• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 189 z 374
  • 1
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • 374
 #948193  autor: viggen
 30 sie 2017, 22:33
kozien70 pisze:
Orange ma grube wydatki na roll-out światłowodów, zarówno komercyjnych, jak i w zobowiązaniach z programu POPC. Po ostatnich zmianach abonamentów widać, że skończyli z byciem nr 1 za wszelką cenę. Koniec z rozdawnictwem, teraz pracują nad zwiększeniem zysku, który szoruje po dnie i oglądają każdy grosz.
Z tym, że Orange trochę zarabia
http://www.telko.in/orange-ma-2-mld-zl- ... operatorow
Ponadto dużo inwestycji z ich strony to dotacje unijne.
U nich wcale nie jest tak źle.
T-mobile jest ciągle na dnie, w ogóle nie wiadomo, co z nimi będzie. Wywalenie kolejnych mld na blok pasma to na pewno ostatnia rzecz, na którą zgodziłaby się centrala w Niemczech. Zresztą po co im kolejny blok pasma? Są najmniejszą siecią, mają już wystarczająco dużo zasobów: 10 MHz 800, 9 MHz 900, 20 MHz 1800, 15 MHz 2100, 15 MHz 2600.

Na przychody nie mają co narzekać. Mają ok 50% mniej ludzi w sieci a nadal są większe niż w P4.
Powoli dobrą strategią odrobią. Obecnie oferty są na poziomie P4, więc swoją infrą są w stanie powalczyć i urwać kawałek tortu. Tutaj tylko potrzeba nakładów w odbudowie marki, która wiele swoimi decyzjami straciła w poprzednich latach.
Zakładając jednak zupełnie teoretycznie, że aukcja na blok po Sferii jest w 2019, to moim zdaniem inni operatorzy byliby w stanie dać max 200-300mln i byłby to Orange lub P4.
Orange - bo ma ciągle najmniej pasma z wszystkich operatorów i to pomogłoby mu uniezależnić się od 1800ki T-mobile.
P4 - bo ma najmniej pasma zasięgowego (800/900).
A T-mobile odpuściłby z przyczyn podanych wyżej.

Plus jest niewiele większą siecią niż TM a kisi bardzo dużo zasobów.
Pamiętajmy o tym, ze za 300mln to i TM może sie rzucić dla samej zasady i dla przyszłości. 15Mhz na zasięgówce - zapas mocy na lata. I blok jest obok nich.
Co do Orange i P4 to się zgadzam - P4 ma najmniej zasięgowego LTE a Orange najmniej pasma. Tylko Orange miałby problem bo do tego bloku po drodze ma 5Mhz Play i 10Mhz TMobile. A P4 jest w kanapce między O i TM.
 #948196  autor: kemsinenu
 30 sie 2017, 22:40
Skąd bierze się taka różnica w zasięgu LTE800 i UMTS900? Tylko z mocy nadawania, czy coś jeszcze może mieć wpływ? Zresztą pytanie czy można wprost porównywać te liczby. Nawet mają inną nazwę w LTE i UMTS.

Czy operator dostając pozwolenie od UKE ma tam też ustalone maksymalne moce nadawania? Czy kiedyś dawano pozwolenia na większe moce niż obecnie i stąd 900 może być mocniej rozkręcona?
 #948200  autor: viggen
 30 sie 2017, 22:49
RicoExus pisze: Nie wiem skąd te informacje? N ma już sporo stacji zmodernizowanych jako pierwsza była stacja na Akwarium Morskim w Gdyni w zeszłym roku jeszcze. A te niżej wymienione są już też po modernizacji jest jeszcze pewnie dużo więcej stacji zrobionych Gdyni.
Nie mam zamiaru się sprzeczać ale w Gdyni jest tyle zmodernizowane co kot napłakał.
Większość ulic podałeś daleko od plaży miejskiej.
Wystarczy nawet sprawdzić pozwolenia bo sam po pokazach sprawdziłem i jest kiepsko.

Co do pokazów lotniczych w Gdyni było sporo ludzi, ale bez przesady. Stacje obsługujące tą imprezę w/g mnie dawały radę Play T-mobil i Orange mają na Skwerze Kościuszki uruchomione wszystko co mają z L2600/800 włącznie, więc spokojnienie dawały radę. Plus tylko L1800 też sobie dawał radę pewnie dlatego, że są to stację, które obsługują wyłącznie plażę i bulwar. Zresztą na pokazach lotniczych ludzie głównie patrzą w niebo a nie w smartfona czy laptopa więc skąd takie obciążenie viggen?
Plus nadaje z Teatru Muzycznego więc ma blisko. Poza tym pewnie mało ludzi z tej sieci było.
Na plaży miejskiej nie działało O, Play i TM na LTE. Plus na służbowym normalnie jak w każdym zwykłym dniu.
O moje zaglądanie w net się nie martw. W piątek miałem jeszcze kilka tematów służbowych do zamknięcia i musiałem działać na mailach. A samoloty cały czas nie latały :P Jedni w przerwie latali po piwo, ja się zajmowałem pracą :P
Jeśli jesteś z ekipą znajomych i każdy we wszystkich operatorach telefony to od razu masz feedback. Nie narzekali tylko ci co byli w Plusie i ci co wymusili 3G w TM. Reszta padaka, z chwilami oddechu. Mam Orange i na własnej skórze odczułem działanie neta. Speedtestów nie robiłem ale na oko działało na poziomie Edge. No chyba, że na Iphonie 7 nie działa agregacja, to wtedy sorry ;)
Znajomi albo telefony z Cat4 albo z Cat6 w różnych sieciach.
Na tym chciałbym skończyć temat.

PS Na Openerze byłem i tez nie chciał mi nikt wierzyć. A później się pojawił news na głównej telepolis i potwierdził moje obserwacje.

Pozdrawiam. Koniec spamowania :smt004
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 23:35 przez viggen, łącznie zmieniany 1 raz.
 #948204  autor: habish
 30 sie 2017, 22:59
viggen pisze:Na przychody nie mają co narzekać. Mają ok 50% mniej ludzi w sieci a nadal są większe niż w P4.
Przychody P4 w 1H2017: 1,628 mld zł - http://www.telepolis.pl/wiadomosci/wyni ... 39752.html
Przychody T-Mobile w 1H2017: 1,594 mld zł - http://www.telepolis.pl/wiadomosci/wyni ... 39594.html

Na ilość kart SIM nie patrz, jest tutaj paru na forum dla których ta statystyka jest najważniejsza, dla Playa także będzie, gdy w końcu wyprzedzi Orange to się będzie można porzygać marketingiem Play że są najwięksi w Polsce.
Oni nawet się z tym nie kryją że z 14,617 mln tylko 12,195 mln jest aktywne, mają 2,422 martwych kart SIM. Plus raportuje 11,381 mln kart SIM które przyniosły dochód w ostatnich 90 dniach.
Faktyczna różnica to 814 tys kart SIM.
Plus nie rozdaje także dodatkowych kart SIM, jak np. T-Mobile: http://www.t-mobile.pl/oferta/abonament ... id=3692145 (oferta standardowa z telefonem) - 1 główna karta SIM + 2 karty SIM do transmisji danych - czyli co, jedną umową mają +3 karty SIM do statystyk?
 #948208  autor: viggen
 30 sie 2017, 23:19
Cholera. Mój błąd. Źle zerknąłem a potem napisałem. Przychody na jednego usera są wyższe.
Na SIM nie patrzę, bo pierwszy pisałem o "zakłamaniu" to mi posty usuwali.

Co do rozdawania kart SIM. Dwa lata temu moja mama dostała drugą kartę P4 gratis. Mi wciskali w O kartę do neta. Teraz TM wciska jak piszesz. Oni się tylko wymieniają. Jeden operator kończy, drugi zaczyna.
A tak między nami to Orange pewnie też ma zawyżoną ilość SIM, którą podaje.
Mimo wszystko jakby nie patrzeć, wg danych którymi Nas karmią opy, to P4 jest blisko O a TM blisko Plusa. Orange pewnie ma coś koło 13-13,5mln, Play ok 12,5, Plus ok 11,5 a TM blisko 11mln.
Ostatnio na telko był news, że P4 to król prepaid.
jest tutaj paru na forum dla których ta statystyka jest najważniejsza, dla Playa także będzie, gdy w końcu wyprzedzi Orange to się będzie można porzygać marketingiem Play że są najwięksi w Polsce.
Z roamigu Orange gdzie dostaną LTE cieszą się tylko użytkownicy Play.
Już pomijam fakt, że P4 zapowiedziało koniec wojny cenowej i to samo zrobią inni. Wracamy do czasów, gdzie był rynek podzielony na 3 opów i nikt się nie wychylał. Dzisiaj mamy czterech i koło zatoczyło krąg.

Gdy się tak przyglądam, to nie wydaje mi sie aby Orange nawet za 300mln kupiło po Sferi. Mam wrażenie, że O zaczyna ze swoją siecią podchodzić na zasadzie P4. Mamy co mamy, resztę się "wydzierżawi" za drobne - patrz U900 i LTE1800.
W sumie trafił swój na swego - umowa roamingowa z P4.

Kończymy Patryk, bo zaraz mi znowu bana zrobią tłumacząc że hejtuje/spamuje lub Bóg wie co jeszcze.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, 07:46 przez viggen, łącznie zmieniany 1 raz.
 #948213  autor: zwariowany.kurczak
 30 sie 2017, 23:45
viggen pisze:Już pomijam fakt, że P4 zapowiedziało koniec wojny cenowej i to samo zrobią inni. Wracamy do czasów, gdzie był rynek podzielony na 3 opów i nikt się nie wychylał. Dzisiaj mamy czterech i koło zatoczyło krąg.
pre-paid... niby jest tanio, a zobacz jak wydając 8-10zł na pozyskanie, masz 15-25zł/mc przychodu... w abo pozyskanie to kilka stów i ile zachodu...
 #948215  autor: -Gosc-
 31 sie 2017, 00:18
kemsinenu pisze:Skąd bierze się taka różnica w zasięgu LTE800 i UMTS900? Tylko z mocy nadawania, czy coś jeszcze może mieć wpływ? Zresztą pytanie czy można wprost porównywać te liczby. Nawet mają inną nazwę w LTE i UMTS.

Czy operator dostając pozwolenie od UKE ma tam też ustalone maksymalne moce nadawania? Czy kiedyś dawano pozwolenia na większe moce niż obecnie i stąd 900 może być mocniej rozkręcona?
LTE i UMTS to różne techniki i modulacje sygnału. Od samej modulacji też poniekąd zależy zasięg, to są dosyć trudne zagadnienia modulacji cyfrowych i korekcji błędów. Pasma 800 i 900MHz niewiele róznią się propagacyjnie.
Oczywiście że operator ma w pozwoleniu określone szczegółowo parametry, najważniejsze to właśnie częstotliwość i moc jaką może wypromieniować w eter.
Moce i natężenia pola są określone w rozporządzeniach dot. PEM i nie mogą przekraczać pewnych wartości. Jest to szczegółowo ustalone i zmierzalne.
 #948223  autor: harys
 31 sie 2017, 06:48
W przypadku wynikow finansowych operatorów nie warto patrzeć na zysk netto. Te firmy mają ogromny majątek. Wieże, elektronika czy drogie częstotliwości. To wszystko się amortyzuje a amortyzacja to koszt ale nie wydatek więc jakby wpływu na gotówkę w danym okresie nie ma. Lepiej posługiwać się EBITDA.
@viggen To że pokazałeś przychody nie oznacza że Orange na tym zarabia. Każdy przychód generuje jakiś koszt
 #948235  autor: viggen
 31 sie 2017, 09:36
@harys
Masz rację. Muszę sie nauczyć używać odpowiednich słów, bo co innego chciałem napisać a co innego wyszło. Zysk, przychód, EBITDA itd.
W każdym razie - kończąc, zysku Play nie bierzemy teraz pod uwagę (wiadomo giełda, dywidenda itd) więc normalny na razie spadek.
Jeśli chodzi o EBITDA to Play II kwartał 340,8mln a za całe półrocze 844,6mln.
Odpowiednio TMobile 525mln i 956mln. Więc ten najsłabszy operator od którego wszyscy odchodzą aż tak źle nie wygląda.
A Orange ma jakąś zadyszkę.....wszędzie tną koszty, dywidendy z tego co wiem to nadal nie wypłacają itd itp.
Więc kupno LTE800 po Sferii dla każdego OPA jest dużym orzechem do zgryzienia. Dla każdego to nieopłacalne finansowo. Tu raczej pójdzie w ruch strategia na najbliższe lata. Plus i TM mogą się bez tego obyć, natomiast Orange (najmniej zasobów) i Play (zaraz nawet dodatkowe 5Mhz na U2100 czyli łącznie 10Mhz na LTE może być za mało) mają nad czym myśleć, bo w przyszłości mogą żałować
Tym samym skończyłem ten wątek.

Pozdrawiam
 #948261  autor: marcin19883
 31 sie 2017, 12:38
Hej. Ale jestem wkurzony. Pytam na forum Plusa kiedy włączą lte w konkretnej lokalizacji. Okazuje się, że włączono lte w marcu. Ja co chwilę skanuje zasięg i mam kartę plusa, lte brak. Ściąga zasięg z innej miejscowości ledwo co. Ja stojąc 1km od nadajnika nie odbieram nic. Czy to możliwe, że mają zamontowane lte a jeszcze nie włączyli?
 #948289  autor: kozien70
 31 sie 2017, 14:18
Stacja Plus Piaseczno, Towarowa 3.
Zdjęcia tej stacji chyba już były (@3G?), mimo to publikuję jeszcze raz, bo to piękna stacja full wypas, duża rzadkość u Plusa, komplet pasm LTE, a dodatkowo 6 sektorów L1800. Gdyby większość stacji Plusa tak wyglądała, sieć by rządziła ;-)
Stacja obsługuje G900/U900/U2100/L800/L1800/L2600. L1800 jest na 6 sektorach, reszta na trzech. Do pełni szczęścia brakuje tylko MIMO 4x4 dla L2600, którego niestety Plus nie stosuje.

Anteny w sektorze, od lewej: łamany dual beam Kathrein na pasmo 1710-2200 MHz, z niej leci L1800, dwa sektory z anteny.
Duża patelnia to dualband Kathrein 2x790-960MHz. Z niej leci L800 oraz G/U900.
Trzecia antena to dualband Kathrein 1x 2300-2690MHz oraz 1x1710-2200MHz. Z niej leci L2600 oraz U2100.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, 16:58 przez kozien70, łącznie zmieniany 1 raz.
 #948290  autor: 3G
 31 sie 2017, 14:23
Chyba dawno temu było z jedno robione telefonem, pewnie już wygasło :) Dzięki za foty.

https://www.speedtest.net/android/6734171506.png
 #948318  autor: marcin19883
 31 sie 2017, 17:42
harys pisze:No niby jest w Gowidlinie jedną stacja z LTE1800 i UMTS900
A skąd odbierasz sygnał?
Ja odbieram z miejscowości Rokity i Sierakowice, oczywiście szczątkowy zasięg. Za żadne skarby świata nie ma LTE w Gowidlinie :(
 #948321  autor: kozien70
 31 sie 2017, 17:59
Patryk7588 pisze: A jak to wygląda w porównaniu do Orange w poszczególnych pasmach?
Ciężko mi zrobić porównanie. Co prawda na tej stacji jest własnie Plus i N!, ale po drodze, o wiele bliżej mam jeszcze kilka innych stacji N! (w tym jedną 200m za oknami...), na wszystkich jest 2G/U900/U2100/L1800/L2600 N! i telefon z kartą Orange loguje się raczej do nich :?
  • Strona 189 z 374
  • 1
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • 374
  • 1
  • 187
  • 188
  • 189