iOS 17.0.2, iPhone 14 Pro Max T-Mobile - Zachowuje się tak, jak u Ciebie.kozien70 pisze: ↑27 wrz 2023, 12:31Po instalacji iOS 17 podczas połączenia z WiFi wyświetla się samo "T-mobile" - to w sutuacji, gdy jestem połączony z siecią operatora i VoLTE. Natomiast gdy włączę tryb samolotowy i uruchomię samo WiFi (czyli nie jestem połączony z siecią operatora) wtedy w pasku pojawia się jak dawniej "T-mobile WiFi".
Pytanie: czy u was dzieje się tak samo?
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Dzięki za potwierdzenie. Czyli dla T-mobile priorytety się zmieniły i najwyraźniej jest to na żądanie operatora, skoro np. z kartą Orange nadal jest "po staremu".
Ale czy w sumie tak nie jest lepiej? Sieć komórkowa daje lepszą jakość i stabilność połączenia gdy jest dobry zasięg, a przy słabszym załącza się WiFi Calling, czyli spełnia to swoje zadanie przedłużania zasięgu komórkowego. Obecnie jak działa to tak jak w Orange, idąc np. z trwającą rozmową wzdłuż korytarza w biurowcu dostaję nieprzerwane handovery WiFi AP1 -> sieć komórkowa -> WiFi AP2 -> sieć komórkowa -> WiFi AP3 itd, bo albo WiFi nie zazębia się na sygnale powyżej -70 dBm (próg odcięcia WiFi Calling), albo telefon nie roamuje płynnie połączenia WiFi. To sprawia, że nie korzystam z WiFi Calling.
5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
Jak najbardziej - teraz jest lepiej, chociażby z tych powodów, o których piszesz.
Rzeczywiście telefon bardziej niechętnie wpada w VoWifi, ale bez przesady, trochę się przed chwilą bawiłem różnymi opcjami, od trybu samolotowego po wyłączenie routera i telefon wcześniej czy później jeśli ma dobry sygnał WiFi wpadnie w VoWifi. Najpierw myślałem, że jak Play woli sieci WiFi w technologii 5G i załącza VoWifi, ale na 2,4 też jest tak samo. Chyba nie ma określonego schematu, ewidentnie wpadanie w VoWifi ustawiono na bardziej spokojne, nic na siłę, mam wrażenie, że komfort rozmów się poprawił dzięki temu, bo wcześniej potrafiło rozmowy rwać przez na siłę trzymającego się telefonu WiFi. Reasumując działania na plusTomaszfraczek pisze: ↑27 wrz 2023, 17:53iOS 17.0.2, iPhone 14 Pro Max T-Mobile - Zachowuje się tak, jak u Ciebie.kozien70 pisze: ↑27 wrz 2023, 12:31Po instalacji iOS 17 podczas połączenia z WiFi wyświetla się samo "T-mobile" - to w sutuacji, gdy jestem połączony z siecią operatora i VoLTE. Natomiast gdy włączę tryb samolotowy i uruchomię samo WiFi (czyli nie jestem połączony z siecią operatora) wtedy w pasku pojawia się jak dawniej "T-mobile WiFi".
Potwierdziłem priorytet VoLTE nad VoWifi. Po upgrade do iOS 17 WiFi calling dla sieci t-mobile nigdy nie załącza się jak jest dostępne VoLTE. Zweryfikowałem to na routerze brzegowym, brak zestawionego połączenia. A stałem obok AP WiFi, więc sygnał full. Nie jest to również kwestia samego WiFi. Testowałem z kilkoma WiFi, gdzie przedtem VoWifi łączyło się od strzała. Zresztą w trybie samolotowym nadal tak jest. Zatem nie do końca jest tak jak sugerujesz. Może masz niestabilny sygnał VoLTE.
Nie mam super sygnału sieci komórkowej, ale telefon nigdy nie zrzuca na 2G, wartości LTE800 w budynku od -100 do -109 dBm czasami wskoczy L1800. Router dobrej klasy podłączony pod światłowód, iOS 17.0.2. Widocznie są jakieś wartości ustawione przy których decydujące jest jednak przełączenie telefon na VoWifi na iOS 16 zawsze mi załączało VoWifi, teraz telefon trochę musi posiedzieć w wifi żeby zaskoczyło VoWifi
To nie ma tak jak na Androidzie? Ustawiam sobie, że preferuje Wifi calling to siedzi zawsze VoWiFi jeśli jest dobry sygnał? U mnie przynajmniej tak to działa.
Nawet w Adroidach nie zawsze jest opcja priorytetów. To zależy tylko od woli operatora, jakie ma konfigi. Jak operator uzna, taki będzie konfig. Przykładowo w Orange dawniej były priorytety. Teraz defaultowo po włączeniu VoWiFi wszystko leci przez WiFi a na sieć komprkowa przełączy tylko wtedy gdy braknie zasięgu WiFi.
No właśnie ja tak mam, że siedzi w WiFi Calling do upadłego aż zniknie WiFi lub jak sygnał spadnie do jakiegoś tam poziomu. Domyślam się, że te zmiany (konfiguracje operatora) mogą być ładowane razem za aktualizacją zabezpieczeń Android.
U mnie równie T-Mobile, czy Play zachowują się identycznie w kontekście VoWiFi.
U mnie równie T-Mobile, czy Play zachowują się identycznie w kontekście VoWiFi.
Dokładnie tak. Zmiany w konfigu są robione na Andkach przy okazji jakichś updatów systemowych.
kozien70 pisze: ↑27 wrz 2023, 12:31Po instalacji iOS 17 podczas połączenia z WiFi wyświetla się samo "T-mobile" - to w sutuacji, gdy jestem połączony z siecią operatora i VoLTE. Natomiast gdy włączę tryb samolotowy i uruchomię samo WiFi (czyli nie jestem połączony z siecią operatora) wtedy w pasku pojawia się jak dawniej "T-mobile WiFi".
Pytanie 2: czy to oznacza, że iOS 17 zmienił priorytety i teraz WiFi Calling działa tylko wtedy, gdy brak jest sieci operatora/VoLTE?
Ciekawe.
Za pierwszy razem tak miałem ale gdy w trybie samolotowym włączyłem VoWiFi i ono się aktywowało to potem już po wyłączeniu i włączeniu wchodzi od razu.
1. iPhone 12 Pro, iOS 17.03., TMobile, ustawienia operatora 55.0
2. iPhone SE 2020, iOS 17.03., TMobile, ustawienia operatora 55.0
https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
To ciekawe, bo u mnie bez zmian: włączę samolotowy ( z włączonym WiFi) - VoWiFi wskakuje od ręki. Wyłączam samolotowy - VoWiFi się rozłącza, napis T-Mobile WiFi znika.
Nie wiem jak to działa.
Teraz jestem na innym AP i po aktywowaniu WiFi calling nie ma ikonki. Gdy się bawię i przeszedłem w tryb samolotowy, włączyłem WiFi to aktywowało się samo VoWiFi. Wyłączyłem WiFi i tryb samolotowy.
Wróciło wszystko i głos siedzi na sieci komórkowej a nie VoWiFi. Mimo, że w ustawieniach mam je aktywne. Także tak jak u Ciebie.
Sprawdzone na i12 Pro.
Teraz jestem na innym AP i po aktywowaniu WiFi calling nie ma ikonki. Gdy się bawię i przeszedłem w tryb samolotowy, włączyłem WiFi to aktywowało się samo VoWiFi. Wyłączyłem WiFi i tryb samolotowy.
Wróciło wszystko i głos siedzi na sieci komórkowej a nie VoWiFi. Mimo, że w ustawieniach mam je aktywne. Także tak jak u Ciebie.
Sprawdzone na i12 Pro.
https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
Orange na Kartę z Xiaomi Mi 9 VoWiFi -> Play na Kartę Samsung Galaxy A52 G5 VoWiFi działa dobrze. Chociaż pierwszego dnia po włączeniu VoWiFi na karcie Playa połączenie przychodzące wyglądało tak, że po odebraniu połączenie włączała się poczta, lub po trzech sygnałach włączałą się poczta. Następnego dnia było już wszystko OK i nadal jest. Tak samo VoLTE.
Orange na Kartę Xiaomi Mi 9 VoWiFi -> Orange Flex Samsung Galaxy A52 G5 VoWiFi bez zarzutu. Tak samo VoLTE.
Orange na Kartę Xiaomi Mi 9 VoWiFi -> Orange Flex Samsung Galaxy A52 G5 VoWiFi bez zarzutu. Tak samo VoLTE.
Od dzisiaj Wirtualna Centrala Orange działa już w technologii VoLTE, a połączenia przychodzące realizowane są po LTE.
Kody USSD wykorzystywane do transferu połączeń działają tylko w trybie 2G/3G.
Kody USSD wykorzystywane do transferu połączeń działają tylko w trybie 2G/3G.
Ciekawostka, bo przywróciłem ustawienia fabryczne w telefonie Xiaomi Redmi Note 8T oraz dołożyłem drugą kartę z Orange i mam problem z aktywacją VoWifi na tym modelu.Burito pisze: ↑28 sty 2023, 13:20
A jak włączyć VoWiFi na Xiaomi Redmi 8T ?
I tak, następujące kody uruchamiają usługi, jak niżej:
a) VoLTE: *#*#86583#*#*
b) VoWIFI *#*#869434#*#*
Wklepałem te kody w telefonie i nie pojawiły się dodatkowe ustawienia w menu telefonu.
Burito pisze: ↑28 sty 2023, 14:28@maniek357 udało mi się aktywować tymi kodami VoWiFi na Xiaomi Redmi 8T i pokazała się ta opcja w menu. Więc w Xiaomi Redmi 8T działają mi VoLTE I VoWifi.
Co ciekawe te kody wchodzą też na Xiaomi Redmi 8T, pokazuje się, że włączono VoLTE i VoWiFi ale w menu nie ma tych opcji.
Nie działają te kody, po ich wklepaniu nie pojawia się żaden komentarz. VoLTE działa zarówno na karcie z PLAY i z ORANGE, natomiast w menu telefonu nic nie ma na temat VoWifi czy WiFi Calling.
W czym może być problem ?
Czy ktoś zna sposób na aktywację Wi-Fi Calling na Redmi Note 11 Pro? Przeniosłem właśnie 2 numery do Play i chyba zostałem oszukany przez konsultanta - zapewniał że Wi-Fi Calling działa zarówno na Redmi Note 11 Pro jaki i na Redmi note 11 Pro 5G mimo tego że ten pierwszy nie widnieje na oficjalnej liście Play.