• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 15 z 21
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 21

#309297  autor: widex
 08 sty 2009, 21:56
Brodnica, ma od trzech dni UMTS Orange - pokrycie ładne - centrum miasta, Karbowo, Grunwald.

Telefony z Orange logują się same do UMTS.

Jest to przedostatni operator, który ma UMTS w Brodnicy. Pozostał jeden - Plus.

#310488  autor: dt
 14 sty 2009, 20:11
Mixiorek pisze:Lista nowych miejscowości z zasięgiem 3G Orange po mega aktualizacji:

Chojnów
Chotomów
Ciechocinek
Z cała pewnoscia Orange 3G nie ma w Ciechocinku.

#311158  autor: widex
 17 sty 2009, 19:00
W Okolicach Kowalewa Pomorskiego widnieje UMTS Orange, utrzymuje się dość daleko - do Lipnicy - najwyraźniej Wąbrzeźno albo Golub Dobrzyń ma UMTS Orange. Nie miałem okazji zalogować się - nie miałem przy sobie karty z Orange.

#311864  autor: krzykos
 20 sty 2009, 21:30
Wreście Orange uruchomił UMTS w Jarocinie , woj. wielkopolskie :) Działają dwie stacje, telefony bez problemu logują się do sieci 3G - wideorozmowy smigają :)

#312843  autor: rogmaniek
 25 sty 2009, 13:16
Heyah! O Porenczy nie mam co prawda ochoty pisać (sorki za szczerość), ale niech będzie :P Jeśli nie było wspomniane, to na pewno Centek ma swoje Node B w Kostrzynie Wielkopolskim (maszt Centka) i Glince Duchownej (także kratowy maszt stalowy, to też "prawie" Kostrzyn). Także we Wrześni i to nawet dwa Node B: maszt TP S.A. i dach budynku TP S.A. Pozdro!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#314341  autor: elrond
 31 sty 2009, 11:49
Mam zapytanie odnośnie sieci 3G Orange. O jakiej prędkości montuje się STANDARDOWO HSDPA w mniejszych miastach? Jest taka sprawa - uruchomiono u mnie dopiero jeden czy dwa nadajniki, a Orange Free hula na 6 M/bit! Nie wiem czy to może zasługa tego, że sieć była prawdopodobnie pusta, czy może taki zbawienny wpływ na transfer ma wpinanie Nodów do światłowodów TP? No bo chyba niemożliwe, żeby Orange na prowincji dawał 7,2 M/bit... To jak to jest?

#314347  autor: mariusz9a
 31 sty 2009, 12:06
elrond pisze:No bo chyba niemożliwe, żeby Orange na prowincji dawał 7,2 M/bit... To jak to jest?
A czemu miałby nie dawać? Zasługi w światłowodach bym się nie doszukiwał (u mnie tez chodzi na światełkach a transfery przeciętne). Raczej w małym obciążeniu sieci.

#314354  autor: elrond
 31 sty 2009, 12:28
mariusz9a pisze:A czemu miałby nie dawać? Zasługi w światłowodach bym się nie doszukiwał (u mnie tez chodzi na światełkach a transfery przeciętne). Raczej w małym obciążeniu sieci.
Zobaczymy jak będzie za jakiś czas, kiedy przybędzie użytkowników. Ale musze przyznać że zaskoczyło mnie to. Oby tak dalej...

#314503  autor: Patryk_
 31 sty 2009, 21:30
elrond pisze:est taka sprawa - uruchomiono u mnie dopiero jeden czy dwa nadajniki, a Orange Free hula na 6 M/bit!
Przykład z mojego podwórka - Andrychów i Kety,można w sumie powiedzieć,że to prawie sąsiadujące ze sobą miasta (oddziela je jedna wioska).
Oba po ok.20k mieszkańców (Kęty 19k i trochę,Andrychów 21 i trochę).

W Andrychowie pracuje jeden nodeB - full speed,realne transfery poza szczytem osiągałem 6,5 Mbit DL i 1,2 Mbit UL.
Stacja ma transmisję via linia radiowa.

W Kętach pracują dwa nody,oba z prędkością DL na sztywno ograniczoną do 1.4 Mbit/s - poza szczytem równiutka linia 1400 kbps na wykresie DUMetera.
UL standardowe dla HSUPA w Orange 1.2 Mbit/s.

Także różnie bywa...to zależy od zasobów transmisyjnych nodeB<>RNC w danym miejscu...
Stacja w Andrychowie ma widocznośc z pobliskim dużym węzłem szkieletowym TP/Orange (maszt post-NMT we Wieprzu,na górze Mały Dział),i na ta wieżę patrzy jej malutka antena radiolinii,wiec mogli sobie pozwolić na 7.2.
Ciekawe jeszcze,ile nośnych per sektor jest postawionych na tej stacji...

#318527  autor: munio
 20 lut 2009, 08:59
Czyżby Orange przystopował z inwestycjami w 3G? Jeszcze nikt w lutym nie informował o nowych uruchomieniach 3G w Orange. Może zima lub kryzys ma na to wpływ? Jeśli tak to dlaczego innym operatorom to nie przeszkadza?

#318544  autor: Patryk_
 20 lut 2009, 11:53
munio pisze:Czyżby Orange przystopował z inwestycjami w 3G?
U mnie (okolice Bielska-Białej - Kozy,Kęty) niestety PTK przystopował,i to nie tylko z 3G
Pozwolenia są od listopada,część stacji odpalona w grudniu,a reszta do dziś nie działa.
Dwie odpalone stacje mają od początku speed limit 1.4 Mbit/s (czyli nawet nie pełne HSDPA 1.8) - miałem nadzieję,że rozbudują transmisję i dadzą chociaż 3.6,a tu klapa do dzisiaj...
EDGE - nadal tragicznie pod względem prędkości.
Jedna stacja GSM (w centrum Kęt) nadal czeka na dołożenie 1800 - pozwolenie od listopada.

Plus - zupełnie nic nie robi od dawna,pozwolenia na 3G są co najmniej od momentu udostępnienia pierwszego wykazu przez UKE :P

Era - niedawno odpaliła dwie stacje - w Andrychowie i na górze Żar.

#318653  autor: PingNoMore
 20 lut 2009, 20:21
Ostatnio Orange odpaliło chyba jakieś stacje w okolicach Łodzi, dokładnie Ksawerowa bo łapie mi zasięg 3G w budynku gdzie pracuję, tydzień wcześniej tego nie było.

#318660  autor: widex
 20 lut 2009, 20:50
Plus - zupełnie nic nie robi od dawna,pozwolenia na 3G są co najmniej od momentu udostępnienia pierwszego wykazu przez UKE :P
Już nic nie mów. Wkurzają mnie też. Stacja w wykazie od maja i nadal nic (dwa razy uruchomiona na chwilę). Teraz od miesiąca dwie kolejne i nadal głucho.

Co do Orange to starają się, krycie mają ładne w stronę Torunia. Tyle co zauważyłem, bo nie miałem czasu na zwrócenie uwagi hehe ;] Muszę przejechać się i sprawdzić czy stabilny sygnał.

#318839  autor: kowcio
 21 lut 2009, 18:33
Jadąc w pociągu z Poznania Głównego w stronę Wrocławia cały czas miałem 3G aż do stacji Oborzyska stare- zasięg zaczął się psuć i nie było go aż do Leszna, później dopiero w Szewcach (czyli stację przed Wrocławiem zasięg powrócił). Myślałem, że gorzej jest z zasięgiem 3G. Oczywiście moje obserwacji na telefonie Nokia 6151 z włączonym trybem "Tylko UMTS".
Później jadąc z Wrocławia w stronę Legnicy zasięg 3G był aż do okolic Miękini, był mały zanik, w Środzie Śląskiej był full no i później nie wiem, ale dalej ni ma- na GSMie teraz muszę śmigać. Niestety na ręcznym wyszukiwaniu telefon nie znajduje żadnej sieci 3G.

Wg mnie nie jest tak źle. Choć jak wiadomo- zawsze mogłoby być lepiej... ;) Ciekawe, kiedy doczekamy się czasów, w których będzie wszędzie 3G? ;]

#318847  autor: widex
 21 lut 2009, 18:54
kowcio, wydaje mi się, że ro zależy od użytkowników. Jeżeliby wszyscy użytkownicy telefonów łącznie z osobami używającymi Nokii 3310 jako głównego telefonu na abonament (w mojej rodzinie jest taki przypadek, że ktoś wziął abo za ok. 100 zł - telefon leży w szafie, a używa "padła"). Naciskanie na operatorów i chęć korzystania z UMTS wymusiłaby budowę sieci. Wyłączenie GSM 900 Mhz i wprowadzenie UMTS też rozwiązałoby problem. Brak telefonów UMTS 900 Mhz to też argument. Jestem dobrej myśli.

Co do Orange to jestem pozytywnie zaskoczony i życzę im sukcesów w rozbudowie sieci ;] Usługi nie do końca mnie zadowalają, ale wszystkiego nie można mieć.

#319573  autor: robbo2k
 25 lut 2009, 09:07
UMTS na trasie Krynica - Muszyna - Nowy Sacz - Tarnow - Krakow - Kozlow - CMK - Grodzisk Maz - Warszawa

Stacje bazowe UMTS sa w:
Nowy Sącz
Grybow - g. Kamienna, maszt wlasny
Tarnów
Kraków
Pietrzejowice, Pietrzejowice 1 - maszt Ery
Miechów
Sedziszów
Włoszczowa
Opoczno
Zyrardów z komina
Grodzisk Mazowiecki i dalej ciagle do Warszawy w tym
Milanówek (conajmniej 3 stacje UMTS)
Pruszków (tez conajmniej 3 stacje sa)
Otrebusy
Reguly
Wwa Ursus

Dziwi brak Krynicy w ktorej sa i Plus i Era.

Przy okazji Orange w zeszłym tygodniu odpalil stacje GSM/UMTS w Sochaczewie ul. Stadionowa 4 jest to nowa stacja dualna masz betonowali w wakacje stoi tuz przy torach jadac od Warszaway za stacja kolejowa i wiaduktem obwodnicy jakies 50 metrow od masztu Plusa (tez UMTS). I ma jafny CID 999

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić

#321323  autor: jean
 05 mar 2009, 22:05
Marens pisze:Z wysłanej przez 'Marens' listy 3G na pewno nie działa w miejscowościach:
Łowicz

potwierdzam, Łowicz jak na razie bez 3G Orange

#322129  autor: biotyt
 10 mar 2009, 13:19
W Siedlcach jest zasięg 3G Orange, ale jest on głównie na zewnątrz budynków. Wewnątrz jest dość słaby i bywa, że telefon przełącza się ciągle pomiędzy GSM a 3G. Jest jednak na terenie całego miasta.

biotyt

#323899  autor: jean
 19 mar 2009, 16:47
dziś do miast z zasięgiem Orange 3G dołaczył Łowicz

www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic

#324135  autor: doktor
 20 mar 2009, 20:40
Przemyśl od jakiegos miesiaca :)

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu