• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 15 z 33
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 33
 #901198  autor: Młody..
 22 gru 2016, 14:10
speclab pisze:i juz nie 1mbps na wysyl... tylko 512kbps
Jest nadal 1 Mbit. Dorotea może ma niższą technologie, np: HSDPA.
 #901206  autor: Dorotea
 22 gru 2016, 14:32
Młody.. pisze:Jest nadal 1 Mbit. Dorotea może ma niższą technologie, np: HSDPA.
Tak jest, testy robiłam na starszym smartfonie, który ma HSDPA. Wcześniej zanim przycięli roaming miałam jakieś 6-7 Mb/s downloadu zamiast obecnych 3 Mb/s.
 #901237  autor: marcinek243
 22 gru 2016, 17:14
Mi to akurat zbytnio nie przeszkadza bo w roaming wpadam tylko w podróży a poruszając się w większości przypadków 120km/h i tak ciężko nawet o te 3mbity a szkoda byłoby zgromadzonych 70gb z nakrętek.
 #901320  autor: robi458
 23 gru 2016, 01:21
Mi też jakoś specjalnie nie przeszkadza to ograniczenie z racji, że mało korzystam z pakietu jak już to jakieś strony, yt raczej po wifi inaczej w godzinę to i 3gb z pakietu zniknie, ale denerwujący jest fakt, że robią to tak z dnia na dzień jak gdyby nigdy nic i udają głupiego. 3 Mb jeszcze nie jest takie złe, ale mogliby przynajmniej znieść ograniczenie prędkości w ofertach na kartę skoro tak już zachęcają do tego swojego ULTRA LTE. Co mi po agregacji 3 pasm jeśli osiągam zawrotne 7,2 Mb... O tyle to śmieszne, że pewnie większość użytkowników ofert na kartę płaci więcej miesięcznie niż chociażby ci z RBM i darmowym LTE które już nie ma takich ograniczeń...
 #901604  autor: silvercrest
 25 gru 2016, 22:46
Zrobiłem kilka dni temu zgłoszenie na play24, pytałem o kilka rzeczy oraz o ograniczenie prędkości w roamingu krajowym:
Czy obniżenie prędkości internetu w roamingu krajowym do 3 Mb/s(pobieranie)/1 Mb/s(wysyłanie) zostaje na stałe, czy tylko do końca roku, a od nowego roku wszystko wróci do normy?
wczoraj dostałem odpowiedź:
Zapytał Pan również o ograniczenie prędkości danych w roamingu. Potwierdzam, że w ostatnim czasie prowadzimy prace, związane z ograniczeniem ryzyka jakości usług. Ostateczne decyzje w tej sprawie nie zostały jeszcze podjęte. Wszystkie oficjalne komunikaty, dotyczące naszej sieci są umieszczane min. na stronie internetowej naszego Rzecznika Prasowy http://www.blogplay.pl - warto ją od czasu do czasu odwiedzać. W wypadku pojawienia się oficjalnego komunikatu w tej sprawie, na pewno zostanie on tam umieszczony.
 #901606  autor: abberline
 25 gru 2016, 22:56
silvercrest pisze:
Potwierdzam, że w ostatnim czasie prowadzimy prace, związane z ograniczeniem ryzyka jakości usług.
Ryzyko jakiej jakości chcą ograniczać? Słabej czy bardzo dobrej? Po co ktoś napisał zdanie z którego nic nie wynika? Mi jakoś narazie nie przeszkadza to ograniczenie ale jestem ciekawy co będzie dalej.
 #901609  autor: kozien70
 25 gru 2016, 23:15
Jeżeli ograniczenie prędkości w roamingu nie jest tymczasowe, nie jest związane z końcówką tegorocznego budżetu i nie zostanie zniesione z Nowym Rokiem, to jest jeszcze jedna możliwość:

prędkość w roamingu została przycięta po to, by po dalszym obcięciu zasobów playowego U2100 ludzie nie mający LTE nie zaczęli nagminnie przerzucać się z macierzystego 3G na roamingowe i nie rozwalili w ten sposób roamingowego budżetu P4.
Refarming kolejnej nośnej U2100 do L2100 postępuje. Pozostanie tylko 5MHz U2100 i 5MHz U900. Na pewno w wielu miejscach okazałoby się, że 3G w roamingu jest szybsze, niż w sieci macierzystej. Kiepskie wizerunkowo no i dla budżetu niedobre. To co robimy w związku z tym? Ustawiamy drastyczny limit 3/1 Mbps na roamingu, żeby było jeszcze gorzej, niż w 3G macierzystym.
Tak czy inaczej chodzi o kasę ;-)
 #901614  autor: pakierhakierxd
 25 gru 2016, 23:23
Ale klientów w ten sposób potracą oj potracą :/
sam po takich kwiatkach gdyby nie był mi ok zasięg Play zastanowił bym się nad tym.
Póki co najczęściej jeszcze korzystam z lte Play/3g Play.
Zasięg Play mam lepszy niż W3.

Pozdrawiam :)
 #901623  autor: krzysp84
 26 gru 2016, 01:11
Pamiętam, jak swego czasu PLAY zapowiadał dostęp do LTE partnerów roamingowych, a tymczasem po cichu ogranicza prędkość 3G.

Miejscowość w której obecnie przebywam pokrywana jest zasięgiem T-Mobile/Orange i PLAY z BTSów zainstalowanych na wieży kościoła w sąsiedniej miejscowości (tej samej wieży). Wszystkie sieci mają tam 2G/3G/LTE w tym także LTE800. Zasięg T-Mobile/Orange jest bardzo dobry i LTE śmiga nawet w piwnicy domu. PLAY natomiast dławi się, zrzuca z LTE do szczątkowego 3G a później roaminguje do T-Mobile. Do tej pory po prostu ustawiałem "na sztywno" T-Mobile i będąc użytkownikiem PLAY mogłem komfortowo korzystać z internetu o prędkości 8-10 MBit/s bez ciągłego przelogowywania się pomiędzy PLAY a T-Mobile. Teraz szybki internet w roamingu krajowym nie będzie możliwy i zaczynam zastanawiać się nad zmianą operatora. Zastanawia mnie też fakt, dlaczego BTS Networks! stojący w tej samej lokalizacji co BTS PLAY daje zdecydowanie lepsze pokrycie i osiągi. Gdyby parametry obu sieci były porównywalne pozostałbym na zasięgu macierzystym PLAY i nie kombinowałbym z roamingiem, IMHO PLAY powinien poprawić jakość własnej sieci zamiast wprowadzać dodatkowe ograniczenia. Jest w końcu 2-gą co do wielkości siecią w Polsce.

Pozdrawiam
 #901634  autor: Mixiorek
 26 gru 2016, 09:41
silvercrest pisze:"Wszystkie oficjalne komunikaty, dotyczące naszej sieci są umieszczane min. na stronie internetowej naszego Rzecznika Prasowy http://www.blogplay.pl
No właśnie w tym rzecz, że Play w żadnym oficjalnym komunikacie nie poinformował, nie wspomniał o tej zmianie. Głowa w piasek. "Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?!"
krzysp84 pisze:Zastanawia mnie też fakt, dlaczego BTS Networks! stojący w tej samej lokalizacji co BTS PLAY daje zdecydowanie lepsze pokrycie i osiągi.
Bo Play ma 5MHz w L800? A TMobile i Orange po 10MHz.
Bo może w tej miejscowości poszła fama pośród ludzi, że Play jest super i spora część ludzi jest w Play?
Powodów może być sporo.

Play narobił sobie sporego wizerunkowego syfu na koniec roku. Z całego serca życzę im by wygrali plebiscyt:
http://www.telepolis.pl/artykuly/gluche ... 3,929.html

Zachowują się jak stary, zramolały, zasiedziały na rynku operator. Tylko, że zapomnieli, że ich sieć własna jest nieporównywalnie mniejsza od konkurencji. Jeszcze rykoszetem dostało Virgin, RBM i inni MVNO na Play. Chcą być w sieci porządnego MNO to stawki pójdą im sporo w górę...

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
  • Strona 15 z 33
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 33
  • 1
  • 13
  • 14