• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 141 z 1158
  • 1
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 1158

#690614  autor: bed
 16 sty 2014, 06:31
BTSearch jest robiona (zatwierdzana) przez użytkowników i jeśli rzeczywiście jakiś nadajnik jest gdzieś, to jest w tym spisie umieszczony (nie zawsze ma kto taki nadajnik tam wpisać i go brakuje). W UKE są uwzględnione też nadajniki, które nie działają. Poza tym w BTSearch nadajniki są poprawnie lokalizowane, wg bazy UKE u mnie jeden z nadajników jest oddalony od miejsca gdzie w rzeczywistości jest o prawie 2 km...

#690615  autor: Halset
 16 sty 2014, 07:11
bed pisze: Poza tym w BTSearch nadajniki są poprawnie lokalizowane, wg bazy UKE u mnie jeden z nadajników jest oddalony od miejsca gdzie w rzeczywistości jest o prawie 2 km...
Nie zgadzam się. W moim miejscu zamieszkania BTS nie pokazuje wszystkich stacji bazowych, zwłaszcza Orange i kilka Plusa. UKE pokazuje prawidłowo.
Ponadto - po to masz podane adresy. Baloniki nie zawsze są w tych miejscach gdzie powinny.

Natomiast ja mam pytanie do speców :)
Przejrzałem sobie trochę neta. Jako że mam obecnie Plusa prywatnie a TM służbowo mam porównanie. Wiadomo, że N! to też Orange i zastanawiałem się przejść prywatnie do Pomarańczy z racji tego, że wspólna sieć Networks a oferty mają ciekawsze.
Tylko jedno mnie zastanawia.
Otóż czytając, dowiaduję się, iż wiadome - w teorii czy praktyce z założenia Orange i TM po modernizacji mają mieć taki sam zasięg.
Okazuję się jednak, że TM tak czy siak ma niby lepszy zasięg i jakość głosową, O - internetową.
Wg tego co skumałem - bo studiów w tym zakresie nie skończyłem (mam mechaniczne :P)
1) 3G powinno być lepsze w TM z racji tego, że do U900 dali więcej pasma? z GSM 900
2) Przepustowość sieci powinna być w całości lepsza w O, ponieważ O ma więcej stacji na światłowodach
Orange światłowód albo radiolinię 2x183 Mbps, a T-Mobile z reguły radiolinie 500 Mbps, bardzo sporadycznie światłowód lub co gorsza bardzo wolne radiolinie typu 4x2 Mbps.
4) Orange jako sieć wywodząca się z GSM 1800 pozostaje na takiej konfiguracji. Że niby na swoich stacjach trzyma na GSM1800 a dopiero potem zrzuca na GSM900. W TM jest odwrotnie. Czyli w TM jesteśmy w zasięgu GSM900 (co jest lepsze wg mnie bo dalej sięga) i jak telefon "wyczuje" 1800, dopiero na GSM 1800 zrzuca.
O ile dobrze zrozumiałem ten cytat
W T-mobile pasmo 1800 jest widoczne w eterze w trybie idle i możesz się do niego zalogować. W Orange pasmo 1800 jest dostępne wyłącznie w trybie Common BCCH, dlatego też telefon może się do niego przelogować np. w trakcie rozmowy, nie jest zaś widoczne w eterze w trybie idle (tak jak w TMobile). Wszystko w ramach N!, jest jednak różna konfiguracja sieci 2G.
5) Na dzień dzisiejszy ponoć TM więcej w to wkłada kasy i większość sprzętu wymienia na nowych stacjach. Orange tylko dokłada do istniejących
6) W Orange na razie nie HDVoice i raczej na razie nie ma na to co liczyć.

Czy ktoś mądrzejszy ode mnie mógłby to zweryfikować :)?

Pozdrawiam

#690640  autor: doktor
 16 sty 2014, 10:31
UMTS900 T-mobile na modemie e3131+mr3420
Tak działa T-mobile. Orange free na kartę w tej samej lokalizacji rozłącza dziennie nawet 37 razy a prędkość max 4-5mbit.

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#690649  autor: marcin1980
 16 sty 2014, 11:17
Halset pisze: 4) Orange jako sieć wywodząca się z GSM 1800 pozostaje na takiej konfiguracji. Że niby na swoich stacjach trzyma na GSM1800 a dopiero potem zrzuca na GSM900. W TM jest odwrotnie. Czyli w TM jesteśmy w zasięgu GSM900 (co jest lepsze wg mnie bo dalej sięga) i jak telefon "wyczuje" 1800, dopiero na GSM 1800 zrzuca.
Małe sprostowanie bo to są brednie wyssane z palca w Orange trzyma na GSM900 nawet podczas rozmowy nigdy nie widziałem w Orange GSM1800
W T-Mobile zaś tam gdzie juz jest po modernizacji w dużych miastach trzyma na GSM1800 w większości a jak już zajdzie potrzeba to na GSM900 przezuca

Telefon sam nie wyczuje bo to stacja nadaje i jak telefon obsługuje dane pasmo to sam na te pasmo wskakuje

Więcej na ten temat TU i TU

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#690665  autor: Spacedust
 16 sty 2014, 12:27
Bzdura np. w Poznaniu. Orange ma jeszcze parę stacji z 1800, ale na większości jest samo 900 i nie przełącza na kanały DCS nawet w trakcie rozmowy.

W przypadku T-Mobile cały czas siedzimy na 900, a w trakcie rozmowy może przełączyć na 1800, ale nie musi. Z reguły gdy jedziemy np. samochodem i rozmawiamy po 900 i dojdzie do przełączenia na kolejny sektor to będzie to już DCS 1800.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#690739  autor: Halset
 16 sty 2014, 16:01
A może ktoś by się posiłkował i napisał różnice w N!? ;)
Do czego dążę....
Otóż zwykły Kowalski słyszy w TV, że jest wspólna sieć TM i O i od razu w głowie się ustawiają odpowiednie zwoje że to jest to samo. Ale jak wiadomo, teoria a praktyka to dwie różne rzeczy ;)
Podobnie jak marketing Play, gdzie jest zasięg wszystkich sieci a wiadomo, że nie zawsze to wygląda kolorowo.
Znając różnice między TM i O po modernizacji, można się wtedy zastanawiać nad ofertą tych operatorów. W końcu TM zazwyczaj ma gorsze oferty i droższe telefony. Więc czy tak różnica tylko rekompensuje HD Voice czy też inne aspekty? Nie mam obecnie np Orange ale mam TM i w porównaniu do Plusa jako całość Polski, gdzie jako PH się przemieszczam widzę różnicę na korzyść TM w miejscach zmodernizowanych.
Ale nadal nie wiem, jak pewnie 99% Polaków czy jest różnica między TM a O, mimo że mają wspólną sieć ;)
Cytując Milana Zikę
Stacje są współdzielone, ale nasze sieci się różnią. Różnice wynikają m.in. z ilości częstotliwości, jaką dysponujemy, różnej parametryzacji sieci GSM i UMTS pracujących w modelu MORAN oraz ze struktury i parametrów sieci CORE. Badania porównawcze, które wykonujemy podczas drive testów wskazują spore różnice między obiema sieciami.
Osobiście jak czytam temat, to nasuwają się wnioski (nie wiem czy prawdziwe) iż TM się lepiej przyłożył do modernizacji a Orange raczej tylko korzysta na szansie zmodernizowania sieci....

PS Jeżeli chodzi o aspekty techniczne, też warto może podsumować kto najlepiej rozwiązuje "wydajność" BTsów/lokalizacji przez zastosowanie sprzętu i zasobów jakie posiada. Tutaj można oczywiście N! porównać do rozwiązań Plusa i Play.
To będzie naprawdę przydatne dla zwykłego zjadacza chleba, tym bardziej, że pułap cenowy doszedł do pewnego poziomu i raczej nie stanieje a w dalszej perspektywie Polacy nie będą patrzeć tylko na cenę jak to jest w zwyczaju ale również na jakość sieci.

PS2 Może to nie najlepszy temat do takiego typu rozważań i wypadałoby założyć jakiś nowy ;)?

#690753  autor: inżynier
 16 sty 2014, 16:43
Halset, ale kto ma zrobić takie "podsumowanie" różnic TMobile i Orange, oraz porównanie ich do Plusa i Playa? Co dla Ciebie znaczy "zwykły Kowalski"? Czy Ty, jako użytkownik tego forum też nim jesteś czy już nie? Dziś rano napisałeś niezłe "bzdury" o TMobile i Orange, ale ten post był swojego rodzaju pytaniem więc zakładam, że tego nie wiesz tylko właśnie dopytujesz. Ale te tematy już 100 razy były tu na forum powtarzane, tylko jak widać co jakiś czas pojawia się nowy użytkownik który pyta o to samo. Może właśnie dobrym pomysłem było by takie "podsumowanie" o co w ogóle z tym Networks chodzi to by takie osoby miały na starcie łatwiej?

#690765  autor: Halset
 16 sty 2014, 17:12
Halset, ale kto ma zrobić takie "podsumowanie" różnic TMobile i Orange, oraz porównanie ich do Plusa i Playa?
Na pewno nie ja ;) Jestem samoukiem bez wykształcenie w tej dziedzinie i wiele mi jeszcze brakuje w aspekcie technicznym w tej branży. A pisać bzdury....nie o to mi chodzi.
Co dla Ciebie znaczy "zwykły Kowalski"? Czy Ty, jako użytkownik tego forum też nim jesteś czy już nie?
Zwykły "Kowalski" to nie pasjonat telefonii komórkowej i nie pracownik, który w tym siedzi. To każdy Polak, który wchodząc na forum Telepolis chciałby informacji obiektywnej na poziomie aby mógł podjąć odpowiednią decyzję w wyborze operatora.
Dziś rano napisałeś niezłe "bzdury" o TMobile i Orange, ale ten post był swojego rodzaju pytaniem więc zakładam, że tego nie wiesz tylko właśnie dopytujesz.
Dokładnie. Zadałem pytania bo temat który ma już prawie 190 stron jest wielkim misz maszem. Jeden pisze tak, drugi tak i człowiek w sumie nie wie dokładnie kto mówi prawdę ;) i jak w rzeczywistości to jest ;)
Ale te tematy już 100 razy były tu na forum powtarzane, tylko jak widać co jakiś czas pojawia się nowy użytkownik który pyta o to samo. Może właśnie dobrym pomysłem było by takie "podsumowanie" o co w ogóle z tym Networks chodzi to by takie osoby miały na starcie łatwiej?
O to właśnie mi chodzi. Powinien być jakiś temat przypięty i każdy miałby do niego wgląd.
Zakładam, że jest tutaj na forum ktoś kto by się tego podjął.

PS Swego czasu ale w innej branży kilka ładnych parę lat temu na jednym forum, które już niestety nie istnieje (dotyczyło p2p) robiliśmy z chłopakami tematy podsumowujące jak obsługiwać, skonfigurować p2p czy nawet jak przeprowadzić porządny format systemu jeszcze za czasów XP. Każdy laik wiedział co w trawie piszczy i nie było tysiąc pytań.
Jak sam widzisz, niedługo znowu się znajdzie taka znajda jak :P i pewnie zada podobne pytania odnośnie N! :)
Pozdrawiam

#690787  autor: inżynier
 16 sty 2014, 17:47
Halset pisze:Zadałem pytania bo temat który ma już prawie 190 stron jest wielkim misz maszem. Jeden pisze tak, drugi tak i człowiek w sumie nie wie dokładnie kto mówi prawdę ;) i jak w rzeczywistości to jest ;)
Temat ma tyle stron bo cały projekt trwa już jakieś 2 lata to i postów na ten temat sporo powstało. Skoro uważasz się za "Kowalskiego" a chciałbyś nieco więcej dowiedzieć się akurat na ten temat to czemu ktoś ma w kilku zdaniach podsumować to za Ciebie? Poświęć czas, przeczytaj wszystko, wyciągnij wnioski i sam będziesz wiedział to co chcesz. Chcesz mieć tak podane wszystko na tacy?
Piszesz, że nie wiadomo kto mówi prawdę. A jak ja odpowiem na Twoje pytania to mi uwierzysz, czy też nie? To samo tyczy się każdego postu. Przeczytasz te 200 stron, zajmie Ci to pewnie kilka dni, ale zdobędziesz sporą wiedzę.
Halset pisze:Jak sam widzisz, niedługo znowu się znajdzie taka znajda jak :P i pewnie zada podobne pytania odnośnie N! :)
I co, jak za miesiąc przyjdzie tu ktoś nowy to mamy od początku opisywać co i jak, bo nie chce mu się przeczytać tego co już było napisane?

Ale nich Ci będzie, mogę się poświęcić i odpowiedzieć na te kilka pytań:) Tylko obiecaj, że przeczytasz ten temat i w ten sposób zdobędziesz trochę wiedzy, bo to co pisałeś w tych pytaniach (a wręcz są to stwierdzenia) to po prostu w niektórych wypadkach wielkie bzdury!
Halset pisze:Okazuję się jednak, że TM tak czy siak ma niby lepszy zasięg i jakość głosową, O - internetową.
To Twoje osobiste odczucia? Skoro tak piszesz więc pewnie tak.
W tym roku UKE zacznie mierzenie m.in. jakości świadczonych usług przez operatorów komórkowych. Takie wyniki powinny mniej więcej sprawiedliwie pokazać jak to wygląda u każdego z nich, i wtedy można będzie powiedzieć, że TMobile jest lepsze w tym, Orange w tamtym, a Plus jeszcze w czymś innym itd.
Halset pisze:1) 3G powinno być lepsze w TM z racji tego, że do U900 dali więcej pasma? z GSM 900
3G - po pierwsze mówisz o U2100 czy U900? Pewnie o U900, ale to ile kto dał pasma nie ma nic do tego, czy w TMobile czy w Oragne będzie lepiej (inna sprawa to co to znaczy lepiej?). Przecież każdy dał jakiś kawałek pasma, a korzystają obaj, więc u obu jest "po równo". <- było o tym już nie raz na forum
Halset pisze:2) Przepustowość sieci powinna być w całości lepsza w O, ponieważ O ma więcej stacji na światłowodach
Skoro światłowód dochodzi o stacji z której korzystają obaj bo czemu w Orange jest lepiej? Przecież transmisja ze stacji bazowej do kontrolera w Networks jest wspólna. <- było o tym już nie raz na forum

Halset pisze:4) Orange jako sieć wywodząca się z GSM 1800 pozostaje na takiej konfiguracji. Że niby na swoich stacjach trzyma na GSM1800 a dopiero potem zrzuca na GSM900. W TM jest odwrotnie. Czyli w TM jesteśmy w zasięgu GSM900 (co jest lepsze wg mnie bo dalej sięga) i jak telefon "wyczuje" 1800, dopiero na GSM 1800 zrzuca.
Tak w ogóle to pominąłeś gdzieś punkt 3:)
Po pierwsze na części stacji nie ma w ogóle pasma 1800, więc tam obaj operatorzy "widoczni" są na GSM900. Natomiast tu gdzie jest również GSM1800 to TMobile zawsze widoczne w eterze jest osobno jako GSM900 i GSM1800, a Orange różnie, czasem Common BCCH zrobiony jest na 900, czasem na 1800 - tu chyba nie ma reguły.
Halset pisze:5) Na dzień dzisiejszy ponoć TM więcej w to wkłada kasy i większość sprzętu wymienia na nowych stacjach. Orange tylko dokłada do istniejących
A skąd masz takie informacje? Z tego co kojarzę to nigdzie żaden operator nie powiedział ile go to kosztuje. Sam sprzęt na stacjach należących do TMobile i do Orange jest taki sam, różnią się chyba tylko systemy antenowe, natomiast pozostała "radiówka" jest identyczna, bez względu na to czyja to lokalizacja. <- było o tym już nie raz na forum
Halset pisze:6) W Orange na razie nie HDVoice i raczej na razie nie ma na to co liczyć.
Skoro w TMobile jest HDVoice a w Orange nie to ja widzę dwie przyczyny: albo Orange nie chce (tylko dlaczego?) albo ich core nie wspiera tego standardu. Skoro TMobile ma to znaczy, że sprzęt na stacjach i kontrolery to wspierają (to na 100% bo teraz każdy sprzęt to wspiera). Więc albo polityka albo słaby core.

Mam nadzieję, że pomogłem i, że te odpowiedzi dadzą Ci lepszy pogląd na ten cały projekt. Ale czytając to forum jestem pewien, że zdobędziesz szybko sporo wiedzy na ten temat. Tutaj na prawdę dużo się piszę. Wypowiadają się też tu ludzie pracujący w tej branży więc znający się i na sprzęcie i znający obecną sytuację "na rynku" więc sporo wiedzy jest "praktycznej" a nie tylko teoria.

#690792  autor: Halset
 16 sty 2014, 18:09
Temat ma tyle stron bo cały projekt trwa już jakieś 2 lata to i postów na ten temat sporo powstało. Skoro uważasz się za "Kowalskiego" a chciałbyś nieco więcej dowiedzieć się akurat na ten temat to czemu ktoś ma w kilku zdaniach podsumować to za Ciebie? Poświęć czas, przeczytaj wszystko, wyciągnij wnioski i sam będziesz wiedział to co chcesz. Chcesz mieć tak podane wszystko na tacy?
A kto powiedział, że chce to mieć na tacy :) Rano napisałem jak doszedłem do połowy tematu. Teraz już kończę (zwolnienie lekarskie więc trochę wolnego czasu jest ;) )
I co, jak za miesiąc przyjdzie tu ktoś nowy to mamy od początku opisywać co i jak, bo nie chce mu się przeczytać tego co już było napisane?
Nie. Wtedy odsyłasz do tematu i kończy się więcej pytań ;)
To Twoje osobiste odczucia? Skoro tak piszesz więc pewnie tak.
Nie. Takie można wyciągnąć wnioski czytając ten temat od dechy do dechy.
Takie wyniki powinny mniej więcej sprawiedliwie pokazać jak to wygląda u każdego z nich, i wtedy można będzie powiedzieć, że TMobile jest lepsze w tym, Orange w tamtym, a Plus jeszcze w czymś innym itd.
Ok. Dla mnie przydałaby się informacja, kto jaką drogą idzie podczas stawiania swoich stacji i używając swojego sprzętu i co to przynajmniej daje w teorii. Jak będą wyniki tych badań, każdy będzie sobie mógł wtedy wyciągnąć wnioski, który operator poszedł w dobrą stronę a w którą nie. A tak....nie znając podstaw dowiadujesz się wyników badań i nie wiesz dlaczego tak jest w tej sieci a dlaczego nie.
3G - po pierwsze mówisz o U2100 czy U900? Pewnie o U900, ale to ile kto dał pasma nie ma nic do tego, czy w TMobile czy w Oragne będzie lepiej (inna sprawa to co to znaczy lepiej?). Przecież każdy dał jakiś kawałek pasma, a korzystają obaj, więc u obu jest "po równo". <- było o tym już nie raz na forum
TM jak można wyczytać dał więcej, więc stąd moje pytanie czy na U900 to będzie lepsza dla TM. W końcu za darmo O tego nie dostało.
Skoro światłowód dochodzi o stacji z której korzystają obaj bo czemu w Orange jest lepiej? Przecież transmisja ze stacji bazowej do kontrolera w Networks jest wspólna. <- było o tym już nie raz na forum
To już doczytałem. Rano nie doszedłem do takich informacji jeszcze. Ale co jest lepsze ? 2x183 Orange czy 1x500 TM? Czytając tutaj dalej, niektórzy twierdzą, że jak światłowód ma dawać taką jakość neta jak daje Neostrada, to lepiej niech podłączają światłowód TM. Hmmm.....
Po pierwsze na części stacji nie ma w ogóle pasma 1800, więc tam obaj operatorzy "widoczni" są na GSM900. Natomiast tu gdzie jest również GSM1800 to TMobile zawsze widoczne w eterze jest osobno jako GSM900 i GSM1800, a Orange różnie, czasem Common BCCH zrobiony jest na 900, czasem na 1800 - tu chyba nie ma reguły.
A co do daje w praktyce? Jakie rozwiązanie wydaje się lepsze ?
PS Faktycznie wcięło mi gdzieś pkt 3 ;)
A skąd masz takie informacje? Z tego co kojarzę to nigdzie żaden operator nie powiedział ile go to kosztuje. Sam sprzęt na stacjach należących do TMobile i do Orange jest taki sam, różnią się chyba tylko systemy antenowe, natomiast pozostała "radiówka" jest identyczna, bez względu na to czyja to lokalizacja.
O tym właśnie można poczytać tutaj. Niektórzy piszą, że TM stosuje inne anteny niż O. A dwa - też można tutaj wyczytać, że TM wymienia zazwyczaj wszystkie anteny a Orange dokleja brakujące do istniejących. Stąd mój wniosek - skoro TM wymienia na nowe to musi je najpierw zakupić.
Mam nadzieję, że pomogłem i, że te odpowiedzi dadzą Ci lepszy pogląd na ten cały projekt. Ale czytając to forum jestem pewien, że zdobędziesz szybko sporo wiedzy na ten temat. Tutaj na prawdę dużo się piszę. Wypowiadają się też tu ludzie pracujący w tej branży więc znający się i na sprzęcie i znający obecną sytuację "na rynku" więc sporo wiedzy jest "praktycznej" a nie tylko teoria.
Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedzi. Dlatego dalej twierdzę, że taki temat by się przydał jako przyklejony.

PS Ty jako pracownik (wniosek z tego tematu) osobiście co myślisz o tym całym N!? Będzie to lepsze jak skończą i na "wyższym" poziomie przynajmniej w teorii od obecnej potęgi Solorza ?

Pozdrawiam

#690802  autor: inżynier
 16 sty 2014, 18:29
Halset pisze:A kto powiedział, że chce to mieć na tacy :) Rano napisałem jak doszedłem do połowy tematu. Teraz już kończę (zwolnienie lekarskie więc trochę wolnego czasu jest ;) )
Cieszę się, że czytasz całość, jak widać po Twoim poście sporo z tego co napisałem już doczytałeś, więc miałem rację, że na sporo z tych pytań było już tu napisane
Halset pisze:Nie. Wtedy odsyłasz do tematu i kończy się więcej pytań
Ale do jakiego tematu? Tego który pisałeś, że fajnie jakby powstał, tylko nie sądzę aby ktoś zebrał te wszystkie informacje z 200 stron i je jakoś streścił.
Halset pisze:Ok. Dla mnie przydałaby się informacja, kto jaką drogą idzie podczas stawiania swoich stacji i używając swojego sprzętu i co to przynajmniej daje w teorii. Jak będą wyniki tych badań, każdy będzie sobie mógł wtedy wyciągnąć wnioski, który operator poszedł w dobrą stronę a w którą nie. A tak....nie znając podstaw dowiadujesz się wyników badań i nie wiesz dlaczego tak jest w tej sieci a dlaczego nie.
Dla "zwykłego" użytkownika nie ma znaczenia jak od strony technicznej operatorzy to rozwiązują. Jak użytkownik zobaczy wyniki pomiarów UKE, do tego doda swoje doświadczenie to będzie mu łatwiej wybrać na przyszłość najlepszego operatora.
Halset pisze:TM jak można wyczytać dał więcej, więc stąd moje pytanie czy na U900 to będzie lepsza dla TM. W końcu za darmo O tego nie dostało.
Sam jestem ciekawe jak TMobilem z Orangem się dogadali w tej sprawie i czy Orange musiało za to płacić (a jak tak to ile?). Ale tego chyba nikt nigdy nie powie.
Natomiast sam U900 jest wspólny i każdy użytkownik jest tak samo traktowany.
Halset pisze:A co do daje w praktyce? Jakie rozwiązanie wydaje się lepsze ?
To temat na inną dyskusję, ktoś tu podał dziś linki do tematów o GSM900/1800, poczytaj tam.
Halset pisze:O tym właśnie można poczytać tutaj. Niektórzy piszą, że TM stosuje inne anteny niż O. A dwa - też można tutaj wyczytać, że TM wymienia zazwyczaj wszystkie anteny a Orange dokleja brakujące do istniejących. Stąd mój wniosek - skoro TM wymienia na nowe to musi je najpierw zakupić.
Z antenami faktycznie tak jest, że TMobile instaluje więcej nowych anten. Natomiast cały pozostały sprzęt jest taki sam na lokalizacjach Orange i TMobile.
Halset pisze:Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedzi.
Czy jest tu gdzieś guzik do kliknięcia, że pomogłem? Kiedyś był, ale teraz nie widzę:)
Halset pisze:Ty jako pracownik (wniosek z tego tematu) osobiście co myślisz o tym całym N!? Będzie to lepsze jak skończą i "wyższym" poziomie przynajmniej w teorii od obecnej potęgi Solorza?
Błędny wniosek:) Nie napiszę gdzie pracuje, ale pracuję w tej branży, znam trochę sprzęt i sytuację na rynku. Pamiętaj, że poza Networks i 4 operatorami, na rynku jest kilkunastu większych i mniejszych dostawców sprzętu, firmy doradcze, audytowe, podwykonawcze operatorów, podwykonawcze dostawców, firmy podwykonawcze tych wcześniejszych firm podwykonawczych itd:) Na prawdę ta branża jest spora i nie trzeba pracować konkretnie u któregoś z operatorów aby mniej więcej orientować się w tym temacie.

A wracając do Networks, uważam, że pomysł bardzo dobry, już widać bardzo dużo korzyści dla klientów, ale niestety jest też sporo do poprawienia. Choćby pojawiające się tu liczne skargi mogą o tym świadczyć.

#690809  autor: Flash999
 16 sty 2014, 18:41
@inżynier
Podziękować może tylko autor tematu :(.
Jeśli każdy by mógł to i ode mnie byś zyskał z kilka-kilkanaście plusów :).

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#690812  autor: Halset
 16 sty 2014, 18:53
Cieszę się, że czytasz całość, jak widać po Twoim poście sporo z tego co napisałem już doczytałeś, więc miałem rację, że na sporo z tych pytań było już tu napisane
Będąc dokładny - przeczytałem już cały :)
Ale do jakiego tematu? Tego który pisałeś, że fajnie jakby powstał, tylko nie sądzę aby ktoś zebrał te wszystkie informacje z 200 stron i je jakoś streścił.
Do tego podsumowującego.
Ktoś, kto w tym siedzi - zajmie mu góra godzina aby napisać jeden konstruktywny post :)
Dla "zwykłego" użytkownika nie ma znaczenia jak od strony technicznej operatorzy to rozwiązują. Jak użytkownik zobaczy wyniki pomiarów UKE, do tego doda swoje doświadczenie to będzie mu łatwiej wybrać na przyszłość najlepszego operatora.
To w takim razie ja jestem "niezwykły" bo mnie to interesuje ;)
To temat na inną dyskusję, ktoś tu podał dziś linki do tematów o GSM900/1800, poczytaj tam.
Czytałem i nie do końca rozumiem, która opcja jest lepsza. Patrząc na dawną Erę czy Plusa, to na GSM bez DCS racji silniejszego sygnału był lepszy zarówno w mieście czy poza miastem niż DCS Orange.
Z antenami faktycznie tak jest, że TMobile instaluje więcej nowych anten. Natomiast cały pozostały sprzęt jest taki sam na lokalizacjach Orange i TMobile.
To jedno, że wymienia więcej anten. Druga - masz TM Tredny gdzie możesz zgłosić swoje uwagi. Orange ma to w nosie. A po 3 - czytając ten temat, po modernizacji mniej jest słów krytycznych na działanie TM niż na Orange. Dlatego - wniosek jest mój taki, że Niemcy się lepiej do tego przygotowali :)
I jak widać, o wiele więcej zyska na tym N! Orange jak TM. Gdyby nie N! Orange pewnie by zostało infrastrukturą na ostatnim miejscu....
Błędny wniosek:) Nie napiszę gdzie pracuje, ale pracuję w tej branży, znam trochę sprzęt i sytuację na rynku. Pamiętaj, że poza Networks i 4 operatorami, na rynku jest kilkunastu większych i mniejszych dostawców sprzętu, firmy doradcze, audytowe, podwykonawcze operatorów, podwykonawcze dostawców, firmy podwykonawcze tych wcześniejszych firm podwykonawczych itd:) Na prawdę ta branża jest spora i nie trzeba pracować konkretnie u któregoś z operatorów aby mniej więcej orientować się w tym temacie.
Nie powiedziałem, że jesteś pracownikiem N! ;) I wiem na czym to polega ;)
A wracając do Networks, uważam, że pomysł bardzo dobry, już widać bardzo dużo korzyści dla klientów, ale niestety jest też sporo do poprawienia. Choćby pojawiające się tu liczne skargi mogą o tym świadczyć.
Tak jest. Chodzi głównie o optymalizację. Ale w przeciwieństwie do Plusa nie stawiają nadajników po omacku typu "rzucę lotką w mapę, gdzie się wbije tam postawimy na najbliższym naszym maszcie :mrgreen: N! robi to na większą skalę i z tego są problemy jakie są :) To jak burdel przy remoncie mieszkania a budowie domu ;)
Pozdrawiam

#690826  autor: panasz
 16 sty 2014, 19:53
inżynier pisze:Skoro w TMobile jest HDVoice a w Orange nie to ja widzę dwie przyczyny: albo Orange nie chce (tylko dlaczego?) albo ich core nie wspiera tego standardu. Skoro TMobile ma to znaczy, że sprzęt na stacjach i kontrolery to wspierają (to na 100% bo teraz każdy sprzęt to wspiera). Więc albo polityka albo słaby core.
Nie sądzę aby to była polityka, raczej strzelał bym w "core". Zauważmy, że przed Networks Orange miało już część sieci zmodernizowaną na sprzęcie Huawei. Przecież nie wyrzucą tych zainwestowanych pieniędzy w błoto. Stąd na potrzeby nowej sieci nie kupują całego nowego sprzętu tylko wykorzystują istniejący. Z "core" prawdopodobnie zrobią to samo, czyli po zakończeniu modernizacji i wyłączeniu starej sieci, przeniosą elementy "core" do nowej sieci zwiększając jej pojemność i wydajność. Oczywiście to jest tylko moje gdybanie, ja przynajmniej tak bym postąpił.

#690836  autor: inżynier
 16 sty 2014, 20:25
panasz pisze:Nie sądzę aby to była polityka, raczej strzelał bym w "core".
Też tak uważam. Jeśli od strony technicznej była by taka możliwość to politycznie niepoprawnie było by z tego nie skorzystać. A wiemy, że nowy wspólny z TMobilem sprzęt ma taką możliwość, więc zostaje tylko core Orange.
panasz pisze:Zauważmy, że przed Networks Orange miało już część sieci zmodernizowaną na sprzęcie Huawei. Przecież nie wyrzucą tych zainwestowanych pieniędzy w błoto. Stąd na potrzeby nowej sieci nie kupują całego nowego sprzętu tylko wykorzystują istniejący.
Racja, Orange przez N! miało również część sprzętu Huawei. Ale przecież teraz ten sprzęt jest i tak wywalany, a na jego miejsce idzie nowy. Jak już wcześniej ustaliliśmy, jedyne co to Orange w dużej części na stacjach zostawia istniejące anteny, a całą resztę wymienia.
panasz pisze:Z "core" prawdopodobnie zrobią to samo, czyli po zakończeniu modernizacji i wyłączeniu starej sieci, przeniosą elementy "core" do nowej sieci zwiększając jej pojemność i wydajność.
Nie ma czegoś takiego jak osobny core dla starej a osobny dla nowej sieci. Core jest jeden, a do niego podłączone są zarówno stare jak i nowe urządzenia.
Ciekawe czy aby jeszcze bardziej ulepszyć sieć po zakończeniu modernizacji części radiowej (czyli za jakieś mniej więcej pół roku z tego co piszą w mediach) operatorzy przystąpią do modernizacji swoich corów. No ale to już musi każdy niezależnie robić.
Flash999 pisze:Podziękować może tylko autor tematu.
Tego akurat nie wiedziałem, ale to wyjaśniło dlaczego nigdzie nie widzę takiego guziczka. Szkoda, bo według mnie nie tylko autor powinien móc to robić, szczególnie w tematach takich jak ten w którym posty pojawiają się od kilkunastu miesięcy.
Flash999 pisze:Jeśli każdy by mógł to i ode mnie byś zyskał z kilka-kilkanaście plusów
Dzięki, miło:)
Halset pisze:Będąc dokładny - przeczytałem już cały
Gratuluje wytrwałości:)

Halset pisze:Nie powiedziałem, że jesteś pracownikiem N!
No jak nie, przecież w poście z godziny 18.09 napisałeś:
PS Ty jako pracownik (wniosek z tego tematu) osobiście co myślisz o tym całym N!?
Ale tą kwestię już wyjaśniliśmy, i to gdzie pracuje nie ma żadnego znaczenia.

#690944  autor: panasz
 17 sty 2014, 11:09
inżynier pisze:Racja, Orange przez N! miało również część sprzętu Huawei. Ale przecież teraz ten sprzęt jest i tak wywalany, a na jego miejsce idzie nowy. Jak już wcześniej ustaliliśmy, jedyne co to Orange w dużej części na stacjach zostawia istniejące anteny, a całą resztę wymienia.
Nie do końca, część sprzętu wykorzystują ponownie. Można zauważyć na stacjach oprócz nowych modułów radiowych, również stare (ktoś tu kiedyś nawet zamieszczał zdjęcie jak to wygląda). Trochę byłoby to dziwne gdyby 2-3 letni sprzęt wyrzucali.

#691035  autor: Halset
 17 sty 2014, 16:13
Mnie szczerze zastanawia jak tak konsolidacja się skończy i kto na tym lepiej wyjdzie? TM czy O, czy całe N! czy Plus?
Jedno co wyczytałem a nie wiem czy to prawda, że optymalizacją już się zajmują technicy Orange dla swoich nadajników i technicy TM dla swoich. Więc z tego mogą wynikać różnice.

I zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro LTE 1800Mhz należy do TM, to dlaczego oni siedzą cicho a Orange wszędzie o tym "krzyczy"?!
No jak nie, przecież w poście z godziny 18.09 napisałeś:
Cytat:
PS Ty jako pracownik (wniosek z tego tematu) osobiście co myślisz o tym całym N!?

Ale tą kwestię już wyjaśniliśmy, i to gdzie pracuje nie ma żadnego znaczenia.
Za bardzo nadinterpretujesz ;) Pracownik, to chodziło mi ogólnie że pracujesz w tej branży :)

Pozdrawiam

#691085  autor: inżynier
 17 sty 2014, 18:50
Halset pisze:Jedno co wyczytałem a nie wiem czy to prawda, że optymalizacją już się zajmują technicy Orange dla swoich nadajników i technicy TM dla swoich. Więc z tego mogą wynikać różnice.
A gdzie tak wyczytałeś? To na pewno nie jest prawdą. Od tego jest właśnie N! aby zaplanować, wybudować a dalej optymalizować i monitorować tą sieć.

#691088  autor: Halset
 17 sty 2014, 19:19
inżynier pisze:
Halset pisze:Jedno co wyczytałem a nie wiem czy to prawda, że optymalizacją już się zajmują technicy Orange dla swoich nadajników i technicy TM dla swoich. Więc z tego mogą wynikać różnice.
A gdzie tak wyczytałeś? To na pewno nie jest prawdą. Od tego jest właśnie N! aby zaplanować, wybudować a dalej optymalizować i monitorować tą sieć.
Wyczytałem tutaj na tym forum ale nie pamiętam kto to napisał.
Brzmiało to mniej więcej tak. "Networks jako spółka ze swoimi podwykonawcami modernizuje nadajniki. A potem specjaliści od sieci Orange i TM, konfigurują sieci"
Dlatego moje było pytanie, bo warto obalać mity, skoro to nieprawda.

Następne rzeczy, które nie do końca rozumiem.
1) Witek na stronie głównej napisał, że N! opiera się na siatce 900. Ok, silniejszy sygnał, oszczędność baterii. To jest dobre w małym miejscowościach lub na polu. Ale w mieście?
Jeżeli ta siatka ma się opierać w miastach na 900, to dlaczego UMTS jak to niektórzy tutaj piszą trzyma aż do -113dBm na UMTS 2100?
2) Na SG w komentarzach niektóre asy piszą, że TM stosuje w miastach Common BCCH a Orange - że wywodzi się głównie z 1800 nie zawsze to stosuje - czyli jak im czapka stoi. Ponoć to najlepiej widać w Warszawie. Wg mnie Common BCCH jest zdecydowanie lepszy rozwiązaniem niż DCS Orange 900/1800.

Nie wiem czy w miarę jasno piszę, bo się dopiero uczę ale takie informacje można poczytać na forum, na SG a nei chciałbym łykać jakiś mitów czy ściem.

Pozdrawiam

#691096  autor: Pawrzes
 17 sty 2014, 20:40
- W Warszawie i aglomeracji T-Mobile rozsiewa wszystkie pasma więc i nie stosuje Common BCCH, przed N! pasmo 1800 było widoczne ale "zabarredowane" ponieważ był na nim tylko GPRS. Nie dotyczyło to kilku stacji 2100/1800 nieposiadających pasma 900. Teraz na 1800 jest też EDGE.
- Orange stosuje Common BCCH na znacznej większości stacji, w większości dzielnic rozsiewane jest tylko pasmo 1800 MHz a tylko w niektórych np. Wawer jest rozsiewane tylko 900. Od czasu N! Orange przestało rozsiewać też pasmo 1800 w dzielnicach z siatką 900 oraz w aglomeracji gdzie wcześniej Common BCCH nie było stosowane. Rozsiewane obu pasm jest dziś z niektórych pikokomórek albo np. niestandardowej konfiguracji stacji przy ul. Górczewskiej 212 gdzie 2 sektory rozgłaszają oba pasma ale jeden tylko 1800 + Common BCCH na 900 w czasie połączenia.

Obie sieci stosują Frequency Hopping bo inaczej w GSM nie dało by się z nikim porozmawiać w większości miejsc. Ale w trybie czuwania telefony mają problemy, z powodu powtarzających się znacznie okrojonych kanałów rozsiewczych. Np. u mnie w domu na tym samym kanale bez jego wymuszenia w pokoju telefon jest zalogowany do innej stacji niż w kuchni a przykładowo na osiedlu Aleksandrów widziałem jak wielokrotnie telefon w Orange pozostawał bez zasięgu bo najsilniejsze sygnały widział ze stacji pracujących na tym samym kanale. W mojej okolicy np. ten sam kanał 33 w TM ustawili nawet na 2 stacjach widzących się wzajemnie...

Pozdrawiam
  • Strona 141 z 1158
  • 1
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 1158
  • 1
  • 139
  • 140