- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Witam trochę mnie nie było
Tak czytam temat i mogę potwierdzić na 100% że w Zgierzu działa sieć Play
co do zasięgu stacji to faktycznie są one jak na umts duze - dla przykładu u mnie w Aleksandrowie albo Era "spierdzielila" (ku temu się kieruje) stacje przy Piotrkwskiej -cid 6310-1-3 lac 3650 albo Play z tej samej lokalizacji i niżej położonych anten zrobil nodeB dobrze
w lini prostej już 500metrow od tej lokalizacji Era potrafi gubić zasięg wewnątrz budynków a 1km-1,5km już go prawie nie ma !!!(Wina braku azymutu-180 ) lub 2stacji w mieście(niby ma ja robić przy 11listopada ale nic narazie tam nie robi) za to Play do 1km ma pełny zasięg wewnątrz budynków a do 1,5 jest on poprawny i dużo lepszy niż Ery gsm z tej samej lokalizacji !!!

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu
Widac roznice 

Play testuje w Lubsku lub w Gubinie- nie mogę określić dokładnie w którym mieście ponieważ oba są w odległości ok 15 km od mojej miejscowości. Dzisiaj złapałem chwilowo zasięg tej sieci. Sygnał jest silny jednak nie da rady się zalogować. 

Dobry humor podstawą dnia.
No to nieźle Play szaleje z rozbudową sieci:D Jutro będzie publikacja kolejnych pozwoleń na nadajniki. Ciekawe czy złożyli na GSM/UMTS 900 

Dobry humor podstawą dnia.
Domyślam się że jeszcze nie... może pierwsze wyjdzie jakiś komunikat czy biorą wszystkie 50 kanałów czy tylko połowe, no i co oni będą chcieli stawiać na tej 900-setce. Ale tempo domyślam się będą musieli mieć zabójcze.Pablo-1986 pisze:Ciekawe czy złożyli na GSM/UMTS 900
Play myśle będzie kierował się tym, co może mu dac najlepszy start, czyli UMTS 900. Wtedy to jego oferta internetu będzie konkurencyjna dla trójcy. UMTS 900 zmiecie polkomtela z jego edge evolution.
[ Dodano: 2008-11-10, 12:17 ]
A co do telefonów: w ofercie Play-a jest juz dostępna niedroga NOKIA 3120 classic obsługująca ten zakres umtsu.
[ Dodano: 2008-11-10, 12:17 ]
A co do telefonów: w ofercie Play-a jest juz dostępna niedroga NOKIA 3120 classic obsługująca ten zakres umtsu.
Ja jednak uważam że będzie to GSM 900MHz. Są ku temu przesłanki - Play niedawno przeprowadził testy GSM 900. Po drugie to pora uniezależnić się od Polkomtela a do tego potrzebna jest sieć 2G czy to się komuś podoba czy nie. No chyba że chce się stracić dość dużą liczbę klientów...
moze ktos sie orientuje kiedy play online zawita do Działdowa?kmis pisze:Nowe lokalizacje PLAY:
- Przasnysz woj. mazowieckie
- Ciechanów woj. mazowieckie
- Mława woj. mazowieckie
W Mławie według UKE są 2 lokalizacje, na jednej z nich anteny wiszą od czerwca 2008r., odpalono narazie 1 sektor, wg mojego informatora są problemy z radiolinią.
UMTS 900 Mhz mogą chcieć wykorzystać w głównej mierze do internetu. Jaki problem dotować modemu UMTS 900Mhz za 1zł i na terenach słabo zurbanizowanych i wszyscy przesiadają się z EDGE Ery/Plusa/Orange. Taka mobilna konkurencja CMDA.widex pisze:Akcja UMTS 900 Mhz? Ekstra, tylko w Polsce jest to nie opłacalne.
Dziś w mojej miejscowości, ku mojemu olbrzymiemu zaskoczeniu
, telefon złapał zasięg 3G Play'a. Sprawdziłem teraz w świeżo opublikowanym przez UKE wykazie i znalazłem pozwolenia na 3 stacje
Niestety moje mieszkano znajduje się poza zasięgiem - po cichu liczyłem, że będę mógł wyrzucić Neostradę na rzecz Play Online... Niestety
Może kiedyś w przyszłości... kto wie...
Nowa lokalizacja UMTS Play'a:
Bochnia, woj. małopolskie
Co ciekawe, do tej pory Bochnia, mieścinka niespełna 30 tysięczna położona 30 km od Krakowa, była białą plamą na UMTSowej mapie Polski. A dziś przeszukując wykaz pozwoleń UMTS znalazłem również 3 nadajniki Plusa - niestety nie mogłem sprawdzić ich działania osobiście.

Nowa lokalizacja UMTS Play'a:
Bochnia, woj. małopolskie
Co ciekawe, do tej pory Bochnia, mieścinka niespełna 30 tysięczna położona 30 km od Krakowa, była białą plamą na UMTSowej mapie Polski. A dziś przeszukując wykaz pozwoleń UMTS znalazłem również 3 nadajniki Plusa - niestety nie mogłem sprawdzić ich działania osobiście.
Z aktualizacji spisu UKE z dnia 10 listopada wynika, że doszły następujące miasta, w których może być zasięg Play:
Busko-Zdrój
Chełmek
Czerwionka-Leszczyny
Dębica
Duszniki Zdrój
Dziekanów Leśny
Głubczyce
Grybów
Jabłonna
Janów Lubelski
Jarosław
Jasło