• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 14 z 54
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 54

#628105  autor: Wulo
 20 kwie 2013, 20:53
Tegoroczna promocja play na majówkę - zasięg tmobile, play chwali się czymś, czego praktycznie nie ma ;/

#628107  autor: Flash999
 20 kwie 2013, 20:56
@Sahim
Ten priorytet Plusa na 3. miejscu w VM jest bez sensu, bo dostęp jest i tak zablokowany (podobno działa tylko dla przenoszących numer). Powinni T-Mobile dać w górę (jeśli oczywiście taki dostęp Virgin dostanie).

Szczerze powiedziawszy roaming T-Mobile traci powoli sens, bo stacje T-Mobile zmodernizowane przez NetWorkS! wpuszczają Play na roamingu Orange.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#628111  autor: Krzych
 20 kwie 2013, 21:37
@Sahim
A ta kolejność nie zależy przypadkiem od siły sygnału danego operatora w danej chwili? Pamiętam jak wielokrotnie wyszukiwałem sieci to ustawiało je w kolejności wg mocy sygnału i często w swoim telefonie w Play miałem T-Mobile przed Orange i Plusem.

#628112  autor: Flash999
 20 kwie 2013, 21:45
Mi się zdaje że tak nie jest, w telefonie na karcie heyah zawsze T-Mobile mam na pierwszym miejscu mimo lepszego sygnału innych operatorów. Może to też zależy od telefonu.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#628163  autor: Sahim
 21 kwie 2013, 08:32
A ta kolejność nie zależy przypadkiem od siły sygnału danego operatora w danej chwili?
Wyszukiwanie sieci było robione w tym samym miejscu, na tym samym telefonie i praktycznie w tym samym czasie. Więc siła sygnału poszczególnych operatorów była taka sama dla obu kart. Poza tym do tej pory sieć T-Mobile była zawsze na końcu listy, a Plus na drugim zaraz po Play.
Flash999 pisze:Ten priorytet Plusa na 3. miejscu w VM jest bez sensu, bo dostęp jest i tak zablokowany (podobno działa tylko dla przenoszących numer)
Rzeczywiście mam numer przeniesiony do VM i mam dostęp do sieci Plusa.

#628164  autor: Kryniczanin
 21 kwie 2013, 08:46
Sahim pisze: Wyszukiwanie sieci było robione w tym samym miejscu, na tym samym telefonie i praktycznie w tym samym czasie. Więc siła sygnału poszczególnych operatorów była taka sama dla obu kart. Poza tym do tej pory sieć T-Mobile była zawsze na końcu listy, a Plus na drugim zaraz po Play.
Oj żebyś się nie zdziwił...Są skoki i spadki zasięgu i co mnie zadziwiają.

#628270  autor: kowcio
 21 kwie 2013, 17:49
U mnie najlepszy zasięg 3G ma Orange, a na wyszukiwaniu nie widziałem aby było na miejscu pierwszym.
Odnośnie roamingu, to trochę może wypowiem się nie na temat PTC, ale na temat tego, co wyżej w linku było można poczytać. Dziwią mnie słowa, że pomiędzy P4 a Polkomtelem przełączanie jest na zasadzie handoveru. Czyli z podtrzymaniem połączenia. Mnie się tak nigdy nie zdarzyło. Nawet jak zasięg 3G P4 mam bardzo słaby (powiedzmy -108 dBm), to aby przelogował się do któregoś z partnerów, telefon przez chwilę jest całowicie "bez usług". Również nie zaważyłem, że priorytetem jest Polkomtel, bo u mnie telefon bardzo często przelogowuje się do Orange (np. gdy jadę w windzie, żadna z sieci nie ma tam 3G, telefon całkowicie traci zasięg, ale gdy z niej wysiądę, to po chwili (czasami jak już jestem poza budynkiem) telefon wybiera Orange - bo ma znacznie lepszy zasięg w tym przypadku. Wtedy już pojawia się zasięg Play, ale telefon i tak zaloguje się do Orange. Może najpierw wyszukiwał 260-01 - nie znalazł, później 260-03 - znalazł i siedzi? Czasami "powrót" do 260-06 trwa u mnie trochę, czasami kilka minut, a bywało tak, że cały wieczór w domu telefon leżał z zasięgiem Orange i jakoś w nocy wrócił do sieci macierzystej.
Wracając do tematu PTC, ciekawi mnie, czy jakość usług będzie taka jak w sieci macierzystej PTC (w przypadku Polkomtelu u mnie raczej nie widać różnicy), czy będzie tak jak w Orange, że na ręcznym będzie wyrzucało całkowicie z sieci raz na jakiś czas i telefon będzie offline. Ale to tylko traktuję jako ciekawostki, bo i tak nie zamierzam korzystać z tego. Ja mam tryb automat, rodzina którą przeniosłem też (na początku ci co mieli telefony z 2G siedzieli na Plusie, ale później przełączyłem na automat i działa to zadowalająco). Czekam bardziej na Play GSM 1800, aniżeli na ten roaming - tak szczerze. Jeszcze nie byłem w takim miejscu, w którym T-Mobile miałoby najlepszy zasięg spośród tzw. W3, albo żeby pozostała dwójca nie posiadała go w ogóle. Może w górach, dawno nie byłem :)

#628276  autor: Artur051
 21 kwie 2013, 18:09
kowcio pisze: Jeszcze nie byłem w takim miejscu, w którym T-Mobile miałoby najlepszy zasięg spośród tzw. W3, albo żeby pozostała dwójca nie posiadała go w ogóle.
U mnie niestety w samym mieście jest kilka takich miejsc ;/. Dlatego czekam na roaming T ;) Choć może szybciej modernizacja Networks nastąpi i da mi ten zasięg aniżeli Play dostęp do T ;D

#628284  autor: Pawrzes
 21 kwie 2013, 19:14
kowcio, tam gdzie ja bywam T najczęściej ma najsilniejszy zasięg nie tylko w moim mieście, w górach byłem w miejscach gdzie tylko dawna Era miała jakikolwiek zasięg...
Testowałem też wiele razy handover - działa bez problemu. Na wsi nawet po chwili przenosi połączenie z Playa do Plusa mimo, że zasięg Play jest dość silny. Muszę sprawdzić czy na działce letniskowej mi handover działa a gdzie sygnał P4 jest śladowy z niedawno uruchomionej stacji.
Po zakończeniu konsolidacji NetWorkS! roaming PTC nie będzie już tak wyczekiwany w niektórych miejscach ale z drugiej strony dla Play może mieć znaczenie finansowe jeśli wynegocjowali lepsze warunki niż w Plusie/Orange lub też rozłożą ruch między partnerami roamingowymi po równo.

W czwartek na działce zauważyłem zmienione zachowanie telefonu po utracie zasięgu własnej sieci: próbuje się on zalogować do T-Mobile! Monitoruje najpierw sieć PTC ale ponieważ nie zostaje wpuszczony to pozostaje na kilkanaście sekund po za zasięgiem i dopiero później znajduje zasięg Plusa i się do niego loguje albo Orange jeśli mam ustawiony tryb podwójny gdyż widzi zasięg 3G tej sieci (3G Plusa już tam nie mam choć maszt stoi 2 x bliżej ale konfiguracja UMTS2100 została tradycyjnie spieprzona po odpaleniu UMTS900 Aero2)

Pozdrawiam

#628324  autor: Kryniczanin
 21 kwie 2013, 20:50
Mnie się tak nigdy nie zdarzyło. Nawet jak zasięg 3G P4 mam bardzo słaby (powiedzmy -108 dBm),
Mi jakieś 2 tygodnie temu pierwszy raz udał się handover podczas rozmowy. Play wywaliło na Plusa mimo takiego samego zasięgu a po rozmowie na Play znów.

#628341  autor: Spacedust
 21 kwie 2013, 21:43
U mnie iPhone ustawia w takiej kolejności:

- Plus
- T-Mobile.pl
- Orange PL
- PLAY

Po ustawieniu na automat momentalnie loguje się do PLAY.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#628449  autor: muchakk
 22 kwie 2013, 15:28
W Przemyśu jest handover z 3G PLAY do 2G PLUSa w tracie rozmowy....

#628643  autor: oem82
 22 kwie 2013, 23:44
muchakk pisze:W Przemyśu jest handover z 3G PLAY do 2G PLUSa w tracie rozmowy....
U mnie na Śląsku też tak jest. Rozmowę zaczynam w 3G PLAY, a podczas rozmowy sprawdzam netmonitorem przełącza się na 2G Plusa mimo tego, że Play ma dobry zasięg. Po zakończeniu rozmowy telefon wraca do sieci macierzystej. Ciekaw jestem czemu tak się dzieje? Przecież Play chyba na tym traci

#628651  autor: Krzych
 23 kwie 2013, 00:22
Z tym handoverem wszystko zależy od telefonu, a dokładniej od oprogramowania.
Ja kiedy kupiłem mojego SGS2 miałem soft brandowany z Play (nie pamiętam dokładnie jaka to była wersja ponieważ bo to dawno było). Był to niezbyt trafiony soft i telefon na siłę trzymał się Play tak, że czasem zrywał połączenia.

Później po zrootowaniu testowałem różne modemy i trafiłem na NELP2, który bardzo sprawnie przechodził z Play na Plusa (zawsze na 2G). Jedyną wadą był brak możliwości ustawienia operatora na stałe, tzn. po minucie już był znowu na Playu. Najsłabszy poziom sygnału, który wyświetla mój telefon to -113 dBm, w granicach -110 dBm można było jeszcze spokojnie rozmawiać, a ten modem ustawiał się na Plusa już przy -100 dBm.

W tych samych lokalizacjach Nokia 5800 też bardzo sprawnie i szybko wbijała się na roaming bez przerwania, a Lumia 800 gubiła zasięg i rozłączała rozmowy. Wszystkie moje testy robione były na tej samej karcie sim, którą dostałem ok 2 lata temu przenosząc numer.

#631507  autor: Krystian_4G
 07 maja 2013, 15:11
Kiedyś na SE k510i tryb monitora sieci pokazywał że potrafi odbierać wartości do -117 dla EGSM 900 jednak dopuszczalny minimalny sygnał dla Plusa i Ery był -107 a dla Idei -106. Natomiast obecnie u mnie nadal brak dostępu do sieci T-Mobile poprzez kartę sim Play a szkoda bo czekam na taki roaming.

Krystian

#631521  autor: Sahim
 07 maja 2013, 16:47
Krystian_4G pisze:Natomiast obecnie u mnie nadal brak dostępu do sieci T-Mobile poprzez kartę sim Play a szkoda bo czekam na taki roaming.

Oj wydaje mi się, że ten roaming w T-mobile to był tylko PR. Też czekam na niego bo niezwykle poprawił się zasięg T-mobile po wprowadzeniu Networks.

#631522  autor: pakierhakierxd
 07 maja 2013, 16:47
Wprowadzą prędzej czy później,widziałem że pracownicy już mają do niego dostęp :)

Pozdrawiam :)

#631694  autor: Krzych
 08 maja 2013, 10:40
Ja mam cichą nadzieję, że wprowadzając roaming zrobią handover do T-Mobile i/lub Orange.
Ostatnio miałem okazję być w rejonie gdzie dość dobry zasięg ma Aero2 i niestety przy kończącym się zasięgu macierzystym zrywało połączenia. W zeszłym roku w tych rejonach handover Play->Plus działał bez problemów.

#635510  autor: Kryniczanin
 26 maja 2013, 20:52
Katy SIM Play logują się do sieci T-Mobile tyle że TYLKO i WYŁĄCZNIE pod kodem PL 34 i tylko i wyłącznie w UMTS 900. Wszystko działa. Jutro wrzucę zdjęcia na dowód. Sprawdzane Nowy Sącz i okolice Limanowej tam wrócił UMTS 900 Networks na kodzie 260-34 (T-Mobile).
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, 21:49 przez Kryniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.

#635515  autor: DanielR
 26 maja 2013, 21:18
Masz może możliwość sprawdzenia czy w roamingu PTC działa HD Voice? :)

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
  • Strona 14 z 54
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 54
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14