• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 165 z 1158
  • 1
  • 163
  • 164
  • 165
  • 166
  • 167
  • 1158

#709579  autor: zajadacz
 11 kwie 2014, 17:21
horas pisze:Dokładnie, ja żałuję decyzji (wtedy chyba jeszcze ERY) o likwidacji BTS'a (U2100,DCS1800,G900) na wieżowcu przy ul. Legnickiej 3 - świetnie doświetlał moją okolicę :roll: i świetnie by się sprawdził w ramach NetWorks!
Zgadzam się że przydałby się. Jego zlikwidowali jeszcze przed N! Na szybkości postawili wtedy jako protezę BTS-a przy Mieszka I na budynku Collegium Balticum w lokalizacji Orange. Tak samo nie powinni likwidować BTS-a Orange w Płoni na budynku dawnej fabryki kontenerów. Bardzo fajnie pokrywał trasę na Stargard.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#709631  autor: Spacedust
 11 kwie 2014, 21:19
Halset pisze:
Spacedust pisze:Nowa mapka T-Mobile z dzisiaj: http://www.t-mobile-trendy.pl/najlepsza_siec,mapa.html
Czy ja dobrze widzę :)? UMTS900 w Trójmieście :)? :smt008
Trochę nie fair, biorąc pod uwagę, że oni byli po Poznaniu ;)

#709633  autor: rcicho
 11 kwie 2014, 21:22
playwlkp pisze:Zobaczcie jak u mnie to wygląda ,teren między Kożmin Wlkp - Pleszew -Ostrów Wlkp.-Krotoszyn ,po środku nie ma praktycznie żadnego nadajnika Orange na takim dużym terenie ! - http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 07&zoom=11

To jak tam ma być dobry zasięg !
T-Mobile ma jeszcze swoje stacje w Rozdrażewie i w Biadkach i na pewno Networks ich nie zlikwiduje bo mieliby sporą dziurę. W Raszkowie masz Aero2 i całkiem nieźle sieje. Jechałem tam niedawno i testowałem - 6-8 mb/s przy ściaganiu oraz jakies 1,3mb/s przy wysyłaniu. Zasięg też dobry. Wszystko na karcie Plusa dzięki czemu nie mam limitów prędkości. Kupujesz zwykłą sim Plus na Kartę i kodem *147*13# przechodzisz na taryfę Plus Internet na Kartę gdzie do każdego doładowania dostajesz spory pakiet danych (przy ładowaniu 50zł jest to 4,1Gb na 60 dni). Fajnie mozna testować Aero2 tam gdzie nie ma zasięgu 3G Plusa.
Networks w Krotoszynie chyba jeszcze nic nie robił ale pewności nie mam bo parę dni mnie nie było. Obserwuje jedną stację (Elewator w Krotoszynie) i żadnego tam ruchu nie widziałem a wszystkie anteny tak jakby te same co zawsze.

#709647  autor: Spacedust
 11 kwie 2014, 22:24
Wszystkie stacje, które nie mają w pozwoleniach UMTS900 zostaną zlikwidowane ;)

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#709661  autor: Henio77
 12 kwie 2014, 00:10
panasz pisze:
marcin1980 pisze:To jest odpowiednie miejsce chyba na moje pytanie.
Gdzie można sprawdzić zasięg LTE T-Mobile ?
Dziękuję
Zasięg LTE T-Mobile jest identyczny jak Orange, więc możesz sprawdzić na stronie Orange. Niestety z LTE T-Mobile nie można jeszcze korzystać.
By tak od razu pisać że nie można ;)

Obrazek

#709662  autor: user_delete34
 12 kwie 2014, 00:17
Spacedust, to jest jakiś news ogólny, tyczący się wszystkich, Twoja odpowiedź do kogoś, czy tylko przemyślenia? Śledzę wątek, ale mogłem coś przeoczyć. Spojrzałem dziś na mapę BTSearch i w Pątnowie w powiecie wieluńskim nie widzę UMTS 900 na stacji T, za to obok stacja Orange ma na nie zezwolenie (spójrz, jeśli możesz). Choć temat NetWorkS! jest już stary, ja nadal tego nie wiem, więc zapytam:
1) Czy w takim razie, skoro stacje T i Orange są obok siebie, wieża T zostanie rozebrana a sprzęt przeniesiony na stację Orange?
2) Czy wtedy obie sieci siałyby UMTS 900, nawet jeśli pozwolenie ma tylko Orange?
Jeżeli 2 nie, to z - sensownym sygnałem - 3G mogę się chyba pożegnać.

ODŚWIEŻAM:
Miałem nieprzeczytane kilka stron i znalazłem odpowiedź na stronie 218. W takim razie pozostaje tylko czekać. :)

#709695  autor: panasz
 12 kwie 2014, 09:56
Henio77 pisze: By tak od razu pisać że nie można ;)

Obrazek
Henio ok, garstka ludzi ma (pracownicy, testerzy, itp...) ale zwykły szary człowieczek narazie nie ma :)

#709741  autor: Spacedust
 12 kwie 2014, 14:06
Markadiusz pisze:Spacedust, to jest jakiś news ogólny, tyczący się wszystkich, Twoja odpowiedź do kogoś, czy tylko przemyślenia? Śledzę wątek, ale mogłem coś przeoczyć. Spojrzałem dziś na mapę BTSearch i w Pątnowie w powiecie wieluńskim nie widzę UMTS 900 na stacji T, za to obok stacja Orange ma na nie zezwolenie (spójrz, jeśli możesz). Choć temat NetWorkS! jest już stary, ja nadal tego nie wiem, więc zapytam:
1) Czy w takim razie, skoro stacje T i Orange są obok siebie, wieża T zostanie rozebrana a sprzęt przeniesiony na stację Orange?
2) Czy wtedy obie sieci siałyby UMTS 900, nawet jeśli pozwolenie ma tylko Orange?
Jeżeli 2 nie, to z - sensownym sygnałem - 3G mogę się chyba pożegnać.

ODŚWIEŻAM:
Miałem nieprzeczytane kilka stron i znalazłem odpowiedź na stronie 218. W takim razie pozostaje tylko czekać. :)
1) Na 100% tak. Nie ma sensu utrzymywania dwóch stacji na tym polega właśnie NetWorks!

Ta stacja zniknie:

T-Mobile (26002) ID: 29610
Pątnów, dz. 558/1

Na stacji Orange będzie sygnał T-Mobile 2G + pewnie UMTS900. Na UMTS2100 i LTE1800 prędko bym nie liczył. Większe miejscowości koło Poznania mimo zezwoleń też nie dostały UMTS2100 oraz nadal nie mają UMTS900.

2) Na pewno nie w tak bliskiej odległości, dlatego jedna musi zostać zlikwidowana.

[ Dodano: 2014-04-12, 14:56 ]
Nowe: http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,6 ... ml?cat=275

#709769  autor: Pawrzes
 12 kwie 2014, 16:55
zajadacz pisze: W Szczecinie jest miejsce gdzie odległość między stacjami N! (każda pełne 3 sektory) wynosi 250 m. Oczywiście jest duża różnica wysokości (wieżowiec a budynek 4p.), ale nie zmienia to faktu, że odległość jest bardzo mała i teoretycznie można zlikwidować jedną ze stacji. Miejsc gdzie odległości między stacjami są rzędu 400-600 m jest co najmniej kilka, więc 800 m to nie jest zbyt blisko.

W Warszawie są miejsca gdzie 3 sektorowe stacje są bliżej niż 150 m i to na tej samej wysokości. Ogólnie likwidowali którąś ze stacji jeśli były 2 osobne instalacje na tym samym dachu lub sąsiadujących ze sobą budynkach lub masztach.

Lokalizacje po niektórych zlikwidowanych stacjach T-Mobile bez ich całkowitego demontażu przejmuje Play :)

Pozdrawiam

#709787  autor: Mixiorek
 12 kwie 2014, 17:49
Pawrzes pisze:W Warszawie są miejsca gdzie 3 sektorowe stacje są bliżej niż 150 m i to na tej samej wysokości. Ogólnie likwidowali którąś ze stacji jeśli były 2 osobne instalacje na tym samym dachu lub sąsiadujących ze sobą budynkach lub masztach.
W Warszawie moim zdaniem likwidacja ma sens tylko jeżeli jest to dokładnie ta sama lokalizacja. W innym przypadku ze względu na zachowanie jakości sygnału i pojemności nie powinni likwidować i tak to w sumie przebiegło.
Lokalizacje po niektórych zlikwidowanych stacjach T-Mobile bez ich całkowitego demontażu przejmuje Play :)
O ;) jakieś przykłady z Ursynowa, Mokotowa, Wilanowa?

#709790  autor: myk6414
 12 kwie 2014, 17:55
Pawrzes pisze: Lokalizacje po niektórych zlikwidowanych stacjach T-Mobile bez ich całkowitego demontażu przejmuje Play :)
Byłem przekonany że przejmą maszt T-Mobile w Skrzeszew - gm. Wieliszew... Idealnie by dosiał sygnał Playa który niestety u mnie strasznie kuleje.. a tak maszt juz rozebrany, a T-M przeszedł na pobliski maszt Orange....

#709791  autor: Spacedust
 12 kwie 2014, 17:58
Czy ktoś wie czy N! też wyłącza GSM900 w niektórych miejscach na rzecz UMTS900 ?

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#709792  autor: myk6414
 12 kwie 2014, 17:58
Spacedust pisze:
Markadiusz pisze:Spacedust1) Czy w takim razie, skoro stacje T i Orange są obok siebie, wieża T zostanie rozebrana a sprzęt przeniesiony na stację Orange?
1) Na 100% tak. Nie ma sensu utrzymywania dwóch stacji na tym polega właśnie NetWorks!
Nie byłbym taki pewien - wieś Chotomów, pow.legionowski. Zostały oba maszty (T-Mobile i Orange) i sieją z obu

#709793  autor: Spacedust
 12 kwie 2014, 17:59
myk6414 pisze:Nie byłbym taki pewien - wieś Chotomów, pow.legionowski. Zostały oba maszty (T-Mobile i Orange) i sieją z obu
No tak, ale oba mają zezwolenie na UMTS900 i odległość też jest dość spora.

U mnie zlikwidowali jedną stację T-Mobile na wysokim wieżowcu, a zostawili niski maszcik Orange na dachu 2-piętrowego budynku 200 metrów dalej, tylko dlatego, że tam był światłowód, a na wieżowcu same radiolinie :/

#709799  autor: user_delete34
 12 kwie 2014, 18:25
Markadiusz pisze: 2) Czy wtedy obie sieci siałyby UMTS 900, nawet jeśli pozwolenie ma tylko Orange?
Spacedust pisze: 2) Na pewno nie w tak bliskiej odległości, dlatego jedna musi zostać zlikwidowana.
Skoro jednak UMTS 900 ma być (z masztu Orange ale UMTS obu sieci) to najważniejsze, dzięki za informację!
Spacedust pisze: Ta stacja zniknie:
Pasuje, bo Orange ma u siebie CDMA i 2x GSM, a T samo GSM.

#709839  autor: zajadacz
 12 kwie 2014, 23:14
Jest pełno likwidowanych masztów (głównie po T-Mobile) przy drogach krajowych, a play jakos nie kwapi się do ich przejęcia, wręcz je rozbierają. Zdarza się że przejmuje je Plus.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#709843  autor: Spacedust
 12 kwie 2014, 23:49
zwariowany.kurczak pisze:
Spacedust pisze:Czy ktoś wie czy N! też wyłącza GSM900 w niektórych miejscach na rzecz UMTS900 ?
Pomyłka :) N! NIE wyłącza GSM na UMTS900, mają tyle pasma iż obie technologie są dostępne. Plus ma je z Aero2, a PLAY tylko wyłącza GSM na rzecz UMTS900 - zresztą przy współistnieniu na ich zasobach to i tak patologia jakościowa, wiec lepiej ze si en jedno zdecydowali.
Wiem, że mają pasmo, ale jak to wygląda od strony technicznej. Czy jeśli są na stacji tylko 3x tribandowe sektory, a nie 2x po dual band to czy jest możliwe nadawanie z jednej anteny tylu pasm jednocześnie, a przecież jeszcze chcą LTE ładować.

#709853  autor: user_delete34
 13 kwie 2014, 01:09
zajadacz pisze:Jest pełno likwidowanych masztów (głównie po T-Mobile) przy drogach krajowych, a play jakos nie kwapi się do ich przejęcia, wręcz je rozbierają.
Gdzie w Pątnowie aż się prosi o to, by na jednym z masztów był PLAY właśnie. Może coś z tym zrobią, zobaczymy.

#709861  autor: Kryniczanin
 13 kwie 2014, 06:05
Nie widać nadziei na to żeby PLAY wziął się za rozbudowę sieci i zakończenie roamingu krajowego. Sieć wybrała taki model biznesowy i nic na to nie zrobimy.
  • Strona 165 z 1158
  • 1
  • 163
  • 164
  • 165
  • 166
  • 167
  • 1158
  • 1
  • 163
  • 164
  • 165