Ja tylko dodam moje spostrzeżenia w praktycznym odbiorze sygnału w w/w temacie - wszędzie gdzie byłem i gdzie Plus i T-Mobile nadawały z tej samej lokalizacji, to sygnał odbierany na terminalu był zawsze mocniejszy o ok +10dBm na korzyść Plusa.
Ale wynika to z tego co pisze
3G - inaczej nadajniki się pozagłuszają przy takich ich siatkach jak mają obie sieci. Jednak często dzięki temu Plus ma jedną zaletę - z moich doświadczeń wynika, ze dzięki temu w głębi lasu częściej odbierze się szczątkowy sygnał Plusa niż T... I jeszcze jedno spostrzeżenie z tym związane - w trasie (np Wisła - Katowice) częściej zerwie nam połączenie głosowe w T-Mobile niż w Plusie. Także tutaj więcej nadajników nie znaczy lepiej. Ale za to zgoła inaczej to zaś wygląda jeśli chodzi o jakość transmisji danych - dzięki większemu zagęszczeniu mamy do dyspozycji więcej pasma (nawet bez tego zagęszczenia byłoby więcej) dzięki temu T-Mobile daje sobie lepiej radę
Także można założyć że dość podobnie będzie w przypadku Play... Chociaż ich karty nie miałem zbyt długo, ale na tyle co poobserwowałem, niestety sama konfiguracja nadajników jest nienajlepsza - często dość słaby SNR, co powoduje problemy z transmisją - zapewne ma to związek właśnie z dość mocnym nadawaniem, a i siatka nadajników jest dość gęsta. Także przynajmniej u mnie, zwłaszcza w miejscach gęstej zabudowy, powodowało to znacznie niekorzystny wpływ na działanie sieci. Na nadajniku gdzie sektor jest skierowany w stronę, gdzie kolejna stacja jest dość daleko - jest wtedy ok (transfery rzędu 400 mega nie są problemem przy pomiarach blisko stacji), ale już na sektorach gdzie nieopodal stoi kolejna stacja, jest bardzo różnie - wydawałoby się że super, bo ruch rozkłada się na kolejne stacje i ok, może i się rozkłada, ale parametry sygnałowe często lecą niekorzystnie przez zagłuszanie się nadajników

Od razu mówię, że nie twierdze że tak kiepsko jest zoptymalizowana cała sieć - jak wspominałem ich kartę miałem zaledwie kilka dni i zbyt dużo z nią nie pojeździłem.