BTSearch jest robiona (zatwierdzana) przez użytkowników i jeśli rzeczywiście jakiś nadajnik jest gdzieś, to jest w tym spisie umieszczony (nie zawsze ma kto taki nadajnik tam wpisać i go brakuje). W UKE są uwzględnione też nadajniki, które nie działają. Poza tym w BTSearch nadajniki są poprawnie lokalizowane, wg bazy UKE u mnie jeden z nadajników jest oddalony od miejsca gdzie w rzeczywistości jest o prawie 2 km...
Nie zgadzam się. W moim miejscu zamieszkania BTS nie pokazuje wszystkich stacji bazowych, zwłaszcza Orange i kilka Plusa. UKE pokazuje prawidłowo.bed pisze: Poza tym w BTSearch nadajniki są poprawnie lokalizowane, wg bazy UKE u mnie jeden z nadajników jest oddalony od miejsca gdzie w rzeczywistości jest o prawie 2 km...
Ponadto - po to masz podane adresy. Baloniki nie zawsze są w tych miejscach gdzie powinny.
Natomiast ja mam pytanie do speców

Przejrzałem sobie trochę neta. Jako że mam obecnie Plusa prywatnie a TM służbowo mam porównanie. Wiadomo, że N! to też Orange i zastanawiałem się przejść prywatnie do Pomarańczy z racji tego, że wspólna sieć Networks a oferty mają ciekawsze.
Tylko jedno mnie zastanawia.
Otóż czytając, dowiaduję się, iż wiadome - w teorii czy praktyce z założenia Orange i TM po modernizacji mają mieć taki sam zasięg.
Okazuję się jednak, że TM tak czy siak ma niby lepszy zasięg i jakość głosową, O - internetową.
Wg tego co skumałem - bo studiów w tym zakresie nie skończyłem (mam mechaniczne

1) 3G powinno być lepsze w TM z racji tego, że do U900 dali więcej pasma? z GSM 900
2) Przepustowość sieci powinna być w całości lepsza w O, ponieważ O ma więcej stacji na światłowodach
4) Orange jako sieć wywodząca się z GSM 1800 pozostaje na takiej konfiguracji. Że niby na swoich stacjach trzyma na GSM1800 a dopiero potem zrzuca na GSM900. W TM jest odwrotnie. Czyli w TM jesteśmy w zasięgu GSM900 (co jest lepsze wg mnie bo dalej sięga) i jak telefon "wyczuje" 1800, dopiero na GSM 1800 zrzuca.Orange światłowód albo radiolinię 2x183 Mbps, a T-Mobile z reguły radiolinie 500 Mbps, bardzo sporadycznie światłowód lub co gorsza bardzo wolne radiolinie typu 4x2 Mbps.
O ile dobrze zrozumiałem ten cytat
5) Na dzień dzisiejszy ponoć TM więcej w to wkłada kasy i większość sprzętu wymienia na nowych stacjach. Orange tylko dokłada do istniejącychW T-mobile pasmo 1800 jest widoczne w eterze w trybie idle i możesz się do niego zalogować. W Orange pasmo 1800 jest dostępne wyłącznie w trybie Common BCCH, dlatego też telefon może się do niego przelogować np. w trakcie rozmowy, nie jest zaś widoczne w eterze w trybie idle (tak jak w TMobile). Wszystko w ramach N!, jest jednak różna konfiguracja sieci 2G.
6) W Orange na razie nie HDVoice i raczej na razie nie ma na to co liczyć.
Czy ktoś mądrzejszy ode mnie mógłby to zweryfikować

Pozdrawiam