• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 120 z 1158
  • 1
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 1158

#671860  autor: Flash999
 31 paź 2013, 22:08
janekt pisze:Dzisiaj pisałem o zasięgu UMTS-900 T-Mobile w części Wielkopolski i Zachodniopomorskiego.
UMTS 900 NetWorkS! jak widać rośnie w siłę. Jak myślicie, czy zagrozi dla Aero2? W przypadku T-M/O sprawa wygląda na łatwiejszą, wystarczy jeden przełącznik. Plus musi modernizować sprzęt, wymieniać radiolinie, planować stacje... N! ma to już gotowe, wystarczy konfiguracja.
Duży problem ma NetWorkS! ze względu na wąskie pasmo dla UMTS900, w przypadku Solorza nie jest to problem.

Właśnie, jakie prędkości udało Wam się uzyskać na N! U900? Maksymalne, kto da więcej?

[ Dodano: 2013-10-31, 22:13 ]
massiwo pisze:Koledzy możecie mi wytlumaczyc, zaleznosc t-mobile i orange, jezeli chodzi o cala ta infrastrukturę?
Rozumiem, ze te dwie niezalezne sieci, powlaly firme net works, do budowy i modernizacji nadajnikow, co to wlasciwie oznacza? Ze klienci t-mobile, moga sie logowac do sieci nadjnikow orange i odwrotnie, chyba nie do konca!?
I ktora siec byscie polecili, jezeli chodzi o wybor!? Glownie tocze boj miedzy heyah, a nju?!
Niezupełnie. Nie polega to na takiej zasadzie jak roaming krajowy w Play. Po prostu stacje są wspólne, sygnał z nich jest z dwoma wyróżnikami: Orange | T-Mobile.
Nie ma znaczenia, w której jesteś sieci (w porządku, minimalne - zależnie od dosyłu dla stacji, czasem nie jest on współdzielony i wyniki prędkości mogą być diametralnie różne).

Wybór operatora to kwestia indywidualna, zależna od Twoich wymagań.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#671864  autor: marcinek243
 31 paź 2013, 22:24
Flash999 pisze: UMTS 900 NetWorkS! jak widać rośnie w siłę. Jak myślicie, czy zagrozi dla Aero2?
Na zachodzie już dawno przegoniło gdyż u900 jest dosłownie wszędzie a aero2 to kilka większych plam na ich mapie zasięgu :D .

#671868  autor: bartman
 31 paź 2013, 22:32
z tego co widać nawet po LTE kompresja w Orange jest :-D
MaciejM jest i nawet nie działa vpn :D

ObrazekObrazek
okolice CH Targówek/ CH Marki
W telefonie kiepskie pingi wyskakują.
A tu bardziej miarodajny ping z włączoną wtyczką modify headers
Test

#671872  autor: massiwo
 31 paź 2013, 22:46
czyli jeden nadajnik, obsluguje niezaleznie jakby dwoch operatorw, jasne ;)

a czy w tym caly precedensie, ktorys operator jest lepszy? tzn wklad w net works jest wiekszy, badz tez ma wieksza baze swoich nadajnikow, inaczej mowiac czy moze sie po prostu zdarzyc tak, ze klient tmobila w jednym i tym samym miejscu, co klient orange, bedzie mial zasieg, a ten drugi nie!?

obecnie jestem w play, bolaczka tego operatora to jakosc rozmow, jak i problemy z wysylaniem smsow... wychodzi z telefonu za 2/3 gim podejsciem, nie zawsze, ale dosc czesto sie to zdarza.

#671876  autor: marcin1980
 31 paź 2013, 23:03
Nie cała rzecz polega na skonsolidowaniu nadajników co oznacza że jeden i drugi operator będzie miał tyle samo czyli 10tyś, najprawdopodobniej operatorzy albo już mogą albo będą mogli zwiększać lub zmniejszać siłe nadajnika. Z mojej oceny wynika że po skonsolidowaniu nadajników i jeden i drugi operator nadaje z ta sama siła i ma taki sam zasięg.
Najgorszą bolączka jest wąskie pasmo i duza liczba klientów a co za tym idzie zasięg i gorsza jakość rozmów bo sieć może być przytkana mówię o 2G bo 3G wątpliwe aby zatkać.
W playu ustaw na sztywno plusa bądź orange i problemy znikną.

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#671887  autor: inżynier
 01 lis 2013, 00:08
Flash999 pisze: Nie ma znaczenia, w której jesteś sieci (w porządku, minimalne - zależnie od dosyłu dla stacji, czasem nie jest on współdzielony i wyniki prędkości mogą być diametralnie różne).
Każda wspólna stacja ma identyczną transmisję w górę sieci (czyli do kontrolerów). Dopiero core sieci jest inny u każdego z operatorów - było już nie raz o tym pisane. Różne transfery dla obu operatorów na tej samej stacji wynikają z innych rzeczy.
massiwo pisze:Koledzy możecie mi wytlumaczyc, zaleznosc t-mobile i orange, jezeli chodzi o cala ta infrastrukturę?
Rozumiem, ze te dwie niezalezne sieci, powlaly firme net works, do budowy i modernizacji nadajnikow, co to wlasciwie oznacza? Ze klienci t-mobile, moga sie logowac do sieci nadjnikow orange i odwrotnie, chyba nie do konca!?
Częściowo już dostałeś odpowiedź w poprzednich postach, ale polecam przejrzeć cały ten temat (wiem, sporo stron) i dopiero po jego przeczytaniu pytać o konkrety o których nie było jeszcze napisane. A napisane było już baaardzo dużo, więc po przeczytaniu całości powinieneś mieć sporą wiedzę o co chodzi z tym całym Networks:)
 #671896  autor: amigo27
 01 lis 2013, 07:54
A tak wygląda speedtest gdy modem na przedłużce usb za oknem :smt009
Obrazek
amigo27 pisze:Fajnie że wyciągasz takie wyniki u mnie na Placu Zgody (Konstancin) słabiutko, mam modem option515 pod laptopa i jest kiepsko
[url=http://www.speedtest.pl/test/70904992]Obrazek[/URL](troszkę lepiej było zaraz jak zaczeli modernizację) teraz w mieszkaniu trzeba podchodzić do okna żeby rozmawiać przez telefon, zrywa w 3g jak i w 2g ale może to wina modemu?
Mixiorek pisze:
janekt pisze:Pingi ~35 ms, szok! :shock:
Ja wiem czy szok? ;)
Jedne z dzisiejszych testów w Konstancinie Jeziornej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oby tak pozostało, czekam na LTE... :)

#671901  autor: Flash999
 01 lis 2013, 08:58
inżynier pisze:
Flash999 pisze: Nie ma znaczenia, w której jesteś sieci (w porządku, minimalne - zależnie od dosyłu dla stacji, czasem nie jest on współdzielony i wyniki prędkości mogą być diametralnie różne).
Każda wspólna stacja ma identyczną transmisję w górę sieci (czyli do kontrolerów). Dopiero core sieci jest inny u każdego z operatorów - było już nie raz o tym pisane. Różne transfery dla obu operatorów na tej samej stacji wynikają z innych rzeczy.
Przecież zdarza się, że na przykład Orange ma do tej samej stacji światłowód, a T-Mobile radiolinię.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#671905  autor: marcinek243
 01 lis 2013, 09:39
Flash999 pisze:Przecież zdarza się, że na przykład Orange ma do tej samej stacji światłowód, a T-Mobile radiolinię.
Nie jest czasem tak, że obojętnie czyj światłowód to korzystają z niego obaj?

#671909  autor: inżynier
 01 lis 2013, 10:35
Flash999 pisze:Przecież zdarza się, że na przykład Orange ma do tej samej stacji światłowód, a T-Mobile radiolinię.
Piszesz o sieci skonsolidowanej? Jeśli tak, to ZAWSZE transmisja między stacją a kontrolerem jest wspólna i nie ma takiej możliwości, że "dane" jednego operatora idą światłem, a drugiego radiolinią.
To, że na stacji jest światłowód i radiolinia nie ma z tym nic wspólnego.

#671914  autor: zajadacz
 01 lis 2013, 11:01
inżynier pisze:Piszesz o sieci skonsolidowanej? Jeśli tak, to ZAWSZE transmisja między stacją a kontrolerem jest wspólna i nie ma takiej możliwości, że "dane" jednego operatora idą światłem, a drugiego radiolinią. To, że na stacji jest światłowód i radiolinia nie ma z tym nic wspólnego.
Całkowita racja. Są jednak pewne mylące przypadki, że na stacji wiszą radiole PTC oraz radiola PTK. Jest takie coś na jednaj stacji w Szczecinie. Po co? Nie mam pojęcia, może w tym miejscu z jakiś powodów potrzebna jest transmisja między sieciami.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#671920  autor: marcinek243
 01 lis 2013, 11:46
zajadacz pisze:Są jednak pewne mylące przypadki, że na stacji wiszą radiole PTC oraz radiola PTK. Jest takie coś na jednaj stacji w Szczecinie. Po co?
Jak nie ma światełka to im więcej radiolek tym lepiej. Może dlatego że np. 500mb/s orange + 500mb/s t-mobile = wspólne 1Gb/s ?

#671940  autor: ja.michal
 01 lis 2013, 15:33
Nie jest tak przypadkiem, że jak jest nawet światło i ma przepustowość np. 2 Gb/s to niezależnie jakie jest obciążenie jednego czy drugiego operatora to i tak jest na sztywno ustawiona przepustowość 50/50.
Z tego co czytałem podobno są takie rejony gdzie przed modernizacją Orange miało świetną sieć i dzięki temu dużo klientów, a T-Mobile nie miało nawet 3G i klientów mają niewiele. Po modernizacji klienci Orange zostali i testując prędkość na karcie Orange są prędkości np. 3-4 Mb/s, a na T-Mobile 10-15 Mb/s.

#672006  autor: panasz
 01 lis 2013, 22:16
zajadacz pisze:Całkowita racja. Są jednak pewne mylące przypadki, że na stacji wiszą radiole PTC oraz radiola PTK. Jest takie coś na jednaj stacji w Szczecinie. Po co? Nie mam pojęcia, może w tym miejscu z jakiś powodów potrzebna jest transmisja między sieciami.
Być może jest to stacja na której jest węzeł transmisyjny jednego z opów (np. PTC), a PTK po koleżeńsku z niego korzysta.

ja.michal pisze:Nie jest tak przypadkiem, że jak jest nawet światło i ma przepustowość np. 2 Gb/s to niezależnie jakie jest obciążenie jednego czy drugiego operatora to i tak jest na sztywno ustawiona przepustowość 50/50.
To chyba wiedzą tylko operatorzy jak to jest realizowane :) Standardowo światełko ma 1Gbit/s, w punktach węzłowych może być więcej (np. 10Gbit/s)
ja.michal pisze:Z tego co czytałem podobno są takie rejony gdzie przed modernizacją Orange miało świetną sieć i dzięki temu dużo klientów, a T-Mobile nie miało nawet 3G i klientów mają niewiele. Po modernizacji klienci Orange zostali i testując prędkość na karcie Orange są prędkości np. 3-4 Mb/s, a na T-Mobile 10-15 Mb/s.
Sam sobie odpowiedziałeś, Orange ma wolniej bo ma dużo klientów w tym miejscu, a T-Mobile ma szybciej bo klientów ma mniej :)

#672015  autor: zajadacz
 01 lis 2013, 23:18
ja.michal pisze:Nie jest tak przypadkiem, że jak jest nawet światło i ma przepustowość np. 2 Gb/s to niezależnie jakie jest obciążenie jednego czy drugiego operatora to i tak jest na sztywno ustawiona przepustowość 50/50.
Policzmy sobie, zakładamy full wypas i pełne obciążenie.
Orange:
3 nośne U2100 HSPA+, po 3 sektory daje 3x3x21Mbit=189 Mbit/s
T-Mobile:
Wspólna nośna U900, 3x21 Mbit= 63 Mbit/s
LTE 3x75Mbit/s=225 Mbit/s.
GSM potrzebuje pomijalnie mało, dajmy 20 Mbit na 2 opów żeby było z zapasem.
W sumie wychodzi 686 Mbit/s. Oczywiście w najgorszym, w rzeczywistości całkowicie nierealnym przypadku, bo nie da się każdego sektora obciążyć w 100% pełną prędkością HSPA+ czy LTE. Więc standardowe światło 1 Gbit, wystarczy na dwóch opów z palcem w d*** i nie trzeba tego dzielić w żaden sposób po 50%. Ba uważam że typowej radiolinii T-Mobile, która ma 500 Mbit nie idzie zapchać ruchem z jednej stacji. A gigabitowe wkładki SFP na 20 km są beznadziejnie tanie, nawet te bardzo dobrych producentów nie są drogie. Jak jest drugie włókno to dołożenie wkładki żeby zwiększyć przepustowość to nie jest problem. 10Gbit to już są trochę większe koszty, choć jak patrzę to są wkładki SFP+ poniżej 500 zł. Tylko switch z SFP+ też trochę kosztuje ;)

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#672019  autor: ja.michal
 01 lis 2013, 23:35
panasz pisze:To chyba wiedzą tylko operatorzy jak to jest realizowane
Raczej tak. ;)
Sam sobie odpowiedziałeś, Orange ma wolniej bo ma dużo klientów w tym miejscu, a T-Mobile ma szybciej bo klientów ma mniej :)
Dokładnie, dlatego pokazuje to, że Orange nie równa się T-Mobile. Każdy ma swoje zasoby.

#672157  autor: Spacedust
 02 lis 2013, 21:31
zajadacz pisze:
Policzmy sobie, zakładamy full wypas i pełne obciążenie.
Orange:
T-Mobile:
Wspólna nośna U900, 3x21 Mbit= 63 Mbit/s
LTE 3x75Mbit/s=225 Mbit/s.
GSM potrzebuje pomijalnie mało, dajmy 20 Mbit na 2 opów żeby było z zapasem.
3x3x42 Mbps x 2 operatorów, bo przecież mają DC-HSPA+ ;)

#672163  autor: inżynier
 02 lis 2013, 21:54
Spacedust pisze:3x3x42 Mbps x 2 operatorów, bo przecież mają DC-HSPA+ ;)
Przecież jedna nośna ma 21 Mbps a nie 42Mbps. Kolega zajadacz dobrze policzył, 3 sektory x 3 nośne x 21 Mbps każda nośna.

#672166  autor: bed
 02 lis 2013, 22:11
Nie wiecie czy gdzieś jest dostępny materiał o modernizacji sieci przez T-Mobile, który był nadawany na którymś z kanałów Discovery?
  • Strona 120 z 1158
  • 1
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 1158
  • 1
  • 118
  • 119
  • 120