• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 119 z 1158
  • 1
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 1158

#671320  autor: Mixiorek
 29 paź 2013, 22:03
janekt pisze:Pingi ~35 ms, szok! :shock:
Ja wiem czy szok? ;)
Jedne z dzisiejszych testów w Konstancinie Jeziornej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oby tak pozostało, czekam na LTE... :)

#671349  autor: janekt
 29 paź 2013, 23:20
Dla mnie szok, bo jak do tej pory Orange miał straszne pingi rzędu 80 ms lub więcej. T-Mobile bez zmian- około 40-50, góra 60. I to bez UMTS-900. :mrgreen:

JanekT

#671483  autor: bartman
 30 paź 2013, 13:04
Białołęka, logowanie tylko z wymuszeniem 4G w fieldteście:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 paź 2013, 17:18 przez bartman, łącznie zmieniany 1 raz.

#671576  autor: gregory
 30 paź 2013, 19:13
Witam wszystkich.
Urzędów, okolice Kraśnika woj. lubelskie już działa UMTS 900.
Mam jednak nietypowy problem. Mam dwie karty w domu. Orange ładnie loguje się do sieci i jest wszystko ok. Druga moja karta Heyah nie chce zalogować się, pojawia się błąd, chociaż sieć jest dostępna do wyboru. Mój brat ma też numer w Heyah i jego karta loguje się bez problemu. Coś z moją kartą jest nie tak? Czy trzeba jeszcze poczekać na oficjalny komunikat o włączeniu, bo na stronie T-mobile jeszcze w tym rejonie nic nie ma.

To jeszcze opiszę jak wygląda obsługa tej sieci w telefonach, do których mam teraz dostęp.
LG P500 osobna sieć nazwana 26034;
Sony ericsson Hazel osobna sieć PL 34;
Sony ericsson Xperia X8 nie ma rozróżnienia, wyszukuje jedną sieć ERA bądź Orange;
GoClever Quantum 4 j.w., wyszukuje jedną sieć T-mobile bądź Orange w zależności od karty.

#671707  autor: Vieslav
 31 paź 2013, 12:06
gregory, Jestem trochę bardziej w prawą, ale podejrzewam, że modernizacja w województwie trwa nadal i jeszcze ze wszystkimi problemami się nie uporali. W okolicach Bychawy od jakiś dwóch tygodni 3G T działa idealnie, natomiast z Orange ciągle są problemy. Na dzień dzisiejszy działa U900, jednak voice notorycznie zrzuca na 2G i przy wyborze automatycznym wyrzuca mnie raz na jakiś czas z sieci (tylko alarmowe na telefonie). Miałem jeszcze okazje testować okolice Opola Lubelskiego i tydzień temu również z Orange były problemy. T-Mobile u mnie działa, więc pozostaje chyba tylko czekać.

#671741  autor: janekt
 31 paź 2013, 14:26
Wyrzysk i okolice (Wielkopolska)- dziala UMTS-900.

[ Dodano: 2013-10-31, 14:49 ]
W Pile tez dziala UMTS-900. ;)

[ Dodano: 2013-10-31, 15:13 ]
Walcz- jest UMTS-900, jest tez nowy LAC- 56430.

JanekT

#671754  autor: kwistas
 31 paź 2013, 15:20
Mi też w Niemcach woj.lubelskie będą modernizować jeszcze infrę, aktualnie jest tragedia, BOK T-Mobile powiedzieli, że zakończyli pracę (jak zwykle nic nie wiedzą), a BOK Orange, że do końca listopada, bo jeszcze nie uruchomili UMTS900, wtedy najprawdopodobniej poprawią zasięg.

Raczej prawdę mówią z Orange, bo T-Mobile nawet tutaj nie ma pozwolenia na UMTS2100/UMTS900, a Orange ma wygląda jakby T-Mobile na pozwoleniach Orange nadawało. UMTS2100 T i Orange jest uruchomione, pokrycie dość słabe, bo nadają ze starych masztów, nowy maszt Orange stoi i tylko GSM900 od Tmobile uruchomione jest na nim.

#671762  autor: janekt
 31 paź 2013, 15:37
Nowe CI na obszarze w trakcie modernizacji- WALCZ, MIROSLAWIEC itp.

JanekT

#671763  autor: MaciejM
 31 paź 2013, 15:40
bartman, z tego co widać nawet po LTE kompresja w Orange jest :-D

#671784  autor: alkonauta
 31 paź 2013, 16:52
Dzis na os. Bohaterow II wojny w Poznaniu T-mobile zdjelo jedna ze swoich najstarszych stacji w miescie. Podobnie jak zlikwidowana stacja na Rusa nadajniki byly relatywnie wysoko powyzej poziomu gruntu.

#671805  autor: Spacedust
 31 paź 2013, 18:35
alkonauta pisze:Dzis na os. Bohaterow II wojny w Poznaniu T-mobile zdjelo jedna ze swoich najstarszych stacji w miescie. Podobnie jak zlikwidowana stacja na Rusa nadajniki byly relatywnie wysoko powyzej poziomu gruntu.
Dziękujemy za info. Tej stacji akurat nie szkoda, bo kościół ryba jest o wiele wyżej i tam jest światłowód Orange, a na tym samym bloku zostało jeszcze Aero2 i Plus ;)

Rusa miało o wiele lepszą lokalizację, a teraz mamy mikrostację na Chartowie, która musi nadawać z dużą mocą :/

#671810  autor: alkonauta
 31 paź 2013, 19:02
Spacedust pisze:
Dziękujemy za info. Tej stacji akurat nie szkoda, bo kościół ryba jest o wiele wyżej i tam jest światłowód Orange, a na tym samym bloku zostało jeszcze Aero2 i Plus ;)
Kosciol jest o wiele nizej, tzn anteny sa o wiele nizej niz na tym bloku. A aero i plus to ma tam jedna z niewielu stacji na dolnym tarasie Rataj w przeciwienstwie do pozostalych 3 sieci.

#671814  autor: Flash999
 31 paź 2013, 19:43
Testy prędkości na karcie T-Mobile Frii (pakiet 1 GB)

1) Kolonie Lipsk [HSPA+, U2100, ~87 dBm]
Obrazek

2) Dąbrowa Białostocka, maszt ZE [HSPA+, U2100, ~89 dBm]
Obrazek

Gdyby jeszcze zasięg dorównywał prędkości... :wink:

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#671826  autor: janekt
 31 paź 2013, 20:26
Dzisiaj pisałem o zasięgu UMTS-900 T-Mobile w części Wielkopolski i Zachodniopomorskiego. Jadąc krajową "10" sprawa wygląda tak:
-działa nadajnik w Wyrzysku- Polanowie, jest ładne pokrycie na Obwodnicy
-poza tym szczątkowy sygnał w Śmiłowie (dosłownie na wysokości rezydencji Pana Stokłosy, jednak nadajnik oznaczony jako Śmiłowo/Jeziorki jeszcze nie działa) i paru innych miejscach
-potem sygnał dopiero w Pile, przerwa mniej więcej do granicy z Zachodniopomorskim i pojawia się zasięg z BTSa z Wałcza
-sygnał w Wałczu- jest
-z przerwami sygnał jest aż do Lubna, potem znika i pojawia się dopiero parę kilometrów przed Reczem (obszar zmodernizowany wcześniej)
Jak więc widać, robią cały obszar aż od Bydgoszczy do Mirosławca. Rejon Kalisza Pomorskiego zdaje się jeszcze nietknięty, bo jest CI "gm. Kalisz Pomorski", a z kolei wcześniej jest "WALCZ", "MIROSLAWIEC".
Do granicy Kujawsko-Pomorskie- Wielkopolskie pojawia się czasami jedynie zasięg UMTS-2100. Momentalnie po wjeździe do Wielkopolski melduje się UMTS-900. Stąd mój wniosek, że oficjalne odpalenie UMTS-900 w Toruniu i okolicach (przypuszczam, że albo od razu odpalą całe województwo, albo jeszcze do tego tylko Bydgoszcz) w grudniu jest jak najbardziej realne.
Widać, że mają jeszcze duuużo do zrobienia, bo masa nadajników jeszcze nie działa (mam tu na myśli 3G, 2G działa jak miód). Na dniach wstawię tutaj mapkę z trasy z Netmonitora. 8)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 20:38 przez janekt, łącznie zmieniany 1 raz.

JanekT

#671830  autor: Spacedust
 31 paź 2013, 20:37
alkonauta pisze:
Spacedust pisze:
Kosciol jest o wiele nizej, tzn anteny sa o wiele nizej niz na tym bloku. A aero i plus to ma tam jedna z niewielu stacji na dolnym tarasie Rataj w przeciwienstwie do pozostalych 3 sieci.
No w sumie masz rację...

Nie podoba mi się to schodzenie z wysokością.

#671835  autor: zajadacz
 31 paź 2013, 20:58
Spacedust pisze:Nie podoba mi się to schodzenie z wysokością.
Czemu? Przecież lepsza jest gęstsza siatka na niskich stacjach. Jak masz wysoko stację i nie dadzą mocnego tiltu anten to będzie zakłócać wszystko w okolicy, zwłaszcza w paśmie UMTS. Szczególnie widoczne było to w T-Mobile, a teraz daje się we znaki w N! na stacjach po T-Mobile. Parametr EC potrafi osiągać nieakceptowalne wartości.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#671843  autor: Spacedust
 31 paź 2013, 21:27
zajadacz pisze:
Spacedust pisze:Nie podoba mi się to schodzenie z wysokością.
Czemu? Przecież lepsza jest gęstsza siatka na niskich stacjach. Jak masz wysoko stację i nie dadzą mocnego tiltu anten to będzie zakłócać wszystko w okolicy, zwłaszcza w paśmie UMTS. Szczególnie widoczne było to w T-Mobile, a teraz daje się we znaki w N! na stacjach po T-Mobile. Parametr EC potrafi osiągać nieakceptowalne wartości.
Tylko teraz takie małe stacje są często zasłonięte większymi budynkami i z drugiej strony bloku sygnał jest mizerny :/

#671854  autor: massiwo
 31 paź 2013, 21:59
Koledzy możecie mi wytlumaczyc, zaleznosc t-mobile i orange, jezeli chodzi o cala ta infrastrukturę?
Rozumiem, ze te dwie niezalezne sieci, powlaly firme net works, do budowy i modernizacji nadajnikow, co to wlasciwie oznacza? Ze klienci t-mobile, moga sie logowac do sieci nadjnikow orange i odwrotnie, chyba nie do konca!?
I ktora siec byscie polecili, jezeli chodzi o wybor!? Glownie tocze boj miedzy heyah, a nju?!

#671856  autor: zajadacz
 31 paź 2013, 22:01
Spacedust pisze:Tylko teraz takie małe stacje są często zasłonięte większymi budynkami i z drugiej strony bloku sygnał jest mizerny :/
Tu pełna zgoda. Siatka dla niskich stacji powinna być odpowiednio gęsta. Jak są same wieżowce w dużej ilości to stacja na wysokim budynku może być wybawieniem dla ludzi ze słabym zasięgiem. Jednak technicznie trudno dobrze skonfigurować stację na wysokim budynku, trzeba to bardzo dobrze przemyśleć pod względem tiltu, azymutów i wsadzić dobre anteny z wysoką kierunkowością, żeby przypadkowo nie waliły za daleko. A jak jest z konfiguracją sieci N! każdy widzi... To ja już wolę, żeby mieli stacje w niższych lokalizacjach, przynajmniej jest szansa że nie będzie mi zrywało połączeń od zakłóceń.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #671858  autor: amigo27
 31 paź 2013, 22:02
Fajnie że wyciągasz takie wyniki u mnie na Placu Zgody (Konstancin) słabiutko, mam modem option515 pod laptopa i jest kiepsko
Obrazek(troszkę lepiej było zaraz jak zaczeli modernizację) teraz w mieszkaniu trzeba podchodzić do okna żeby rozmawiać przez telefon, zrywa w 3g jak i w 2g ale może to wina modemu?
Mixiorek pisze:
janekt pisze:Pingi ~35 ms, szok! :shock:
Ja wiem czy szok? ;)
Jedne z dzisiejszych testów w Konstancinie Jeziornej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oby tak pozostało, czekam na LTE... :)
  • Strona 119 z 1158
  • 1
  • 117