krzys pisze:Święte słowa Spacedust. Taka jest niestety smutna prawda o naszym polskim narodowym operatorze. Opentransit jak sam zauwazyles to spolka z tego samego holdingu wiec zaopatrywanie sie u nich w lacza sluzy przerzucaniu pieniedzy z reki do reki.
TP juz dawno powinno zauwazyc ze nie sa monopolistami na rynku ISP i ludzie nie zabijaja sie o megabity do nich ale wiekszosc ruchu pchaja przez IXy. Odpalenie portow w kliku pewnie zrobiloby dobrze nie tylko sieci ale i kieszeni Orange.
Odpalili sobie TPIX:
http://tpix.pl/ i szukają naiwnych firm, które będą kupować od nich ruch.
Ja już dawno zrezygnowałem ze wszystkich ich usług zarówno z Neostrady, telefonu stacjonarnego w domu, komórki na kartę (po tym jak zjadło mi 90 zł jednego dnia bez powiadomienia o tym, że kończy mi się ważność połączeń wychodzących), a nawet kiedyś miałem u nich telefon stacjonarny z Internetem ISDN 64 kbps. Można było nawet odpalić sobie 128 kbps, ale płaciło się x2
Dzisiaj gdyby nie takie firmy jak PLAY czy świetnie rozwijające się kablówki, które dosłownie rozniosły im biznes to mielibyśmy dzisiaj monopol porównywalny z Allegro.
Co ciekawe w momencie, gdy T-Mobile jedzie na tym samym światłowodzie co Orange to też dotyka ich problem obniżonej prędkości do wszystkiego poza serwerem speedtest.tp.pl. Chociaż przez cały dzień z reguły jest dużo stabilnej i szybciej.
T-Mobile nawet na radiolinii 4x2 Mbps przez cały dzień oferowało praktycznie idealnie stabilne 3-4 Mbps w obie strony. W tej chwili do 28 Mbps na downloadzie i do 3.90 na uploadzie. Wszystko zależy od priorytetu ich połączeń na światłowodzie Orange.