• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 127 z 1158
  • 1
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 1158

#675697  autor: Flash999
 18 lis 2013, 18:32
marcin1980 pisze:
Flash999 pisze:Słyszałem narzekania na jakość w T-Mobile .
Tu powiem coś odemnie żona ma w play podłączyłem się do T-Mobile zadzwoniłem to jakość rozmowy była słaba na Orange trochę lepsza
Popraw cytat, bo nie pisałem nic o słabej jakości T-Mobile. Akurat tutaj rozmowy nawet bez AMR-WB są w porządku.

Moim zdaniem większość ludzi słyszy różnicę tylko przy HD Voice (w porównaniu do jego braku) i zniekształcenia przy przeskoku 3G - 2G lub przesterowany dźwięk. Czasem też "płaski dźwięk", na wąskim zakresie częstotliwości lub pogłos. Reszta, czyli rozmowy u poszczególnych operatorów nie różnią się znacznie między sobą.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#675749  autor: Spacedust
 18 lis 2013, 21:03
Czy komuś z poza Warszawy działa LTE w Orange ?

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #675755  autor: amigo27
 18 lis 2013, 21:26
Witam czy operator wysyła smsa o zakończeniu prac modernizacja konsolidacja sieci np. w orange?

#675756  autor: Pijo
 18 lis 2013, 21:26
Spacedust pisze:Czy komuś z poza Warszawy działa LTE w Orange ?
Aby korzystać z LTE w Orange trzeba:

1. w prepaid - mieć nową kartę OFnK z logiem LTE, stare nie są wpuszczane.
2. przy postpaid data - zadzwonić do BOK i prosić o aktywację LTE (zdaje się ze tylko taryfy data, nie mam pewności)

#675766  autor: bartman
 18 lis 2013, 21:52
Flash999 pisze:Dla pewnej osoby z forum aktywowali w abonamencie głosowym ;).
Chyba przez pomyłkę:) Czasem nawet poprzez Fieldtest nie da się wymusić LTE. Nie chce się zalogować "bo nie"

Ale szczerze za pierwszym razem aktywowali tylko kartę data, na drugim numerze system nie pozwalał. Zadzwoniłem drugi raz po jakimś czasie i Pani miłym głosem powiedziała, że poszło bez problemu :D
 #675772  autor: Mic12
 18 lis 2013, 22:03
amigo27 pisze:Witam czy operator wysyła smsa o zakończeniu prac modernizacja konsolidacja sieci np. w orange?

W Poznaniu już wysyłał w Orange.

#675871  autor: wlkp
 19 lis 2013, 10:30
Tacy są zapracowani że nowej mapki nawet nie zmienili,nadal z Pazdziernika jest,a już się Listopad pomału kończy - http://www.orange.pl/lepszy_zasieg.phtml .A u mnie jak był beznadziejny zasięg w GSM tak nadal jest ,teraz to nawet Play ich pobiła z zasięgiem ,jak chodzi po sieci T-mobile .Mam jedną na przechowaniu starą kartę Play na kartę i przetestowałem ją,zasięg teraz całkiem lepszy jak Orange ,co prawda też GSM ale się poprawił .Z Orange nie robią nic,zgłaszałem problemy tyle razy,myślą że jak wieś,to zasięg już nie potrzebny,ludzie tylko w miastach nie siedzą .
A tak przy okazji,to są gdzieś nadal prace prowadzone,czy zapadają w sen zimowy jak Niedzwiedzie i dopiero wiosną ruszą ?

#675893  autor: Spacedust
 19 lis 2013, 11:57
playwlkp pisze:Tacy są zapracowani że nowej mapki nawet nie zmienili,nadal z Pazdziernika jest,a już się Listopad pomału kończy - http://www.orange.pl/lepszy_zasieg.phtml .A u mnie jak był beznadziejny zasięg w GSM tak nadal jest ,teraz to nawet Play ich pobiła z zasięgiem ,jak chodzi po sieci T-mobile .Mam jedną na przechowaniu starą kartę Play na kartę i przetestowałem ją,zasięg teraz całkiem lepszy jak Orange ,co prawda też GSM ale się poprawił .Z Orange nie robią nic,zgłaszałem problemy tyle razy,myślą że jak wieś,to zasięg już nie potrzebny,ludzie tylko w miastach nie siedzą .
A tak przy okazji,to są gdzieś nadal prace prowadzone,czy zapadają w sen zimowy jak Niedzwiedzie i dopiero wiosną ruszą ?
Orange powiedział, że wpuści poznaniaków do LTE jak skończą optymalizację. Że co ??? Przecież już dawno po optymalizacji, a do LTE jak nie było wstępu tak nie ma. Podobno tylko we Warszawie to działa.

#675898  autor: user_delete17
 19 lis 2013, 12:33
Spacedust pisze: Orange powiedział, że wpuści poznaniaków do LTE jak skończą optymalizację. Że co ??? Przecież już dawno po optymalizacji, a do LTE jak nie było wstępu tak nie ma. Podobno tylko we Warszawie to działa.
Może i działa, ale mało kto ma do tego dostęp. Poza tym mam taką informację, że modernizacja się jeszcze w Warszawie nie skończyła i to nawet w tych dzielnicach co zaczęli robić jako pierwsze. Skończą w przyszłym roku.

#675926  autor: panasz
 19 lis 2013, 13:56
Spacedust pisze:Orange powiedział, że wpuści poznaniaków do LTE jak skończą optymalizację. Że co ??? Przecież już dawno po optymalizacji, a do LTE jak nie było wstępu tak nie ma. Podobno tylko we Warszawie to działa.
Działa wszędzie gdzie już odpalili. Problem w tym, że nie każdy może z tego skorzystać. Na przykład nie zadziała żadna stara karta prepaid, z prostego powodu, wszystkie karty prepaid w Orange są kartami typu SIM, a żeby korzystać z LTE muszą być typu USIM. usimki są ponoć tylko w ofertach postpaid. W prepaid niestety trzeba iść po nowy starter LTE ready, albo wymienić simke na usimke i prosić się w salonie aby aktywowali na niej LTE.

#675963  autor: Spacedust
 19 lis 2013, 15:59
panasz pisze:
Spacedust pisze:Orange powiedział, że wpuści poznaniaków do LTE jak skończą optymalizację. Że co ??? Przecież już dawno po optymalizacji, a do LTE jak nie było wstępu tak nie ma. Podobno tylko we Warszawie to działa.
Działa wszędzie gdzie już odpalili. Problem w tym, że nie każdy może z tego skorzystać. Na przykład nie zadziała żadna stara karta prepaid, z prostego powodu, wszystkie karty prepaid w Orange są kartami typu SIM, a żeby korzystać z LTE muszą być typu USIM. usimki są ponoć tylko w ofertach postpaid. W prepaid niestety trzeba iść po nowy starter LTE ready, albo wymienić simke na usimke i prosić się w salonie aby aktywowali na niej LTE.
Mówiąc USIM masz na myśli microSIM ?

#675968  autor: marcin1980
 19 lis 2013, 16:27
Karta USIM << źródło Wikipedia
W necie widziałem zdjęcia wygląda jak zwykła karta to i napewno da się wyłamać

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#675987  autor: panasz
 19 lis 2013, 17:20
Spacedust pisze:Mówiąc USIM masz na myśli microSIM ?
Nie chodzi o wielkość karty (microSIM), tylko o typ karty zaprojektowanej dla standardu 3G. Link u kolegi wyżej.

#676024  autor: user_delete17
 19 lis 2013, 19:20
panasz pisze:... Problem w tym, że nie każdy może z tego skorzystać. ...
No właśnie. Co gorsza LTE mają zablokowane telefony brandowane przez Orange.
Bardziej to sobie chyba nie mogli skomplikować tego LTE.

#676075  autor: Spacedust
 19 lis 2013, 21:14
panasz pisze:
Spacedust pisze:Mówiąc USIM masz na myśli microSIM ?
Nie chodzi o wielkość karty (microSIM), tylko o typ karty zaprojektowanej dla standardu 3G. Link u kolegi wyżej.
Do Plusa mam zwykłą kartę i loguje mi się do LTE, a tutaj jakieś dziwactwo :/

Żadna z moich kart SIM nie ma takiego kształtu, a mam karty wszystkich operatorów...

#676084  autor: panasz
 19 lis 2013, 21:55
Spacedust pisze:Do Plusa mam zwykłą kartę i loguje mi się do LTE, a tutaj jakieś dziwactwo :/

Żadna z moich kart SIM nie ma takiego kształtu, a mam karty wszystkich operatorów...
Z tego co się orientuję to w Plusie LTE też nie działa na kartach SIM, więc musisz mieć karte USIM :)
Tych kart nie da sie rozróżnić wizualnie, one wyglądają identycznie. Różnica jest wewnątrz mikroprocesora. Typ karty najlepiej sprawdzić w opcjach serwisowych telefonu jeśli się da. Z naszych operatorów to tylko PLAY dawał usimy do wszystkich ofert postpaid i prepaid, reszta operatorów dawała tylko do postpaid ale na 100% nie jestem pewien.

#676086  autor: trus1991
 19 lis 2013, 22:05
w Orange karta USIM wydawana jest głównie przy ofertach mobilnego internetu.

To jest biała karta, a zwykłe karty duże, i micro są czarne z logo Orange ;)

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z
  • Strona 127 z 1158
  • 1
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 1158
  • 1
  • 125
  • 126
  • 127