• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 140 z 1158
  • 1
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 1158

#690280  autor: Flash999
 14 sty 2014, 19:44
Halset pisze: N! wymienia cały sprzęt, zamienia radiolinie na światłowody, wszystkie nadajniki i skrzynki są nowe, lokalizacje również.

Plus stawia Aero - tak. Ale z resztą? Czy wymienia sprzęt? NIE Czy dostawia nowe lokalizacje? NIE Dokłada Aero na istniejących.
Ponadto Aero - co to jest? Ani net solidny ani gadać też nie idzie bo zaraz Cię wywala na 2G.

Play - wygrał przetarg. Nie stawia nowych lokalizacji. Dokleja LTE do istniejących a jeden blok 1800 (DCS) dokłada jako rozmowy.

Dla mnie to jest nic. Zasięg się nie zmieni. Przewaga Playa - nowszy sprzęt. Plus nowy na Aero i LTE - a całe GSM na archaicznym sprzęcie. To miałem na myśli

PS N! również inwestuje w LTE.
N! zamienia radiolinie na światłowody, lub nie zamienia. Nie wszędzie jest taka możliwość, więc nie wprowadzaj błąd. Uściślijmy, Plus też doprowadza światłowód do niektórych stacji.

Jak można uruchomić Aero2 bez wymiany sprzętu? :roll:
Fakt, w niektórych miejscach zostaje nadal GPRS, jednak modernizacja nie tyczy się tylko LTE i UMTS 900 - często zostaje uruchomione HSPA+/HSPA+DC na stacjach UMTS 2100).

Aero2 wywala do 2G najczęściej na sprzęcie Huawei, który jest powoli wymieniany na innego producenta.

Aero2 to nie tylko BDI (a o tym chyba myślisz), 80% ruchu jest przeznaczone m.in. dla Plusa, który ma wstęp do stacji Aero2 UMTS900 MHz. W wielu lokalizacjach działa to bardzo dobrze.

NetWorkS! to kompletna modernizacja sieci, a Plus faktycznie zrobi raz LTE, a drugi raz na tej samej stacji usprawni HSPA.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#690282  autor: Spacedust
 14 sty 2014, 19:47
Halset pisze:
Spacedust pisze: Bo PLAY jest na Elewarze w Gądkach, a zasięg nie ma szans przebić się przez tak gęsty las. Z Kórnika dolatuje nawet LTE Plusa. T-Mobile i Orange tak jak pisałem, niby 3G, ale potem 2G na poziomie -100 dBm z EDGE ok. 100 kbps ;)
Hmm...to ciekawe, że Plus z LTE na 1800Mhz ma lepiej niż N! na 900 Mhz :)
Nie ma jeszcze N! na 900 MHz, a Aero2 jest na poziomie -113 dBm i czasem działa ok, a czasem go po prostu nie ma ;) Z dużą anteną na dachu da się uzyskać prawie 5 Mbps w Orange i DC-HSPA+.

#690295  autor: Halset
 14 sty 2014, 20:29
Aero2 wywala do 2G najczęściej na sprzęcie Huawei, który jest powoli wymieniany na innego producenta.
Jeżdżę po całej Polsce i mam Plusa prywatnie. I bez liczenia - 8 na 10 rozmów w różnych miejscach w Polsce zrzuca mnie z Aero z 3G na 2G. Sprzęt tu nic nie ma. Moim zdaniem - Solorz w długach na czymś musi oszczędzać, bo sprzęt oczywiście chiński wywala.
N! zamienia radiolinie na światłowody, lub nie zamienia. Nie wszędzie jest taka możliwość, więc nie wprowadzaj błąd. Uściślijmy, Plus też doprowadza światłowód do niektórych stacji.
Bądźmy szczerzy. Plus w porównaniu do światłowodów N! nie ma go wcale. Oczywiście nie mówię, że nie stosują w Plusie ale to kropla w morzu.
Nawet Play obecnie jak się tutaj czyta na forum na LTE ciśnie radiolinie i jeszcze nie uruchomione a już się zapycha.

Więc podsumowując. Plus w stosunku do N! i ich skali nie modernizuje nic :) Play przynajmniej ma sprzęt nowszy ale to sieć stawiana całkiem niedawno, więc nie dziwi.
Nie ma jeszcze N! na 900 MHz, a Aero2 jest na poziomie -113 dBm i czasem działa ok, a czasem go po prostu nie ma ;) Z dużą anteną na dachu da się uzyskać prawie 5 Mbps w Orange i DC-HSPA+.
Nie chodziło mi o 3G ale o 2G na GSM900. Jesteś tak uzależniony od internetu?
Tak jak dzisiaj awaria w Warszawie - Orange i TM czyli N! mieli problem z internetem bo coś się im skopało z 3G. Ale oczywiście hejterstwo musiało napisać. Koniec świata - nie ma internetu przez parę godzin :mrgreen: . Za książkę się brać jak nie ma neta! a nie marudzić.

#690297  autor: inżynier
 14 sty 2014, 20:49
Halset pisze:Jeżdżę po całej Polsce i mam Plusa prywatnie. I bez liczenia - 8 na 10 rozmów w różnych miejscach w Polsce zrzuca mnie z Aero z 3G na 2G. Sprzęt tu nic nie ma. Moim zdaniem - Solorz w długach na czymś musi oszczędzać, bo sprzęt oczywiście chiński wywala.
Nie za bardzo rozumiem to powyższe stwierdzenie, ale mogę napisać tak ogólnie, że samo przerzucanie między 2G a 3G nie jest w żaden sposób uzależnione od posiadanego przez operatora sprzętu (ani jego producenta) a jedynie od przyjętej przez niego strategii. Parametry do HO czy reselekcji można tak dobrać aby "wcześniej lub później" następowało przejście między 2G a 3G, oczywiście do tego dochodzi jeszcze podział na usługi głosowe i transmisję danych.

Cytowany przeze mnie fragment postu Halseta dotyczy Plusa/Aero2, ale moja wypowiedź dotyczy każdego operatora.

#690303  autor: Halset
 14 sty 2014, 21:11
Może nie napisałem po polskiemu do końca ale napisałem, że sprzęt tu nic nie ma - czyli czytaj, to nie zależy od sprzętu. Moim zdaniem bez powyższego Twojego wpisu @inżynier, Solorz oszczędza na dobrej optymalizacji. Ale jak widać, Twój wpis daje również dobrą odpowiedź.
W każdym razie - Aero2 to żadna rewelacja. Więcej hałasu niż to warte. Ani nie pogadasz dobrej jakości rozmową bo zrzuca na 2G ani na necie nie pośmigasz. Oczywiście to zapewne lepsze niż EDGE ale widać, że okrojony UMTS900 przez N! sobie lepiej radzi. Większa prędkość przede wszystkim internetu. I lepsza jakość rozmów na 2G. Plus jak zwykle - ma zasoby a nie potrafi ich wykorzystać. Jak już kiedyś pisał @Witek na głównej - co z tego, że Solorz ma zasobów częstotliwości, jak nie potrafi tego dobrze wykorzystać. To już Play sobie lepiej radzi.

Pozdrawiam

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"

#690306  autor: Flash999
 14 sty 2014, 21:22
@Halset
Szkoda czasu na rozmowę z Tobą, jeśli tak bezgranicznie kochasz NetWorkS! to zacznij u nich pracować.
Widać że nie ma u Ciebie za grosz obiektywizmu, "N! ma więcej światłowodów, jednak nie powiem ile, ale na pewno ma więcej niż Plus bo tak!"
Halset pisze: Tak jak dzisiaj awaria w Warszawie - Orange i TM czyli N! mieli problem z internetem bo coś się im skopało z 3G. Ale oczywiście hejterstwo musiało napisać. Koniec świata - nie ma internetu przez parę godzin :mrgreen: . Za książkę się brać jak nie ma neta! a nie marudzić.
No patrz, rzeczywiście! Idę tak profilaktycznie brać się za książkę, może tam nie ma takich bzdur.

#690312  autor: Halset
 14 sty 2014, 21:35
Flash999 pisze:@Halset
Szkoda czasu na rozmowę z Tobą, jeśli tak bezgranicznie kochasz NetWorkS! to zacznij u nich pracować.
Widać że nie ma u Ciebie za grosz obiektywizmu, "N! ma więcej światłowodów, jednak nie powiem ile, ale na pewno ma więcej niż Plus bo tak!"
A co mam Ci podać długość co do metra? :)
N! tam gdzie technicznie to możliwe (nie budynek, nie kościół itp) ciągnie światłowody.
Nikt niczego nie kocha. Dzisiaj jest dobrze w N!, za rok czy kilka lat może być lepiej w Plusie. Nie ma rzeczy idealnych. Konkurencja wymusza zmiany.
Chciałem tylko powiedzieć, że na dzień dzisiejszy N! jest najlepszym wyborem infrastrukturalnym jako całość (poza oczywiście LTE). Plus natomiast odwrotnie - poza nowoczesnym LTE, ma "archaiczny" sprzęt. I jak na razie się nie zapowiada na zmiany. Może - jeżeli plotki są prawdziwe o połączeniach sił Play Plus - to się w miarę szybko zmieni ;)

#690318  autor: inżynier
 14 sty 2014, 21:56
Halset pisze:Moim zdaniem bez powyższego Twojego wpisu @inżynier, Solorz oszczędza na dobrej optymalizacji. Ale jak widać, Twój wpis daje również dobrą odpowiedź.
No właśnie o to mi chodziło, że najpierw trzeba na dostępnym sprzęcie zaplanować sieć, a potem już bez względu na HW w siec można "konfigurować" całą resztę. Jak to w przytoczonym kilka postów wcześniej fragmencie wywiadu z Milanem Ziką wspomniał, optymalizacja sieci to proces ciągły. I tak faktycznie jest, bo nawet dobrze zaplanowana dziś sieć za rok może być najgorszą siecią bo nikt z nią nic przez ten rok nie robił. A zapotrzebowanie klientów się zmienia, coraz więcej spartfonów, tabletów itd a od tego bardzo dużo zależy.
Flash999 pisze:Szkoda czasu na rozmowę z Tobą, jeśli tak bezgranicznie kochasz NetWorkS! to zacznij u nich pracować.
Flash999, nie przesadzaj, sam tutaj i na swojej stronie wychwalałeś Networks po tym jak z dnia na dzień po Twojej interwencji zrobili Ci dobry zasięg 3G tam gdzie wcześniej był na gorszym poziomie lub go w ogóle nie było :D

#690333  autor: Flash999
 14 sty 2014, 23:09
inżynier pisze:
Flash999 pisze:Szkoda czasu na rozmowę z Tobą, jeśli tak bezgranicznie kochasz NetWorkS! to zacznij u nich pracować.
Flash999, nie przesadzaj, sam tutaj i na swojej stronie wychwalałeś Networks po tym jak z dnia na dzień po Twojej interwencji zrobili Ci dobry zasięg 3G tam gdzie wcześniej był na gorszym poziomie lub go w ogóle nie było :D
Zgadza się, jednak nie robię tego dla siebie. Chodzi mi przede wszystkim o dobro mieszkańców, jeśli czymś się zajmę to doprowadzę sprawę do końca.
Osobiście aktualnie z T-Mobile korzystam tylko do testów, w moim domu N! ma nagorszy zasięg 3G. Dopóki nie będzie U900 to nic się nie zmieni. Szkoda, jednak nie oczekuję cudów, ważne że chociażby jeden z mieszkańców będzie miał lepszy zasięg, ja jakoś sobie poradzę.

@Halset
Faktycznie zareagowałem za agresywnie. Jeśli chodzi o ostatni post to się z Tobą zgadzam.

#690335  autor: Halset
 14 sty 2014, 23:33
Flash999 pisze: @Halset
Faktycznie zareagowałem za agresywnie. Jeśli chodzi o ostatni post to się z Tobą zgadzam.
Mnie jedno tylko zastanawia. Masz w podpisie, że mieszkasz w Lipsku nad Biebrzą.
Wchodząc na mapę BTS'ów i korzystając z Google to miejscowość przy granicy Polski z Białorusią.
Idąc dalej - na mapie BTS wyskakują mi dwie stacje bazowe N! już zmodernizowane i jedna stacja Plusa only 2G (GSM 900) Więc kurczę, jak to możliwe, że N! ma u Ciebie najgorsze 3G?? :shock:
Zbliżając się do granicy kolejny BTS Plusa. (GSM 900 UMTS 2100)
Idąc na północny zachód w Hruskie - nadajnik Plusa GSM 900 na maszcie Orange jako N!.
Dopiero w Dąbrowie Białostockiej jest pierwszy nadajnik Play i pierwszy Aero.
Dla mnie zagadka Ci powiem :), dlaczego N! u Ciebie ma najsłabsze 3G....

#690350  autor: Flash999
 15 sty 2014, 07:36
Mieszkam jakby na południu miasta. Z okna widzę wieżę Skieblewo - Kolonie Lipsk. Tak samo, jednak dalej widzę wszystkie maszty w Dąbrowie Białostockiej.
Odległość do stacji N! to 3 km, do DB - 10 km.

Chodzi o częstotliwość, NetWorkS! działa na paśmie U2100, Play i Aero2 na U900. Mimo dużej odległości zasięg jest świetny (nawet -77 dBm).

NetWorkS! cierpi moim zdaniem na nadmiar stacji, nie zlikwidowano u mnie żadnej. W domu łapie sygnał z trzech masztów, jednak przez to pojawiają się zakłócenia. W konsekwencji także braki zasięgu, sygnał bardzo skacze (od braku do -85 dBm).

W centrum jest super, jednak tu gdzie ja mieszkam nie jest za dobrze.

#690398  autor: Spacedust
 15 sty 2014, 12:32
http://www.youtube.com/watch?v=5w_v34SdYb8 - w Holandii robią to tak ;)

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#690439  autor: Danio02
 15 sty 2014, 15:09
"A wiadomo coś o terminie modernizacji sieci w pozostałej części zachodniopomorskiego? Chodzi mi o okolice Bornego Sulinowa (aktualnie EDGE, a w niektórych miejscach GPRS, porażka) i Szczecinka."

Ponawiam.

#690466  autor: Halset
 15 sty 2014, 17:11
Flash999 pisze: Chodzi o częstotliwość, NetWorkS! działa na paśmie U2100, Play i Aero2 na U900. Mimo dużej odległości zasięg jest świetny (nawet -77 dBm).
To Ty nie masz tam UMTS900? Z map TM widać, że powinno tam być.
A zgłosić tego nie możesz do działu technicznego?
Pomijam fakt, że każda sieć daje D.
Mi ostatnio Plus zrzuca w domu na 2G albo zrywa połączenia. Plus nie widzi problemu. Do tego na drodze prowadzącą przez las do mojego osiedla - zawsze zerwane połączenie.
TM przed modernizacją - zrzucał co którąś rozmowę na 2G a potem nie chciał się telefon sam przelegować na 3G. Teraz jest ok :)
A na tym samym maszcie Play - w oknie od strony anteny ok 85-95dBm (-) a z drugiej strony bloku w innym pokoju (105-110 dBM) - i wtedy gadasz jakbyś miał garnek na głowie.

Itd itp....niestety

#690492  autor: Flash999
 15 sty 2014, 18:37
Nie ma i na razie nie będzie, wszystko przez strefę przygraniczną. Najbliżej ode mnie UMTS 900 jest w Augustowie, pozostałe 30 km od granicy posiada tylko UMTS 2100.

#690500  autor: Halset
 15 sty 2014, 19:12
Flash999 pisze:Nie ma i na razie nie będzie, wszystko przez strefę przygraniczną. Najbliżej ode mnie UMTS 900 jest w Augustowie, pozostałe 30 km od granicy posiada tylko UMTS 2100.
Hmm....czegoś nie kumam :shock:
Skoro N! nie może lub nie ma tam UMTS900 ze względu na tereny przygraniczne, to jakim cudem ma Aero2 czy też Play? Skoro stacje bazowe i ich położenie wszystkich sieci się praktycznie pokrywają ?

#690502  autor: mn9
 15 sty 2014, 19:20
Bo play i aero2 posiadają e-gsm (inny zakres niż zwykły gsm) i dlatego nie zakłucają :P

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#690503  autor: Halset
 15 sty 2014, 19:26
mn9 pisze:Bo play i aero2 posiadają e-gsm (inny zakres niż zwykły gsm) i dlatego nie zakłucają :P
No to Flash musi w takim razie przesunąć swoją chatę :lol:

#690510  autor: Kryniczanin
 15 sty 2014, 19:42
Halset, U mnie tylko Aero2 ma U900 pod granicą, Play tylko U2100 jak i Networks. Najbliższa stacja U900(moja) to Krzyżówka jakieś 18km od granicy sieje żenująco Aero2 wali ile się da.

#690612  autor: Halset
 16 sty 2014, 01:52
Kryniczanin pisze:Halset, U mnie tylko Aero2 ma U900 pod granicą, Play tylko U2100 jak i Networks. Najbliższa stacja U900(moja) to Krzyżówka jakieś 18km od granicy sieje żenująco Aero2 wali ile się da.
No cóż, jeszcze się nie narodził co by wszystkim dogodził ;)
Powiem szczerze.....dopiero od roku mam smarfton. I dalej - gdyby mój SE W995 nie zachciał kąpieli w jeziorze i dalej można było kupić nową fajną słuchawkę nie macaną to bym smartfona nie kupował. Net mi w fonie w ogóle nie jest potrzebny. Tyle co używam to nawet zwykły fon by starczył/
Czasami się trzeba pogodzić z tym co się ma.

Jako przykład. Ostatnio byłem w okolicach Słupska w małej miejscowinie. Tam tylko na dzień dzisiejszy Plus i to 2G. Nic więcej nie ma. Ludzie są zmuszeni tylko na zielonych i to na 2G.
Dzisiaj akurat byłem na Kaszubach w okolicy Kościerzyny. Tam zero Plusa. Jedna stacja na której jest tylko Orange i TM (maszt TM) I pewnie będzie tylko N!.

BTW
Na nowej mapie BTS http://beta.btsearch.pl/ mamy dwie opcje: BTSearch i UKE. Która opcja z nich jest bardziej miarodajna? Bo w niektórych miejscach są kolosalne różnice....
  • Strona 140 z 1158
  • 1
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 1158
  • 1
  • 138
  • 139
  • 140