• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 12 z 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

#470948  autor: maciek764
 16 kwie 2011, 11:03
więc niby jaka mowa o 7,2 Mb/s na wszystkich stacjach? - chyba w marzeniach...
Dosył dosyłem ale nawet taka stacja jest chyba "7.2 ready". W Sosnowcu też pomieszkuję więc z ciekawości - która to stacja/stacje :D ?

#470963  autor: mariusz9a
 16 kwie 2011, 12:35
maciek764 pisze:
więc niby jaka mowa o 7,2 Mb/s na wszystkich stacjach? - chyba w marzeniach...
Dosył dosyłem ale nawet taka stacja jest chyba "7.2 ready". W Sosnowcu też pomieszkuję więc z ciekawości - która to stacja/stacje :D ?
Np ta na Realu.
Jaki jest sens ekonomiczny kupować i opłacać licencję HSPA na stacje która ledwo HSDPA 1,8 uciągnie? Przecież za to się płaci...

#470967  autor: maciek764
 16 kwie 2011, 13:02
Jaki jest sens ekonomiczny kupować i opłacać licencję HSPA na stacje która ledwo HSDPA 1,8 uciągnie? Przecież za to się płaci...
A Play ze swoim HSPA+ i średnim limitem 2Mb/s :-D ? No i wg mapy zasięgu Orange to tam jest HSPA+ ;)

#471031  autor: Patryk_
 16 kwie 2011, 21:41
mariusz9a pisze:Są nadajniki Orange u mnie w mieście (Sosnowiec, czyli miasto obok Ciebie) z 3G gdzie nie ma światłowodu a radiolinia ma tylko 2 Mb/s
Nie wiesz, co mówisz...

[ Dodano: 2011-04-16, 21:44 ]
mariusz9a pisze:Np ta na Realu.
Ta stacja jest oparta na AMS, nie na radiolinii (i jest na niej HSPA+), a w wykazie UKE widnieje od niej łącze do hotelu Aria, w którym jest hotspot Orange.
I rzeczywiście ma 2 Mbps, tyle że z siecią komórkową nie ma nic wspólnego.

#471036  autor: babeo
 16 kwie 2011, 21:58
Mixiorek pisze:http://www.bip.uke.gov.pl...ut=11&page=text
Strona coś nie działa.

Aktualnie projektuję zasilanie w energię elektryczną jednej ze stacji bazowych, jednego z operatorów w pewnej miejscowości :D gdzie mogę sprawdzić czy ta stacja ma już pozwolenie?

#471037  autor: Patryk_
 16 kwie 2011, 21:58
mariusz9a pisze:więc niby jaka mowa o 7,2 Mb/s na wszystkich stacjach? - chyba w marzeniach...
Na wszystkich pewnie że nie ma, ale na zdecydowanej większości.
Standardowe obecnie łącze radiowe w Centertelu do stacji z UMTS to 20xE1 (czy tam 40 Mbps IP-Ethernet, bo chyba teraz tak podpinają stacje), a do sajta z samym 2G 4xE1.

#471039  autor: Pijo
 16 kwie 2011, 22:01
babeo pisze:gdzie mogę sprawdzić czy ta stacja ma już pozwolenie?
Najwygodniej to tu : http://mapa.btsearch.pl

Ewetualnie tu: http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... 8&layout=9

[ Dodano: 2011-04-16, 22:05 ]
Patryk_, A co idzie przeważnie pod stacje GSM i CDMA w Orange?

A jeśli się orientujesz to co w Plusie (Nordisku) dają pod CDMA . Chodzi od dosył.

#471041  autor: Patryk_
 16 kwie 2011, 22:18
Pijo pisze:A co idzie przeważnie pod stacje GSM i CDMA w Orange?
Samo GSM - tak jak napisałem 4x2.
GSM+CDMA - 20x2 (tu nie ma szans tego wysycić).

[ Dodano: 2011-04-16, 22:19 ]
A jeśli się orientujesz to co w Plusie (Nordisku) dają pod CDMA . Chodzi od dosył.
Nie mam pojęcia.
Info nt. Orange mam z pierwszej ręki...w Plusie nie mam niestety żadnego źródła.

#471076  autor: KamaZ
 17 kwie 2011, 10:49
Pijo pisze:
babeo pisze:gdzie mogę sprawdzić czy ta stacja ma już pozwolenie?
Najwygodniej to tu : http://mapa.btsearch.pl
Właśnie z tym to nie wiadomo jak jest najlepiej sprawdzić. W moim powiecie są wydane 2 pozwolenia a na tej stronce nie ma. Z tego co sobie przypominam to na przyłącze zgłoszenie składali zazwyczaj trochę wcześniej niż pozwolenie na stację. Tak, więc może będziesz na razie projektował przyłącze do stacji, której jeszcze szybko nie będzie.

#471110  autor: mariusz9a
 17 kwie 2011, 13:00
Patryk_ pisze:Ta stacja jest oparta na AMS, nie na radiolinii (i jest na niej HSPA+), a w wykazie UKE widnieje od niej łącze do hotelu Aria, w którym jest hotspot Orange.
Ciekawe... Ja mieszkam obok tej stacji i HSPA+ Orange u mnie... nie ma :-] Sprawdzane na Orange Business Everywhere i modemie Sierra Wireless 308. Transfer na osiedlu z Orange jest fatalny - 1 Mb/s jak poleci to jest coś. Przeważnie nawet nie łapie zasięgu 3G tylko siedzi w EDGE. Ogólnie sieć jest fatalna - wyrywa słowa, rozłącza połączenia. Moje słowa potwierdziło badanie UKE.
Ok miesiąc temu do stacji dołożono dwa sektory - nie wiem po co, bo sieją one w zasadzie w krzaki. Mając telefon z Orange ciągle rzuca nas po Mysłowicach, Katowicach i Sosnowcu - zapewne stąd tak fatalny transfer i kiepska jakość połączeń. Być może jest jak mówisz i to HSPA+ jest (nie znam techników z Orange tak jak Ty więc zapewne się mylę, chociaż dwóch moich znajomych ze szkoły średniej u nich pracuje, ale jakoś nie mam z nimi najlepszego kontaktu ale kiedyś przy okazji to u nich zweryfikuję ;-) ), tylko przez fatalne radio terminal go nigdy nie dostaje (mniej niż -100 dBm 3G na blokowisku i fatalnie niskie EcIo z Orange -> stad często w ogóle terminal nawet "nie widzi" 3G).

#471120  autor: maciek764
 17 kwie 2011, 13:45
Aż sprawdzę przy okazji, o ile uda mi się uruchomić ten złom w postawi Huaweia E1820 kiedyś.

#471220  autor: mariusz9a
 17 kwie 2011, 21:16
maciek764 pisze:Aż sprawdzę przy okazji, o ile uda mi się uruchomić ten złom w postawi Huaweia E1820 kiedyś.
Pewnie że sprawdź :-) Może pod nadajnikiem będzie hehe.
Orange nawet nie ma zasięgu 3G na tym blokowisku :-D Do nadajnika mam ze 200m a drugiego ok 500m (to ten na Realu) a oto efekt (brak 3G a o HSPA+ to co najwyżej można pomarzyć hehe):
Obrazek

Konfiguracja sieci PTK w tej części miasta to jakieś nieporozumienie!

#471222  autor: Patryk_
 17 kwie 2011, 21:32
mariusz9a pisze: Ja mieszkam obok tej stacji i HSPA+ Orange u mnie... nie ma :-]
U Ciebie może nie ma - nie mnie oceniać.
Ale na ten konkretnej stacji było od stycznia i jest nadal.
Aż specjalnie dla Ciebie podjechałem tam i nagrałem filmik - http://vimeo.com/22521629

[ Dodano: 2011-04-17, 21:35 ]
mariusz9a pisze:Ogólnie sieć jest fatalna - wyrywa słowa, rozłącza połączenia.
Nie sieć, tylko dana lokalizacja - ocenianie całej sieci z perspektywy jednej lokalizacji na żelbetowym osiedlu jest, hmm, nieco niesprawiedliwe, nieprawdaż ?
Chcesz poczuć, co znaczy fatalna sieć, to spróbuj Ery :)

[ Dodano: 2011-04-17, 21:38 ]
mariusz9a pisze:nie znam techników z Orange tak jak Ty
Ubolewam nad tym, ale niestety nie znam techników PTK.
Info na temat stosowanych linii radiowych mam od człowieka z Harris-Stratex Polska (ta firma jest głównym dostawcą linków dla Centertela, więc raczej wiedzą, co mówią).

[ Dodano: 2011-04-17, 21:42 ]
mariusz9a pisze:tylko przez fatalne radio terminal go nigdy nie dostaje
Wg moich doświadczeń HSPA+ powinno zawsze wskoczyć, jeśli stacja i terminal obsługują tą technologię.
Że będzie w użyciu modulacja QPSK, na dodatek z minimalną sprawnością kodowania, to już nie robi różnicy w wyświetlaniu użytej RAT.

#471225  autor: mariusz9a
 17 kwie 2011, 21:50
Patryk_ pisze:Chcesz poczuć, co znaczy fatalna sieć, to spróbuj Ery
Mam też SIM Ery i Era jakościowo jest lepiej niż Orange i to nie tylko na moim osiedlu. Erę używałem intensywnie 9-12.2010 roku. Mam do niej bardzo dużo zastrzeżeń, ale żadnego do jakości połączeń.
Patryk_ pisze:Aż specjalnie dla Ciebie podjechałem tam i nagrałem filmik - http://vimeo.com/22521629
Może jakiś inny serwis? Trochę nie chce mi się czekać 30 minut żeby to obejrzeć :-P
Zamiast nagrywać filmik to trzeba było dać znać to bym tam przyszedł - mam z 5 minut na piechotę pod ten nadajnik :-]
Patryk_ pisze:Nie sieć, tylko dana lokalizacja - ocenianie całej sieci z perspektywy jednej lokalizacji na żelbetowym osiedlu jest, hmm, nieco niesprawiedliwe, nieprawdaż ?
A o czym ja piszę? Przecież o danej lokalizacji :-D
Poza tym jakoś inni dają radę na tym żel betonowym osiedlu. Zasięgu żadna sieć nie ma dobrego, ale nie rozłącza, nie wyrywa słów i jest zasięg każdej technologii. Porównując lokalizację nadajników Orange z konkurentami to aż się wierzyć nie chce że tak jest, ale niestety tak jest.
Patryk_ pisze:Info na temat stosowanych linii radiowych mam od człowieka z Harris-Stratex Polska (ta firma jest głównym dostawcą linków dla Centertela, więc raczej wiedzą, co mówią).
E tam, to ja się dowiem przy okazji od samego źródła, czyli instalatorów/serwisantów PTK ;-) Bo to co się zamawia a instaluje to różnie z tym jest (wiem to z doświadczenia).
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, 21:55 przez mariusz9a, łącznie zmieniany 2 razy.

#471226  autor: Patryk_
 17 kwie 2011, 21:51
mariusz9a pisze:Konfiguracja sieci PTK w tej części miasta to jakieś nieporozumienie!
A w innej części nieporozumienie to Plus, w jeszcze innej Era, i tak dalej...

#471228  autor: mariusz9a
 17 kwie 2011, 21:53
Patryk_ pisze:
mariusz9a pisze:Konfiguracja sieci PTK w tej części miasta to jakieś nieporozumienie!
A w innej części nieporozumienie to Plus, w jeszcze innej Era, i tak dalej...
Nowości nie odkrywasz :-)

#471229  autor: Patryk_
 17 kwie 2011, 21:56
mariusz9a pisze: Trochę nie chce mi się czekać 30 minut żeby to obejrzeć
Dłużej to będę wrzucał po raz drugi niż konwersja na vimeo będzie trwała.

[ Dodano: 2011-04-17, 21:57 ]
mariusz9a pisze:A o czym ja piszę? Przecież o danej lokalizacji
Zrozumiałem inaczej, ale niech będzie.

[ Dodano: 2011-04-17, 21:59 ]
mariusz9a pisze:Bo to co się zamawia a instaluje to różnie z tym jest
Ale nie instaluje się ani się w przeszłości nie instalowało linków 2xE1 dla stacji UMTS.

#471231  autor: mariusz9a
 17 kwie 2011, 22:04
Patryk_ pisze:Ale nie instaluje się ani się w przeszłości nie instalowało linków 2xE1 dla stacji UMTS.
W przeszłości to się akurat instalowało :-) I nie robiło tak tylko P4 ;-)

[ Dodano: 2011-04-17, 22:15 ]
Patryk_ pisze:Aż specjalnie dla Ciebie podjechałem tam i nagrałem filmik - http://vimeo.com/22521629
Obejrzałem, fajnie działa pod nadajnikiem. Tzn fajnie - powinno lepiej jak na 42 Mb/s zwłaszcza że jest to pod nadajnikiem, czyli EcIo zapewne 0 lub bliski 0). Szkoda że już kilkaset metrów dalej za kilkoma ścianami betonu jest aż tak beznadziejnie :-(
Wg moich doświadczeń HSPA+ powinno zawsze wskoczyć, jeśli stacja i terminal obsługują tą technologię.
Jeszcze do tego wrócę - oj nie zawsze. Czasami na stacji HSPA+ możesz mieć tylko UMTS i nic więcej, nawet jeśli masz terminal HSPA+.

[ Dodano: 2011-04-17, 22:23 ]
Patryk_ pisze:Ale na ten konkretnej stacji było od stycznia i jest nadal.
Jesteś pewny? Rekonfiguracja i przebudowa stacji była przeprowadzona dokładnie 24.03 w godzinach porannych :-)

#471860  autor: Marcin_7
 21 kwie 2011, 15:11
mariusz9a pisze:
Patryk_ pisze: :
Jeszcze do tego wrócę - oj nie zawsze. Czasami na stacji HSPA+ możesz mieć tylko UMTS i nic więcej, nawet jeśli masz terminal HSPA+.
Dokladnie.
To RNC decyduje jakie przyznac zasoby radiowe dla transmisji.
Na przykład może się zdarzyć: masz terminal obslugujacy HSPA+, NodeB ma celle z WCDMA R99 (czyli z takim transferem do 384 kbps) i drugą z HSPA+.
Jak bedziesz miał słaby sygnał (RSCP) albo o słabej jakości (EC/io) (w porównaniu z innymi użytkownikami HSPA) to RNC przydzieli Ci tę celle z WCDMA R99 i terminal nic nie będzie miał do gadania
(byc może to jest powodem dla którego nie mogłeś sie zalogować na jakąś nośną na jednym z filmików, ale tutaj to nie jestem pewien, nie wiem jaka technologia była supportowana na tej nośnej ani jaki miałeś sygnał (w porównaniu z innymi userami) więc tylko zgaduje, powody mogły byc zupełnie inne).
  • Strona 12 z 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11