• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 122 z 1158
  • 1
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 1158

#673139  autor: amigo27
 07 lis 2013, 14:26
Czy na modmie Option515 da radę rozpoznać jaki to UMTS? Czy raczej na nowszym?
ja.michal pisze:
amigo27 pisze:Też mnie interesuje jak rozpoznać umts900 lub 2100
Jeśli masz odpowiedni modem to komendami AT. ;)

#673146  autor: ja.michal
 07 lis 2013, 15:28
amigo27, praktycznie na każdym modemie jest to możliwe. Warunkiem jest wiedza jakie komendy za to odpowiadają. W przypadku modemów Sierry i Huawei większy problem to nie jest, ale w przypadku reszty już nieco większy niestety.
Czasem w Sierrach i Optionach są podobne komendy. W przypadku Sierry komenda, która powie nam na jakiej częstotliwości i technologii pracuje obecnie modem (nawet niepołączony, a tylko zalogowany do sieci) to:
Kod: Zaznacz cały
AT!GETBAND?
Może i na Optionie pójdzie. Jeśli nie to wyskoczy Error.

EDIT
Chyba komendy z ! nie działają w Optionach.
Sprawdzić nie wiem jak, ale zawsze możesz wymusić połączenie U900 i potem U2100 i wybrać co lepiej się sprawuje.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=429135#429135

#673194  autor: Flash999
 07 lis 2013, 19:04
@janekt
Możliwe że tak jest na Xperiach, u mnie na LG w Plusie na zasięgu U2100 jest UMTS, a na Aero2 też UMTS. W Play cały czas HSPA, bo nie zmienia statusu. W LG jest opcja w ukrytym menu - wymuszenie częstotliwości.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#673214  autor: marcinek243
 07 lis 2013, 20:09
janekt pisze:Otóż udało mi się rozpracować Netmonitora na tyle dobrze, że wiem kiedy jestem w zasięgu UMTS-900, a kiedy w zasięgu UMTS-2100. Moje obserwacje potwierdziły testy zrobione na kartach T-Mobile, Orange, Aero² i Playa. I tak, jeżeli telefon jest w zasięgu sieci UMTS-2100, to pojawia się napis "UMTS" (tryb czuwania: czytaj telefon zalogowany do sieci, ale nie podłączony do internetu). Natomiast jeżeli jest w zasięgu UMTS-900, pojawia się "HSPA".
:smt011 Zależy od miejsca. Będąc w Poznaniu przed modernizacją przy braku transmisji zrzucało do UMTS (384kb/s) Zaś u mnie czy to u 2100 czy u900 niezależnie czy przesył jest czy nie ma telefon wisi na HSPA.

#673242  autor: inżynier
 07 lis 2013, 23:22
janekt pisze:Otóż udało mi się rozpracować Netmonitora na tyle dobrze, że wiem kiedy jestem w zasięgu UMTS-900, a kiedy w zasięgu UMTS-2100. Moje obserwacje potwierdziły testy zrobione na kartach T-Mobile, Orange, Aero² i Playa. I tak, jeżeli telefon jest w zasięgu sieci UMTS-2100, to pojawia się napis "UMTS" (tryb czuwania: czytaj telefon zalogowany do sieci, ale nie podłączony do internetu). Natomiast jeżeli jest w zasięgu UMTS-900, pojawia się "HSPA".
Dowody:
Kolego, nie masz racji. Zazwyczaj jak gdzieś wyświetla się UMTS lub 3G to oznacza to "czysty" UMTS czyli tzw. R99 a więc prędkość do 384 kbps. Natomiast mając HSDPA, HSPA, HSPA+ czy HSPA+DC różnie to na różnych telefonach się wyświetla.
Dodam również, że obszary o których pisałeś nie mają jeszcze uruchomionego U900 (piszę o TMobile o Orange) a jedynie dostępne tam jest U2100.

#673252  autor: janekt
 08 lis 2013, 00:38
No i moja kontra. Akurat patrzyłem też w menu serwisowe Xperii J, gdzie wyraźnie jest napisane z którego pasma korzysta telefon. I w Wielkopolsce pojawiła się 9 zamiast 11 bodajże (co odpowiednio oznacza pasmo UMTS-900 i 2100).
Drugie primo, w Toruniu jest HSPA+DC, ale tylko UMTS-2100. Przy czuwaniu zawsze jest napis "UMTS", "HSPA" pojawia się tylko podczas połączenia. A to jest różnica, bo na przykład koło Szczecina cały czas jest "HSPA", zwłaszcza tam, gdzie jest tylko nadajnik na pasmo 900 MHz.
I po czecie, w swoim wczorajszym poście wypisałem litanię BTSów ze strony mapa.btsearch.pl . Moje pomiary świadczą o tym, że na podanych przeze mnie nadajnikach działa UMTS-900 (niekiedy są to tylko BTSy z nadajnikami na UMTS-900, bez UMTS-2100). Jeżeli ktoś nie wierzy, niech sprawdzi empirycznie na tej stronce. :lol:
Ja wiem, że w wersji oficjalnej UMTS-900 na tym obszarze jeszcze nie działa. To prawda, bo wszystkie nadajniki nie działają jeszcze, szczególnie te T-Mobile'a między Wyrzyskiem a Piłą.

JanekT

#673255  autor: marcin1980
 08 lis 2013, 00:45
kowcio pisze:Dostałem wczoraj SMS że modernizacja w Poznań Starołęka została zakończona. Czy wiadomo kiedy ruszy U900 i w ogóle w zachodniej Polsce? Nie miałem czasu by przeczytać ten temat
Wsio działa ok.
Ze 2-3 miesiące tam gdzie są już tereny zmodernizowane

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#673294  autor: MaciejM
 08 lis 2013, 11:45
W Białymstoku czy to Aero2 czy Orange i T-Mobile po U900 w stanie czuwania jest napis UMTS.

Nie ma lepszego sposobu na sprawdzenie czy jesteśmy po U900 jak FieldTest, niestety Sony tego nie ma, więc w tym wypadku zostaje nam netmonitor + wczytana aktualna baza z btsearch

#673357  autor: Mixiorek
 08 lis 2013, 17:12
"Modernizacja sieci we Wrocławiu zakończona

W ramach modernizacji nastąpiła wymiana nadajników radiowych i uruchomionych zostało prawie dwa razy więcej stacji bazowych.

[...]

Udostępniliśmy do użytku kolejne nadajniki działające w paśmie UMTS 900. Ostatnio dodane obszary to: wrocławski, lubelski (z wyłączeniem Lublina), bielskopodlaski, siedlecki. UMTS 900 pokrywa 54 proc. kraju i obejmuje zasięgiem 45 proc. populacji. UMTS 900 i UMTS 2100 razem pokrywają 80 proc. kraju i obejmują zasięgiem 92 proc. populacji (ilustracja na mapach poniżej - należy kliknąć, aby powiększyć)."

http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,6 ... sy,20.html

Obrazek

#673423  autor: janekt
 08 lis 2013, 22:59
Dzisiaj trochę się pobawiłem swoją Xperią. Wszystkie screeny robione na telefonie zalogowanym do sieci, bez włączonego transferu danych.
I tak:
-T- Mobile (UMTS-2100 na 100%):
Obrazek
-Aero² (UMTS-900, nadajnik: SLR Moniuszki):
Obrazek
-Play (najprawdopodobniej UMTS-900):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
-Orange (roaming Play'a, UMTS-2100 na 100%):
Obrazek
Obrazek
-T-Mobile (roaming Play'a, UMTS-2100 na 100%):
Obrazek
Obrazek
-Plus (roaming Play'a; na 99% UMTS-2100, BTS: Gałczyńskiego, stąd tak dobry sygnał):
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 lis 2013, 23:05 przez janekt, łącznie zmieniany 1 raz.

JanekT

#673424  autor: inżynier
 08 lis 2013, 22:59
janekt pisze:No i moja kontra.
Rozumiem, że to kontra na mój post?
janekt pisze:Drugie primo, w Toruniu jest HSPA+DC, ale tylko UMTS-2100. Przy czuwaniu zawsze jest napis "UMTS", "HSPA" pojawia się tylko podczas połączenia. A to jest różnica, bo na przykład koło Szczecina cały czas jest "HSPA", zwłaszcza tam, gdzie jest tylko nadajnik na pasmo 900 MHz.
Nie wiem jak jest w Toruniu ani w Szczecinie bo tam nie bywam. Ale wiem, że w Toruniu jest sprzęt NSN a w Szczecinie Huawei więc może stąd taka różnica?
janekt pisze:I po czecie, w swoim wczorajszym poście wypisałem litanię BTSów ze strony mapa.btsearch.pl . Moje pomiary świadczą o tym, że na podanych przeze mnie nadajnikach działa UMTS-900 (niekiedy są to tylko BTSy z nadajnikami na UMTS-900, bez UMTS-2100).
A na jakieś podstawie twierdzisz, że Twoje pomiary świadczą o tym, że jest tam U900?
janekt pisze:Jeżeli ktoś nie wierzy, niech sprawdzi empirycznie na tej stronce. :lol:
Uważasz, że to co jest na btsearch odpowiada temu co faktycznie działa w sieci? Mapa ta jest tworzona na podstawie pozwoleń UKE i tego co ludzie zweryfikowali, a często jest to zupełnie inny stan niż faktycznie w działającej sieci.
janekt pisze:Ja wiem, że w wersji oficjalnej UMTS-900 na tym obszarze jeszcze nie działa. To prawda, bo wszystkie nadajniki nie działają jeszcze, szczególnie te T-Mobile'a między Wyrzyskiem a Piłą.
Czyli w końcu wskazane wcześniej przez Ciebie nadajniki działają w U900 czy nie? Bo najpierw piszesz, że jest tam U900, a teraz piszesz, że jednak nie.

#673427  autor: janekt
 08 lis 2013, 23:12
inżynier pisze:
janekt pisze:No i moja kontra.
Rozumiem, że to kontra na mój post?
Nie, nie tylko na Twój. 8)
inżynier pisze:Nie wiem jak jest w Toruniu ani w Szczecinie bo tam nie bywam. Ale wiem, że w Toruniu jest sprzęt NSN a w Szczecinie Huawei więc może stąd taka różnica?
Całkiem możliwe. Chociaż wątpię (patrz mój post sprzed paru minut).
inżynier pisze:A na jakieś podstawie twierdzisz, że Twoje pomiary świadczą o tym, że jest tam U900?
Ano choćby na takiej (pisałem o tym), że miałem sygnał sieci 3G, który w niektórych miejscach mógł pochodzić jedynie z nadajników UMTS-900. Przypuszczam, że to były testy. Dlatego nie działały wszystkie nadajniki.
inżynier pisze:Uważasz, że to co jest na btsearch odpowiada temu co faktycznie działa w sieci? Mapa ta jest tworzona na podstawie pozwoleń UKE i tego co ludzie zweryfikowali, a często jest to zupełnie inny stan niż faktycznie w działającej sieci.
OK, zgoda. Wiem, że trzeba brać poprawkę na te pozwolenia. Ale opierałem się na tych danych, bo innych po prostu nie ma.
inżynier pisze:Czyli w końcu wskazane wcześniej przez Ciebie nadajniki działają w U900 czy nie? Bo najpierw piszesz, że jest tam U900, a teraz piszesz, że jednak nie.
Powtórzę, część nadajników w pobliżu DK 10 na modernizowanym właśnie obszarze działała, a część nie.

JanekT

#673486  autor: inżynier
 09 lis 2013, 12:21
janekt pisze:
inżynier pisze:Nie wiem jak jest w Toruniu ani w Szczecinie bo tam nie bywam. Ale wiem, że w Toruniu jest sprzęt NSN a w Szczecinie Huawei więc może stąd taka różnica?
Całkiem możliwe. Chociaż wątpię (patrz mój post sprzed paru minut).
W co wątpisz? W to, że w Szczecinie jest Huawei a w Toruniu NSN?
janekt pisze:
inżynier pisze:A na jakieś podstawie twierdzisz, że Twoje pomiary świadczą o tym, że jest tam U900?
Ano choćby na takiej (pisałem o tym), że miałem sygnał sieci 3G, który w niektórych miejscach mógł pochodzić jedynie z nadajników UMTS-900. Przypuszczam, że to były testy. Dlatego nie działały wszystkie nadajniki.
Czyli zrobiłeś sobie testy swoim telefonem i na tej podstawie twierdzisz, że tam działa U900? Jakby Twój telefon wskazywał na jakim kanale pracuje to wtedy bym Ci uwierzył, ale tak nie jest. Ty po prostu dorobiłeś sobie swoją teorię, że jak jest U900 to masz UMTS, a jak jest U2100 to masz HSPA albo odwrotnie. Tylko to są Twoje przypuszczenia, a ja chcę się uświadomić, że w obszarach o których piszesz na 100% nie ma jeszcze U900.
janekt pisze:Powtórzę, część nadajników w pobliżu DK 10 na modernizowanym właśnie obszarze działała, a część nie.
Żadne ze wskazanych przez Ciebie nadajników nie działają z U900. Jeśli w to nie wierzysz to trudno, Twój problem, ja chciałem tylko wyprowadzić Cię z błędu, ale widzę, że nie dasz się przekonać.

#673500  autor: janekt
 09 lis 2013, 13:11
inżynier pisze:W co wątpisz? W to, że w Szczecinie jest Huawei a w Toruniu NSN?
Wątpię w to, żeby sprzęt mógł powodować taką różnicę. Że w Toruniu jest NSN, a w Szczecinie Huawei to wiem. ;-)
inżynier pisze:Czyli zrobiłeś sobie testy swoim telefonem i na tej podstawie twierdzisz, że tam działa U900? Jakby Twój telefon wskazywał na jakim kanale pracuje to wtedy bym Ci uwierzył, ale tak nie jest. Ty po prostu dorobiłeś sobie swoją teorię, że jak jest U900 to masz UMTS, a jak jest U2100 to masz HSPA albo odwrotnie. Tylko to są Twoje przypuszczenia, a ja chcę się uświadomić, że w obszarach o których piszesz na 100% nie ma jeszcze U900.
inżynier pisze:Żadne ze wskazanych przez Ciebie nadajników nie działają z U900. Jeśli w to nie wierzysz to trudno, Twój problem, ja chciałem tylko wyprowadzić Cię z błędu, ale widzę, że nie dasz się przekonać.
Tak, zrobiłem test swoim telefonem i na tej podstawie wyciągnąłem wnioski. Potwierdzają je moje obserwacje z Torunia (patrz: mój wczorajszy post). Po prostu jadąc do Szczecina miałem sygnał sieci 3G i według mapy był to sygnał z nadajników na pasmo UMTS-900 (bo były BTSy z nadajnikami tylko na to pasmo). No bo w to, że telefon z T-Mobile'a loguje się do Aero² to nie wierzę, bo to jest niemożliwe. Popatrz proszę na mapki, które wkleiłem, potem popatrz na mapa.btsearch.pl i może zrozumiesz czemu tak a nie inaczej myślę. 8)
Wiem o tym, że oficjalnie nie ma tam jeszcze UMTS-900 robionego w ramach NetWorks!'a, więc myślę, że to były po prostu testy. Jak ktoś może (lub chce) to niech przejedzie się tą trasą i zobaczy jak to wygląda.
Żeby było jasne, jestem cały czas spokojny. :-D

JanekT

#673503  autor: inżynier
 09 lis 2013, 13:21
W byłym województwie szczecińskim U900 działa, ale obszary o których pisałeś (m.in. byłe województwo pilskie) U900 na razie nie ma.

#673538  autor: marcin1980
 09 lis 2013, 16:40
ryba123 pisze:Obrazek szczecin dc-u2100
Zobaczymy na sylwestra czy da rade chociaż 2-3MB pocisnąć na BTS najbliższych gdzie będą masowe imprezy :-)

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#673926  autor: grzegorz0plonka
 11 lis 2013, 18:23
Wynik masz znakomicie. Nie dawno byłem już w Krakowie i testowałem sprzedtest.

Na stacji 52901 61248 wynosił az 23,44 Mbps a wysylanie 2-3 Mbps.
O godzinie 23:49.

A na stronie mapy tmobile modernizacja już zakończyła się w krakowie. A pozostaje na U900 włączenia.
 #673939  autor: amigo27
 11 lis 2013, 19:11
I znowu się zebździło w Konstancinie, już było fajnie przez 2 dni niski ping 40ms i większy download a dzisiaj ledwo dyszy tylko 2 kreski zasięgu na zewnątrz budynku a w mieszkaniu zrywa połączenie głosowe w 2g, 3g, gprs
Obrazek
amigo27 pisze:A tak wygląda speedtest gdy modem na przedłużce usb za oknem :smt009
[url=http://www.speedtest.net/result/3071286229.png]Obrazek[/URL]
amigo27 pisze:Fajnie że wyciągasz takie wyniki u mnie na Placu Zgody (Konstancin) słabiutko, mam modem option515 pod laptopa i jest kiepsko
[url=http://www.speedtest.pl/test/70904992]Obrazek[/URL](troszkę lepiej było zaraz jak zaczeli modernizację) teraz w mieszkaniu trzeba podchodzić do okna żeby rozmawiać przez telefon, zrywa w 3g jak i w 2g ale może to wina modemu?
Mixiorek pisze: Ja wiem czy szok? ;)
Jedne z dzisiejszych testów w Konstancinie Jeziornej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oby tak pozostało, czekam na LTE... :)
  • Strona 122 z 1158
  • 1
  • 120
  • 121
  • 122