• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 164 z 1158
  • 1
  • 162
  • 163
  • 164
  • 165
  • 166
  • 1158

#709399  autor: Kryniczanin
 10 kwie 2014, 19:07
I różni się. Testowane na dwóch nokiach 6220classic z Field Test. Ta sama stacja to samo miejsce i różnice do 10db. Z telami wszystko ok - zmieniałem simy i wyniki po zmianie były bardzo podobne.

#709402  autor: Spacedust
 10 kwie 2014, 19:10
Kryniczanin pisze:I różni się. Testowane na dwóch nokiach 6220classic z Field Test. Ta sama stacja to samo miejsce i różnice do 10db. Z telami wszystko ok - zmieniałem simy i wyniki po zmianie były bardzo podobne.
Czy stacja ma podwójne anteny czy pojedyńcze tribandy ?

#709405  autor: Kryniczanin
 10 kwie 2014, 19:19
Spacedust, Powiem Ci że nie wiem.

#709415  autor: Gardzij
 10 kwie 2014, 19:42
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,6 ... ml?cat=275

Nareszcie zabierają się za Częstochowę i okolice. Obecnie w okolicach Żarek Letnisko i Poraja EDGE od T-Mobile ledwo chodzi. Bardzo mnie to cieszy, że praktycznie każda stacja w okolicy, idąc w stronie Koziegłów dostanie U2100.

#709424  autor: Spacedust
 10 kwie 2014, 20:26
Kryniczanin pisze:Spacedust, Powiem Ci że nie wiem.
Moja ma tribandy i tak testując u siebie na 3G mam:

T-Mobile sygnał -63 dBm szum -2 dBm
Orange sygnał -63 dBm szum -3 dBm

Dużo zależy od tego czy telefon używa większej mocy czy nie. Sygnał potrafi skakać od -59 dBm do -80 dBm.

#709434  autor: Flash999
 10 kwie 2014, 21:22
Z tego co wiadomo to na sprzęcie NSN są oddzielnie sekcje do anten dla Orange i T-Mobile (U2100), różnice potrafią być dość spore.
Na przykład u mnie, Orange ma lepszy sygnał, mimo łączenia się do tego samego sektora (czasem mniej, czasem bardziej, ale sygnał się różni).
W UMTS 900 nie będzie takiej sytuacji, bo O i T-M korzystają z tego samego pasma i do takiej stacji łączymy się do MCC/MNC 260 34, nie do 260 02 / 260 03 - czyli do sieci niezależnej od karty SIM (czy Orange, czy T-mobile - zasięg identyczny, prędkości nadal mogą się różnić).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#709451  autor: lzur
 11 kwie 2014, 00:03
bed pisze:Nowe już można pobrać z http://www.btsmap.one.pl/uke/ i zobaczyć w Google Earth :) bez radiolinii póki co.
Radiolinie tez już wrzuciłem

#709457  autor: bed
 11 kwie 2014, 00:24
Dziękować ;)

PS. Dlaczego nie zauważyłem, żeby wymieniono sprzęt w postaci anten na "moim" nadajniku? :D
Tak z ciekawości, ile może ważyć jedna antena?

#709463  autor: Kryniczanin
 11 kwie 2014, 06:58
Spacedust, Z moją nie tak łatwo jest w lesie słabo widoczna z drogi do tego na terenie wojskowym/bądź w przeszłości wojskowym więc nie pcham się tam :mrgreen:

#709466  autor: Gardzij
 11 kwie 2014, 08:05
W Sosnowcu też zmienili LAC i RNC na stacjach bazowych. Modernizacja była w Sierpniu 2013. Jaki jest sens takich zmian?

#709468  autor: wlkp
 11 kwie 2014, 08:15
W moim rejonie prace trwają od 24 Marca i ma to potrwać około miesiąca,chodzi o rejon Pleszew-Ostrów Wlkp.-Krotoszyn .Mieszkam na wsi i łapie zasięg tylko z jednego nadajnika w Dobrzycy ( Orange ),jeśli on padnie nie mam " sieci " wcale . Zdaje się że uruchomili już UMTS na tym nadajniku kilka dni temu bo na moim smartfonie ukazał się znaczek 3G I 3,5G .Tylko co z tego jak ten zasięg mam tylko za zewnątrz ,w domu tylko czasami przy oknie od strony zachodniej złapie ! GSM chodzi jako tako,ale mam miejsca w domu co nie ma wcale zasięgu ,a żeby raczej swobodnie rozmawiać trzeba stać przy oknie,taki mam zasięg GSM,masakra .Jak nie uruchomią innej stacji bliżej ,to sobie ten Networks mogą wsadzić gdzieś,na dwór z telefonem latał nie będę .Są jeszcze teoretycznie 2 stacje w pobliżu ,jedna jakieś 4 km ( T-mobile-Plus ,Orange nie ma i nie dostał pozwolenia na chwilę obecną na tą stację ,a druga jest jakieś 7-8 km ,jest tam Orange i T-mobile,ale tylko GSM,T-mobile dostał teraz pozwolenie na UMTS,a Orange nie .Ale ta stacja ma chyba nadajniki w innym kierunku umieszczone bo wcale nie łapie z niej sygnału .Dla mnie to Networks na tą chwilę nic nie dało,i obawiam się że nic się nie zmieni,bo tam gdzie jest wieś i mało ludzi po prostu nie opłaca się nic robić,tak samo było wiele lat temu z TP i neostradą ,nie ma do dziś .

#709472  autor: marcin1980
 11 kwie 2014, 09:04
playwlkp, sprawdz sobie jeszcze raz pozwolenia za miesiac bo tak one sie pojaiwiaja te nowe, co do zasięgu to powiem ci tak że żaden operator nie zapewni ci w domu zasięgu na zewnątrz to i owszem chodz też są czarne plamy.
Prace trwaja miesiac potem jest optymalizacja ktora trwa 2-3 miesiace i dopiero po tej optymalizacji powinieneś poczuć różnice także jeszcze cierpliwości

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#709474  autor: bed
 11 kwie 2014, 09:18
Obrazek

Odległości:
T-T: ~1,7 km
T(północ)-O: ~0,88 km
T(południe)-O: ~1 km

W tym przypadku byłbym w stanie oddać Ci jeden nadajnik (Orange) :D Trochę dziwi mnie decyzja zostawienia wszystkich trzech, ale w sumie to lepiej dla klientów, bo będą mieli do wykorzystania większą pojemność sieci, trudniej będzie im ją zapchać.

Dane: miasto około 3,5 tys. mieszkańców, w godzinach 5-15 czynne centra targowe, które mogą generować spory ruch.

Dodam, że każdy z nadajników ma w wykazie napisane:
- G900
- G1800
- U900
- U2100
- LTE1800

#709481  autor: zajadacz
 11 kwie 2014, 09:53
bed pisze:Trochę dziwi mnie decyzja zostawienia wszystkich trzech (...)
Mają za mało nadajników to źle, mają gęsto to marudzą, że jeden mogliby zlikwidować ;) Typowo polskie narzekanie ;)
W Szczecinie jest miejsce gdzie odległość między stacjami N! (każda pełne 3 sektory) wynosi 250 m. Oczywiście jest duża różnica wysokości (wieżowiec a budynek 4p.), ale nie zmienia to faktu, że odległość jest bardzo mała i teoretycznie można zlikwidować jedną ze stacji. Miejsc gdzie odległości między stacjami są rzędu 400-600 m jest co najmniej kilka, więc 800 m to nie jest zbyt blisko.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#709485  autor: wlkp
 11 kwie 2014, 10:08
Zobaczcie jak u mnie to wygląda ,teren między Kożmin Wlkp - Pleszew -Ostrów Wlkp.-Krotoszyn ,po środku nie ma praktycznie żadnego nadajnika Orange na takim dużym terenie ! - http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 07&zoom=11

To jak tam ma być dobry zasięg !

#709488  autor: horas
 11 kwie 2014, 10:23
zajadacz pisze:
Mają za mało nadajników to źle, mają gęsto to marudzą, że jeden mogliby zlikwidować ;) Typowo polskie narzekanie ;)
W Szczecinie jest miejsce gdzie odległość między stacjami N! (każda pełne 3 sektory) wynosi 250 m. Oczywiście jest duża różnica wysokości (wieżowiec a budynek 4p.), ale nie zmienia to faktu, że odległość jest bardzo mała i teoretycznie można zlikwidować jedną ze stacji. Miejsc gdzie odległości między stacjami są rzędu 400-600 m jest co najmniej kilka, więc 800 m to nie jest zbyt blisko.
mówisz tu o sytuacji z Mieszka I 102 (wieżowiec) T-M i Powstańców Wlkp. 12 (4-piętrowiec) maszt Orange ??

[ Dodano: 2014-04-11, 10:37 ]
playwlkp pisze:Zobaczcie jak u mnie to wygląda ,teren między Kożmin Wlkp - Pleszew -Ostrów Wlkp.-Krotoszyn ,po środku nie ma praktycznie żadnego nadajnika Orange na takim dużym terenie ! - http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 07&zoom=11

To jak tam ma być dobry zasięg !
będziesz miał zasięg z BTS'ów T-Mobile.pl :lol:

z tego co widzę mają już pozwolenie na U900, które jest wspólne dla T-M i Orange

#709496  autor: bed
 11 kwie 2014, 11:20
zajadacz pisze:
Dla mnie lepiej, ale z ich punktu widzenia to jest trochę dziwne :D Patrząc ekonomicznie to raczej się to nie opłaca skoro taki sam obszar miasta(!) można pokryć bez problemu dwoma nadajnikami T-Mobile. Może jest tutaj AŻ takie zapotrzebowanie, że muszą być trzy, ale wątpię, bo na terenie miasta nie ma wykluczenia z powodu braku dostępu do internetu stacjonarnego, co innego na wsiach dookoła.

Tak czy inaczej, dla mnie i ludzi, którzy tutaj przebywają to jest lepsze, a przede wszystkim zmiana dla abonentów Orange, którzy w końcu mają dostęp do 3G.

#709509  autor: zajadacz
 11 kwie 2014, 12:12
@horas: Dokładnie chodziło mi o te dwie stacje. Ale gęsto jest też na Kaliny/Przyjaźni i na Zawadzkiego od strony Wernyhory. We wszystkich wymienionych przypadkach duże blokowiska i spore różnice w wysokości posadowienia anten.
Dla odległości poniżej 500 m w mieście, jeśli nie ma jakiś problemów własnościowych itp. to nawet nie rozpatrują możliwości likwidacji stacji. Taka siatka dla U2100 to jest rozsądne minimum. Wystarczy popatrzeć na to jak Play ma zaplanowaną sieć. W centrum miast stacje co 300-500 m.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#709532  autor: horas
 11 kwie 2014, 13:54
zajadacz pisze:@horas: Dokładnie chodziło mi o te dwie stacje. Ale gęsto jest też na Kaliny/Przyjaźni i na Zawadzkiego od strony Wernyhory. We wszystkich wymienionych przypadkach duże blokowiska i spore różnice w wysokości posadowienia anten.
Dla odległości poniżej 500 m w mieście, jeśli nie ma jakiś problemów własnościowych itp. to nawet nie rozpatrują możliwości likwidacji stacji. Taka siatka dla U2100 to jest rozsądne minimum. Wystarczy popatrzeć na to jak Play ma zaplanowaną sieć. W centrum miast stacje co 300-500 m.
Dokładnie, ja żałuję decyzji (wtedy chyba jeszcze ERY) o likwidacji BTS'a (U2100,DCS1800,G900) na wieżowcu przy ul. Legnickiej 3 - świetnie doświetlał moją okolicę :roll: i świetnie by się sprawdził w ramach NetWorks!
Podejrzewam, że skończyła im się dzierżawa albo protest mieszkańców ??

ps.
zaktualizował byś w końcu swoją stronę :wink:

#709578  autor: panasz
 11 kwie 2014, 17:17
Gardzij pisze:W Sosnowcu też zmienili LAC i RNC na stacjach bazowych. Modernizacja była w Sierpniu 2013. Jaki jest sens takich zmian?
Pewnie uruchomili nowe RNC i teraz przerzucają NodeB zwalniając miejsce na pozostałych RNC.
Wygląda mi to na przygotowania pod uruchomienie UMTS900 :)
  • Strona 164 z 1158
  • 1
  • 162
  • 163
  • 164
  • 165
  • 166
  • 1158
  • 1
  • 162
  • 163
  • 164