• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 115 z 1158
  • 1
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 1158

#669297  autor: user_delete19
 21 paź 2013, 12:21
kadent pisze:No nie wiem. Reklama Play jest dobra, oferta również ale używam telefonu mocno i od kilku osób dowiedziałem się o przypadkach z Play gdy mając telefon włączony i cały czas w zasięgu nagle przychodzi SMS z informacją o nieodebranym połączeniu i wiadomości na skrzynce głosowej. Chyba bym przegryzł ze złości aparat w tym momencie ale akurat ten byłby temu najmniej winien. Znam też osobę która przeszła z firmowym numerem do Play i potem szybko wróciła do "wielkiej trójki".
Trochę nie rozumiem problemu - skoro orange i tak Ci nie działa, to tak właściwie co masz do stracenia? ;)

Jeżeli chodzi o zasięg play to bardzo zalezy od miejsca - jeżeli tak osoba, która szybko wróciła od play mieszka dokładnie w tym samym miejscu co Ty to faktycznie można mieć wątpliwości, ale jednak najlepiej wziać starter i samemu przetestować przez jakiś czas. Z mojego doświadczenia wynika, że play ma całkiem niezły zasięg 3g w centrach miast (i przy dużych skupiskach ludzi) ale strasznie przegrywa jeżeli chodzi o warianty graniczne - teraz na przykład niby siedzę w centrum miasta w 'piwnicy' i o ile na parterze i wyżej play ma bdb zasieg (w3 też) tak schodząc na -1 mam tylko orange i w play roaming tegoż orange...

ergo - trzeba sameu przetestować...

#669340  autor: zajadacz
 21 paź 2013, 16:55
W Szczecinie niestety jest trochę miejsc, gdzie N! nic nie dało, a nawet pogorszyło. Koronny przykład to okolice ulic Duńskiej i Złotowskiej i ogólnie całe Warszewo. Ogromna dzielnica mieszkalna się tam wybudowała, a zasięg beznadziejny, najlepiej działa Plus. N! nic nie wniosło do zasięgu, a mogli by postawić jakąś nową stację. Wojska Polskiego to też duży problem i to od Logogryfu praktycznie do okolic Polmo, gdzie mają swoją stację bazową na dachu budynku. Płonia częściowo też straciła, bo zlikwidowali stację na wylocie na Stargard. Załom podobnie, został maszt własny Orange w dużo gorszej lokalizacji niż Plusa, na którym wisiało T-Mobile.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#669346  autor: ciekawy
 21 paź 2013, 17:08
jest gdzieś mapa pasma 3G 900 z NetWorks ? chciałbym porównać z zasięgiem Aero2 3G 900 ten NetWorks bo te pasma 2100 są dobre w miastach,a dalej już niekoniecznie,a Plus Aero2 ten zasieg ma całkiem dobry i daleki

#669362  autor: Flash999
 21 paź 2013, 17:59
ciekawy pisze:jest gdzieś mapa pasma 3G 900 z NetWorks ? chciałbym porównać z zasięgiem Aero2 3G 900 ten NetWorks bo te pasma 2100 są dobre w miastach,a dalej już niekoniecznie,a Plus Aero2 ten zasieg ma całkiem dobry i daleki
Tutaj masz mapki:
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,5 ... sy,20.html

Jak porównasz to napisz spostrzeżenia, sam jestem ciekaw jak wypadną obie sieci.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#669382  autor: patak
 21 paź 2013, 18:46
We Wrocławiu pojawiło się UMTS 900. Wymuszone trzyma się ładnie. Połączenia jednak jak spadną z UMTS 2100 do GSMa to się go już trzymają. Jedyne między 900 i 1800 się przełącza. Nie ma szans na wskoczenie UMTS 900 czy powrót do UMTS 2100.

#669387  autor: alkonauta
 21 paź 2013, 19:05
A to dla klientow orange sie pogorszylo. Gdy nie bylo networks to w poznaniu i okolicach wskakiwalo z gsm do umts w czasie rozmowy.

#669396  autor: ciekawy
 21 paź 2013, 19:38
patak pisze:We Wrocławiu pojawiło się UMTS 900. Wymuszone trzyma się ładnie. Połączenia jednak jak spadną z UMTS 2100 do GSMa to się go już trzymają. Jedyne między 900 i 1800 się przełącza. Nie ma szans na wskoczenie UMTS 900 czy powrót do UMTS 2100.
niestety telefon wybierze ten zasięg który ma więcej kresek i tu jasne że 2G zwykle ma więcej kresek od 3G,jak nawet 2G ma więcej o jedną krekę to automatyczny wybór wybierze ten zasięg 2G

[ Dodano: 2013-10-21, 19:39 ]
alkonauta pisze:A to dla klientow orange sie pogorszylo. Gdy nie bylo networks to w poznaniu i okolicach wskakiwalo z gsm do umts w czasie rozmowy.
a tam NetWorks już działa w pełni czy jeszcze jest modernizacja ?

#669409  autor: grzegi
 21 paź 2013, 19:57
alkonauta pisze:A to dla klientow orange sie pogorszylo. Gdy nie bylo networks to w poznaniu i okolicach wskakiwalo z gsm do umts w czasie rozmowy.
Przecież w Poznaniu prace trwają w najlepsze i jeszcze nic nie jest finalnie skończone. Nie mówiąc o optymalizacji.

[ Dodano: 2013-10-21, 19:59 ]
kadent pisze:
horas pisze:
Hej, też jestem ze Szczecina i z ciekawości zapytam w którym rejonie Al. Woj. Polskiego są problemy z zasięgiem pomarańczowego (NetWorks!) ?

pozdr.
horas
Okolice szkoły Muzycznej i Lodogryfu. Wg. mapki btsearch.pl najbliższy BTS jest na ul Korony Polskiej ale swoje anteny ma chyba skierowane w drugą stronę :wink:

[ Dodano: 2013-10-21, 09:55 ]
Andrzej24 pisze: Z mojego doświadczenia jakie miałem z Orange to 3 lata z bez skutku z nimi walczyłem lecz o jakość. U mnie nie można było się dodzwonił chociaż telefon miał pełny zasięg. Pisałem, dzwoniłem i otrzymywałem od nich coś podobnego co Ty. Czyli, że sieć jest ruchoma, prawa fizyki itp. Po 3 latach poddałem się i przeniosłem do Play. Tobie powiem tak. Co ci z Orange jak nie masz zasięgu. Naczytałeś się różnych mitów na temat Play. Niektóre pewno są prawdą jeśli chodzi o zasięg. Jeśli mieszkasz w centrum miasta to Play często ma bardzo dobry zasięg 3G. Ze strony Orange nie liczyłbym na szybkie rozwiązanie problemu chyba, że właśnie coś przerabiają. Weź na próbę startel Play i sam zobacz jak to działa bo chyba innego wyboru nie masz. Brak zasięgu w domu służbowym telefonem to poważny problem.
No nie wiem. Reklama Play jest dobra, oferta również ale używam telefonu mocno i od kilku osób dowiedziałem się o przypadkach z Play gdy mając telefon włączony i cały czas w zasięgu nagle przychodzi SMS z informacją o nieodebranym połączeniu i wiadomości na skrzynce głosowej. Chyba bym przegryzł ze złości aparat w tym momencie ale akurat ten byłby temu najmniej winien. Znam też osobę która przeszła z firmowym numerem do Play i potem szybko wróciła do "wielkiej trójki".
Jak długo słyszeć będę o podobnych problemach to do Play raczej nie przejdę.
Jaką mam pewność, że jak przejdę do T-Mobile gdzie moge mieć lepszy zasięg to ci kiedyś nie zlikwidują BTSa i zostanę tylko na starym Orange który stanie się wspólnym BTSem
Bezsensowne podejście - przetestuj sam, a nie patrz na innych.

#669433  autor: ja.michal
 21 paź 2013, 20:45
johnny pisze: Zniknęło mi też H+ i jest teraz samo H. Reasumując, póki co wróciliśmy do punktu wyjścia.
Ewidentnie coś grzebią.

Tak czytam informacje, że się pogorszyło - był 3G, a go nie ma. Teraz pytanie, czy wszystkie te osoby mają telefony z 3G na 900 i 2100 MHz czy samo 2100 MHz. Jeśli samo U2100 to może się faktycznie pogorszyć.
 #669471  autor: amigo27
 21 paź 2013, 21:29
Ciekawi mnie mocno kiedy pojawi się teraz UMTS 900 orange w Konstancinie Jeziorna?

#669475  autor: lzur
 21 paź 2013, 21:33
patak pisze:We Wrocławiu pojawiło się UMTS 900.
Gdzie ? Dziś byłem we Wrocławiu i wymusiłem U900. Wjechałem od strony Kudowy i aż do Sky-Towera nic nie było.

#669487  autor: Marens
 21 paź 2013, 22:34
lzur pisze:Dziś byłem we Wrocławiu i wymusiłem U900. Wjechałem od strony Kudowy i aż do Sky-Towera nic nie było.
Jeśli się nie pomyliłem z wymuszaniem UMTS900 na E353s2 to faktycznie słychać UMTS900 w okolicy Krzyki/Borek.

Obrazek
Obrazek
Play LubieTo
Obrazek

#669516  autor: kadent
 22 paź 2013, 00:19
zajadacz pisze:W Szczecinie niestety jest trochę miejsc, gdzie N! nic nie dało, a nawet pogorszyło. Koronny przykład to okolice ulic Duńskiej i Złotowskiej i ogólnie całe Warszewo. Ogromna dzielnica mieszkalna się tam wybudowała, a zasięg beznadziejny, najlepiej działa Plus. N! nic nie wniosło do zasięgu, a mogli by postawić jakąś nową stację. Wojska Polskiego to też duży problem i to od Logogryfu praktycznie do okolic Polmo, gdzie mają swoją stację bazową na dachu budynku. Płonia częściowo też straciła, bo zlikwidowali stację na wylocie na Stargard. Załom podobnie, został maszt własny Orange w dużo gorszej lokalizacji niż Plusa, na którym wisiało T-Mobile.
A czy blisko Lodogryfu nie powinno w miarę dobrego zasięgu ze względu na dwa BTSy praktycznie obok siebie. Jeden na ul Wawrzyniaka a drugi na Królowej Korony Polskiej wedle tego co jest na btsearch.pl
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.44044 ... 84277/z/16

#669518  autor: patak
 22 paź 2013, 01:18
lzur pisze:
Gdzie ?
Na pewno klaster Wrocław-Północ. Powiat trzebnicki też.

#669531  autor: zajadacz
 22 paź 2013, 08:30
kadent pisze:A czy blisko Lodogryfu nie powinno w miarę dobrego zasięgu ze względu na dwa BTSy praktycznie obok siebie. Jeden na ul Wawrzyniaka a drugi na Królowej Korony Polskiej wedle tego co jest na btsearch.pl
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.44044 ... 84277/z/16
BTS jest tylko na Wawrzyniaka, na Królowej Korony Polskiej nie ma. Do tego ten BTS jest położony nisko i jest zasłaniany przez okoliczne budynki. Odległość 0,5 km to jak na warunki miejskie dużo. Nie wiem też jaki jest układ sektorów, ale może być tak, że lodogryf wypada akurat między sektorami. Ogólnie zbieg niekorzystnych czynników. Ja bym brał Playa. Zawsze jak ktoś się boi o jakość Playa to może jechać na zasięgu Plusa, a tuż przy lodogryfie jest NodeB U2100 Plusa.

Zdjęcia stacji bazowych

#669533  autor: lord.nitos
 22 paź 2013, 08:51
Dokładnie zawsze, można korzystać z nadajników Orange i Plus w przypadku Play

[center]
Jeżeli Ci pomogłem to możesz się odwdzięczyć klikając

Obrazek
[/center]

#669537  autor: marcin1980
 22 paź 2013, 09:50
zajadacz pisze: Ja bym brał Playa. Zawsze jak ktoś się boi o jakość Playa to może jechać na zasięgu Plusa
Bycie w krajowym roamingu play/plus to nie to samo co bycie klientem plusa. Klienci play/plus jak i play/orange są drugorzędnymi klientami o tym należy pamiętać.

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#669552  autor: zajadacz
 22 paź 2013, 10:48
marcin1980 pisze:Bycie w krajowym roamingu play/plus to nie to samo co bycie klientem plusa. Klienci play/plus jak i play/orange są drugorzędnymi klientami o tym należy pamiętać.
Jak będziesz w zasięgu UMTS to i tak tego nie odczujesz, mało prawdopodobne że się zapcha. Sam nie robiłem testów czy Play ma niższy priorytet, wieść gminna tak niesie. Z drugiej strony moi koledzy mający taryfy biznesowe w tej sieci i ręcznie wybranego Plusa lub Orange nie narzekają.

Zdjęcia stacji bazowych

#669555  autor: arek.85
 22 paź 2013, 10:56
Ciekawe kiedy zaaktualizują baze danych w bts search z orange i t-mobile po aktualizacji laców i cidów na górnym śląsku bo aktualnie wszystko bez nazw jest :)

#669557  autor: Edmund
 22 paź 2013, 11:01
arek.85, ja jakieś 2 tygodnie temu wrzucałem spisane przeze mnie btsy z terenu Chorzowa - do teraz nie wrzucili tego na neta. Muszę się zapytać czy doszedł do nich mail.
Btw. a Ty przesyłałeś jakieś spisane przez siebie btsy z terenu Śląska?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
  • Strona 115 z 1158
  • 1
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 1158