• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 114 z 1158
  • 1
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 1158

#668590  autor: oem82
 17 paź 2013, 19:47
Nie jest tak źle T-Mobile widać się stara ;-) bo Orange jakoś dziwnie do tego podchodzi.

#668600  autor: Spacedust
 17 paź 2013, 20:32
oem82 pisze:Nie jest tak źle T-Mobile widać się stara ;-) bo Orange jakoś dziwnie do tego podchodzi.
Orange się chwali światłowodami szkoda tylko, że nie swoją siecią internetową, która jest najgorsza w Polsce - przede wszystkim ze względu na brak wpięcia do PL-IX, łącza zagraniczne też kuleją.

Tak naprawdę to chyba mają tylko OpenTransit (czyli dawne France Telecom) oraz Telię i to na całą Polskę ;)

#668611  autor: KR2615
 17 paź 2013, 21:54
Święte słowa Spacedust. Taka jest niestety smutna prawda o naszym polskim narodowym operatorze. Opentransit jak sam zauwazyles to spolka z tego samego holdingu wiec zaopatrywanie sie u nich w lacza sluzy przerzucaniu pieniedzy z reki do reki.

TP juz dawno powinno zauwazyc ze nie sa monopolistami na rynku ISP i ludzie nie zabijaja sie o megabity do nich ale wiekszosc ruchu pchaja przez IXy. Odpalenie portow w kliku pewnie zrobiloby dobrze nie tylko sieci ale i kieszeni Orange.

#668622  autor: micial
 17 paź 2013, 22:49
krzys pisze: Opentransit jak sam zauwazyles to spolka z tego samego holdingu wiec zaopatrywanie sie u nich w lacza sluzy przerzucaniu pieniedzy z reki do reki.
I to jest właśnie powód dzięki któremu nie ma co liczyć na jakąkolwiek poprawę.
Jeśli tak jest to ruch poprzez Opentransit ma i będzie miał najwyższy priorytet
(polityczny oczywiście).

#668632  autor: Spacedust
 18 paź 2013, 00:28
krzys pisze:Święte słowa Spacedust. Taka jest niestety smutna prawda o naszym polskim narodowym operatorze. Opentransit jak sam zauwazyles to spolka z tego samego holdingu wiec zaopatrywanie sie u nich w lacza sluzy przerzucaniu pieniedzy z reki do reki.

TP juz dawno powinno zauwazyc ze nie sa monopolistami na rynku ISP i ludzie nie zabijaja sie o megabity do nich ale wiekszosc ruchu pchaja przez IXy. Odpalenie portow w kliku pewnie zrobiloby dobrze nie tylko sieci ale i kieszeni Orange.
Odpalili sobie TPIX: http://tpix.pl/ i szukają naiwnych firm, które będą kupować od nich ruch.

Ja już dawno zrezygnowałem ze wszystkich ich usług zarówno z Neostrady, telefonu stacjonarnego w domu, komórki na kartę (po tym jak zjadło mi 90 zł jednego dnia bez powiadomienia o tym, że kończy mi się ważność połączeń wychodzących), a nawet kiedyś miałem u nich telefon stacjonarny z Internetem ISDN 64 kbps. Można było nawet odpalić sobie 128 kbps, ale płaciło się x2 ;)

Dzisiaj gdyby nie takie firmy jak PLAY czy świetnie rozwijające się kablówki, które dosłownie rozniosły im biznes to mielibyśmy dzisiaj monopol porównywalny z Allegro.

Co ciekawe w momencie, gdy T-Mobile jedzie na tym samym światłowodzie co Orange to też dotyka ich problem obniżonej prędkości do wszystkiego poza serwerem speedtest.tp.pl. Chociaż przez cały dzień z reguły jest dużo stabilnej i szybciej.

T-Mobile nawet na radiolinii 4x2 Mbps przez cały dzień oferowało praktycznie idealnie stabilne 3-4 Mbps w obie strony. W tej chwili do 28 Mbps na downloadzie i do 3.90 na uploadzie. Wszystko zależy od priorytetu ich połączeń na światłowodzie Orange.

#668633  autor: MaciejM
 18 paź 2013, 00:35
Chyba i tak nic nie przebije LTE w Orange z kompresją grafiki :D
Przykład z Plusa po HSPA+ i Neostrady 10 mb/s (realny transfer 1.3 MB/s przy ściąganiu te 10 mb/s jest)

Po lewej Neostrada 10 mb/s po prawej Plus po HSPA+ filmik Star Size Comparison w 720p

Obrazek

#668653  autor: janekt
 18 paź 2013, 08:29
UMTS-900 dla Torunia i okolic (przypuszczam, że chodzi też o Bydgoszcz) ruszy w grudniu. Info ze strony T. 8)

JanekT

#668803  autor: janekt
 18 paź 2013, 19:23
Flash999 pisze:Ze strony T-Mobile, czyli?
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,5 ... sy,20.html

[ Dodano: 2013-10-18, 20:03 ]
Sygnał ~ -80 dBm +/- 5 dBm, BTS: Toruń, Bażyńskich 13
HSPA+DC, UMTS-2100:
Obrazek
Obrazek

JanekT

#668839  autor: Flash999
 18 paź 2013, 21:32
Obrazek
Praca wre, jest już radiolinia :). Co ciekawe wieża dostanie UMTS 900. RRU będzie na górze, a niedługo pojawi się druga radiolinia.
Więcej zdjęć na stronie w opisie.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#669022  autor: janekt
 19 paź 2013, 23:42
T-Mobile i HSPA+DC (UMTS-2100):
Obrazek

JanekT

#669132  autor: ja.michal
 20 paź 2013, 15:26
janekt, jaki modem?

#669205  autor: janekt
 20 paź 2013, 21:04
ja.michal pisze:janekt, jaki modem?
ZTE MF823, pożyczony z Play'a na testy LTE w Toruniu. 8)

JanekT

#669228  autor: kadent
 20 paź 2013, 23:57
Mam pytanie.
Czy można liczyć na odpowiedź Orange w kwestii braku zasięgu poprzez zgłoszenie problemu na stronie http://zasieg-orange.wp.pl/index.html
Problem dotyczy centrum Szczecina, al. Wojska Polskiego
Zasieg zawsze był słaby tylko 2G a 3G wtedy gdy wyszedłem na zewnątrz.
Od 2 miesięcy jest totalna porażka. Nie da się rozmawiać na osiedlu. Bez względu na to gdzie się znajdujemy w którym budynku. Problem dotyczy Blackberry, Samsunga, Nokii bez wyjątku.
Napisałem reklamację w sierpniu do Orange ale dostałem odpowiedź nt. praw fizyki jeśli chodzi o fale radiowe. Brakło jednak wyjaśnienia czy powstało jakieś nowe prawo fizyki, ponieważ jeśli wcześniej zasięg był a teraz nie ma, to fizyka nie ma nic do rzeczy.
Skoro Orange to NetWorks to zmiana na T-Mobile nie ma znaczenia. Teoretycznie najbliżej jest BTS Play ale jakoś nie chcę się przenosić do niego z firmowymi telefonami. Pozostaje Polkomtel ale ten wycofał Blackbery ze swojej oferty więc mam zagwozdkę. :?

#669245  autor: ja.michal
 21 paź 2013, 03:59
janekt pisze: ZTE MF823, pożyczony z Play'a na testy LTE w Toruniu. 8)
To ładnie chodzi to DC. Tak jak powinno.

#669254  autor: user_delete17
 21 paź 2013, 07:40
U mnie chyba ciąg dalszy modernizacji. Zasięg się pogorszył, a właściwie wrócił do stanu przed modernizacją. Znów muszę stać przy oknie, ale przynajmniej przez ostatnie kilka dni nie zerwało mi rozmowy.
Zniknęło mi też H+ i jest teraz samo H. Reasumując, póki co wróciliśmy do punktu wyjścia.

#669255  autor: horas
 21 paź 2013, 07:47
kadent pisze:Problem dotyczy centrum Szczecina, al. Wojska Polskiego
Od 2 miesięcy jest totalna porażka. Nie da się rozmawiać na osiedlu. Bez względu na to gdzie się znajdujemy w którym budynku. Problem dotyczy Blackberry, Samsunga, Nokii bez wyjątku.
Hej, też jestem ze Szczecina i z ciekawości zapytam w którym rejonie Al. Woj. Polskiego są problemy z zasięgiem pomarańczowego (NetWorks!) ?

pozdr.
horas

#669257  autor: Andrzej24
 21 paź 2013, 08:42
kadent pisze:Mam pytanie.
Czy można liczyć na odpowiedź Orange w kwestii braku zasięgu poprzez zgłoszenie problemu na stronie http://zasieg-orange.wp.pl/index.html
Problem dotyczy centrum Szczecina, al. Wojska Polskiego
Napisałem reklamację w sierpniu do Orange ale dostałem odpowiedź nt. praw fizyki jeśli chodzi o fale radiowe. Brakło jednak wyjaśnienia czy powstało jakieś nowe prawo fizyki, ponieważ jeśli wcześniej zasięg był a teraz nie ma, to fizyka nie ma nic do rzeczy.
Skoro Orange to NetWorks to zmiana na T-Mobile nie ma znaczenia. Teoretycznie najbliżej jest BTS Play ale jakoś nie chcę się przenosić do niego z firmowymi telefonami. Pozostaje Polkomtel ale ten wycofał Blackbery ze swojej oferty więc mam zagwozdkę. :?
Z mojego doświadczenia jakie miałem z Orange to 3 lata z bez skutku z nimi walczyłem lecz o jakość. U mnie nie można było się dodzwonił chociaż telefon miał pełny zasięg. Pisałem, dzwoniłem i otrzymywałem od nich coś podobnego co Ty. Czyli, że sieć jest ruchoma, prawa fizyki itp. Po 3 latach poddałem się i przeniosłem do Play. Tobie powiem tak. Co ci z Orange jak nie masz zasięgu. Naczytałeś się różnych mitów na temat Play. Niektóre pewno są prawdą jeśli chodzi o zasięg. Jeśli mieszkasz w centrum miasta to Play często ma bardzo dobry zasięg 3G. Ze strony Orange nie liczyłbym na szybkie rozwiązanie problemu chyba, że właśnie coś przerabiają. Weź na próbę startel Play i sam zobacz jak to działa bo chyba innego wyboru nie masz. Brak zasięgu w domu służbowym telefonem to poważny problem.

#669262  autor: kadent
 21 paź 2013, 09:48
horas pisze:
Hej, też jestem ze Szczecina i z ciekawości zapytam w którym rejonie Al. Woj. Polskiego są problemy z zasięgiem pomarańczowego (NetWorks!) ?

pozdr.
horas
Okolice szkoły Muzycznej i Lodogryfu. Wg. mapki btsearch.pl najbliższy BTS jest na ul Korony Polskiej ale swoje anteny ma chyba skierowane w drugą stronę :wink:

[ Dodano: 2013-10-21, 09:55 ]
Andrzej24 pisze: Z mojego doświadczenia jakie miałem z Orange to 3 lata z bez skutku z nimi walczyłem lecz o jakość. U mnie nie można było się dodzwonił chociaż telefon miał pełny zasięg. Pisałem, dzwoniłem i otrzymywałem od nich coś podobnego co Ty. Czyli, że sieć jest ruchoma, prawa fizyki itp. Po 3 latach poddałem się i przeniosłem do Play. Tobie powiem tak. Co ci z Orange jak nie masz zasięgu. Naczytałeś się różnych mitów na temat Play. Niektóre pewno są prawdą jeśli chodzi o zasięg. Jeśli mieszkasz w centrum miasta to Play często ma bardzo dobry zasięg 3G. Ze strony Orange nie liczyłbym na szybkie rozwiązanie problemu chyba, że właśnie coś przerabiają. Weź na próbę startel Play i sam zobacz jak to działa bo chyba innego wyboru nie masz. Brak zasięgu w domu służbowym telefonem to poważny problem.
No nie wiem. Reklama Play jest dobra, oferta również ale używam telefonu mocno i od kilku osób dowiedziałem się o przypadkach z Play gdy mając telefon włączony i cały czas w zasięgu nagle przychodzi SMS z informacją o nieodebranym połączeniu i wiadomości na skrzynce głosowej. Chyba bym przegryzł ze złości aparat w tym momencie ale akurat ten byłby temu najmniej winien. Znam też osobę która przeszła z firmowym numerem do Play i potem szybko wróciła do "wielkiej trójki".
Jak długo słyszeć będę o podobnych problemach to do Play raczej nie przejdę.
Jaką mam pewność, że jak przejdę do T-Mobile gdzie moge mieć lepszy zasięg to ci kiedyś nie zlikwidują BTSa i zostanę tylko na starym Orange który stanie się wspólnym BTSem

#669266  autor: alkonauta
 21 paź 2013, 10:12
Troche nie rozumiem "szybkiego powrotu do wielkiej trojki", bo mozna bylo pracownikom wymusic zasieg orange lub plusa wiec z wielkiej trojki pozostaje tylko T celem powrotu. Dopoki oferta play jest korzystniejsza od konkurencji to ja nie widze koniecznosci zmiany operatora poza zmiana w menu telefonu.
  • Strona 114 z 1158
  • 1
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 1158
  • 1
  • 112
  • 113
  • 114