Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
N! zamienia radiolinie na światłowody, lub nie zamienia. Nie wszędzie jest taka możliwość, więc nie wprowadzaj błąd. Uściślijmy, Plus też doprowadza światłowód do niektórych stacji.Halset pisze: N! wymienia cały sprzęt, zamienia radiolinie na światłowody, wszystkie nadajniki i skrzynki są nowe, lokalizacje również.
Plus stawia Aero - tak. Ale z resztą? Czy wymienia sprzęt? NIE Czy dostawia nowe lokalizacje? NIE Dokłada Aero na istniejących.
Ponadto Aero - co to jest? Ani net solidny ani gadać też nie idzie bo zaraz Cię wywala na 2G.
Play - wygrał przetarg. Nie stawia nowych lokalizacji. Dokleja LTE do istniejących a jeden blok 1800 (DCS) dokłada jako rozmowy.
Dla mnie to jest nic. Zasięg się nie zmieni. Przewaga Playa - nowszy sprzęt. Plus nowy na Aero i LTE - a całe GSM na archaicznym sprzęcie. To miałem na myśli
PS N! również inwestuje w LTE.
Nie ma jeszcze N! na 900 MHz, a Aero2 jest na poziomie -113 dBm i czasem działa ok, a czasem go po prostu nie maHalset pisze:Hmm...to ciekawe, że Plus z LTE na 1800Mhz ma lepiej niż N! na 900 MhzSpacedust pisze: Bo PLAY jest na Elewarze w Gądkach, a zasięg nie ma szans przebić się przez tak gęsty las. Z Kórnika dolatuje nawet LTE Plusa. T-Mobile i Orange tak jak pisałem, niby 3G, ale potem 2G na poziomie -100 dBm z EDGE ok. 100 kbps
Jeżdżę po całej Polsce i mam Plusa prywatnie. I bez liczenia - 8 na 10 rozmów w różnych miejscach w Polsce zrzuca mnie z Aero z 3G na 2G. Sprzęt tu nic nie ma. Moim zdaniem - Solorz w długach na czymś musi oszczędzać, bo sprzęt oczywiście chiński wywala.Aero2 wywala do 2G najczęściej na sprzęcie Huawei, który jest powoli wymieniany na innego producenta.
Bądźmy szczerzy. Plus w porównaniu do światłowodów N! nie ma go wcale. Oczywiście nie mówię, że nie stosują w Plusie ale to kropla w morzu.N! zamienia radiolinie na światłowody, lub nie zamienia. Nie wszędzie jest taka możliwość, więc nie wprowadzaj błąd. Uściślijmy, Plus też doprowadza światłowód do niektórych stacji.
Nie chodziło mi o 3G ale o 2G na GSM900. Jesteś tak uzależniony od internetu?Nie ma jeszcze N! na 900 MHz, a Aero2 jest na poziomie -113 dBm i czasem działa ok, a czasem go po prostu nie maZ dużą anteną na dachu da się uzyskać prawie 5 Mbps w Orange i DC-HSPA+.
Nie za bardzo rozumiem to powyższe stwierdzenie, ale mogę napisać tak ogólnie, że samo przerzucanie między 2G a 3G nie jest w żaden sposób uzależnione od posiadanego przez operatora sprzętu (ani jego producenta) a jedynie od przyjętej przez niego strategii. Parametry do HO czy reselekcji można tak dobrać aby "wcześniej lub później" następowało przejście między 2G a 3G, oczywiście do tego dochodzi jeszcze podział na usługi głosowe i transmisję danych.Halset pisze:Jeżdżę po całej Polsce i mam Plusa prywatnie. I bez liczenia - 8 na 10 rozmów w różnych miejscach w Polsce zrzuca mnie z Aero z 3G na 2G. Sprzęt tu nic nie ma. Moim zdaniem - Solorz w długach na czymś musi oszczędzać, bo sprzęt oczywiście chiński wywala.
No patrz, rzeczywiście! Idę tak profilaktycznie brać się za książkę, może tam nie ma takich bzdur.Halset pisze: Tak jak dzisiaj awaria w Warszawie - Orange i TM czyli N! mieli problem z internetem bo coś się im skopało z 3G. Ale oczywiście hejterstwo musiało napisać. Koniec świata - nie ma internetu przez parę godzin. Za książkę się brać jak nie ma neta! a nie marudzić.
A co mam Ci podać długość co do metra?Flash999 pisze:@Halset
Szkoda czasu na rozmowę z Tobą, jeśli tak bezgranicznie kochasz NetWorkS! to zacznij u nich pracować.
Widać że nie ma u Ciebie za grosz obiektywizmu, "N! ma więcej światłowodów, jednak nie powiem ile, ale na pewno ma więcej niż Plus bo tak!"
No właśnie o to mi chodziło, że najpierw trzeba na dostępnym sprzęcie zaplanować sieć, a potem już bez względu na HW w siec można "konfigurować" całą resztę. Jak to w przytoczonym kilka postów wcześniej fragmencie wywiadu z Milanem Ziką wspomniał, optymalizacja sieci to proces ciągły. I tak faktycznie jest, bo nawet dobrze zaplanowana dziś sieć za rok może być najgorszą siecią bo nikt z nią nic przez ten rok nie robił. A zapotrzebowanie klientów się zmienia, coraz więcej spartfonów, tabletów itd a od tego bardzo dużo zależy.Halset pisze:Moim zdaniem bez powyższego Twojego wpisu @inżynier, Solorz oszczędza na dobrej optymalizacji. Ale jak widać, Twój wpis daje również dobrą odpowiedź.
Flash999, nie przesadzaj, sam tutaj i na swojej stronie wychwalałeś Networks po tym jak z dnia na dzień po Twojej interwencji zrobili Ci dobry zasięg 3G tam gdzie wcześniej był na gorszym poziomie lub go w ogóle nie byłoFlash999 pisze:Szkoda czasu na rozmowę z Tobą, jeśli tak bezgranicznie kochasz NetWorkS! to zacznij u nich pracować.
Zgadza się, jednak nie robię tego dla siebie. Chodzi mi przede wszystkim o dobro mieszkańców, jeśli czymś się zajmę to doprowadzę sprawę do końca.inżynier pisze:Flash999, nie przesadzaj, sam tutaj i na swojej stronie wychwalałeś Networks po tym jak z dnia na dzień po Twojej interwencji zrobili Ci dobry zasięg 3G tam gdzie wcześniej był na gorszym poziomie lub go w ogóle nie byłoFlash999 pisze:Szkoda czasu na rozmowę z Tobą, jeśli tak bezgranicznie kochasz NetWorkS! to zacznij u nich pracować.
Mnie jedno tylko zastanawia. Masz w podpisie, że mieszkasz w Lipsku nad Biebrzą.Flash999 pisze: @Halset
Faktycznie zareagowałem za agresywnie. Jeśli chodzi o ostatni post to się z Tobą zgadzam.
To Ty nie masz tam UMTS900? Z map TM widać, że powinno tam być.Flash999 pisze: Chodzi o częstotliwość, NetWorkS! działa na paśmie U2100, Play i Aero2 na U900. Mimo dużej odległości zasięg jest świetny (nawet -77 dBm).
Hmm....czegoś nie kumamFlash999 pisze:Nie ma i na razie nie będzie, wszystko przez strefę przygraniczną. Najbliżej ode mnie UMTS 900 jest w Augustowie, pozostałe 30 km od granicy posiada tylko UMTS 2100.
No cóż, jeszcze się nie narodził co by wszystkim dogodziłKryniczanin pisze:Halset, U mnie tylko Aero2 ma U900 pod granicą, Play tylko U2100 jak i Networks. Najbliższa stacja U900(moja) to Krzyżówka jakieś 18km od granicy sieje żenująco Aero2 wali ile się da.