• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 167 z 1158
  • 1
  • 165
  • 166
  • 167
  • 168
  • 169
  • 1158

#710004  autor: Kryniczanin
 13 kwie 2014, 19:49
Tak było przed modernizacją. Teraz sieć jest bardziej pojemna i wątpię aby jakikolwiek nadajnik czy stacja bazowa była przeciążona.
Tak jest teraz. Nawet dzisiaj. W domu mam 3G N tylko przy oknie na 900mhz więc EDGE chodzi w domu. Ta sama xperia na tej samej karcie Play z tym samym pakietem itd. Na T super na Orange dość słabo. W db zasięg z tej samej zmodernizowanej stacji lepszy ma Orange o kilka db.

#710010  autor: Halset
 13 kwie 2014, 20:07
Od modernizacji kanałów GSM 900 im nie przybyło, mało tego, 14 oddali pod UMTS 900, więc pojemność sieci nie wzrosła, a zmalała. Modernizacja pojemnościowo wpłynęła jedynie na to, że stacje są gęściej a co za tym idzie jedna musi obsłużyć mniej użytkowników.
Przecież to jasne. Czy trzeba wszystko wszystkimi pisać dosłownie :)?
Zwiększyła się ilość stacji, więc nie są obciążone.
Ponadto coraz mniej ludzi korzysta z 2G. A jeden blok 5Mhz starczy im zbudowanie dość pojemnej sieci na GSM900.
Plus na dzień dzisiejszy na GSM900 i na UMTS900 ma najwięcej kanałów (TM też stracił na rzecz U900) i mimo wszystko na 2G nie ma szans do O a co dopiero do TM.

Kryniczanin,
Napisałem wyżej. To zależy od regionu. Ty akurat masz delikatnie mówiąc specyficzne miejsce zamieszkania ;)

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#710015  autor: panasz
 13 kwie 2014, 20:16
Halset pisze: Tak było przed modernizacją. Teraz sieć jest bardziej pojemna i wątpię aby jakikolwiek nadajnik czy stacja bazowa była przeciążona.
Tak masz rację sieć jest teraz bardziej pojemna, tego nie kwestionuję. Jest dużo więcej stacji i więcej systemów na nich uruchomionych. Nie zmienia to faktu, że GSM900 jest najbardziej obciążonym systemem, a O ma tutaj mniej zasobów niż TM.
Test sprzed chwili: Ustawiłem na sztywno GSM900 Orange, wykonuje połączenie (dokładnie 3 połączenia): w 2 przypadkach jest HR, w jednym FR.
Zmieniłem kartę na TM: na 3 połaczenia jest cały czas FR.
Wynika z tego, że jednak O jest bardziej obciążony skoro połączenie zestawia się w Half Rate.
Na moim terenie nie ma jeszcze uruchomionego U900, dopiero jak uruchomią to wtedy powinna się trochę odciążyć sieć 2G 900. Może wtedy będzie lepiej.

#710023  autor: Halset
 13 kwie 2014, 20:41
panasz pisze:
Halset pisze: Tak było przed modernizacją. Teraz sieć jest bardziej pojemna i wątpię aby jakikolwiek nadajnik czy stacja bazowa była przeciążona.
Test sprzed chwili: Ustawiłem na sztywno GSM900 Orange, wykonuje połączenie (dokładnie 3 połączenia): w 2 przypadkach jest HR, w jednym FR.
Zmieniłem kartę na TM: na 3 połaczenia jest cały czas FR.
Wynika z tego, że jednak O jest bardziej obciążony skoro połączenie zestawia się w Half Rate.
Na moim terenie nie ma jeszcze uruchomionego U900, dopiero jak uruchomią to wtedy powinna się trochę odciążyć sieć 2G 900. Może wtedy będzie lepiej.
Zobaczymy jak to będzie działać w TM jak się Playowcy zalogują z Plusa na TM.
To również zależy od miejsca. W jednym miejscu jest mniej abonentów Orange w innym TM.
U mojej matki na osiedlu (domków jednorodzinnych) większość ma TM, bo przed N! tam lepiej chodziło. Po N! nadal siedzą w TM a w Orange jest ich garstka.

#710034  autor: madhunt3r
 13 kwie 2014, 21:10
Jak na razie TM zgarnia więcej pochwał po modernizacji. Więc zapewne w sierpniu przenoszę sie z Play do TM, pewnie będzie przeskok jakościowy :wink:

#710038  autor: Kryniczanin
 13 kwie 2014, 21:19
Jak na razie TM zgarnia więcej pochwał po modernizacji. Więc zapewne w sierpniu przenoszę sie z Play do TM, pewnie będzie przeskok jakościowy :wink:
Poza HD VOICE i szybkością neta nie zauważysz różnicy. Jakość Play na T w roamingu też imponuje.

#710041  autor: Halset
 13 kwie 2014, 21:35
madhunt3r pisze:Jak na razie TM zgarnia więcej pochwał po modernizacji. Więc zapewne w sierpniu przenoszę sie z Play do TM, pewnie będzie przeskok jakościowy :wink:
Lol :D
Poszedł do Play ze względu na cenę a nie za jakością a teraz szuka jakości. Sprawdzisz ceny i tak wybierzesz Orange bo jest tańszy niż TM ;)

#710072  autor: marcin1980
 13 kwie 2014, 23:43
Halset, czy Orange jest tanszy od TM to zalezy co kto szuka na dzien dzisiejszy oferta TM mi jest nie do pobicia Orange za ta sama cena ma mniej minut i mniejszy pakiet
Klienci Playa na krajowym roamingu to drugorzedni klienci i jak bedzie taka potrzeba system kogos wywali bo klient TM czy Orange ma wyzszy priorytet :-)

Kryniczanin, hmm zona czy jest na krajowym roamingu TM czy Plusa i tak ja slysze jakby rozmawiala przez garnek :mrgreen:

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#710076  autor: goral2099
 14 kwie 2014, 00:08
A jak wygląda modernizacja/integracja w 3mieście? Już po wszystkim? Wszystkie nadajniki powinny być już wspólne i gdy jedna sieć udostępnie na danym obszarze daną technologię to i druga powinna? Oczywiście nie piszę o LTE. :)

#710078  autor: MaciejM
 14 kwie 2014, 00:14
goral2099, skoro w 3mieście jest już pomarańczowe LTE to na pewno jest już po integracji.

#710079  autor: Halset
 14 kwie 2014, 00:21
marcin1980,
Masz rację :) Trochę spłyciłem.
Jeżeli chodzi o abonamenty z telefonem to Orange jest tańsze i ma tańsze słuchawki. Dodatkowo Orange przy przedłużaniu jest skore do więcej upustów.
TMobile natomiast jest tańsze przy abo bez słuchawki.
Oczywiście będą różnice, kto co potrzebuje ale mówię o abonamentach, gdzie człowiek wydzwoni ok 400min lub więcej, wysyła ponad 100smsów w miesiącu lub więcej i potrzebuje ok 1GB danych w telefonie lub więcej i do tego załatwia sprawy na nr stacjonarne (np przelewy przez telefon w danym banku, telefony do banku, dzwoni po różnych instytucjach itd)
Co najciekawsze - przy tych parametrach Play jest droższe. Od TM bez słuchawki gdy bierzemy pod uwagę taką opcję w Play czy ze słuchawką - droższe od Orange. Co to się porobiło....

goral2099,
UMTS900 działa i to najważniejsze. Mnie w TM na E już nie zrzuca. LTE nie wiem jak 3city bo nie mam telefonu z LTE. Ale znajomi na Orange nie narzekają.
Tylko niech mendy w TM tą optymalizację poprawią jeszcze. Wiele miejsc przerywa połączenia (rozmowa nie zerwana ale głucha słuchawka i trzeba zakończyć połączenie i je zaraz wznowić) oraz tam gdzie TM kiedyś chodziło mega super, dzisiaj jest gorzej.

#710082  autor: goral2099
 14 kwie 2014, 00:25
Pytam bo dziś, wymuszając w telefonie gsm1800 w Gdańsku, zauważyłem, że jest dostępna sieć T natomiast nie ma Orange...

#710083  autor: MaciejM
 14 kwie 2014, 00:32
goral2099, np. w Łomży też nie widać GSM1800 Orange, LTE już działa. Być może CommonBCCH, ale nie zdziwiłbym się gdyby całkowicie rezygnowali z GSM1800 na rzecz LTE1800

#710084  autor: bed
 14 kwie 2014, 00:34
MaciejM pisze:goral2099, skoro w 3mieście jest już pomarańczowe LTE to na pewno jest już po integracji.
W Łodzi jest LTE, a "nadal" modernizacja nie jest zakończona 8) Można powiedzieć, że brakuje tylko U900 do całej zabawy :D Chociaż jak będą się tak spieszyli jak z LTE to U900 szybko tu zawita :twisted:

#710085  autor: Halset
 14 kwie 2014, 00:38
MaciejM pisze:goral2099, np. w Łomży też nie widać GSM1800 Orange, LTE już działa. Być może CommonBCCH, ale nie zdziwiłbym się gdyby całkowicie rezygnowali z GSM1800 na rzecz LTE1800
To będzie lipa. Jak oni chcą pojemność na GSM osiągnąć jak zrezygnują z 1800?
To nie Play, gdzie może z tego zrezygnować i przerzucić się na roaming.

Ktoś tutaj już pisał jeżeli się nie myle, że w większości przypadków N! leci na CommonBCCH
Kryniczanin, hmm zona czy jest na krajowym roamingu TM czy Plusa i tak ja slysze jakby rozmawiala przez garnek :mrgreen:
Ty masz z żoną takie jaja a ja ze znajomymi :) I na Plusie i na T od razu słyszę, że gadam z kimś, kto dzwoni do mnie z Play. Najciekawsze, że Oni tego nie czują i mówią, ze mnie dobrze słyszą. Szkoda tylko, że nie działa to w dwie strony, ponieważ od razu czuć, że ktoś z P4 nadaje.

#710086  autor: MaciejM
 14 kwie 2014, 00:46
Halset pisze:To będzie lipa. Jak oni chcą pojemność na GSM osiągnąć jak zrezygnują z 1800?
To nie Play, gdzie może z tego zrezygnować i przerzucić się na roaming.
T-Mobile ma 20mhz w pasmie 1800. Bez problemu mogliby zrobić LTE do 150 mbps jak ma Polkomtel.

Druga sprawa to taka, że mało kiedy teraz telefon przerzuca się na GSM1800. Sprawdzałem wielokrotnie na S3 wymuszając tylko i wyłącznie tryb GSM

W T-Mobile na 100 wykonanych połączeń tylko w trybie GSM w Białymstoku telefon przerzucił się do GSM1800 2 razy. W Plusie ani razu, Orange nie sprawdzałem. W Play nie wiem czy się przełącza, bo podczas przemieszczania w Play w GSM przerywa rozmowy.

Teraz większość słuchawek ma UMTS, a z GSM trzeba powoli kończyć.
Obecnie jest tyle btsów na GSM900, że na pewno wystarczy.

Play byłby znacznie lepszą jakościowo siecią gdyby całkowicie zrezygnowali z GSM na rzecz UMTS.

Pasma i tak nie mają wiele więc po co je marnować na znacznie mniej pojemną technologię GSM ?

GSM może iść po roamingu.

Play po 3G, a po 2G jest jak odległość między ziemią a księżycem.

#710089  autor: goral2099
 14 kwie 2014, 00:58
MaciejM: No właśnie wymuszałem dziś pasma w telefonie i w Gdańsku nie widać playowego GSM900, tylko GSM1800.

#710090  autor: MaciejM
 14 kwie 2014, 01:02
goral2099, To teraz jak włożysz kartę Playa i wymusisz tryb GSM to uświadczysz jakie cyrki się dzieją podczas przemieszczania się ;-)

GSM1800 w Play nie jest jakoś specjalnie pojemny. Mają tylko 5 MHZ pod GSM w tym paśmie.

#710091  autor: marcin1980
 14 kwie 2014, 01:05
MaciejM, hmm dziwne bo i prawie za kazdym polaczeniem w Białymstoku idzie po GSM1800 nawet u siebie w domu na wsi jak przy oknie blizej stane to po GSM1800 leci rozmowa. Zauważ że GSM musi być bo nie wszędzie wykonasz połączenie po UMTSie u mnie w domu w kuchni gdzie stoja wszelakie sprzęty AGD to i GSM ledwo zipie już o UMTSie nie mówie bo nawet nie chce łączyć
W Orange na GSM1800 nie przezuca co nie znaczy że go nie ma jego po prostu tylko w eterze nie widać ktoś tu napisał że jak jest taka potrzeba to przeżuca ale tego nie widać

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#710092  autor: MaciejM
 14 kwie 2014, 01:07
Mówimy o T-Mobile czy o Play ? bo jeżeli o Play to się zgodzę.
  • Strona 167 z 1158
  • 1
  • 165
  • 166
  • 167
  • 168
  • 169
  • 1158
  • 1
  • 165
  • 166
  • 167