Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
UMTS 900 NetWorkS! jak widać rośnie w siłę. Jak myślicie, czy zagrozi dla Aero2? W przypadku T-M/O sprawa wygląda na łatwiejszą, wystarczy jeden przełącznik. Plus musi modernizować sprzęt, wymieniać radiolinie, planować stacje... N! ma to już gotowe, wystarczy konfiguracja.janekt pisze:Dzisiaj pisałem o zasięgu UMTS-900 T-Mobile w części Wielkopolski i Zachodniopomorskiego.
Niezupełnie. Nie polega to na takiej zasadzie jak roaming krajowy w Play. Po prostu stacje są wspólne, sygnał z nich jest z dwoma wyróżnikami: Orange | T-Mobile.massiwo pisze:Koledzy możecie mi wytlumaczyc, zaleznosc t-mobile i orange, jezeli chodzi o cala ta infrastrukturę?
Rozumiem, ze te dwie niezalezne sieci, powlaly firme net works, do budowy i modernizacji nadajnikow, co to wlasciwie oznacza? Ze klienci t-mobile, moga sie logowac do sieci nadjnikow orange i odwrotnie, chyba nie do konca!?
I ktora siec byscie polecili, jezeli chodzi o wybor!? Glownie tocze boj miedzy heyah, a nju?!
Na zachodzie już dawno przegoniło gdyż u900 jest dosłownie wszędzie a aero2 to kilka większych plam na ich mapie zasięguFlash999 pisze: UMTS 900 NetWorkS! jak widać rośnie w siłę. Jak myślicie, czy zagrozi dla Aero2?
Każda wspólna stacja ma identyczną transmisję w górę sieci (czyli do kontrolerów). Dopiero core sieci jest inny u każdego z operatorów - było już nie raz o tym pisane. Różne transfery dla obu operatorów na tej samej stacji wynikają z innych rzeczy.Flash999 pisze: Nie ma znaczenia, w której jesteś sieci (w porządku, minimalne - zależnie od dosyłu dla stacji, czasem nie jest on współdzielony i wyniki prędkości mogą być diametralnie różne).
Częściowo już dostałeś odpowiedź w poprzednich postach, ale polecam przejrzeć cały ten temat (wiem, sporo stron) i dopiero po jego przeczytaniu pytać o konkrety o których nie było jeszcze napisane. A napisane było już baaardzo dużo, więc po przeczytaniu całości powinieneś mieć sporą wiedzę o co chodzi z tym całym Networks:)massiwo pisze:Koledzy możecie mi wytlumaczyc, zaleznosc t-mobile i orange, jezeli chodzi o cala ta infrastrukturę?
Rozumiem, ze te dwie niezalezne sieci, powlaly firme net works, do budowy i modernizacji nadajnikow, co to wlasciwie oznacza? Ze klienci t-mobile, moga sie logowac do sieci nadjnikow orange i odwrotnie, chyba nie do konca!?
amigo27 pisze:Fajnie że wyciągasz takie wyniki u mnie na Placu Zgody (Konstancin) słabiutko, mam modem option515 pod laptopa i jest kiepsko
[url=http://www.speedtest.pl/test/70904992]Obrazek[/URL](troszkę lepiej było zaraz jak zaczeli modernizację) teraz w mieszkaniu trzeba podchodzić do okna żeby rozmawiać przez telefon, zrywa w 3g jak i w 2g ale może to wina modemu?
Przecież zdarza się, że na przykład Orange ma do tej samej stacji światłowód, a T-Mobile radiolinię.inżynier pisze:Każda wspólna stacja ma identyczną transmisję w górę sieci (czyli do kontrolerów). Dopiero core sieci jest inny u każdego z operatorów - było już nie raz o tym pisane. Różne transfery dla obu operatorów na tej samej stacji wynikają z innych rzeczy.Flash999 pisze: Nie ma znaczenia, w której jesteś sieci (w porządku, minimalne - zależnie od dosyłu dla stacji, czasem nie jest on współdzielony i wyniki prędkości mogą być diametralnie różne).
Nie jest czasem tak, że obojętnie czyj światłowód to korzystają z niego obaj?Flash999 pisze:Przecież zdarza się, że na przykład Orange ma do tej samej stacji światłowód, a T-Mobile radiolinię.
Piszesz o sieci skonsolidowanej? Jeśli tak, to ZAWSZE transmisja między stacją a kontrolerem jest wspólna i nie ma takiej możliwości, że "dane" jednego operatora idą światłem, a drugiego radiolinią.Flash999 pisze:Przecież zdarza się, że na przykład Orange ma do tej samej stacji światłowód, a T-Mobile radiolinię.
Całkowita racja. Są jednak pewne mylące przypadki, że na stacji wiszą radiole PTC oraz radiola PTK. Jest takie coś na jednaj stacji w Szczecinie. Po co? Nie mam pojęcia, może w tym miejscu z jakiś powodów potrzebna jest transmisja między sieciami.inżynier pisze:Piszesz o sieci skonsolidowanej? Jeśli tak, to ZAWSZE transmisja między stacją a kontrolerem jest wspólna i nie ma takiej możliwości, że "dane" jednego operatora idą światłem, a drugiego radiolinią. To, że na stacji jest światłowód i radiolinia nie ma z tym nic wspólnego.
Jak nie ma światełka to im więcej radiolek tym lepiej. Może dlatego że np. 500mb/s orange + 500mb/s t-mobile = wspólne 1Gb/s ?zajadacz pisze:Są jednak pewne mylące przypadki, że na stacji wiszą radiole PTC oraz radiola PTK. Jest takie coś na jednaj stacji w Szczecinie. Po co?
Być może jest to stacja na której jest węzeł transmisyjny jednego z opów (np. PTC), a PTK po koleżeńsku z niego korzysta.zajadacz pisze:Całkowita racja. Są jednak pewne mylące przypadki, że na stacji wiszą radiole PTC oraz radiola PTK. Jest takie coś na jednaj stacji w Szczecinie. Po co? Nie mam pojęcia, może w tym miejscu z jakiś powodów potrzebna jest transmisja między sieciami.
To chyba wiedzą tylko operatorzy jak to jest realizowaneja.michal pisze:Nie jest tak przypadkiem, że jak jest nawet światło i ma przepustowość np. 2 Gb/s to niezależnie jakie jest obciążenie jednego czy drugiego operatora to i tak jest na sztywno ustawiona przepustowość 50/50.
Sam sobie odpowiedziałeś, Orange ma wolniej bo ma dużo klientów w tym miejscu, a T-Mobile ma szybciej bo klientów ma mniejja.michal pisze:Z tego co czytałem podobno są takie rejony gdzie przed modernizacją Orange miało świetną sieć i dzięki temu dużo klientów, a T-Mobile nie miało nawet 3G i klientów mają niewiele. Po modernizacji klienci Orange zostali i testując prędkość na karcie Orange są prędkości np. 3-4 Mb/s, a na T-Mobile 10-15 Mb/s.
Policzmy sobie, zakładamy full wypas i pełne obciążenie.ja.michal pisze:Nie jest tak przypadkiem, że jak jest nawet światło i ma przepustowość np. 2 Gb/s to niezależnie jakie jest obciążenie jednego czy drugiego operatora to i tak jest na sztywno ustawiona przepustowość 50/50.
Raczej tak.panasz pisze:To chyba wiedzą tylko operatorzy jak to jest realizowane
Dokładnie, dlatego pokazuje to, że Orange nie równa się T-Mobile. Każdy ma swoje zasoby.Sam sobie odpowiedziałeś, Orange ma wolniej bo ma dużo klientów w tym miejscu, a T-Mobile ma szybciej bo klientów ma mniej
3x3x42 Mbps x 2 operatorów, bo przecież mają DC-HSPA+zajadacz pisze:Policzmy sobie, zakładamy full wypas i pełne obciążenie.ja.michal pisze:Nie jest tak przypadkiem, że jak jest nawet światło i ma przepustowość np. 2 Gb/s to niezależnie jakie jest obciążenie jednego czy drugiego operatora to i tak jest na sztywno ustawiona przepustowość 50/50.
Orange:
3 nośne U2100 HSPA+, po 3 sektory daje 3x3x21Mbit=189 Mbit/s
T-Mobile:
3 nośne U2100 HSPA+, po 3 sektory daje 3x3x21Mbit=189 Mbit/s
Wspólna nośna U900, 3x21 Mbit= 63 Mbit/s
LTE 3x75Mbit/s=225 Mbit/s.
GSM potrzebuje pomijalnie mało, dajmy 20 Mbit na 2 opów żeby było z zapasem.
http://www.youtube.com/watch?v=HFD3Kw1kXlMbed pisze:Nie wiecie czy gdzieś jest dostępny materiał o modernizacji sieci przez T-Mobile, który był nadawany na którymś z kanałów Discovery?