• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 12 z 24
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 24

#496231  autor: muchakk
 12 sie 2011, 22:46
Spacedust z tego co zauważyłem to Play wycofuje się powoli z roamingu z Orange w Przemyślu. Karty z chwili na chwile są coraz mniej chętnie wpuszczane do Orange. Chociaż z drugiej strony to może być wina Orange gdzie ostatnio się rozmawiać nawet nie da... jednym słowem wszystkie sieci w Przemyślu teraz n/c

#496242  autor: Spacedust
 12 sie 2011, 23:58
muchakk pisze:Spacedust z tego co zauważyłem to Play wycofuje się powoli z roamingu z Orange w Przemyślu. Karty z chwili na chwile są coraz mniej chętnie wpuszczane do Orange. Chociaż z drugiej strony to może być wina Orange gdzie ostatnio się rozmawiać nawet nie da... jednym słowem wszystkie sieci w Przemyślu teraz n/c
Szkoda, bo u mnie łączona stacja Orange/T-Mobile 2G/3G za oknem, a do PLAY/Plusa daleko. Póki co ustawiłem ręcznie Plusa i jest nieco lepiej.

#496279  autor: radar77
 13 sie 2011, 11:53
muchakk pisze:Spacedust z tego co zauważyłem to Play wycofuje się powoli z roamingu z Orange w Przemyślu. Karty z chwili na chwile są coraz mniej chętnie wpuszczane do Orange. Chociaż z drugiej strony to może być wina Orange gdzie ostatnio się rozmawiać nawet nie da... jednym słowem wszystkie sieci w Przemyślu teraz n/c

Czy jest jeszcze sens jechać do Przemyśla albo wysyłać tam kartę ? Czy nie ma znaczenia wiek karty ? Czy wystarczy tak się zalogować na 10 minut i już roaming w Orange będzie działał ?

--
pozdrawiam
radar77

#496291  autor: Kamil_K
 13 sie 2011, 12:49
Mój brat donosi, że już 'opinia publiczna' zauważyła, że normalnie działa tylko T-Mobile ;).

#496292  autor: muchakk
 13 sie 2011, 12:49
Nowe aktywacje, nowe startery nie są wpuszczane. Wątpię żeby "turystów" simki logowały się do Orange. Partia kart która do x dnia była aktywna chociaż raz w Przemyślu dostała aktualizacje z możliwością dostępu do Orange. Reszta niestety już nie.

Edit:

Z tym T-mobile to chyba żart? Rozmowa to jeden wielki handover. Co jak co, ale jakoś ERY jest najgorsza w Przemyślu nawet w chwili obecnej. Ja za coś takiego podziękuję ;-)

#496293  autor: Kamil_K
 13 sie 2011, 12:54
Ale wśród jego kolegów z pracy w centrum miasta tylko z telefonów T da się jeszcze normalnie porozmawiać ;).

#496301  autor: muchakk
 13 sie 2011, 13:23
Właśnie chodzi o to, że w T-Mobile jest i zawsze była masakra. Według mnie pourywanie większości zdań to nie jest normalna rozmowa. Z wszystkich sieci zadzwonisz w centrum jak masz telefon 3g :-)

#496305  autor: MK_
 13 sie 2011, 13:42
Sieć UMTS T-Mobile to jedna wielka fikcja na kółkach - transmisja danych jest żałosnej jakości i stabilności, sygnał 3G wewnątrz budynków graniczy z cudem a do rozmów głosowych to ta sieć praktycznie nie istnieje bo i tak cie zwali do 2G zaraz po połączeniu. I zaobserwowałem to w wielu miejscach w kraju.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#496307  autor: Artur051
 13 sie 2011, 14:01
Jeśli już mowa o T-Mobile, to ja złego słowa o jakości jak i o zasięgu powiedzieć nie mogę - obecnie w Płocku sieć ta ma najlepszą jakość połączeń ze wszystkich sieci oraz pokrycie wewnątrz bydynków. Być może Płock jest takim rodzynkiem w T-Mobile w Płocku z jakością, nie wiem jak to jest w innych miastach ;p

Czekam również na efekty działania Networks!, gdyż pokrycie siecią 3g w Orange jest duzo słabsze ;p i w budynkach go praktycznie nie ma (PTC 22nodeB na całe miasto vs PTK 12 ).

W Orange mam główny numer i również poza tym, że sygnał słabszy 3g - na jakość nie mogę narzekać ;)

#496588  autor: Spacedust
 14 sie 2011, 19:53
MK_ pisze:Sieć UMTS T-Mobile to jedna wielka fikcja na kółkach - transmisja danych jest żałosnej jakości i stabilności, sygnał 3G wewnątrz budynków graniczy z cudem a do rozmów głosowych to ta sieć praktycznie nie istnieje bo i tak cie zwali do 2G zaraz po połączeniu. I zaobserwowałem to w wielu miejscach w kraju.
Wystarczy wyjechać 15 km do pierwszej lepszej miejscowości i co się okazuje wszyscy operatorzy są widoczni na 3G, nawet Aero2 jest, a T-Mobile nie ma.

#496595  autor: Kamil_K
 14 sie 2011, 21:24
MK_ pisze:Sieć UMTS T-Mobile to jedna wielka fikcja na kółkach - transmisja danych jest żałosnej jakości i stabilności, sygnał 3G wewnątrz budynków graniczy z cudem a do rozmów głosowych to ta sieć praktycznie nie istnieje bo i tak cie zwali do 2G zaraz po połączeniu. I zaobserwowałem to w wielu miejscach w kraju.
Sieć UMTS PTC jest tak skonstruowana, że jeżeli w danych godzinach transmisja danych po UMTS jest wyjątkowo intensywna, abonenci prowadzący rozmowy są zrzucani do GSM celem odciążenia stacji UMTS.

#503022  autor: muchakk
 12 wrz 2011, 12:05
Jak kogoś to interesuje to w Przemyślu PLAY zaczął podnosić swoją sieć 2G

#503026  autor: KamaZ
 12 wrz 2011, 12:31
muchakk pisze:Jak kogoś to interesuje to w Przemyślu PLAY zaczął podnosić swoją sieć 2G
Jak się sprawuje? W Tomaszowie od początków awarii na ścianie wschodniej jest raczej cały czas włączona, ale czasami są zakłócenia i chwilowo potrafi zniknąć.

#503027  autor: muchakk
 12 wrz 2011, 12:37
Obecnie sieć jest dostępna tylko przy handoverze z 3g do 2g. Tak to telefon się do niej nie loguje, ba nawet jej nie widzi :|

#503684  autor: alkonauta
 16 wrz 2011, 10:05
Skoro play ma umowe roamingowa z orange to gdy networks wybuduja siec play bedzie moglo korzystac z najlepszego zasiegu.

#503692  autor: Sig
 16 wrz 2011, 10:40
Kolega popłynął :-). Już teraz ma umowę z Orange i... co, korzysta z niej? Nie, tylko w sytuacjach awaryjnych. NIe znamy szczegółów umów, można założyć, że warunki są gorsze niż od Plusa. Po powstaniu Networks może stać się wiele rzeczy, ale raz - współpraca na razie ma dotyczyć transmisji danych, dwa - musieliby zaproponować warunki lepsze niż Polkomtel, trzy - na wpuszczenie Play musiałby się zgodzić drugi partner w NEtworks - PTC, a przecież nie musi...

#503706  autor: mkowalski
 16 wrz 2011, 11:45
Chyba niektórzy nie rozumieją idei powstania spółki NetWorkS! ;) - nie polega to na "dzieleniu" się zasięgiem, jak niektórzy tutaj myślą. Roaming wewnętrzny między Orange, a T-Mobilem nie powstanie przynajmniej przez najbliższe kilka lat.

Cała ta spółka to przede wszystkim korzyści dla operatorów - korzystanie ze wspólnego sprzętu, ze wspólnych masztów, etc. to wymierne zyski dla PTC i Centertela, ale nadal są to dwie różne sieci z własnym(!) zasięgiem.

#503720  autor: Artur051
 16 wrz 2011, 12:50
Bo całe Networks! będzie dzialalo troszke inaczej - w skrócie ma to działać tak: Z 1 nadajnika zasięg będzie siał zarówno Orange jak i T ;) Czyli to nie roaming wewnętrzny, a nieco podobne rozwiązanie ;)

#503723  autor: ezaq
 16 wrz 2011, 13:39
Jak obecnie wygląda sytuacja z logowaniem kart Playa do Orange? Nadal wybrane karty mają taką możliwość? Przez ostatnie 3 tygodnie często bywałem na wschodzie kraju (Jarosław, Tomaszów Mazowiecki, przejście graniczne w Korczowej i Dorohusku) i tylko raz na ok. 1 min. telefon zalogował mi się do Orange, ale później nie było to możliwe. Co ciekawe karta Playa na moment zalogowała mi się też 2 razy do Ery. Niestety ręczne próby zalogowania do Orange czy Ery były niemożliwe.

#503725  autor: MK_
 16 wrz 2011, 13:59
Co ciekawe karta Playa na moment zalogowała mi się też 2 razy do Ery
Może to efekt kombinatorskich testów Networks! :lol:

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc
  • Strona 12 z 24
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14