• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 19 z 54
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 54

#660159  autor: Kryniczanin
 07 wrz 2013, 07:36
radexbcna, Polecam zalogować się do Plusa z Play ręcznie w trybie tylko 3G. Zobaczysz co znaczy "jakość".

#660181  autor: marcinek243
 07 wrz 2013, 09:55
Kryniczanin pisze:radexbcna, Polecam zalogować się do Plusa z Play ręcznie w trybie tylko 3G. Zobaczysz co znaczy "jakość".
Ja tam nie słyszę różnicy między 2g/3g play a 3g plus :|
radexbcna pisze:plus lezy technologicznie (jako jedyni maja 4g) to pley dno dna i 3 metry mułu
No bez wjazdu do aero2 to leży :smt011

Jako iż na moim terenie jest dawno odpalone u900 orange to podróżując nad morze w trybie tylko 3g z kartą play 98% czasu telefon był zalogowany do orange. Zasięg był cały czas.
Przypadek?

#660186  autor: nemo2009
 07 wrz 2013, 10:10
marcinek243 pisze:Ja tam nie słyszę różnicy między 2g/3g play a 3g plus
Różnica jest tylko w 3G Play/3G Play i oba telefony HD Voice.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#660197  autor: marcinek243
 07 wrz 2013, 10:43
Sprawa oczywista jakość wtedy miodzio. Bez HD voice nie idzie zorientować się czy siedzę na 2g czy na 3g

#660220  autor: pakierhakierxd
 07 wrz 2013, 11:35
Z tym że czasem jak 2g przepchany to mogą występować jakieś trzaski itp. (niestety Play na gsm ma tylko 5mhz) -już powoli montują co raz więcej nadajników 1800 mhz i podobno na to kolejne 5-7 mhz więc powinno się poprawiać :)

Pozdrawiam :)

#660358  autor: kowcio
 07 wrz 2013, 21:58
A co Wam da ten roaming po zakończonych pracach w ramach projektu NetWorks!'? Do tej pory tego nie czuję, zasięg będzie taki sam...
Ja tylko czekam za UMTS 900 na trasach, bo generalnie trochę słabo z tym w Play. Często telefon "gubi" mi Internet jak gdzieś jadę i mam odpaloną nawigację, może kiedyś będę mógł na niej polegać ;)

#660423  autor: Spacedust
 08 wrz 2013, 10:46
kowcio pisze:A co Wam da ten roaming po zakończonych pracach w ramach projektu NetWorks!'? Do tej pory tego nie czuję, zasięg będzie taki sam...
Ja tylko czekam za UMTS 900 na trasach, bo generalnie trochę słabo z tym w Play. Często telefon "gubi" mi Internet jak gdzieś jadę i mam odpaloną nawigację, może kiedyś będę mógł na niej polegać ;)
Zasięg już jest o wiele, wiele lepszy, bo w lokalizacjach T-Mobile nawet tych, które były tylko GSM 900 świeci pomarańczowe 3G ;)

#661081  autor: macc
 11 wrz 2013, 07:55
Artur051 pisze:
Kryniczanin pisze:Koleżanka z Play mówiła mi dzisiaj że odpalenie roamingu komercyjnego z T-Mobile kod 260-02 to kwestia miesiąca. Zobaczymy pożyjemy.
Póki oficjalnego info nie ma to jednak cały czas gdybanie. Nie ukrywam, zasięg T przydałby mi się, zwłaszcza, że modernizacja w moim terenie ma wg boa T-Mobile zacząć się 12 maja 2014 roku. Zasięg T póki co jest bezkonkurencyjny w moich rejonach, a Orange.... tego lepiej nie komentować ;)
Cisza o roamingu T-mobile.....

#664312  autor: armator11
 26 wrz 2013, 16:13
Rusza nowy MVNO Truphone w sieci P4 oraz roamingu T-Mobile. Info ze strony głównej.

#664381  autor: pakierhakierxd
 26 wrz 2013, 22:45
Teraz to już pewne że niedługo będzie roaming T.

#664388  autor: Artur051
 26 wrz 2013, 23:47
Oby ;)

#664390  autor: Spacedust
 26 wrz 2013, 23:53
pakierhakierxd pisze:Teraz to już pewne że niedługo będzie roaming T.
A co ma jedno z drugim wspólnego to jest kompletnie niezależna sieć równie dobrze mógłby być roaming Aero2 ;D

#664392  autor: ja.michal
 26 wrz 2013, 23:58
Spacedust pisze:równie dobrze mógłby być roaming Aero2 ;D
I to byłoby bardziej z pożytkiem bo cyrki są z tym MNC Plusa.

#664775  autor: Spacedust
 28 wrz 2013, 20:17
Właśnie jeszcze raz doczytałem ten artykuł i faktycznie może to oznaczać rychłe odpalenie roamingu T dla Playa. Myślę, że już powoli czas, bo sieć T-Mobile przeszła już tak ogromną przemianę na korzyść, że wpuszczenie klientów Playa nie powinno już być problemem.

#664778  autor: pakierhakierxd
 28 wrz 2013, 20:55
Powiem szczerze że wolę zasięg T niż Orange ;),kiedyś miałem w Orange telefon ale miałem taki marny zasięg w domu,po networks nadal tak jest,tyle że 3g doszło na podwórku,co dziwne w T jest troszkę lepszy ...

#664781  autor: Spacedust
 28 wrz 2013, 21:30
Chyba PLAY nie podpisywałby roamingu z T, żeby tylko klientów jakiegoś Trupa wpuszczać ;)

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#664782  autor: Edmund
 28 wrz 2013, 21:35
Spacedust, możliwe że musieli podpisać umowę z T-M ze względu na możliwość korzystania z UMTS900 w NetWorks!

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#664784  autor: Spacedust
 28 wrz 2013, 21:49
Edmund pisze:Spacedust, możliwe że musieli podpisać umowę z T-M ze względu na możliwość korzystania z UMTS900 w NetWorks!
Możliwe, że tak, ale skoro w tych samych lokalizacjach będzie też Orange to w tej chwili już zupełnie nie widzę problemu. Sieć szkieletową czasami mają nawet lepszą od Orange, a sieć internetową i tak zapewnia PLAY. Wątpię, aby ich światłowody i 500 Megowe radiolinie od razu się zapchały od klientów Playa przyciętych do 2 Mbps.

Oni to celowo przedłużają, żeby nie było takiej sytuacji, że gdzieś będą jeszcze radiolinie 2x2 Mbps czy 4x2 Mbps i nagle nastąpi całkowity zator w tym miejscu. Poza tym być może teraz sieć jest tak rozgrzebana, że kolejna zmiana konfiguracji tylko spowolniłaby cały proces modernizacji, a tak zrobią na spokojnie i nas wpuszczą ;)

#664785  autor: Flash999
 28 wrz 2013, 22:01
Nie zapominajmy, że roaming z T-Mobile będzie miał mniejszy priorytet niż Plus.

A może się mylę? Być może będzie na drugim miejscu.

Moim zdaniem Play powinien zrezygnować z roamingu Plusa, bez wstępu do Aero 2 to tylko namiastka sieci Plusa. Ewentualnie negocjacja umowy.

Nie wiem jak Wy, ale ja korzystając z Play mam wrażenie, że może nadejść taki moment gdy wywali telefon w czasie największej potrzeby. Tego się obawiam.

Zresztą takie coś już mnie spotkało. Wychodziłem ze szkoły i musiałem zadzwonić. Było to dawno temu, jeszcze przed modernizacją i gdy miałem Avile. Jak się domyślacie, nie dodzwoniłem się. Komunikat "Brak odpowiedzi". Dział się to na roamingu Orange

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#664788  autor: janekt
 28 wrz 2013, 22:21
Ja powiem może tak. Jestem za roamingiem Play ->T-Mobile jak najbardziej. Ale co do tego, że ma być dostęp do UMTS-900, to już mi się nie podoba za bardzo. Na to bym raczej nie liczył, bo nie po to chłopaki latają po masztach i ulepszają sieć, żeby zaraz kilka tuzinów Playowców się zleciało z obciętym pasmem do 2Mbit/s. A jak powszechnie wiadomo, Play jest jednym z opów, który ma najwięcej klientów korzystających z dostępu do internetu. Wcale się nie dziwię Solorzowi, że blokuje Aero².
Nie chcę tu nikogo obrażać, ale prędzej objadę granice Polski rowerem niż przejdę do Play'a. Jedyny argument, bardzo silny jak dla mnie, to zasięg. Jaki mają swój własny każdy wie, chociaż z tego forum. A to, że mają nie najgorsze oferty to co innego. Płacę i wymagam- jestem w miejscu X i nie obchodzi mnie jak, ale ma być zasięg tej sieci, w której podpisuję umowę. A roaming Orange i Plusa to zbawienie dla tej sieci. Śmieszy mnie jeszcze zapis, że "P4 nie gwarantuje jakości usług". :-D
Wolę mieć jeden, porządny zasięg T-Mobile (który jest coraz lepszy, a u mnie w domu poprawił się o jakieś 10-15 dBm dzięki właśnie NetWorks!) niż trzech sieci o różnych siłach sygnału i technologiach.
Ostatnio zauważyłem, że moja rodzina, która jest właśnie w Play, ma coraz częściej problemy z zasięgiem i przerywaniem połączeń.

JanekT
  • Strona 19 z 54
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 54
  • 1
  • 17
  • 18