Czyli podobnie jak pisałem. :) A jak z tym, by wszyscy siali z 1 masztu, dałoby to radę? Bo w mieście na pewno da radę podobnie - że wszyscy z 1 budynku.Spacedust pisze:siać mocniej ale tylko za miastem
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Pewnie, że się da, ale zapewne ktoś kolejny musiałby dołączyć do NetWorks! - wtedy znowu będzie likwidacja nadmiarowych stacjiMarkadiusz pisze:Czyli podobnie jak pisałem.Spacedust pisze:siać mocniej ale tylko za miastemA jak z tym, by wszyscy siali z 1 masztu, dałoby to radę? Bo w mieście na pewno da radę podobnie - że wszyscy z 1 budynku.

Spacedust, nie chodzi mi o powiększenie projektu NetWorkS! (choć chciałbym by zasięg był wszędzie podobny dzięki likwidacji stacji, a sieci konkurowały jakością - ceny mamy już bardzo niskie), a o "skupienie" czwórki przez umowę np w takich Rudnikach (Jaworek) w woj. opolskim na północy województwa. Zobacz na mapę BTS, jak to wygląda. Przecież to koło siebie, w tym 2 stacje są niższe (jeśli dobrze pamiętam) - nie szło by się ugadać i powiesić wszystkiego w 1 miejscu zamiast montować tyle masztów?
Dałoby się, ale po prostu nie chcą. Przykład z mojego osiedla, stacja Plusa była modernizowana przez 5 dni, a obok zaraz stała sobie stacja Play i musieli ją na te 5 dni także wyłączyć, bo technicy cały czas chodzili po dachu.Markadiusz pisze:Spacedust, nie chodzi mi o powiększenie projektu NetWorkS! (choć chciałbym by zasięg był wszędzie podobny dzięki likwidacji stacji, a sieci konkurowały jakością - ceny mamy już bardzo niskie), a o "skupienie" czwórki przez umowę np w takich Rudnikach (Jaworek) w woj. opolskim na północy województwa. Zobacz na mapę BTS, jak to wygląda. Przecież to koło siebie, w tym 2 stacje są niższe (jeśli dobrze pamiętam) - nie szło by się ugadać i powiesić wszystkiego w 1 miejscu zamiast montować tyle masztów?
lapin, dziwisz się, że z GOP-em się męczą i męczą?
Aglomeracja wrocławska szacunkowo ma max 1 mln mieszkańców. GOP ma (maksymalne oszacowanie) 3,5 mln mieszkańców. Dla porównania aglomeracja warszawska - 3mln mieszkańców.
Aglomeracja wrocławska szacunkowo ma max 1 mln mieszkańców. GOP ma (maksymalne oszacowanie) 3,5 mln mieszkańców. Dla porównania aglomeracja warszawska - 3mln mieszkańców.
Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!
Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
Idealnym rozwiązaniem jest stawianie masztów (dokładniej stacji bazowych jako takich) nie wysoko i rzadko, a nisko i gęsto. Jedna stacja pokrywa mniejszą powierzchnię, ale relatywnie wzrasta pojemność i maleje moc z jaką taka stacja musi nadawać.
Jeśli chodzi o krajobraz i obszary słabo zurbanizowane to są dużo lepsze rozwiązania, aniżeli maszty, które wyglądają jak wyglądają.
http://www.prattfamily.demon.co.uk/mikep/photind.htm
To powinno działać i nie być widoczne.
No, ale wszystko zależy od samorządów. Są takie, które nie pozwalają stawiać/montować stacji, które widać (szpecą krajobraz).
Jeśli chodzi o krajobraz i obszary słabo zurbanizowane to są dużo lepsze rozwiązania, aniżeli maszty, które wyglądają jak wyglądają.
http://www.prattfamily.demon.co.uk/mikep/photind.htm
To powinno działać i nie być widoczne.

No, ale wszystko zależy od samorządów. Są takie, które nie pozwalają stawiać/montować stacji, które widać (szpecą krajobraz).
Dziękuję za odpowiedź, skłaniam się ku Play. Przetestuję jeszcze jak jest. 2 lata temu mając modem z Play 3G w ogrodzie łapało na najniższej kresce. Teraz blisko mam BTSa i trzeba zobaczyć.KA pisze:kadent, NIGDY takiego przypadku w Play nie miałem (info o nieodebranym połączeniu), zarówno w mieście, jak i poza nim. [....]
Podsumowanie: nie bój się Play, osobiście po wielu testach nigdy nie wybrałbym niczego spoza zasięgu Play (czyli Play, Virgin, RBM). Żona ma (na razie) nju (czyli Orange) - oferta nr1 na rynku, ale zasięgowo i jakościowo totalna PORAŻKA!
LTE Orange rozlało się po Warszawie i okolicy miasta 
http://zasieg-orange.wp.pl
Ktoś ma modem LTE i może zweryfikować czy faktycznie jest dostępny sygnał i jak wyglądają kwestie stabilności, ping, prędkości? Póki co chyba tylko karty z internetem mobilnym mają mieć dostęp do LTE.
P.s.
Czas chyba w końcu nabyć modem z LTE

http://zasieg-orange.wp.pl
Ktoś ma modem LTE i może zweryfikować czy faktycznie jest dostępny sygnał i jak wyglądają kwestie stabilności, ping, prędkości? Póki co chyba tylko karty z internetem mobilnym mają mieć dostęp do LTE.
P.s.
Czas chyba w końcu nabyć modem z LTE

Na Pradze od dwóch tygodni mam tylko E. Oczywiście nie wszędzie, ale są takie miejsca, gdzie jak jadę samochodem to 3G znika. Może zwinęli niechcący jakiś nadajnik przy okazji zabierania balonu. A może LTE zabrało 3G?
A ponoć jeszcze w wawie są problemy z U900 . Ciekawe jak to będzie na wąskim pasmie niewspółdzielonym z T-Mobile działać. Do końca 2014 roku ma to wszystko działać w całym krajuWłaśnie uruchomiliśmy pierwsze nadajniki LTE w centrum Warszawy. LTE oferujemy w formie testowej

Cała treść artykułu
Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty
Czy mi się zdaje czy kiedyś ktoś twierdził, że U900 w Warszawie nie będzie?marcin1980 pisze: A ponoć jeszcze w wawie są problemy z U900
Na wąskim paśmie pewnie spadnie zasięg. W mojej okolicy się trochę pogorszył, ale myślałem, że to może z racji likwidacji nadajnika. Nie mam jak sprawdzić czy łapię U900.
Mi się wydawało, że pisali tu na forum, że w Wa-wie plan radiowy został zmieniony pod U900.johnny pisze:marcin1980 pisze:Czy mi się zdaje czy kiedyś ktoś twierdził, że U900 w Warszawie nie będzie?
Na wąskim paśmie pewnie spadnie zasięg. W mojej okolicy się trochę pogorszył, ale myślałem, że to może z racji likwidacji nadajnika. Nie mam jak sprawdzić czy łapię U900.
W Wa-wie Orange ponoć rozsiewa tylko GSM 1800, a nie GSM 900 jak w innych miastach. Niestety nie miałem okazji wybrać się, żeby samemu sprawdzić jak jest. Pasma jest tyle, że powinno udźwignąć ruch. Ale pojawia się pytanie co z tego skoro skopią konfigurację i przełączanie U900 <-> U2100 nie będzie działać jak powinno...
Dokładnie, w trybie czuwania widać tylko DCS. GSM podłącza się ewentualnie w przy aktywnym połączeniu.zajadacz pisze:W Wa-wie Orange ponoć rozsiewa tylko GSM 1800, a nie GSM 900 jak w innych miastach. Niestety nie miałem okazji wybrać się, żeby samemu sprawdzić jak jest.
[ Dodano: 2013-10-29, 16:05 ]
Cytując z linka, który został podany wyżej:ja.michal pisze:Orientuje się ktoś czy telefony z LTE na kartach głosowych Orange logują się do LTE?
"LTE oferujemy w formie testowej, jako "przetarcie" przed kompleksowym wdrożeniem, które planujemy na przyszły rok. Z usługi mogą skorzystać Ci z Was, którzy mają oferty: Orange Free, Orange Free na Kartę, Orange Free Net i Business Everywhere. Nie ma żadnych dodatkowych opłat."
Na iPhonie5 nie mam jak sprawdzić czy widać LTE. Nie wiem czy Orange już poprosił Apple o włączenie LTE dla swoich urządzeń. Ciekawe czy wtedy też będzie opcja jak przy 3G czyli włączenie i wyłączenie?
[ Dodano: 2013-10-29, 16:08 ]
Oby, byle nie skopali konfiguracji. Gdzie jak gdzie ale w Warszawie nie mogą sobie na to pozwolić.zajadacz pisze:Mi się wydawało, że pisali tu na forum, że w Wa-wie plan radiowy został zmieniony pod U900.
W ostatnich komentarzach do artykułu o LTE Orange są testy użytkowników:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran ... 28905.html
Wygląda to nieźle.