Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
pisałem kiedyś do autorów mapy btsearch z prosba o filtr T-M + Orange ale zignorowali sugestie , ja chyba przestane zglaszac im stacje N! i za kilka miesięcy niewiele będzie pożytku z eksportu ich bazy do Netmonitora.Mic12 pisze:Na stronie:
http://mapa.btsearch.pl/
znajdziesz gdzie są pozwolenia, wystarczy zostawić tylko ptaszek przy LTE.
W Poznaniu i okolicy dość dużo tego. LTE mają powiesić nawet w takich dziurach jak Manieczki czy Świątniki i Gułtowy...
Niestety nie można wyświetlić pozwoleń dla Networks, ale można zobaczyć osobno T-Mobile i Orange. Po zaznaczeniu Networks mogłyby się wyświetlać jednocześnie pozwolenia obu sieci bez reszty.
Mniej kresek żadnej kreski na U2100 siła sygnału -118 dbm ECIO 20 i nie przerzuca na U900 ba nawet bardziej chetnie na GSM wywala niż na U900. przetestowałem wchodząc do piwnicy "N"(karta zarówno Orange jak i T-Mobile)MaciejM pisze:Z U2100 takiej sytuacji nie ma (przy dobrej konfiguracji) po prostu prędzej nie będzie sygnału U2100 niż parametr ECIO spadnie poniżej -10
To, że mamy mniej kresek nie zawsze znaczy gorzej.
Ja im wysłałem kilka stacji NetWorks! w Poznaniu i nawet nie umieścili ich na mapie. Dobrze, że mamy swoje gsm.poznan.pl.Mic12 pisze: pisałem kiedyś do autorów mapy btsearch z prosba o filtr T-M + Orange ale zignorowali sugestie , ja chyba przestane zglaszac im stacje N! i za kilka miesięcy niewiele będzie pożytku z eksportu ich bazy do Netmonitora.
W Warszawie jest tak samo. Przerwie mi połączenie, a z 3G do 2G nie przerzuci.MaciejM pisze: W N! skopane to jest jeżeli chodzi o Białystok.
Tak jakość rozmów tragiczna moja mam po modernizacji zaczęła marudzić na orange ale jakoś jej przekonać do zmiany sieci nie mogę pomimo tego iż musi nieraz zmienić pokój by z kimś zagadaćMaciejM pisze:Modernizacja Augustowa, Suwałk i okolic była prawie 3 miesiące temu. I nadal żadnej poprawy jeżeli chodzi o rozłączanie rozmów na UMTS. Mało tego jakość połączeń po GSM drastycznie spadła w Orange i prawdopodobnie też w T-mobile
Zobaczymy jak już w 2015 roku skończy sie ta cała modernizacjaMaciejM pisze: raczej znacznej poprawy nie spodziewałbym się. Ze względu na to iż w Polsce Orange i T-Mobile ma najwięcej klientów do tego dochodzi Play (roaming z Orange i T-Mobile) i to wszystko na wąskim paśmie, które mają.
Słyszałem że przy kolejnym przedłużeniu umowy z Plusem będą mieć tez i dostęp do Aero2 ale mam nadzieje że to tylko plotki.MaciejM pisze: ale Plus ma Aero2 wyłącznie sobie i zapas GSM
No w końcu ściana wschodnia była pierwsza modernizowanaMaciejM pisze: Flash999 U900 N! już jest u was ?
Tu powiem coś odemnie żona ma w play podłączyłem się do T-Mobile zadzwoniłem to jakość rozmowy była słaba na Orange trochę lepszaFlash999 pisze:Słyszałem narzekania na jakość w T-Mobile .
Nie ma. Tak samo jak w Dąbrowie Białostockiej i okolicach Sokółki.MaciejM pisze: Flash999 U900 N! już jest u was ?
Plus ma większe pasmo 900 i mniej obciążone. Dlatego póki co w wielu miejscach GSM będzie lepszy w Plusie. Ale nie wszędzie jest tak samo.marcin1980 pisze:Przyznam że nawet na GSM w Plusie jakość jest jakoś lepsza niz w "N"
Daruj sobie te narzekania na dźwięk w TMobile - korzystam intensywnie z tej sieci na 15 aktywacjach w Białymstoku i absolutnie nie zgodzę się z Twoją opinią. Niezależnie czy rozmowa idzie w kodeku AMR-WB czy też poza dźwięk jest bardzo dobry (lepszy niż w Orange, także po modernizacji). W przypadku Plusa (zwłaszcza na GSMie), okolice Skłodowskiej, Akademickiej, Baranowickiej - pod względem jakości dźwięku to totalne nieporozumienie (bełkot, prawie nie do zrozumienia). To, że w Twojej lokalizacji (póki co) sieć jest skopana (bo tak to trzeba nazwać) nie oznacza, iż na pozostałym terenie tak jest. I jeszcze jedno - N! przerzuca do U900 przy -113 dBm i w zależności od obciążenia pasma; konfiguracja jest nieco inna niż w Plusie (z racji oszczędzania zasobów - 1 nośna na U900 na dwóch opów + Play vs 1 nośna na U900 tylko dla użytkowników Plusa).marcin1980 pisze:Tu powiem coś odemnie żona ma w play podłączyłem się do T-Mobile zadzwoniłem to jakość rozmowy była słaba na Orange trochę lepszaFlash999 pisze:Słyszałem narzekania na jakość w T-Mobile .
Możesz mi napisać (tak po ludzku) co ma "zapychanie" sieci U900 (i oszczędzanie tego pasma poprzez opisaną wyżej konfigurację sieci N) w mieście do powiększenia zasięgu U900 poza miastem? Bo nie widzę tu żadnego związku.....tomi81 pisze:Raczej ma to na celu niewykorzystanie całego UMTS900 przez użytkowników w mieście... Dla nich jest UMTS200. Inaczej nie odczuł być powieszenia UMTS poza miastem... komórka się zapcha i skurczyJessicca Opel pisze:...
I jeszcze jedno - N! przerzuca do U900 przy -113 dBm i w zależności od obciążenia pasma; konfiguracja jest nieco inna niż w Plusie (z racji oszczędzania zasobów - 1 nośna na U900 na dwóch opów + Play vs 1 nośna na U900 tylko dla użytkowników Plusa).
Jacy technicy z Orange? Przecież to właśnie ludzie pracujący w technice w Orange przeszli do Networks i m.in. oni teraz budują tą wspólną sieć.marcin1980 pisze:Ja jeszcze mam nadzieje że jak te całe "N" skończy to może technicy z orange coś poprawia w kwestii zasięgu i jakości rozmów chodź jakość rozmów na wspólnym wąskim pasmie raczej lepszej nie będzie a może się mylę, czas pokarze