• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 18 z 39
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 39

#334415  autor: michael_dee
 10 maja 2009, 10:24
Barciur pisze:Myślisz że będa mieli pokrycie GSM tak jak W3?
Myślę, że będą mieli swoje nadajniki we wszystkich miastach powyżej 10.000 mieszkańców.
Na wsiach, nadal będa korzystali z roamingu Plusa, bo stawianie tam nadajników przy obecnej liczbie klientów, byłoby nieopłacalne. W każdym razie, dzięki nadajnikom GSM, Play zaoszczędzi kupę kasy na roamingu Plusa, bo z tego, co mi wiadomo, nie jest to opłata zryczałtowana.

Dopiszcie do listy GSM Olsztyn i Ostródę (lokalizacje sprawdzone - stabilny zasięg, brak logowania się do roamingu Plusa). Przestawiłem sobie phone'a z HSDPA na GSM, bo bateria dłużej trzyma 8) . Zresztą, z moich obserwacji wynika, że niewielu ludzi korzysta jeszcze z telefonów 3G, a ci, którzy korzytają, rzadko wykonują wideorozmowy, więc nie ma sensu trzymać telefonu w trybie czuwania 3G. Chyba, że ktoś często korzysta z netu w telefonie.

#334416  autor: Tomek_19
 10 maja 2009, 10:49
Według Marcina Gruszki w ciągu miesiąca powinien się pojawić zasięg UMTS/GSM w Brzegu Dolnym na Dolnym Śląsku. Jak na razie wykrywam sieć 2G, ale sygnał zawiewa z bardzo odległej Legnicy. Zalogowanie się jest niemożliwe.

#334421  autor: michael_dee
 10 maja 2009, 11:19
Tomek_19 pisze:Jak na razie wykrywam sieć 2G, ale sygnał zawiewa z bardzo odległej Legnicy.
Bardziej prawdopodobnym jest, że odbierasz sygnał z Wrocławia, a nie Legnicy :wink: .
Do Wrocka masz przecież bliżej :) .

#334423  autor: Tomek_19
 10 maja 2009, 11:27
michael_dee, odbieram sygnał na 100% z Legnicy, bo co prawda komórka nie może się zalogować do sieci, ale pojawia się cellinfo LEGNICA :mrgreen:

#334429  autor: Claudec
 10 maja 2009, 11:46
Mieszkam na 4 pietrze w bloku, telefon ostatnio złapał zasięg GSM z miasta Chełmek.
To się trochę nie mieści w głowie, miasto jest oddalone o jakieś 40km :|

#334447  autor: aree1987
 10 maja 2009, 12:59
michael_dee pisze: Myślę, że będą mieli swoje nadajniki we wszystkich miastach powyżej 10.000 mieszkańców..
Skąd te domysły? Z tego co wiem to stawiają w "miastach" nawet 3 tysiecznych.

#334501  autor: michael_dee
 10 maja 2009, 17:02
aree1987 pisze:
michael_dee pisze: Myślę, że będą mieli swoje nadajniki we wszystkich miastach powyżej 10.000 mieszkańców..
Skąd te domysły? Z tego co wiem to stawiają w "miastach" nawet 3 tysiecznych.
No to dobrze - im więcej, tym lepiej! 8) Najlepiej byłoby, gdyby Play całkowicie uwolnił się od Plusa we wszystkich mejscowościach na prawach miasta :D . Mam wrażenie, że Plus ustawia na swoich nadajnikach priorytety, bo jakość rozmów w roamingu do fantastycznych nie należy, do tego zdarzają się czasami opóźnienia w dostarczaniu sms-ów. Dlatego zanim postawiono u mnie GSM Play'a, korzystałem zwykle z play'owego HSDPA.

#334701  autor: widex
 11 maja 2009, 18:58
Aktualizacja pozwala na pokrycie większej części lasów i wsi w mojej północno-wschodniej okolicy.

Ogólnie dobrze oceniam tempo budowy E-GSM. Gorzej z UMTS

#334710  autor: ezaq
 11 maja 2009, 19:30
ziomq pisze:Dziś nastąpiła aktualizacja wykazu UKE:
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
Pojawił się w wykazie Kazimierz Dolny. Można go dopisać do listy. Pisałem o tym tutaj. Z wykazu wynika, że pozwolenie wydane było 31.03, a ja sygnał z tej stacji złapałem już 10.04. Szybcy są ;-)

#334716  autor: widex
 11 maja 2009, 19:43
ezaq pisze:sygnał z tej stacji złapałem już 10.04. Szybcy są ;-)
U mnie ok. 2 tygodnie od pozwolenia już działali. Są szybcy, nie ma co. W porównaniu Plus z 10 miesięcznym opóźnieniem czy 9 miesięcznym hehe

#334720  autor: elrond
 11 maja 2009, 19:49
W tamtym miesiącu był sam GSM, dziś dwa nadajniki w Krośnie zdupleksowały się na GSM/UMTS. Mam nadzieje że sie u mnie też ociagać nie będą :)

#334751  autor: Barciur
 11 maja 2009, 21:53
Ciekawa aktualizacja patrząc na teren miasta Lublin.
Mamy nową stację na Łagiewnickiej, jest to na granicy miasta, do tej pory najbardziej na północnym wschodzie miasta stacja była na Turystycznej, 1,5 km. wgłąb miasta. Jeżeli w parze dojdzie Świdnik to mamy to

Obrazek

czyli tereny podmiejskie.. wsie i tym podobne.. mamy już nadajnik UMTS w Łęcznej (25 km od miasta), czas na GSM? ;) Oprócz tego nadajnik w WÓLCE CYCOWSKIEJ, czyli próba pokrycia pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego... świetnie, terney rekreacyjne, czyli poza miejskie.
Poza tym mamy LUBARTÓW.. ale się lubelskiemu dostało :D

#334753  autor: masada
 11 maja 2009, 21:57
widex pisze:
ezaq pisze:sygnał z tej stacji złapałem już 10.04. Szybcy są ;-)
U mnie ok. 2 tygodnie od pozwolenia już działali. Są szybcy, nie ma co. W porównaniu Plus z 10 miesięcznym opóźnieniem czy 9 miesięcznym hehe
Nie wiem czy było już o tym czy nie. Napiszę może jeszcze raz...

Nie odpalanie stacji Plusa - czy to UMTS czy to GSM/DCS _nie ma nic wspólnego_ z pozwoleniami UKE!
Pozwolenie UKE to absolutna formalność, która trochę kosztuje owszem, ale jest to tylko formalność.

Plus nie odpala stacji bazowych z powodu PNU - tak to tłumaczą.
Oczywiście łżą.
Nie odpalają stacji, nawet do dwóch lat, bo w Plusie pomimo buńczucznych przechwałek panuje burdel. Czeski film - nikt nie wie za co odpowiada i co się w ogóle dzieje. Odpalą stację jak sobie przypomną. Jeśli sobie przypomną.
Nie ma to jednak, powtarzam, nic wspólnego z pozwoleniami UKE, które są traktowane przez wielu grupowiczów jakieś sanktum, a są zwykłą, banalną formalnością i niczym więcej

#334758  autor: Łukasz_W
 11 maja 2009, 22:30
A przede wszystkim to pozwolenie na budowę trzeba zdobyć - a różnie z tym idzie...

#334764  autor: masada
 11 maja 2009, 22:44
Łukasz_W pisze:A przede wszystkim to pozwolenie na budowę trzeba zdobyć - a różnie z tym idzie...
Oczywiście. Ale to już inna bajka.

Pisałem o stacjach całkowicie wybudowanych i gotowych do użytkowania. Takie stacje, mające wszelkie pozwolenia z PNU (pozwolenie na użtkowanie) włącznie, potrafią stać nieuruchomione nawet do dwóch lat. Dlaczego? Dlatego.
Bo Polkomtel ma to w ... , a wszelkie próby interwencji są ignorowane lub zbywane.

Szkoda języka strzępić na taki pokaz ordynarnego lekceważania użytkowników tego operatora.

#334771  autor: Pijo
 11 maja 2009, 23:03
masada pisze:
Łukasz_W pisze:A przede wszystkim to pozwolenie na budowę trzeba zdobyć - a różnie z tym idzie...
Oczywiście. Ale to już inna bajka.

Pisałem o stacjach całkowicie wybudowanych i gotowych do użytkowania. Takie stacje, mające wszelkie pozwolenia z PNU (pozwolenie na użtkowanie) włącznie, potrafią stać nieuruchomione nawet do dwóch lat. Dlaczego? Dlatego.
Bo Polkomtel ma to w ... , a wszelkie próby interwencji są ignorowane lub zbywane.

Szkoda języka strzępić na taki pokaz ordynarnego lekceważania użytkowników tego operatora.
Dokładnie. Leci ostro w kulki. W mojej gminie Plus ma decyzje śrdowiskową z 2006 roku na GSM. (wtedy jeszcze chyba były potrzebne decyzje środowiskowe , I guess :]). Ostatnio pisałem maila do Boku czy cos robia w sprawie tej stacji. Otrzymałem odpowiedz ze do 2011 roku nie maja planów budowy stacji w mojej gminie.

Z moich wlasnych obserwacji wynika ze stacje Plusa nadają z mniejsza mocą niż Ery i Orange, przynajmniej w moim powiecie (Wysokie Mazowieckie).

#334776  autor: kwistas
 11 maja 2009, 23:12
Barciur, GSM max sięga do Leonowa no może go gm. Niemce. Zasięg jest naprawdę wysoki, dodam jeszcze że w Leonowie już ściąga full zasięg i CI pisze "PLAY LUBLIN". Gdzieś 3-4 miesiące temu zasięg PLAY GSM sięgał do Elizówki teraz się postarali. :-D Co do Lubartowa (byłem dzisiaj) jeszcze nadajniki nie stoją telefony nadaj jadą na zasięgu Plusa, ale jak znając PLAY 2 tygodnie i będą stały BTSy. :)

#334779  autor: Pawrzes
 11 maja 2009, 23:20
masada pisze:Takie stacje, mające wszelkie pozwolenia z PNU (pozwolenie na użtkowanie) włącznie, potrafią stać nieuruchomione nawet do dwóch lat.

Taka sytuacja panuje w całym kraju, odpalają szybko te na którym im bardziej zależy, w Warszawie również jest sporo gotowych i milczących od wielu miesięcy stacji Plusa, te stacje z pozwoleniami UKE wyłącznie z pasmem UMTS w ogóle nie istnieją...

No ale to temat o GSM Play ;) A tu szybko powstają i szybko są odpalane - po za wyjątkami ;)

Pozdrawiam

#334783  autor: Barciur
 12 maja 2009, 01:02
Barciur, GSM max sięga do Leonowa no może go gm. Niemce. Zasięg jest naprawdę wysoki, dodam jeszcze że w Leonowie już ściąga full zasięg i CI pisze "PLAY LUBLIN".
Rozumiem
A wiesz moze cos na temat Łęcznej i tych okolic? tak z ciekawości ;)
  • Strona 18 z 39
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 39
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18