U mnie najlepszy zasięg 3G ma Orange, a na wyszukiwaniu nie widziałem aby było na miejscu pierwszym.
Odnośnie roamingu, to trochę może wypowiem się nie na temat PTC, ale na temat tego, co wyżej w linku było można poczytać. Dziwią mnie słowa, że pomiędzy P4 a Polkomtelem przełączanie jest na zasadzie handoveru. Czyli z podtrzymaniem połączenia. Mnie się tak nigdy nie zdarzyło. Nawet jak zasięg 3G P4 mam bardzo słaby (powiedzmy -108 dBm), to aby przelogował się do któregoś z partnerów, telefon przez chwilę jest całowicie "bez usług". Również nie zaważyłem, że priorytetem jest Polkomtel, bo u mnie telefon bardzo często przelogowuje się do Orange (np. gdy jadę w windzie, żadna z sieci nie ma tam 3G, telefon całkowicie traci zasięg, ale gdy z niej wysiądę, to po chwili (czasami jak już jestem poza budynkiem) telefon wybiera Orange - bo ma znacznie lepszy zasięg w tym przypadku. Wtedy już pojawia się zasięg Play, ale telefon i tak zaloguje się do Orange. Może najpierw wyszukiwał 260-01 - nie znalazł, później 260-03 - znalazł i siedzi? Czasami "powrót" do 260-06 trwa u mnie trochę, czasami kilka minut, a bywało tak, że cały wieczór w domu telefon leżał z zasięgiem Orange i jakoś w nocy wrócił do sieci macierzystej.
Wracając do tematu PTC, ciekawi mnie, czy jakość usług będzie taka jak w sieci macierzystej PTC (w przypadku Polkomtelu u mnie raczej nie widać różnicy), czy będzie tak jak w Orange, że na ręcznym będzie wyrzucało całkowicie z sieci raz na jakiś czas i telefon będzie offline. Ale to tylko traktuję jako ciekawostki, bo i tak nie zamierzam korzystać z tego. Ja mam tryb automat, rodzina którą przeniosłem też (na początku ci co mieli telefony z 2G siedzieli na Plusie, ale później przełączyłem na automat i działa to zadowalająco). Czekam bardziej na Play GSM 1800, aniżeli na ten roaming - tak szczerze. Jeszcze nie byłem w takim miejscu, w którym T-Mobile miałoby najlepszy zasięg spośród tzw. W3, albo żeby pozostała dwójca nie posiadała go w ogóle. Może w górach, dawno nie byłem