• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 13 z 54
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 54

#624804  autor: DanielR
 04 kwie 2013, 16:21
No dobra wojciech. Ale skoro prezes oficjalnie w Barcelonie, przed dziennikarzami zapowiada roaming z T-Mobile, pokazuje prezentację, należy sądzić, że testy zostały już przeprowadzone, albo są już na ukończeniu i lada moment, to ile - miesiąc, dwa, wszystko będzie działo. Ile - pół roku, rok trzeba czekać? Bez przesady.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#624823  autor: user_delete19
 04 kwie 2013, 16:58
wiesz, mamy takie IT, mamy plany projektów, terminy, deadline'y i... w większości przypadków projekt się przeciąga i zostaje okrojony; a często gęst pytania "kiedy pojawi się wersja?" kwitowane są "kiedy będzie gotowa".

Play jest w o tyle komfortowej sytuacji że tylko zapowiedział wprowadzenie roamingu (co może się przekładać jedynie na podpisanie umowy). Może chcieli uruchomić wcześniej ale napotkali na problemy techniczne? Nie podali konretnej daty więc nie są zobowiązani. Fakt, że jeżeli uruchomią roaming dopiero za rok będzie wyglądać niezbyt ciekawie z punktu widzenia biznesowego, ale pałowanie się z "mieli 30 dni i wciąz mi nie działa" jest komiczne po prostu... :D

Na moje oko można spokojnie założyć, że do końca pierwszego półrocza pewnie będzie działało. Tylko tyle i aż tyle. Nie widzę większego sensu w napinaniu się i grożeniu ;)

#624827  autor: Kryniczanin
 04 kwie 2013, 17:09
wojciech, Podaje się rozsądny okres lub wydłużony. A rozsądny to taki jaki Play ma czas na reklamacje według mnie.

Co do roamingu rozmawiałem z koleżanką w Play zeszło na roaming i manipulacje "powiatowego" komórkowca i poprosiłem jej żeby na swoim służbowym zalogowała się do T i działa.

#624885  autor: bolek2004
 04 kwie 2013, 20:36
Niby czasem ktoś napisze że testują już ten roaming, ale może rzeczywiście coś się w międzyczasie zmieniło i może się z tego wycofają, nie wiem tak naprawdę po co im to, dostali częstotliwości pod lte i tym się powinni zająć w pierwszej kolejności, a roaming Plus i Orange myślę że wystarczy przynajmniej do głosu. Tyle że wycofanie się nie było by dobre marketingowo no ale od tego są ludzie tam zatrudnieni żeby z każdej sytuacji jakoś wybrnąć.

#624920  autor: kszaq
 04 kwie 2013, 22:35
Kryniczanin pisze:Co do roamingu rozmawiałem z koleżanką w Play zeszło na roaming i manipulacje "powiatowego" komórkowca i poprosiłem jej żeby na swoim służbowym zalogowała się do T i działa.
Czyli sprawa wygląda tak samo, jak było z roamingiem Orange - najpierw został on włączony pracownikom Play, którzy mogą na nieco większą skalę niż sami technicy wyłapać oraz rzetelniej niż zwykli użytkownicy wyłapać ewentualne błędy w działaniu. Po zakończeniu testów i naniesieniu ewentualnych poprawek rozpocznie się stopniowe uruchamianie na większą skalę.

#624945  autor: GSM_Maniak
 05 kwie 2013, 08:24
Według mnie lepiej, żeby pracownicy Playa przetestowali roaming T-Mobile przez miesiąc albo dwa niż, żeby szybko włączyli bez dłuższych testów i by coś nie działało jak powinno to wtedy abonenci by dopiero narzekali na Playa, że nie mogą się dodzwonić itp.

#625024  autor: DanielR
 05 kwie 2013, 14:18
A według mnie, skoro się o czym trąbi na międzynarodowym kongresie branżowym, to powinno to już być przetestowane i na dniach wdrożone. A nie, "mamy już roaming z T-Mobile!", a w praktyce dopiero zaczynamy go testować.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#625027  autor: Kryniczanin
 05 kwie 2013, 14:50
U koleżanki na służbowym

Obrazek
Według mnie lepiej, żeby pracownicy Playa przetestowali roaming T-Mobile przez miesiąc albo dwa niż, żeby szybko włączyli bez dłuższych testów i by coś nie działało jak powinno to wtedy abonenci by dopiero narzekali na Playa, że nie mogą się dodzwonić itp.
Najgłupsze z rozwiązań.

Wiele osób znam z Play i spotkałem się z jedną która wiedzą dorównywała nam na telepolisie. Nie zrozumcie mnie źle - to co mają wiedzieć to wiedzą, ale w kwestiach technicznych, budowie sieci komórkowej i innych nie mają żadnego pojęcia.

#625032  autor: user_delete19
 05 kwie 2013, 15:15
Wiele osób znam z Play i spotkałem się z jedną która wiedzą dorównywała nam na telepolisie. Nie zrozumcie mnie źle - to co mają wiedzieć to wiedzą, ale w kwestiach technicznych, budowie sieci komórkowej i innych nie mają żadnego pojęcia.
I skoro pracownicy mają z tym problem to postulujesz, żeby nie do końca przetestowaną usługę włączać każdemu użytkownikowi?!

#625034  autor: Kryniczanin
 05 kwie 2013, 15:21
wojciech, Czytaj ze zrozumieniem
Wiele osób znam z Play i spotkałem się z jedną która wiedzą dorównywała nam na telepolisie.
Wystarczyło żeby Pan Gruszka zamiast bajek zgłosił się do Administracji Forum i zaproponował części userów forum co mają Play na abo bądź kartę udział w testach.

Zapewniam Cię że chętnych by było i z szczegółowymi opisami.

#625035  autor: Artur051
 05 kwie 2013, 15:26
Prędzej czy później dostaniemy i my zasięg T ;). Nie ma co się spinać. Narazie tyle czasu wytrzymaliśmy z Plusem i Orendżem więc wytrzymamy ten czas i na T ;)

#625036  autor: Sig
 05 kwie 2013, 15:34
Kryniczanin pisze:...
Wiele osób znam z Play i spotkałem się z jedną która wiedzą dorównywała nam na telepolisie. Nie zrozumcie mnie źle - to co mają wiedzieć to wiedzą, ale w kwestiach technicznych, budowie sieci komórkowej i innych nie mają żadnego pojęcia...
Bo są są sprzedawcy, oni maja mieć bajer, a nie wiedzę, czy chociaż zainteresowania w dziedzinie. Niestety tak jest praktycznie wszędzie, w różnych branżach. Pasjonatów jest niewielu, liczy się tylko zdolność sprzedaży.

[ Dodano: 2013-04-05, 15:35 ]
Kryniczanin pisze:wojciech, Czytaj ze zrozumieniem
Wiele osób znam z Play i spotkałem się z jedną która wiedzą dorównywała nam na telepolisie.
Wystarczyło żeby Pan Gruszka zamiast bajek zgłosił się do Administracji Forum i zaproponował części userów forum co mają Play na abo bądź kartę udział w testach.

Zapewniam Cię że chętnych by było i z szczegółowymi opisami.
"Pan Gruszka" to jest wyjątkowo niechętny testom, które mogłyby wykazać, że jego sieć nie działa do końca tak, jak sam o niej opowiada. Zapomniałes o np. deklaracji przejechania do granicy i pokazania jak to świetnie roaming i handover działa?

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#625038  autor: Kryniczanin
 05 kwie 2013, 15:44
Artur051, Ja jestem w najlepszej sytuacji dzięki T i Orange - mam dokonaną w marcu modernę Networks i zasię Orange zrównał się z T który rządził bezkonkurencyjnie.
Sig pisze:"Pan Gruszka" to jest wyjątkowo niechętny testom, które mogłyby wykazać, że jego sieć nie działa do końca tak, jak sam o niej opowiada. Zapomniałes o np. deklaracji przejechania do granicy i pokazania jak to świetnie roaming i handover działa?
Pamiętam tą bajeczkę, ale też pamiętam nabór userów do testów pakietów netowych w Play Fresh.

#625149  autor: sq-
 06 kwie 2013, 07:37
Gruszka nie moze tego zrobic, bo przy drodze 22 przed granica Plus ma same dookolne stacje (anteny dookolne) i co rusz dziura w zasiegu i przerywa polaczenia. Chyba, ze lecac 100% na zasiegu orange n!

#626032  autor: Spacedust
 09 kwie 2013, 23:52
Prosto z FB:
Kiedy w końcu będzie w Play uruchomiony roaming T-Mobile dla klientów??? Doczekamy się go??? Marcin,podaj chociaż miesiąc w którym go uruchomicie!
Like · · 12 hours ago

Marcin Gruszka Rzecznik Prasowy Play Patryku nie ma jeszcze decyzji.
Like · Reply · 6 hours ago
Patryk Gliński Kurcze szkoda że jeszcze nie ma decyzji ale czekam z utęsknieniem na roaming T-Mobile Dzięki za info Marcin i P4You, pozdrawiam was
Tomek Pietrowski Patryk - niestety nie uzyskasz konkretnej informacji kiedy to nastąpi. Myślę, że w tym roku.
Patryk Gliński P4You,gdzieś Ty się podział??? Napisz mi nawet nie potwierdzone informacje. CZEKAM
Like · Reply · 11 hours ago
Patryk Gliński Ale ja proszę byś udzielił mi niepewnych informacji, nie pogniewam się jeśli później okaże się ona nie prawdziwa. Napisz P4You
Patryk Gliński No dobra P4You a jakie macie w takim razie nie potwierdzone informacje na ten temat???
Patryk Gliński P4You,ale to już strasznie długo się ciągnie Możesz napisać chociaż w którym miesiącu uruchomicie ten roaming T-mobile??? Chyba nie wymagam zbyt wiele.
Like · Reply · 11 hours ago · Edited
Play4U Patryk napisałem jakich informacji udzielamy.
Like · Reply · 10 hours ago
Play4U Patryk udzielamy tylko pewnych informacji.
Play4U Patryk rozumiem. Niestety nie posiadamy na razie żadnych potwierdzonych informacji.
Play4U Patryk ta informacja najwcześniej na pewno pojawi się na stronie: www.blogplay.pl.
Like · Reply · 12 hours ago
[/code]

#628001  autor: arek.85
 20 kwie 2013, 12:14
Szkoda że tylko dla pracowników sam bym potestował powinny być testy dla wybranych którzy chcą :P

#628016  autor: Kryniczanin
 20 kwie 2013, 13:36
Spacedust, Nie wszyscy pracownicy mają dostęp do T-Mobile.

#628091  autor: Krystian_4G
 20 kwie 2013, 20:06
Mało osób sobie zdaje sprawę że taki roaming krajowy w wielu sieciach tak jak w Play jest bardzo istotny dla wielu ludzi wykonujących różne zawody nawet te dbające o nasze bezpieczeństwo i nie tylko. Postawcie się w sytuacji kierowcy ambulansu pogotowia ratunkowego w rejonie Beskidu gdzie łączność z bazą pechowo nie będzie możliwa i alternatywa to telefon komórkowy tylko cóż jak okaże się że w danym miejscu zasięg ma tylko jeden operator w dodatku nie nasz? Można mnożyć różne sytuacje o których na co dzień się nie myśli i ten roaming krajowy w sieci T-Mobile dla klientów Play to żadne ciśnienie tylko istotna potrzeba nie wyssana z palca.

Krystian

#628098  autor: Sahim
 20 kwie 2013, 20:30
Nie wiem czy ktoś zauważył ale po ostatnich aktualizacjach kart Play i VM operatorzy, po ręcznym wyszukaniu sieci, są sortowani w różnych kolejnościach.
VM sortuje w następujący sposób:
1. Play
2. Orange
3. Plus
4.T-Mobile
A Play:
1. Play
2. Orange
3. T-Mobile
4. Plus
Oczywiście na razie dostęp do sieci T-Mobile u obu operatorów jest niemożliwy. :D
  • Strona 13 z 54
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 54
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13