Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
Np ta na Realu.maciek764 pisze:Dosył dosyłem ale nawet taka stacja jest chyba "7.2 ready". W Sosnowcu też pomieszkuję więc z ciekawości - która to stacja/stacjewięc niby jaka mowa o 7,2 Mb/s na wszystkich stacjach? - chyba w marzeniach...?
Nie wiesz, co mówisz...mariusz9a pisze:Są nadajniki Orange u mnie w mieście (Sosnowiec, czyli miasto obok Ciebie) z 3G gdzie nie ma światłowodu a radiolinia ma tylko 2 Mb/s
Ta stacja jest oparta na AMS, nie na radiolinii (i jest na niej HSPA+), a w wykazie UKE widnieje od niej łącze do hotelu Aria, w którym jest hotspot Orange.mariusz9a pisze:Np ta na Realu.
Na wszystkich pewnie że nie ma, ale na zdecydowanej większości.mariusz9a pisze:więc niby jaka mowa o 7,2 Mb/s na wszystkich stacjach? - chyba w marzeniach...
Najwygodniej to tu : http://mapa.btsearch.plbabeo pisze:gdzie mogę sprawdzić czy ta stacja ma już pozwolenie?
Samo GSM - tak jak napisałem 4x2.Pijo pisze:A co idzie przeważnie pod stacje GSM i CDMA w Orange?
Nie mam pojęcia.A jeśli się orientujesz to co w Plusie (Nordisku) dają pod CDMA . Chodzi od dosył.
Właśnie z tym to nie wiadomo jak jest najlepiej sprawdzić. W moim powiecie są wydane 2 pozwolenia a na tej stronce nie ma. Z tego co sobie przypominam to na przyłącze zgłoszenie składali zazwyczaj trochę wcześniej niż pozwolenie na stację. Tak, więc może będziesz na razie projektował przyłącze do stacji, której jeszcze szybko nie będzie.Pijo pisze:Najwygodniej to tu : http://mapa.btsearch.plbabeo pisze:gdzie mogę sprawdzić czy ta stacja ma już pozwolenie?
Ciekawe... Ja mieszkam obok tej stacji i HSPA+ Orange u mnie... nie ma :-] Sprawdzane na Orange Business Everywhere i modemie Sierra Wireless 308. Transfer na osiedlu z Orange jest fatalny - 1 Mb/s jak poleci to jest coś. Przeważnie nawet nie łapie zasięgu 3G tylko siedzi w EDGE. Ogólnie sieć jest fatalna - wyrywa słowa, rozłącza połączenia. Moje słowa potwierdziło badanie UKE.Patryk_ pisze:Ta stacja jest oparta na AMS, nie na radiolinii (i jest na niej HSPA+), a w wykazie UKE widnieje od niej łącze do hotelu Aria, w którym jest hotspot Orange.
Pewnie że sprawdźmaciek764 pisze:Aż sprawdzę przy okazji, o ile uda mi się uruchomić ten złom w postawi Huaweia E1820 kiedyś.
U Ciebie może nie ma - nie mnie oceniać.mariusz9a pisze: Ja mieszkam obok tej stacji i HSPA+ Orange u mnie... nie ma :-]
Nie sieć, tylko dana lokalizacja - ocenianie całej sieci z perspektywy jednej lokalizacji na żelbetowym osiedlu jest, hmm, nieco niesprawiedliwe, nieprawdaż ?mariusz9a pisze:Ogólnie sieć jest fatalna - wyrywa słowa, rozłącza połączenia.
Ubolewam nad tym, ale niestety nie znam techników PTK.mariusz9a pisze:nie znam techników z Orange tak jak Ty
Wg moich doświadczeń HSPA+ powinno zawsze wskoczyć, jeśli stacja i terminal obsługują tą technologię.mariusz9a pisze:tylko przez fatalne radio terminal go nigdy nie dostaje
Mam też SIM Ery i Era jakościowo jest lepiej niż Orange i to nie tylko na moim osiedlu. Erę używałem intensywnie 9-12.2010 roku. Mam do niej bardzo dużo zastrzeżeń, ale żadnego do jakości połączeń.Patryk_ pisze:Chcesz poczuć, co znaczy fatalna sieć, to spróbuj Ery
Może jakiś inny serwis? Trochę nie chce mi się czekać 30 minut żeby to obejrzećPatryk_ pisze:Aż specjalnie dla Ciebie podjechałem tam i nagrałem filmik - http://vimeo.com/22521629
A o czym ja piszę? Przecież o danej lokalizacjiPatryk_ pisze:Nie sieć, tylko dana lokalizacja - ocenianie całej sieci z perspektywy jednej lokalizacji na żelbetowym osiedlu jest, hmm, nieco niesprawiedliwe, nieprawdaż ?
E tam, to ja się dowiem przy okazji od samego źródła, czyli instalatorów/serwisantów PTKPatryk_ pisze:Info na temat stosowanych linii radiowych mam od człowieka z Harris-Stratex Polska (ta firma jest głównym dostawcą linków dla Centertela, więc raczej wiedzą, co mówią).
Nowości nie odkrywaszPatryk_ pisze:A w innej części nieporozumienie to Plus, w jeszcze innej Era, i tak dalej...mariusz9a pisze:Konfiguracja sieci PTK w tej części miasta to jakieś nieporozumienie!
Dłużej to będę wrzucał po raz drugi niż konwersja na vimeo będzie trwała.mariusz9a pisze: Trochę nie chce mi się czekać 30 minut żeby to obejrzeć
Zrozumiałem inaczej, ale niech będzie.mariusz9a pisze:A o czym ja piszę? Przecież o danej lokalizacji
Ale nie instaluje się ani się w przeszłości nie instalowało linków 2xE1 dla stacji UMTS.mariusz9a pisze:Bo to co się zamawia a instaluje to różnie z tym jest
W przeszłości to się akurat instalowałoPatryk_ pisze:Ale nie instaluje się ani się w przeszłości nie instalowało linków 2xE1 dla stacji UMTS.
Obejrzałem, fajnie działa pod nadajnikiem. Tzn fajnie - powinno lepiej jak na 42 Mb/s zwłaszcza że jest to pod nadajnikiem, czyli EcIo zapewne 0 lub bliski 0). Szkoda że już kilkaset metrów dalej za kilkoma ścianami betonu jest aż tak beznadziejniePatryk_ pisze:Aż specjalnie dla Ciebie podjechałem tam i nagrałem filmik - http://vimeo.com/22521629
Jeszcze do tego wrócę - oj nie zawsze. Czasami na stacji HSPA+ możesz mieć tylko UMTS i nic więcej, nawet jeśli masz terminal HSPA+.Wg moich doświadczeń HSPA+ powinno zawsze wskoczyć, jeśli stacja i terminal obsługują tą technologię.
Jesteś pewny? Rekonfiguracja i przebudowa stacji była przeprowadzona dokładnie 24.03 w godzinach porannychPatryk_ pisze:Ale na ten konkretnej stacji było od stycznia i jest nadal.
Dokladnie.mariusz9a pisze:Patryk_ pisze: :Jeszcze do tego wrócę - oj nie zawsze. Czasami na stacji HSPA+ możesz mieć tylko UMTS i nic więcej, nawet jeśli masz terminal HSPA+.Wg moich doświadczeń HSPA+ powinno zawsze wskoczyć, jeśli stacja i terminal obsługują tą technologię.