- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
To niestety tylko tyle trwa, ja też się spodziewałem dłuższego materiału. No cóż, marketing.
ECN0: 5 przy -97 dBm może być powodem nierealizowania połączeń do tego użytkownika? Gdy mam taki sygnał nie można się do mnie dodzwonić.
EC 5 to bardzo dobra wartość dla sygnału o takiej sile. U siebie mam tyle dla -85 dBm. Ogólnie jak jest od 8-10 w górę to mogą być problemy, poniżej powinno wszystko dobrze działać.Flash999 pisze:ECN0: 5 przy -97 dBm może być powodem nierealizowania połączeń do tego użytkownika? Gdy mam taki sygnał nie można się do mnie dodzwonić.
Dzięki za odpowiedź. Mimo wszystko problem wyatępuje, w engineering mode status modemu się zmienia, a w słuchawce komunikat abonent niedostępny. Jednak to coś innego jest winne.
Wczoraj w niedzielę miałem w konstancinie problemy z internetem w 2g strony ledwo się otwierały a w 3g cały czas zrywało połączenia-dzisiaj troszkę lepiej czy u Was było ok.??
Zauważyłem wczoraj że na Jaworzynie Krynickiej gmina Muszyna odpalono U900.
http://www.t-mobile.pl/pl/najlepszasiec aktualizacja z 30.10
Wchodzę na mapkę zasięgu orange tutaj po wpisaniu Konstancin Jeziorna według legendy powinien być już zasięg LTE-czy już ktoś testował?
[ Dodano: 2013-11-06, 08:57 ]
Dziasiaj w 3g test Konstancinie
[ Dodano: 2013-11-06, 08:57 ]
Dziasiaj w 3g test Konstancinie
amigo27 pisze:Wchodzę na mapkę zasięgu orange tutaj po wpisaniu Konstancin Jeziorna według legendy powinien być już zasięg LTE-czy już ktoś testował?
Czyli poprawiło się?amigo27 pisze: Dziasiaj w 3g test Konstancinie
Stacja T-Mobile na ul. Środkowej jest już dostępna dla klientów Orange. Testy obok stacji, to mój rekord, nigdy nie miałem takiej prędkości:

Test przy tężni, zasięg ze stacji przy Stocerze:

Martwi mnie stacja T-Mobile na ul. Gąsiorowskiego. Niestety nie będzie chyba zmodernizowana, bo jest to lokalizacja Plusa... a zasięg Orange by się tam bardzo przydał.
P.s.
Czy ktoś wie jak z poziomu iPhone'a sprawdzić czy 3G to 900 lub 2100MHz?
quote="janekt"]Dzisiaj pisałem o zasięgu UMTS-900 T-Mobile w części Wielkopolski i Zachodniopomorskiego. Jadąc krajową "10" sprawa wygląda tak:. ......[/quote]
niestety, raczej nie jest tak jak piszesz...
na obszarze prez który jechales jeszcze 2-3tyg temu dzialaly jeszcze nieskonsolidowane stacje a prace zacely się z lekkim późnieniem w stosunku do planów. bylby to ewenement ze po kilku tyg od wymiany już smiga usmt900... prawdopodobnie lapales tylko sygnal z 2100 których trochę przybylo w polnocnej WLKP
niestety, raczej nie jest tak jak piszesz...
na obszarze prez który jechales jeszcze 2-3tyg temu dzialaly jeszcze nieskonsolidowane stacje a prace zacely się z lekkim późnieniem w stosunku do planów. bylby to ewenement ze po kilku tyg od wymiany już smiga usmt900... prawdopodobnie lapales tylko sygnal z 2100 których trochę przybylo w polnocnej WLKP
Też mnie interesuje jak rozpoznać umts900 lub 2100
Mixiorek pisze:Czyli poprawiło się?amigo27 pisze: Dziasiaj w 3g test Konstancinie
Stacja T-Mobile na ul. Środkowej jest już dostępna dla klientów Orange. Testy obok stacji, to mój rekord, nigdy nie miałem takiej prędkości:
Obrazek
Obrazek
Test przy tężni, zasięg ze stacji przy Stocerze:
Obrazek
Martwi mnie stacja T-Mobile na ul. Gąsiorowskiego. Niestety nie będzie chyba zmodernizowana, bo jest to lokalizacja Plusa... a zasięg Orange by się tam bardzo przydał.
P.s.
Czy ktoś wie jak z poziomu iPhone'a sprawdzić czy 3G to 900 lub 2100MHz?
No i tu się nie zgodzę. Dlaczego? Otóż udało mi się rozpracować Netmonitora na tyle dobrze, że wiem kiedy jestem w zasięgu UMTS-900, a kiedy w zasięgu UMTS-2100. Moje obserwacje potwierdziły testy zrobione na kartach T-Mobile, Orange, Aero² i Playa. I tak, jeżeli telefon jest w zasięgu sieci UMTS-2100, to pojawia się napis "UMTS" (tryb czuwania: czytaj telefon zalogowany do sieci, ale nie podłączony do internetu). Natomiast jeżeli jest w zasięgu UMTS-900, pojawia się "HSPA".erymo pisze:niestety, raczej nie jest tak jak piszesz...
Dowody:
Toruń, gdzie jest tylko UMTS-2100

Północna Wielkopolska (okolice Wyrzyska, DK 10- LAC 56420, 56430), a także zmodernizowany obszar Zachodniopomorskiego (LAC 57410, 57300, 57310, 56210)

[ Dodano: 2013-11-06, 22:35 ]
Obiecana przeze mnie mapka z sygnałem (DK 10, odcinek Toruń- Stargard Szcz.)
[spoiler]
Zaczynamy. Najpierw odcinek Sadki- granica województw
(odcinek w Kujawsko-Pomorskim UMTS-2100, LAC 54504; odcinek w Wielkopolsce UMTS-900, LAC 56430)

Okolice Wyrzyska do Nieżychowa

Nieżychowo- Śmiłowo (przed Grabównem zmiana LAC na 56420)

Śmiłowo- Piła

Piła- Dobino/Wałcz Drugi (zmiana LAC na 56430 na wysokości granicy z Zachodniopomorskim)

Okolice Wałcza

Wałcz- centrum

Wałcz- Jabłonowo

Jabłonowo- kierunek Mirosławiec

Okolice Mirosławca

Okolice Kalisza Pomorskiego

Cybowo- Żółwino

Żółwino- granica obszaru modernizowanego-zmodernizowanego- Recz (przed Słutowem zmiana LAC na 56210)

Recz- centrum

Sicko- Suchanówko (w Wapnicy zmiana LAC na 57410)

Suchanówko- ~Żukowo

Żukowo- Strachocin

[/spoiler]
Ostatnio zmieniony 06 lis 2013, 22:58 przez janekt, łącznie zmieniany 3 razy.
JanekT
Toruń- brak UMTS-900 Orange i T-Mobile'a, jest tylko Plusa i Play. Podobno mają odpalić w grudniu.
[ Dodano: 2013-11-07, 00:01 ]
Wracając do moich mapek, wynika z nich, że 31 października działały nadajniki:
-Osiek nad Notecią, Leśna 1, UMTS-900 (stąd ten zasięg za Sadkami, innego BTSa T-Mobile'a tam nie ma, a w samych Sadkach sygnału brak)
-Wyrzysk, Polanowo 46, UMTS-900
-Krostkowo, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Miasteczko Krajeńskie, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Kaczory, UMTS-900 (nadajnik Orange, nadajnik T-Mobile prawdopodobnie nie działał)
-Wałcz, Budowlanych 95, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Wałcz, Kołobrzeska 13, UMTS-900
-Wałcz, Kłębowiec, UMTS-900 (prawdopodobnie)
-Lubno, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Hanki 46, UMTS-900 (stąd szczątkowy sygnał za Piecnikiem i Łowiczem Wałeckim)

[ Dodano: 2013-11-07, 00:01 ]
Wracając do moich mapek, wynika z nich, że 31 października działały nadajniki:
-Osiek nad Notecią, Leśna 1, UMTS-900 (stąd ten zasięg za Sadkami, innego BTSa T-Mobile'a tam nie ma, a w samych Sadkach sygnału brak)
-Wyrzysk, Polanowo 46, UMTS-900
-Krostkowo, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Miasteczko Krajeńskie, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Kaczory, UMTS-900 (nadajnik Orange, nadajnik T-Mobile prawdopodobnie nie działał)
-Wałcz, Budowlanych 95, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Wałcz, Kołobrzeska 13, UMTS-900
-Wałcz, Kłębowiec, UMTS-900 (prawdopodobnie)
-Lubno, UMTS-900 (nadajnik Orange)
-Hanki 46, UMTS-900 (stąd szczątkowy sygnał za Piecnikiem i Łowiczem Wałeckim)
JanekT