Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Dziękujemy za info. Tej stacji akurat nie szkoda, bo kościół ryba jest o wiele wyżej i tam jest światłowód Orange, a na tym samym bloku zostało jeszcze Aero2 i Plusalkonauta pisze:Dzis na os. Bohaterow II wojny w Poznaniu T-mobile zdjelo jedna ze swoich najstarszych stacji w miescie. Podobnie jak zlikwidowana stacja na Rusa nadajniki byly relatywnie wysoko powyzej poziomu gruntu.
Kosciol jest o wiele nizej, tzn anteny sa o wiele nizej niz na tym bloku. A aero i plus to ma tam jedna z niewielu stacji na dolnym tarasie Rataj w przeciwienstwie do pozostalych 3 sieci.Spacedust pisze:
Dziękujemy za info. Tej stacji akurat nie szkoda, bo kościół ryba jest o wiele wyżej i tam jest światłowód Orange, a na tym samym bloku zostało jeszcze Aero2 i Plus![]()
No w sumie masz rację...alkonauta pisze:Kosciol jest o wiele nizej, tzn anteny sa o wiele nizej niz na tym bloku. A aero i plus to ma tam jedna z niewielu stacji na dolnym tarasie Rataj w przeciwienstwie do pozostalych 3 sieci.Spacedust pisze:
Dziękujemy za info. Tej stacji akurat nie szkoda, bo kościół ryba jest o wiele wyżej i tam jest światłowód Orange, a na tym samym bloku zostało jeszcze Aero2 i Plus![]()
Czemu? Przecież lepsza jest gęstsza siatka na niskich stacjach. Jak masz wysoko stację i nie dadzą mocnego tiltu anten to będzie zakłócać wszystko w okolicy, zwłaszcza w paśmie UMTS. Szczególnie widoczne było to w T-Mobile, a teraz daje się we znaki w N! na stacjach po T-Mobile. Parametr EC potrafi osiągać nieakceptowalne wartości.Spacedust pisze:Nie podoba mi się to schodzenie z wysokością.
Tylko teraz takie małe stacje są często zasłonięte większymi budynkami i z drugiej strony bloku sygnał jest mizerny :/zajadacz pisze:Czemu? Przecież lepsza jest gęstsza siatka na niskich stacjach. Jak masz wysoko stację i nie dadzą mocnego tiltu anten to będzie zakłócać wszystko w okolicy, zwłaszcza w paśmie UMTS. Szczególnie widoczne było to w T-Mobile, a teraz daje się we znaki w N! na stacjach po T-Mobile. Parametr EC potrafi osiągać nieakceptowalne wartości.Spacedust pisze:Nie podoba mi się to schodzenie z wysokością.
Tu pełna zgoda. Siatka dla niskich stacji powinna być odpowiednio gęsta. Jak są same wieżowce w dużej ilości to stacja na wysokim budynku może być wybawieniem dla ludzi ze słabym zasięgiem. Jednak technicznie trudno dobrze skonfigurować stację na wysokim budynku, trzeba to bardzo dobrze przemyśleć pod względem tiltu, azymutów i wsadzić dobre anteny z wysoką kierunkowością, żeby przypadkowo nie waliły za daleko. A jak jest z konfiguracją sieci N! każdy widzi... To ja już wolę, żeby mieli stacje w niższych lokalizacjach, przynajmniej jest szansa że nie będzie mi zrywało połączeń od zakłóceń.Spacedust pisze:Tylko teraz takie małe stacje są często zasłonięte większymi budynkami i z drugiej strony bloku sygnał jest mizerny :/