• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 15 z 39
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 39

#328829  autor: elrond
 11 kwie 2009, 18:36
Barciur, ja znam te wszystkie "teorie" i dane na papierze, tylko sie tak zastanawiam jak to może wyglądać u mnie.
Barciur pisze:oni maja tylko GSM 900 no nie?
No u mnie na razie tylko GSM będą mieć. Miałem na myśli strzępy zasiegu plusowego 3G. (Orange i Ery z resztą też).

#328900  autor: Barciur
 11 kwie 2009, 23:50
elrond, czekam z niecierpliwoscia na twoj raport

#328926  autor: 0kti
 12 kwie 2009, 11:09
Jawek pisze:Własnie Play odpalił E-GSM w Inowrocławiu.
LAC 4045, CellId 45724.
Widac, że cos grzebią bo sygnał skacze od -77 do -85 dBm
potwiuerdzam, zasięg GSM bardzo dobry praktycznie w całym Inowrocławiu, telefon nie przelogowuje się do PLUSa

#329162  autor: illumanti
 14 kwie 2009, 07:22
Ja dodaje kolenje miasto: Stalowa Wola, oraz jedną wieś ze 20-30km dalej: Krzeszów.

Szukam w swoim plusfonie sieci na wsi Krzeszów na takim zadupi:) koło cmentarza, i mi pokazuje
Era 2G
Plus 2G
OrangePL 3G
OrangePL 2G
PL-06 3G
PL-06 2G
Aż się ździwiłem, bo ta stacja to naprawde na uboczu stoi, choć miałem wzrokowy kontakt z nią :)

Aż pogratulować, że play postawił swoje 2g na wsi, i oddzielne gratulacje dla playa i orange ze postawili tez swoje 3g :)

:)

#329281  autor: Merafil
 14 kwie 2009, 17:31
E-GSM Play'a pojawił w Białej Podlaskiej i pokrywa praktycznie całe miasto :)

Obrazek

#329377  autor: Pablo-1986
 14 kwie 2009, 22:08
Kolejne lokalizacje sprawdzone przeze mnie: 1.Kościan
2.Przeźmierowo k.Poznania oraz
3.Luboń i Plewiska k.Poznania.

Zasięg stabilny, telefon sam się loguje do sieci w trybie automatycznym.

Dobry humor podstawą dnia.

#329384  autor: kowcio
 14 kwie 2009, 22:18
Luboń jest, choć jakoś dzisiaj nie mogłem stamtąd zadzwonić w Pleju. Tylko na Plusa musiałem przejść kolejny raz :twisted: Zasięg stabilny, silny, ale mnie przy próbie połączenia pokazało się na ekranie "poł. zakończone". I tyle. A to już miałem wcześniej w Poznaniu, więc problem nie jest mi obcy ;-) Dlatego w wielkiej większości siedzę w Plusie, chyba że jadę w "nowy" teren z Play to chcę zaobserwować co się dzieje z zasięgiem.

#329397  autor: Pablo-1986
 14 kwie 2009, 22:45
Tak samo było jak w Poznaniu ruszyło GSM 900 w styczniu. Gdzieś na początku tego wątku wrzuciłem info o starcie. Tyle że wtedy nie szło się zalogować, a wyszukiwanie działało jedynie w trybie GSM+UMTS. Przy samym GSM nie pokazywało 2G Play. Po udanym zalogowaniu pamiętam,że nie szło nigdzie zadzwonić, ponieważ od razu rozłączało.

Dobry humor podstawą dnia.

#329420  autor: Tomek_19
 15 kwie 2009, 00:51
Kilka dni temu pisałem, że zacząłem łapać u siebie w mieście zasięg 2G Playa. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że zasięg ten łapię tylko u siebie w mieszkaniu w bloku na drugim piętrze i to nie zawsze. Kiedy próbuję zalogować się do sieci, wyskakuje info albo "operatora nie znaleziono", albo "brak dostępu". Zacząłem podejrzewać, że ściągam sygnał z jakiejś odległej stacji bazowej z okolicznych miast. Gdy chodzę po mieście i szukam dostępnych sieci, Playa nie znajduję. Łapię go tylko od siebie z mieszkania i to różnie.

Sygnał wychwytywało jeszcze kilka dni temu tylko przy jednoczesnym wyszukiwaniu 2G/3G. Dzisiaj znajduje mi Play 2G również na telefonach, które nie obsługują 3G.

Dzisiaj w nocy Play powinien mi aktywować kartę z numerem, który przeniosłem z TakTaka i na razie karta jeszcze nie loguje się do sieci, ale ku mojemu zdziwieniu pobiera od czasu do czasu CellInfo. Do tej pory byłem przekonany, że sygnał Playa pochodzi z jakiejś daleko położonej miejscowości i że sygnał jest do mnie zawiewany i dlatego nie mogę się zalogować do sieci. Jednak zacząłem w to wątpić, gdy na wyświetlaczu mojego telefonu, w którym siedzi jeszcze nieaktywna karta Play jako CellInfo pojawił się napis BRZEG DOLNY.

Gdybym odbierał sygnał z anten Plusa, nazwa miasta byłaby zapisana jako Brzeg Dolny lub wyświetlałby się napis Dolny Slask, bo tak było do tej pory. Potem jeszcze pojawił się napis JAWOR.

Wygląda na to, że faktycznie u mnie w mieście Play próbuje rozruszać zasięg, bo skąd pojawiłoby się CellInfo BRZEG DOLNY, jeżeli Plus stosuje wielkie litery tylko na początku nazw miejscowości.

#329466  autor: Claudec
 15 kwie 2009, 11:22
Dziś stal się wielki dzień, na moim telefonie pojawił się zasięg GSM PLAY MIKOLOW.
Tym samym Łaziska Górne zostały częściowo pokryte zasięgiem z Mikołowa :)
W każdym miejscu w domu mam full zasięg, nawet w piwnicy!

#329486  autor: tomko111
 15 kwie 2009, 13:18
Claudec, zatem nadajnik 2G Playa musi być dość blisko Ciebie. Gratuluję Claudec, w końcu (może) nie będziesz narzekać na zasięg. :wink:

#329496  autor: Claudec
 15 kwie 2009, 13:57
tomko111, no ciesze się, na razie telefon trzyma się zasięgu Play'a i nie przeskakuje na roaming Plusa. Teraz spokojnie mogę ściągnąć rodzinkę do Play :D

[ Dodano: 2009-04-15, 15:04 ]
No i nie jest tak cudownie, telefon czasem zmienia przekaźnik na KATOWICE
lub całkiem przeskakuje na roming PLUSa :(

#329586  autor: elrond
 15 kwie 2009, 23:37
No i nie jest tak cudownie, telefon czasem zmienia przekaźnik na KATOWICE
lub całkiem przeskakuje na roming PLUSa
Może to kwestia ustawień sieci? Poczekaj jeszcze, poustawiają wszystko jak należy i wtedy zobaczysz dokładnie jak to naprawdę wygląda.

#329658  autor: asziatko
 16 kwie 2009, 16:37
Witam,

Zostały odpalone 3 stacje Play w pasmie GSM w Tarnowie (woj. małopolskie) w lokalizacjach:

- ul. Kryształowa 5 (Komin Na Terenie Huty Szkła Gospodarczego) http://www.btsy.eu/krysztalowa.php
- ul. Okrężna 9 (Komin Na Zajezdni MPK) http://www.btsy.eu/okrezna.html
- ul. Zbylitowska 1 (Wieża Oświetleniowa Na Stadionie Unii Tarnów) http://www.btsy.eu/zbylitowska.php

W Kontakcie,
Artur

#329667  autor: Gadulski
 16 kwie 2009, 17:06
E-GSM można usłyszeć również w Opolu :)

Obrazek

LAC 2027 CIDy jakie widziałem zawsze miały sektor zero :)

[ Dodano: 2009-04-16, 19:31 ]
Marens napisał:: "Teraz taka mała dygresja do Gadulskiego, cała kotlina Kłodzka i tamte rejony to świat Orange. Mają pozwolenia i zamiar uruchomić 3G w Lądku, Stroniu. Mają już w Kłodzku i okolicach. EGDE na dosyć dobrym poziomie tam gdzie Plus ma GPRS."

Wszystko OK. Ale to PLAY ma 3G w Dusznikach Zdroju... <mieć>Zamiar uruchomić, a już uruchomić to jest różnica...

Obrazek

#329720  autor: Pawrzes
 16 kwie 2009, 20:28
Przykład wykorzystania przez Play wyższych numerów kanałów tym razem już komercyjnie w Warszawie :-)

Obrazek

Pozdrawiam

#329721  autor: Gadulski
 16 kwie 2009, 20:30
Pawrzes, Wow! Tego jeszcze nie widziałem :) Wiem, że Play komercyjnie wykorzystuje kanały do 989 a tutaj niespodzianka!! :) Kanały powyżej 989 widziałem tylko w nadajnikach odpalonych testowo... Widać, że PLAYowi powoli brakuje kanałów... :)

Obrazek

#329734  autor: jean
 16 kwie 2009, 21:34
w koncu p4 musialo odpalic inne kanaly, inaczej bylaby sieczka w duzych miastach

www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic

#329757  autor: Patryk_
 16 kwie 2009, 22:29
Dzisiaj ruszyły stacje GSM P4 w Bielsku-Białej.
Patrząc po mapie pozwoleń,to dwie lokalizacje,a obejmują znaczną część tego niemałego przecież miasta :mrgreen:

EDIT - odpalili też stację na wieży Emitela na Skrzycznem - i to ona tak pięknie sieje.
Chyba najwyżej położony BTS Playa w Polsce ;)

#329845  autor: Pijo
 17 kwie 2009, 14:55
Mały OT:

Cy działają wam MMSY/transmisja danych w Play Karcie/PF lub abonamentach głosowych na nadajnikach E-GSM Play???

W Białymstoku na żadnym nadajniku E-GSM Play nie działa transmisja danych, wiec zmuszony jestem wymuszać GSM Plusa.
(uprzedzając wasze odpowiedzi/podpowiedzi ;]- 3G Playa mnie nie interesuje, gdyż bateria w telefonie pada zdecydowanie szybciej ).

Edit. Transmisja danych w 2G Play juz działa:]. Dodatkowo dodam ze Play Online nie loguje sie do 2G Play("Brak dostępu").
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 00:04 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Strona 15 z 39
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 39
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15