Moonoon pisze: ↑07 paź 2024, 20:18
@
P4. Troszkę chyba się nie rozumiemy, Play na 99 % będzie chciał mieć ciągły blok 10Mhz w L700 i to będzie priorytet za wszelką cenę skoro trzeba zainwestować w sprzęt na kilkunastu tysiącach stacji.
Ponawiam kwestię czy po ewentulanym zakupie przez fioletowych 5Mhz w L800 będzie przesunięcie bloków aby
Play miał ciągły blok 10 Mhz?
@
Plus ile czasu odłogiem leżało pasmo L2600 TDD i FDD ? Pasmo 2100 też nie jest w pełni wykorzystane. Brak pasm pojemnościowych na na wielu wielu stacjach, śmieszna ilość stacji bazowych w stosunku do reszty operatorów. Społeczeństwo nie korzysta z tych zasobów więc dla mnie forma "kolekcjonowania pasm".
Wizja na użyteczne na
cband też mocno rozmyta i niepewna...
Myślę, że to bardziej ty chcesz by Play kupił 10MHz 700, niż sam Play

Chcieć a móc to dwie różne sprawy. Oni mają duże wydatki inwestycyjne na budowę nowych stacji. Zakup 800ki pozwala na bezkosztowe sprzętowo odetkanie LTE 800 i zarabianie na tym hajsu "od ręki" np. na rozbudowę sieci. A nie jak 700, które będzie jeszcze długo leżeć odłogiem i tylko nabijać capex.
5MHz 700ki kupią, tak jak kiedyś 5MHz 800ki, no bo czemu mieliby nie kupić. Każdy MHz ma wartość i operatorzy wiedzą, że czy 5MHz czy 10 - trzeba brać co jest, jak ma się hajs. Vide casus 900ki i Play. To czy kupią 5MHz czy 10 nie ma znaczenia z punktu widzenia kosztu sprzętu - będzie ten sam. Za jakiś czas odpalą 5G 700 co da im zasięg i na start akceptowalną przepustowość zasięgowego 5G. Tak jak kiedyś dawało L800.]
A potem, jak ruch 5G przekroczy ruch LTE to zrefarmują 10MHz 800ki na 5G. Sam o refarmingu pisałeś.
I różnica kolego między tobą a mną jest taka, że mój wariant czyli zakup 5MHz 800 i 5MHz 700 pozwala na zarabianie na zakupie "od ręki".
Odłogiem leży i czeka 600mln za 5MHz 700. A w twoim wariancie nic się długo nie zarabia, a odłogiem leży i czeka 1200 mln.
Korpo interesują pieniądze, przede wszystkim. Zobaczymy, czyje się spełni
O Plusie poźniej, teraz czas mi się kończy