• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 151 z 1158
  • 1
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 1158

#699336  autor: ja.michal
 18 lut 2014, 20:30
zajadacz, więcej. Jak napisał muddy wartości są na minusie. Zarówno RSCP jak i Ec/No (Ec/Io). Np. w routerze mam RSCP -100dBm i Ec/No -5dB i niestety net nie chodzi jakoś specjalnie.

#699377  autor: MaciejM
 18 lut 2014, 22:07
Spójrzcie na mapę zasięgu LTE Warszawy i okolic od Plusa i Orange. To co Plus nie zrobił od 2011 roku, Orange zrobiło w przeciągu 6 miesięcy :-)

Za to Play ma lepszy zasięg LTE w Legionowie.

Nie opieram się tylko i wyłącznie na mapach zasięgu. Z tego co sprawdzałem netmonitorem mapa zasięgu Orange prawie w 100% odzwierciedla rzeczywistość jeżeli chodzi o zasięg LTE, Play miejscami naciąga, Plus robi to notorycznie odnośnie zasięgu LTE z resztą nie tylko. Np. Taki Wasilków gdzie niby mamy sygnał LTE i HSPA+DC w rzeczywistości LTE nie ma najmniejszych szans na złapanie nawet na zewnątrz, a jeżeli chodzi o 3G to jak najbardziej jest, U900 z wyśrubowanym zasięgiem i parametrem ECIO od -15 do -10. Według Plusa wszystko działa ok.

Sprawdzałem Warszawę i okolicę

PS: Współpraca między P4 i Polkomtel stanie się faktem, Play z Plusem nie ma takiego zaplecza finansowego co T-Mobile, a co powiedzieć do NetWorks!

[ Dodano: 2014-02-18, 22:30 ]
Ogólnie NetWorks! Planuje zainwestować 3.8 mld złotych dla przypomnienia dodam iż Play jest warty 2 mld złotych :-D

#699395  autor: Spacedust
 18 lut 2014, 23:00
Orange naciąga strasznie zasięg LTE. Owszem potwierdzam, że zasięg w Poznaniu z tych paru stacji w centrum jest prawie na całe miasto, ale co to za zasięg z sygnał na poziomie -111 dBm czy nawet -117 dBm ?

Co dziwne kompletnie nic nie robią. PLAY dosłownie wysypuje nowe pozwolenia na DCS/LTE i w ciągu miesiąca taka stacja jest faktycznie odpalana, a N! nie robi kompletnie nic.

#699408  autor: zajadacz
 18 lut 2014, 23:37
Spacedust pisze:PLAY dosłownie wysypuje nowe pozwolenia na DCS/LTE i w ciągu miesiąca taka stacja jest faktycznie odpalana, a N! nie robi kompletnie nic.
Żeby w Szczecinie było tak pięknie z budową Play... Wysyp pozwoleń owszem ostatnio był, ale poza tym nic więcej. Działa kilka stacji G1800, głównie w miejscach gdzie ruch w sieci jest największy, w całym mieście będzie tego może z 10-15 sztuk. Część z wymienionymi/dołożonymi antenami ciągle nie odpalona (niektóre od kilku miesięcy), część ze świeżo dołożonymi antenami od razu odpalona. Logiki tu żadnej, ciągłości zasięgu nie ma, więc LTE pewnie też nie ma (nie mam jak sprawdzić).
N! też nic kompletnie nie robi w temacie LTE. Zero działań na stacjach. Ponoć ruszyli Jelenią Górę, która była modernizowana później niż rejon szczeciński. Tu też zero logiki.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#699418  autor: MaciejM
 19 lut 2014, 00:13
Spacedust pisze:Co dziwne kompletnie nic nie robią. PLAY dosłownie wysypuje nowe pozwolenia na DCS/LTE i w ciągu miesiąca taka stacja jest faktycznie odpalana, a N! nie robi kompletnie nic.
Białystok jeżeli chodzi o Play nie najlepiej, GSM1800 jest od przełomu listopad/grudzień, a zaraz koniec lutego i LTE brak nadal.

Nie wiem jaki sens jest pchać się w GSM w sytuacji Playa. Podczas przemieszczania się w mieście potrafi bełkotać zrywać połączenia, o niebo lepiej Play działa w UMTS w którym tego nie uświadczymy.

Jeżeli chodzi o GSM już dawno powinni oprzeć się o roaming krajowy. Więcej z tego korzyści niż strat.

#699599  autor: inżynier
 19 lut 2014, 17:21
MaciejM pisze:PS: Współpraca między P4 i Polkomtel stanie się faktem, Play z Plusem nie ma takiego zaplecza finansowego co T-Mobile, a co powiedzieć do NetWorks!

[ Dodano: 2014-02-18, 22:30 ]
Ogólnie NetWorks! Planuje zainwestować 3.8 mld złotych dla przypomnienia dodam iż Play jest warty 2 mld złotych :-D
Jakie zaplecze finansowe ma Networks? Możesz coś więcej na ten temat napisać?
Networks nic nie planuje zainwestować bo to nie oni planują ani nie oni za to płacą także nie pisz takich bzdur.
Spacedust pisze:Co dziwne kompletnie nic nie robią. PLAY dosłownie wysypuje nowe pozwolenia na DCS/LTE i w ciągu miesiąca taka stacja jest faktycznie odpalana, a N! nie robi kompletnie nic.
Czyli według Ciebie jak miesiąc po opublikowaniu przez UKE pozwoleń stacja nie działa to znaczy, że N! nic nie zrobiło? Z tego co kojarzę, to w ostatnie pół roku, gdzieś od jesieni powstało ponad 1000 stacji LTE współdzielonych przez Orange i TMobile. To mało? Mi się wydaje, że wręcz przeciwnie.

#699725  autor: Halset
 19 lut 2014, 23:40
Jakie zaplecze finansowe ma Networks? Możesz coś więcej na ten temat napisać?
Networks nic nie planuje zainwestować bo to nie oni planują ani nie oni za to płacą także nie pisz takich bzdur.
O już tak nie łap kolegów na słówka :P
Wielu dzisiaj jeżeli chodzi o infrastrukturę O i TM kojarzy jako całość i pod nazwą NetWorks jest i Orange i TM. A Oni kasę mają jako całość.
Co dziwne kompletnie nic nie robią. PLAY dosłownie wysypuje nowe pozwolenia na DCS/LTE i w ciągu miesiąca taka stacja jest faktycznie odpalana, a N! nie robi kompletnie nic.
Żeby Ci szczena nie opadła, jak N! odpali ten swój LTE - Play po prostu będzie płakał.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#699818  autor: munio
 20 lut 2014, 10:57
Będąc w Krakowie miałem okazję potestować LTE w Orange na telefonie Sony Xperia Z1. Wyniki download 55 Mbit/s a upload 23 Mbit/s

#699836  autor: wlkp
 20 lut 2014, 11:39
A jak wygląda sprawa ze smartfonami i LTE w Orange ? Ostatnio kupiłem córce Xperie Z,smartfon obsługuje LTE ale z tego co czytałem Orange blokuje w nich LTE,czy zostanie to odblokowane i będzie działać ?Abonament Smart Multi 129 .

#699845  autor: KR2615
 20 lut 2014, 12:12
Pewnie będzie trzeba poczekać na aktualizacje Androida do 4.3 Orange wypuszcza je niezaleznie od Sony. Do mojej Xperii SP już wyszła ale wciąż pokazuje mi, że mam aktualny system.

#699859  autor: Spacedust
 20 lut 2014, 13:16
Halset pisze:Żeby Ci szczena nie opadła, jak N! odpali ten swój LTE - Play po prostu będzie płakał.
Ależ odpaliło już dawno. Transfery w Poznaniu są takie:

Obrazek

#699963  autor: Halset
 20 lut 2014, 20:27
Spacedust pisze:
Halset pisze:Żeby Ci szczena nie opadła, jak N! odpali ten swój LTE - Play po prostu będzie płakał.
Ależ odpaliło już dawno. Transfery w Poznaniu są takie:

Obrazek
A jest cały Poznań zrobiony? Nie. W Trójmieście też nie są wszystkie nadajniki odpalone na LTE które mają pozwolenia. U mnie na osiedlu chodził jeden nadajnik LTE DL ok 20Mb/s. Ostatnio odpalili kolejne dwa w mojej okolicy. LTE w TM - nie schodzę z 33 Mb/s - najczęściej 35-38.
Zaletą jeszcze N! będzie zasięg. Jak wygrają lwią część pasma LTE 800 to będzie N! miało na każdej pipidówie.

#699969  autor: inżynier
 20 lut 2014, 20:33
Halset pisze:LTE w TM - nie schodzę z 33 Mb/s - najczęściej 35-38.
Halset skąd masz LTE w TMobile? Przecież oni jeszcze komercyjnie nie oferują tej usługi. Załapałeś się na jakieś testy etc?

#699984  autor: MaciejM
 20 lut 2014, 21:41
Mam nadzieję, że zrobią VoLTE

#700008  autor: Halset
 20 lut 2014, 22:39
inżynier pisze:
Halset pisze:LTE w TM - nie schodzę z 33 Mb/s - najczęściej 35-38.
Halset skąd masz LTE w TMobile? Przecież oni jeszcze komercyjnie nie oferują tej usługi. Załapałeś się na jakieś testy etc?
Co ja za bzdurę napisałem :roll:
Wychodzi ponad 1000km dzisiaj za kółkiem, edycja postu i kilka myśli na raz. (nawet nei sprawdziłem co napisałem :smt011 )
Oczywiście chodzi o Orange. I to nie u mnie tylko u sąsiada na tablecie. Ja jeszcze nie testuje LTE, bo nie mam takiej możliwości (brak SIM)
Z drugiej strony - mi LTE koło tyłka lata. Obecnie net na 3G w N! śmiga i mi to starczy do przeglądania internetu. A w domu? W Trójmieście jest co najmniej 5 operatorów kablowych w każdej dziurze więc net na kablu każdy może mieć.

#700395  autor: Mixiorek
 22 lut 2014, 18:06
Dzisiejsze testy transmisji danych w Orange. Lokalizacja ta sama, w której robiłem testy Play http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... ht=#700359

HSPA+ DC, siła sygnału -77dBm:

Obrazek

Obrazek

LTE, siła sygnału -98dBm:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widziałem na twitterze testy LTE w Orange z wynikami DL po 60Mbps i UP >20Mbps. Nie wiem jak zostały osiągnięte skoro moje są jak wyżej. Do tego wahania prędkości. Póki co LTE od Orange/ Networks wygląda słabiutko. A na tym tle LTE/HSPA+ DC od Play wygląda więcej niż dobrze. Co gorsze dla Orange/ Networks klientów korzystających z ich LTE jest obecnie bardzo mało więc wyniki teoretycznie powinny być bardzo dobre.

P.s.
Może są ograniczenie w orange free na kartę?

#700431  autor: darnok
 22 lut 2014, 21:45
Są ograniczenia na razie w prepaid. Mają zniknąć.

#700452  autor: marcin1980
 22 lut 2014, 22:49
darnok, na razie dbaja bardzieo klientów abonamentowych i biznesowych to chyba normalne, póki co trzeba oczekać do końca modernizacji i mieć nadzieję że te ogranienia znikną

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#700498  autor: Mixiorek
 23 lut 2014, 09:22
darnok pisze:Są ograniczenia na razie w prepaid. Mają zniknąć.
Ooo, to ciekawa informacja. Ograniczenie jest ogólne czy tylko na LTE?

#700523  autor: darnok
 23 lut 2014, 11:18
marcin1980 pisze:darnok, na razie dbaja bardzieo klientów abonamentowych i biznesowych to chyba normalne, póki co trzeba oczekać do końca modernizacji i mieć nadzieję że te ogranienia znikną
Ograniczenia nie wynikają z dbałości tylko z problemu, ktory rozwiazuja juz kilka miesięcy. Wydaje mi sie ze tylko w LTE, w HSPA nikt zbytnio nie zglaszal problemu.
  • Strona 151 z 1158
  • 1
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 1158
  • 1
  • 149
  • 150
  • 151