Kodowanie w AMR WB może mieć taki bitrate: 6.60, 8.85, 12.65, 14.25, 15.85, 18.25, 19.85, 23.05, 23.85 kbps Dwa ostatnie nie są w ogóle stosowane w sieciach GSM.
Wszystkie polskie sieci stosują standardowo bitrate nie wyższy niż 12.65, bo to jest bitrate mniej więcej taki sam jak w kodowaniu zwykłym kodekiem FullRate, a więc daje mniej więcej takie samo obciążenie, a przy takim bitrate jakość głosu odpowiada jakości HD Voice dla kodeka 722 stosowanego w VOIP/SIP. Nie ma sensu stosować wyższych prędkości, bo zabierze to więcej pasma, zeżre więcej mocy (a więc i baterii w telefonie) a różnicy w jakości zwykły zjadacz chleba nie zauważy. Przy 12.65 kbps jakość głosu jest już bardzo dobra.
Z moich obserwacji wynika, że u wszystkich naszych opów 12.65 kbps jest "defaultem". Czy to Orange, czy T-mobile czy Play. Plusa nie mam, testowałem tylko parę razy na prepaidzie, ale było podobnie.
Bitrate może zjechać w dół, gdy warunki sieciowe (siła sygnału, obciążenie danej stacji) ulegają pogorszeniu, ale powyżej 12.65 kbps nigdy u żadnego opa nie zauważyłem, a sprawdzam to od ponad roku.
Stąd też Grucha czy tamten drugi koleżka mówiąc w wywiadzie o średnim bitrate między opami miał pewnie na myśli 12.65. Bo na całej skali bitrate dla AMR-WB w GSM jest on rzeczywiście średni. Ale w rozmowach w obrębie sieci stosowany jest też 12.65, czyli też średni.
OK - trochę "awansem" założyłem, że między opami jest 12.65. Sprawdzę wieczorem w domu i dam znać