• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 128 z 146
  • 1
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 146
 #1189886  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 09:44
maniek357: no przecież to same fakty - jeden rząd opóźniał rozwój 5G - już dawno byśmy mogli rozwijać 5G SA, a rząd miałby kilka-kilkanaście mld zł nadwyżki... oni wiedzieli, że stracą władzę. Gdyby nie nacisk operatorów i perspektywa podreperowania budżetu na premie odchodne "dla swoich", nie mielibyśmy pasma C.
Usługi rządowe dla obywateli - to nie wszystko.

Wracając do tematu z 5G - konkurencyjny GOL opisuje wypowiedź Witka Tomaszewskiego z UKE, iż nowe bloki 5G 700 n28 praktycznie nie będą zakłócane z Ukrainy (DVB-T2) w południowo-wschodniej części kraju - spadek zakłóceń od blisko 20% do nawet zera.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1189896  autor: PiRyba
 28 mar 2025, 11:31
1. Może jakiś większy artykuł kto co ma i co może na portalu? Reakcja coś opracuje?

2. T największym wygranym, 5G 700Mhz i... aż się prosi, 15Mhz 5G 800Mhz + 900Mhz GSM/LTE + LTE 1800/2100(DSS>?<) + 5G 2600/3500.
Jeśli dobrze liczę, to w zasięgowym 5G, mogą mieć 20Mhz pasma, na samym 700 eksperymentować z SA.
 #1189898  autor: KC-KARLOS
 28 mar 2025, 11:38
Następna osoba, która "fantazjuje" z 5G SA. Przypominam, to pieść przyszłości, dopóki n78 nie będzie mieć minimum 3/4 ludności kraju, a 5G 700 n28 ma być przeznaczone na tereny wiejskie, gdzie można zasięgiem 5G pokryć przynajmniej 80-90% terenu kraju bez miasteczek i większych zurbanizowanych miejsc, gdzie dadzą radę dzięki L2600 + n78 i ewentualnie n1 na 2100 oraz gdy wyłączane 3G Orange i Playa zostanie zmienione na L900, chyba, że będzie mieć ok 10 MHz szerokości, to Play może L800 walnąć na voice'a bo te pasmo ma najsłabsze i osłabia osiągi w LTE/5G przy agregacji pasm (5 MHz) a resztę na transmisję danych.
Ma to być teraz dostępne dla większości ludzi, bo tylko niewielki % urządzeń agreguje pasma 5G NSA i SA, a wymiana urządzeń po stronie klientów trochę trwa.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1189950  autor: Mateusz7
 28 mar 2025, 19:35
Warto przypomnieć, że w ramach tarczy antykryzysowej odwołano prezesa UKE, który zdążył ogłosić przetarg na pasmo 3,5 GHz w marcu 2020. Bloki miały trafić do operatorów do końca 2020, zaś do końca tego roku Plus (i wszyscy pozostali) musieliby zrealizować uruchomienie minimum stacji. Telekomunikacja jest zagadnieniem poza zainteresowaniem masowego odbiorcy, dlatego sprawa nie nabrała rozgłosu.

W przypadku opóźnień z częstotliwościami to nawet nie chodzi o konkretną opcję polityczną czy ideologiczną. Po prostu to był zawsze żeton na stole sami wiecie pomiędzy kim. Tak było od lat 90., bo ma też związek z telewizją i dotyczyło różnych opcji. Nie ten wątek, więc przypomnijcie sobie choćby jak wprowadzano u nas naziemną telewizję cyfrową. Ten sposób się sprawdził. Dlaczego więc stale go nie powtarzać?

@KC-KARLOS Oczywiście najprościej jest zrobić tak, że 700-tka idzie jako DSS tylko po to, aby prawie w całej Polsce mieć na ekranie znaczek "5G" i aby ratować pojemność w zasięgowym paśmie. Z kolei n78 traktować jako taki super booster dla tych, którzy mają sprzęt 5G. I trzymać taką konfigurację jak najdłużej, najlepiej co najmniej 10 lat. Prawdopodobnie taki jest plan większości operatorów. Bo marketing, bo ludzie i tak się nie znają, bo po co ruszać, kombinować, inwestować, nie ma popytu na prywatne sieci itp. Dziękuję za zaklasyfikowanie jako realista.

Ja swojego stosunku do 5G SA chyba nie wyrażałem, ale w tym co napisałeś jest klucz do sedna ogólnej dyskusji. Czyli do czego faktycznie służy pasmo 700 MHz. Mieliśmy jakiś czas temu dyskusję o tym, że przy 5G SA w założeniu docelowo agregujemy w modelu pasmo FDD z pasmem TDD. Nie potrzebujemy za bardzo innych pasm, bo pasmo TDD daje nam bardzo dużą pojemność dla pobierania. Z kolei pasmo FDD jest kotwicą, sprawia, że TDD jest lepiej słyszalne oraz przede wszystkim zapewnia wysyłanie (upload). Najlepiej, żeby FDD był pasmem zasięgowym. Zarówno n78 jak i n28 to pasma pionierskie, czyli na początku nie musimy zabierać niczego z LTE. Jeśli mamy bardzo gęstą siatkę anten na n78 (przynajmniej na poziomie B7), to przy przeznaczeniu n28, n1 i n78 na 5G zasięgi mniej więcej pokrywają się z analogicznymi pasmami w LTE.

Ja rozumiem, że operator może nie być przygotowany technologicznie, sprzętowo do 5G SA. Ale w kontekście tego, co napisałem jakie ma znaczenie jaki procent ludności w skali ogólnokrajowej pokrywają poszczególne pasma, aby akurat to był warunek do budowy 5G SA? Może ja jestem nieświadomy, ale wydawało mi się, że jak nie jesteś w zasięgu 5G SA, to spadasz do LTE. Czy nie? :) I jakie ma znaczenie penetracja sprzętu 5G? Właśnie problem się pojawi, gdy użytkowników 5G będzie więcej i trzeba będzie wycinać LTE na rzecz 5G.

Zgadzam się z tym, że potrzebna jest gęsta siatka pasma TDD. I tak właśnie już w zasadzie teraz jest w NetWorks. Trzeba ją teraz pokryć drugą warstwą pasma zasięgowego. Ja pisałem o perspektywie 2-3 lat w kontekście NetWorks. Nie wiem, może i do momentu wyłączenia 2G. Gdyby się uparli, to mając gotowy sprzęt, mogą uruchamiać wybrane rejony niemal od ręki, bo pasma zasięgowego będą mieli bardzo dużo.
 #1189965  autor: PiRyba
 29 mar 2025, 01:47
Mamy tu kogoś z redakcji? Może jakiś wpis na portalu, co kto i ile ma, ile potrzeba na min GSM/LTE/5G?
Graficznie, ładnie, a wtedy już każdy z nas ułoży sobie tę idealną siec dla siebie :)

:mrgreen: Aukcja zajęła 2 dni :) Teraz kasa, pozwolenia i co wakacje z 700 :)

I proszę o doprecyzowanie, NSA/SA jeśli telefon w specyfikacji to obsługuje, rozumiem że wtedy też agreguje czy szukać jakieś opcji/funkcji?
 #1189987  autor: kozien70
 29 mar 2025, 13:50
Teraz jeszcze "tylko" reshuffling pasma 1800, wówczas T-mobile bedzie miał ciągły blok 20MHz i pałeczki lidera prędkości długo długo nie odda.
Napisałem "tylko" w cudzysłowie, bo patrząc na doświadczenia w pasmie 900, porządki w 1800 potrwają pewnie jeszcze kilka lat. A tu bałagan jest sporo większy.
 #1189988  autor: kszaq
 29 mar 2025, 14:06
Z punktu widzenia Plusa, "szpileczka" 2.4MHz w 1800 między T i O jest dla nich na korzyść...
 #1189992  autor: kozien70
 29 mar 2025, 16:02
Jak najbardziej. Dlatego tutaj być może jedynym rozwiązaniem jest reshuffling "z urzędu", na który od jakiegoś czasu pozwala prawo.
 #1189993  autor: hoegaarden
 29 mar 2025, 16:34
kszaq pisze:
29 mar 2025, 09:24
Po ostatniej aukcji T-Mobile umocnił się na pierwszym miejscu posiadania w pasmach zasięgowych, Orange utrzymał na drugim, a Plus spadł na ostatnie.
1) T-Mobile: 5 + 15 + 9 = 29
2) Orange: 10 + 10 + 6,8 = 26,8
3) Play: 10 + 5 + 5 = 20
4) Plus: 5 + 14 = 19

Powiedziałbym nawet T-Mobile, Orange, a potem długo nic.
Plus pewnie jeszcze długo będzie kisił 3G, a odpalanie 700 MHz będzie im szło mozolnie.
 #1189995  autor: illicit
 29 mar 2025, 16:49
Ciągłe 30MHz pasma 1800 także może być Plusowi przydatne…
kszaq pisze:
29 mar 2025, 14:06
Z punktu widzenia Plusa, "szpileczka" 2.4MHz w 1800 między T i O jest dla nich na korzyść...
 #1190001  autor: Mateusz7
 29 mar 2025, 19:20
Myślę, że to porządkowanie pasma jest dodatkowo motywowane tym, że regulator nie chce mieć dylematów prawnych przy przedłużaniu rezerwacji. Od niedawna mamy zupełnie nowe prawo zgodne z nowymi dyrektywami unijnymi (np. zasady przedłużania rezerwacji, długości bloków). Prawdopodobnie dlatego rozpoczęto procedurę reshufflingu z urzędu dopiero w 2023.

Warto zwrócić uwagę, że rezerwacje Plusa i T-Mobile w 900 MHz kończą się wraz z końcem lutego 2026, czyli dokładnie na rok po reshufflingu. Kto wie, być może zmiana nastąpiła w ostatnim możliwym terminie.

Idąc analogią reshuffling 1800 MHz zakończyłby się najpóźniej za 3-4 lata. Wyrobią się, bo prawdopodobnie nie ma innego wyjścia. Regulator ingeruje, bo wybiera mniejsze zło. A alternatywą jest ponowny przetarg na rozbitych pasmach, jeśli nie będzie mógł przedłużyć rezerwacji.
 #1190009  autor: robbo2k
 29 mar 2025, 21:41
Mam jedno pytanko.
Czy o agregacji pasm z tego samego nodeB lub innego NodeB decyduje ustawienie w S-GW czy sam telefon oraz czy polskie sieci mają jakies ciekawe mechanizmy zaimplementowane jak np wyłączenie dynamicznej agregacji pod obciążeniem jak to maja niektóre sieci na zachodzie w obiektach sportowych gdzie w czasie imprezy znika CA.

Drugie pytanie dotyczy VoLTE jak rozumiem jest ono odroznialne na poziomie zarówno E-UTRAN jak i EPC i mozna go priorytetyzować jako wazniejsze od ruchu DATA?

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić
 #1190083  autor: PiRyba
 30 mar 2025, 21:44
kozien70 pisze:
29 mar 2025, 16:02
Jak najbardziej. Dlatego tutaj być może jedynym rozwiązaniem jest reshuffling "z urzędu", na który od jakiegoś czasu pozwala prawo.
Patrząc co zrobili z 700, zaproszą na kawę i urząd w ramach "pro obywatel" wyda decyzje... Na co czekają?
 #1190108  autor: mariokpnc
 31 mar 2025, 14:34
robbo2k pisze:
29 mar 2025, 21:41
Mam jedno pytanko.
Czy o agregacji pasm z tego samego nodeB lub innego NodeB decyduje ustawienie w S-GW czy sam telefon oraz czy polskie sieci mają jakies ciekawe mechanizmy zaimplementowane jak np wyłączenie dynamicznej agregacji pod obciążeniem jak to maja niektóre sieci na zachodzie w obiektach sportowych gdzie w czasie imprezy znika CA.

Drugie pytanie dotyczy VoLTE jak rozumiem jest ono odroznialne na poziomie zarówno E-UTRAN jak i EPC i mozna go priorytetyzować jako wazniejsze od ruchu DATA?
W 4G jest eNodeB, NodeB w 3G.
W sofcie eNB można włączyć różne funkcjonalności, które pozwalają sterować ruchem pomiędzy częstotliwościami. Włączanie agregacji, priorytetyzacja pasm, praktycznie wszystko można sobie skonfigurować. Agregacja pomiędzy różnymi eNB również jest możliwa.
S-GW nie ma żadnego wpływu na działanie radia, ono tylko przesyła dane użytkownika pomiędzy corem a eNB. Operator może sobie włączać różne ficzery w eNB jak mu się żywnie podoba. Telefon nie podejmuje żadnej decyzji o włączaniu ficzerow, to sieć decyduje w zależności od możliwości telefonu. Telefon sam w sobie może mieć na przykład zdolność do agregacji ale to stacja bazowa podejmie decyzję czy ją uruchomić na przykład w oparciu o ilość danych jakie musi mu przesłać.
To co napisałeś i VoLTE jest prawdą.
 #1190224  autor: Mixiorek
 02 kwie 2025, 09:52
"Kulisy skandalu korupcyjnego z udziałem Huawei w Parlamencie Europejskim"
https://cyberdefence24.pl/polityka-i-pr ... uropejskim

"Eksperci: sieci 5G muszą być bezpieczne technologicznie i geopolitycznie"
https://www.nasztomaszow.pl/artykul/501 ... olitycznie

https://www.linkedin.com/feed/update/ur ... 607969792/

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
  • Strona 128 z 146
  • 1
  • 126