..."Wielkopolska"...."Lubuskie" itd może wreszcie ten PLUS coś z tym CI zrobi ;-) .......a swoją drogą te Podczele to jest jakaś dzielnica czy może okoliczna miejscowość? :roll: ..(nigdy się z tą nazwą nie spotkałem)......

#390283  autor: joxar1
 27 lut 2010, 18:18
'NAD MORZEM' jeszcze można spotkać, np. w Sławnie.

Podczele to osiedle w Kołobrzegu, jednak znacznie od miasta oddalone. I nie sądzę, by Plus 'skalał się' zmienianiem CI w dużej części kraju.

#390285  autor: FABIANO
 27 lut 2010, 18:22
joxar1 pisze:'NAD MORZEM' jeszcze można spotkać, np. w Sławnie.

Podczele to osiedle w Kołobrzegu, jednak znacznie od miasta oddalone. I nie sądzę, by Plus 'skalał się' zmienianiem CI w dużej części kraju.

[ Dodano: 2010-02-27, 18:23 ]
A szkoda....mając taką ilość stacji bazowych nieżle by to wyglądało :o ...

#390289  autor: joxar1
 27 lut 2010, 18:30
Byłoby lepiej niż w Erze :D
A tak serio, to u nas, na Pomorzu, zwłaszcza Zachodnim mamy w porównaniu ze Śląskiem czy Lubelszczyzną plusowe CI na wysokim poziomie.
I tak szczerze, to o wiele bardziej wolę plusowe miejscowości niż erowe notoryczne 'Pomorze Srodkowe', 'Pomorze Zachodnie' czy 'Wybrzeze Slowinskie', albo nazwy gmin.

Aaa, i nie jestem wrogiem Ery, broń Boże, bo choć pomiędzy miastami CI są bardzo ogólne, to czasem można się zdziwić, jak np. ja, gdy zobaczyłem pewnego dnia w podróży 'Pradolina Redy i Leby'

#390295  autor: FABIANO
 27 lut 2010, 18:49
To gratuluje Wam CI PLUSA :-) ..możliwe że technicy w Waszym rejonie lepiej rozumują i jeśli mają coś "wklepać"na BTS-ie to robią to z głową i dokładniej analizują obszar objęty zasięgiem danej stacji bazowej... :) ...u nas w Wielkopolsce z tego co widzę kiepsko to wygląda :oops: . Czasem zdarzy się mniejsza miejscowość w CI np "Siedlisko"..."Mialy" itd...ale będąć w takim Poznaniu to mało gdzie jest "Poznan"...często "Wielkopolska" a bywa że na wyświetlaczu nic nie wyświetla :| ...(może technicy są zdania że po co pisać "Poznan" skoro każdy chyba wie gdzie jest :lol: ...)

#390327  autor: ms93
 27 lut 2010, 21:11
FABIANO, juz lepiej zeby nic nie pisalo, niz "Zasieg iPlus 3G". U mnie w Sosnowcu ladnych pare lat nie bylo nic, ze 2 lata temu postawili 3G w tej samej lokalizacji, dali takie CI i tak juz zostalo...

#390333  autor: kowcio
 27 lut 2010, 21:24
FABIANO, w Poznaniu nigdy nie widziałem "Wielkopolska". Wszędzie mi wyświetla "Poznan". W okolicach Poznania też nie widziałem "Wielkopolska" daawnoo.. W ogóle to Plus faktycznie przez te 7 lat czy nawet więcej zrobił coś z tymi nazwami ogólnymi, bo kiedyś tego było sporo (mówię głównie o nazwach województw oraz ww. NAD MORZEM).

A górach Plus miało kiedyś fajne CI, ale nie pamiętam co tam fajnego się wyświetlało. Nie wiem też jak to teraz wygląda. W maju wybieram się to zwrócę uwagę.

#390348  autor: KamaZ
 27 lut 2010, 22:49
ms93 pisze:FABIANO, juz lepiej zeby nic nie pisalo, niz "Zasieg iPlus 3G". U mnie w Sosnowcu ladnych pare lat nie bylo nic, ze 2 lata temu postawili 3G w tej samej lokalizacji, dali takie CI i tak juz zostalo...
Dokładnie zawsze u mnie było elegancko Tomaszów Lubelski czy Tomaszów Lub. w każdym bądź razie lepiej niż obecnie, ale od jakiegoś roku jest właśnie Zasięg iPlus 3G. Nawet ostatnio pisałem do Plusa czy zrobią coś w tej sprawie, ale jak na razie zero odzewu :?

#390356  autor: FABIANO
 27 lut 2010, 23:11
KamaZ pisze:
ms93 pisze:FABIANO, juz lepiej zeby nic nie pisalo, niz "Zasieg iPlus 3G". U mnie w Sosnowcu ladnych pare lat nie bylo nic, ze 2 lata temu postawili 3G w tej samej lokalizacji, dali takie CI i tak juz zostalo...
Dokładnie zawsze u mnie było elegancko Tomaszów Lubelski czy Tomaszów Lub. w każdym bądź razie lepiej niż obecnie, ale od jakiegoś roku jest właśnie Zasięg iPlus 3G. Nawet ostatnio pisałem do Plusa czy zrobią coś w tej sprawie, ale jak na razie zero odzewu :?

[ Dodano: 2010-02-27, 23:17 ]
Zawsze tak piszą! Napisałem niedawno do Orange o błędzie w CI odpowiedż była.."po naszej analizie wszystko wszystko było w porządku"....Moim zdaniem skoro tak im się wydaje to niech wezmą telefon i zapraszam....albo im się nie chce albo brak geografii....

[ Dodano: 2010-02-27, 23:17 ]
kowcio pisze:FABIANO, w Poznaniu nigdy nie widziałem "Wielkopolska". Wszędzie mi wyświetla "Poznan". W okolicach Poznania też nie widziałem "Wielkopolska" daawnoo.. W ogóle to Plus faktycznie przez te 7 lat czy nawet więcej zrobił coś z tymi nazwami ogólnymi, bo kiedyś tego było sporo (mówię głównie o nazwach województw oraz ww. NAD MORZEM).

A górach Plus miało kiedyś fajne CI, ale nie pamiętam co tam fajnego się wyświetlało. Nie wiem też jak to teraz wygląda. W maju wybieram się to zwrócę uwagę.

#390362  autor: blady_zl
 27 lut 2010, 23:19
u mnie z ciekawszych nazw Plus emituje - ''Poligon Drawsko'' i co do CI w moim powiecie nie ma się co czepić heh :wink:

#390365  autor: FABIANO
 27 lut 2010, 23:34
Kowcio nie będe się kłócił bo ostatnimi czasy nie byłem w Poznaniu ale wcześniej jeżdżąc świtało "Wielkopolska"...a zresztą jest strona w necie BTS w Wielkopolsce. Tam miłośnicy badacze wciąż aktualnie badają stacje bazowe (CID LAC Pasma lokalizacje Cell info wg netmonitorów i tych podobne (tech mode....itd cell track czy jak to sie zwie). I te dane wciąż badają aktualnie i idą w net. A ja powiem że te ich netmonitory i te inne w błąd ich wprowadzają. Mało dokładne. CI błędnie im pokazuje X...i to wpuszczają na strony a w rzeczywistości CI inne bo co dzień widzę. Wniosek?...-kiepskie te monitoringi :lol:

[ Dodano: 2010-02-28, 10:41 ]

[ Dodano: 2010-02-28, 10:43 ]
Ale "Zasieg iPlus 3G" wyświetla Tobie na 3G czy Edge?....z tego co wiem to w 3G nie ma cell info..

[ Dodano: 2010-02-28, 10:46 ]
kowcio pisze:FABIANO, w Poznaniu nigdy nie widziałem "Wielkopolska". Wszędzie mi wyświetla "Poznan". W okolicach Poznania też nie widziałem "Wielkopolska" daawnoo.. W ogóle to Plus faktycznie przez te 7 lat czy nawet więcej zrobił coś z tymi nazwami ogólnymi, bo kiedyś tego było sporo (mówię głównie o nazwach województw oraz ww. NAD MORZEM).

[ Dodano: 2010-02-28, 10:50 ]
KOWCIO w mojej okolicy jest CI Wielkopolska...ze stacji bazowej w Rosku albo w miasteczku Wieleń....lub w nowoodpalonej w Dzierżąznie Wielkim...

[ Dodano: 2010-02-28, 10:51 ]

[ Dodano: 2010-02-28, 10:53 ]
Jak będziesz w górach to zerknij na te CI i daj znać na stronkę ;-)

#390428  autor: joxar1
 28 lut 2010, 11:04
Ale "Zasieg iPlus 3G" wyświetla Tobie na 3G czy Edge?....z tego co wiem to w 3G nie ma cell info..
Oczywiście, że w GSM
u mnie z ciekawszych nazw Plus emituje - ''Poligon Drawsko'' i co do CI w moim powiecie nie ma się co czepić heh :wink:

Ciekawe, nie sądziłem, że Plus może wykazać odrobinę inwencji twórczej poza Warszawą :P
Chyba ogólnie nasze województwo i część Pomorskiego (część, bo spotkać można "KASZUBY") mamy najlepsze CI (nie neguję oczywiście tego, że gdzie indziej też może być tak "rozwinięte" CI, bo nie zwiedziłem całej Polski wzdłuż i wszerz)

#390433  autor: FABIANO
 28 lut 2010, 11:15
Jednak można zauważyć poprawę w ciągu ostatniego roku jeśli chodzi o Cell info Plusa w mojej okolicy. Podaje przykłady:Wieleń-było "Wielkopolska" obecnie zmienili i z dwóch sektorów sieje "Wielen" z trzeciego "Wielkopolska". Krzyż Wielkopolski-było "Wielkopolska" teraz emituje "Krzyz"......Pewnie więcej takich zmian by się znalazło...

[ Dodano: 2010-02-28, 11:26 ]
Miasteczko Wronki......i tak-na starej Nokii jest CI "Wronki".... na SE T630 także ale na SE K800 i K550 po włączeniu jest ale po kilkunastu sekundach znika i już się nie pojawia :?: ...chcąc by znów się pojawiło trzeba wyłączyć i włączyć telefon i na perę sekund będzie lub wejść w ustawienia i wył. a następnie wł. info o st.bazowej...Kto wie dlaczego tak się dzieje? I dodam coś jeszcze....otóż jeśli chwilowo pojawi się CI w tej wspomnianej lokalizacji w SE K550 i SE K800 to napis leży nieproporcjonalnie w porównaniu do"Plus"...jest lekko przesunięte w prawo tak jakby było od akapitu.... :?:

#390467  autor: mariusz9a
 28 lut 2010, 13:01
Ja mam telefon od 2004 roku w Plusie i od zawsze CI jest Sosnowiec. Mieszkam w takiej lokalizacji, że czasami wrzuca mi CI Katowice. Jakoś od wakacji CI nadaje naprzemiennie Sosnowiec i Zasieg iPlus 3G ;-)

#390482  autor: Gadulski
 28 lut 2010, 14:00
FABIANO, napisałeś:
Tam miłośnicy badacze wciąż aktualnie badają stacje bazowe (CID LAC Pasma lokalizacje Cell info wg netmonitorów i tych podobne (tech mode....itd cell track czy jak to sie zwie). I te dane wciąż badają aktualnie i idą w net. A ja powiem że te ich netmonitory i te inne w błąd ich wprowadzają. Mało dokładne. CI błędnie im pokazuje X...i to wpuszczają na strony a w rzeczywistości CI inne bo co dzień widzę. Wniosek?...-kiepskie te monitoringi
Muszę Ci powiedzeić, że korzystam z NetMonitora w 3310 i Cell Tracka w 6630 i to jest moje podstawowe źródło BEZBŁĘDNEJ INFORAMCJI... Jeżeli koledzy z Wielkopolski wprowadzają do netu dane, a także Cell Info to raczej dane te są odzwierciedleniem rzeczywistości... Warto też przypomnieć, że Plus gdzieniegdzie stosuje dwie naprzemienne nazwy...

Problemy CZASAMI pojawiają się w odczytach z logów, ale to sporadyczne przypadki :)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 14:01 przez Gadulski, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#390484  autor: Pawrzes
 28 lut 2010, 14:00
Ogólnie Plus w strefie 4 ma najwięcej nazw miejscowości w CI. Wiele stacji emituje nazwę miejscowości w której się znajdują - nawet maleńkie wsie są w CI.

Plus do 2009 w Warszawie i na Mazowszu na nowych stacjach przez kilka lat w zdecydowanej większości przypadków nie uruchamiał CI na nowych stacjach. W 2009 r. przypomnieli sobie o czymś takim jak Cell Info i nazwy pojawiły się z większości stacji. Na uruchomionych w 2009 już nie zapomnieli też o CI ale nic ono nie wnosi bo to albo "Mazowieckie" albo "WARSZAWA".

Pozdrawiam
  • Strona 3 z 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4