• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 104 z 1158
  • 1
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 1158

#663131  autor: Edmund
 20 wrz 2013, 21:34
darnok i inżynier skąd wy macie takie info że optymalizacje sieci po swap robią dostawcy sprzętu (z ciekawości pytam)?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#663142  autor: zajadacz
 20 wrz 2013, 22:46
Darnok z tego co wynika z jego postów na forum pracuje chyba w okolicach działu radiowego T-Mobile. Inżynier być może też pracuje u któregoś z opów/podwykonawców. W każdym razie są to osoby, co do których nie mam wątpliwości odnośnie ich wiedzy.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#663252  autor: Spacedust
 21 wrz 2013, 18:02
Maszt M1 na Franowie w Poznaniu nadaje już 2G i 3G T-Mobile :)

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#663616  autor: mn9
 23 wrz 2013, 16:31
W piątek odpalono u900 w ostrołeckim oczywiście u900 brak na mojej stacji na której jest slabiutka radiolinia co ciekawe pozwolenie na u900 wisi moze czekają na większą radiolinię lub światłowód a fajnie by było :P

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#663700  autor: ja.michal
 23 wrz 2013, 20:56
mn9, jaki rejon? Sam czekam na odpalenie 3G na 900 MHz jak na zbawienie. Na razie nici. Miało być w poprzednim tygodniu, ale cisza... :(

#663713  autor: tomi81
 23 wrz 2013, 21:48
Dziś jechalem z Białegostoku do Warszawy S8, zaś wracałem pociagiem - U900 zostało odpalone w strefie LAC 59500 (sięga pod Ostrów Mazowiecka). W 59400 dalej tylko EDGE.

#663715  autor: ja.michal
 23 wrz 2013, 21:52
To całe 59400 to na południe? Chodzi o trasę 50 od Ostrowa Mazowieckiego.

Dobra, widzę po BTSearch, że 59400 to u mnie.

No nic, pozostaje czekać. Skoro 59500 już zrobione to chyba 59400 będzie następne.

#663730  autor: Mixiorek
 23 wrz 2013, 22:30
Dziwny przestój z aktualizacją mapy na http://www.t-mobile.pl/pl/najlepszasiec Ostatnia aktualizacja była prawie 3 tygodnie temu a miały być interwały tygodniowe.

Testy na zintegrowanych obszarach pokazują średnie prędkości - Centrum Warszawy, średni ping około 55ms, DL około 14 Mbps , UL około 1,8 Mbps. Testy w ciągu dnia w mocno obciążonym obszarze obok Placu Trzech Krzyży (ministerstwa, biurowce itp.). Piaski/ Chomiczówka, średni ping około 60ms, DL około 12,5 Mbps, UL około 2,3 Mbps.

Poza tym w Wawie Networks idzie do przodu, prace integracyjne sięgają praktycznie południowych granic Wawy za Wilanowem, Ursynowem. Chociaż np: na stacji przy bażantarni (dawny Orange) nadal nie ma nowych anten a zaczęli prace dwa tygodnie temu, dziwne. Może czekają na dostawę anten?
W najbliższych dniach w Wawie ma nie padać więc może prace na nadajnikach zostaną zakończone. Według harmonogramu na dany klaster mają jeszcze chyba tydzień, dwa na zakończenie prac na obiektach, potem optymalizacja i integracja Orange<=>T-Mobile.

#663733  autor: alkonauta
 23 wrz 2013, 22:35
Moje testy szybkosci na zmodernizowanym Orange w zakopcu to TYLKO okolo 4 mega downlinku.

#663774  autor: user_delete17
 24 wrz 2013, 08:48
alkonauta pisze:Moje testy szybkosci na zmodernizowanym Orange w zakopcu to TYLKO okolo 4 mega downlinku.
W Warszawie jest jakieś 7 mega, więc się nie martw.

#663785  autor: Mixiorek
 24 wrz 2013, 10:24
johnny pisze:W Warszawie jest jakieś 7 mega, więc się nie martw.
Napisałem wcześniej jakie i gdzie są wyniki testów w Wawie. Nie jest to w moim przypadku 7Mbps. Testy zrobione przed chwilą na południowym Ursynowie gdzie trwa jeszcze integracja:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze odnośnie samej integracji na południowym Ursynowie, Wilanowie w Wawie:
- Lac 58090
- póki co na obszarze, który jest jeszcze modernizowany cell info w Orange zmieniło się z WARSZAWA-URSYNÓW (tu odpowiednia dzielnica) na typowe dla T-Mobile -> Warszawa. Niestety bez szczegółowego cell info takiego jak było w T-Mobile przed modernizacją, zobaczymy co będzie dalej. Jakie jest cell info w T-Mobile a jakie w Orange na zakończonych już klastrach?
- integracja weszła już w fazę "uwspólniana" nadajników. Dla klientów Orange są już dostępne nadajniki T-Mobile
- Nadal na niektórych nadajnikach Orange mimo nowych cidów, lac wiszą stare anteny i nie są podłączone RRU
- Orange w eterze w stanie czuwania rozsiewa tylko DCS ;-(
- T-Mobile w eterze w stanie czuwania rozsiewa GSM/DCS

#663786  autor: smyf
 24 wrz 2013, 10:27
Witam,u mnie w mieści niby na mapie tmobile pokazuje że już prace zakończone,jeśli chodzi o zwykły zasięg gsm to tmobile ma dużo lepszy zasięg od orange a netmonitor pokazuje calkiem inne nadajniki.Jak to jest ? Myślałem że bedzię taki sam zasięg po modernizacji.
 #663803  autor: amigo27
 24 wrz 2013, 12:01
Mixiorek pisze:Dzisiejszy test internetu Orange w Konstancinie Jeziornej w parku zdrojowym obok tężni. Obszar jeszcze przed modernizacją.
Obrazek
Witam, test robiłeś na zewnątrz w parku zdrojowym tuż obok nadajnika na Wierzejewskiego dlatego taki ci wyszedł, Ja mieszkam na Placu zgody wynik mam następujący:Obrazek
modem pokazuje 1 kreskę 3g+ a odległość jest 900m od nadajnika na mirkowie 45.
Biuro obslugi informuje że po konsolidacji z T-Moblie ma być lepiej do końca września ale prac na nadajnikach nie widać w przeciwieństwie do PLAYA (świetlicowa) czy PLUSA (słup energetyczny) przed torami. Znaczne prace zauważyłem na Ursynowie przy ul. Przy Bażantarni 10 lub Powsinie ale zasięg jak na razie spadł.... Bok orange informuje również że nowy nadajnik ma powstać w konstancinie do czerwca 2014r. przy ul. saneczkowej?

[ Dodano: 2013-09-24, 12:13 ]
Mixiorek pisze:
johnny pisze:W Warszawie jest jakieś 7 mega, więc się nie martw.
Napisałem wcześniej jakie i gdzie są wyniki testów w Wawie. Nie jest to w moim przypadku 7Mbps. Testy zrobione przed chwilą na południowym Ursynowie gdzie trwa jeszcze integracja:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze odnośnie samej integracji na południowym Ursynowie, Wilanowie w Wawie:
- Lac 58090
- póki co na obszarze, który jest jeszcze modernizowany cell info w Orange zmieniło się z WARSZAWA-URSYNÓW (tu odpowiednia dzielnica) na typowe dla T-Mobile -> Warszawa. Niestety bez szczegółowego cell info takiego jak było w T-Mobile przed modernizacją, zobaczymy co będzie dalej. Jakie jest cell info w T-Mobile a jakie w Orange na zakończonych już klastrach?
- integracja weszła już w fazę "uwspólniana" nadajników. Dla klientów Orange są już dostępne nadajniki T-Mobile
- Nadal na niektórych nadajnikach Orange mimo nowych cidów, lac wiszą stare anteny i nie są podłączone RRU
- Orange w eterze w stanie czuwania rozsiewa tylko DCS ;-(
- T-Mobile w eterze w stanie czuwania rozsiewa GSM/DCS
Możesz napisać w jakiej konkretnej lokalizacji Ursynowa robiłeś test?

#663809  autor: mn9
 24 wrz 2013, 12:16
ja.michal pisze:mn9, jaki rejon? Sam czekam na odpalenie 3G na 900 MHz jak na zbawienie. Na razie nici. Miało być w poprzednim tygodniu, ale cisza... :(
Okolice Ostrołęki , dziwią mnie tylko priorytety jak nie którzy mówią pierw u2100 zanika dopiero u900 wchodzi a ja testowałem pare km od mojego domu. stacja 200m a ja wchodzę do starego budynku i od razu zwala mnie na u900 a sygnał u2100 jest na poziomie 83-89dbm także trochę to dziwne ktoś tak ma czy tylko u mnie, testowane z kartą play na roamingu orange ale to chyba mniejszego znaczenia niema :D

#663810  autor: Mixiorek
 24 wrz 2013, 12:21
amigo27 pisze: test robiłeś na zewnątrz w parku zdrojowym tuż obok nadajnika na Wierzejewskiego dlatego taki ci wyszedł
Dokładnie, jednak te tuż obok to jest jednak z 300m.
Ja mieszkam na Placu zgody wynik mam następujący:[url=http://www.speedtest.pl/test/68352090]Obrazek[/URL]
modem pokazuje 1 kreskę 3g+ a odległość jest 900m od nadajnika na mirkowie 45.
Biuro obslugi informuje że po konsolidacji z T-Moblie ma być lepiej do końca września ale prac na nadajnikach nie widać w przeciwieństwie do PLAYA (świetlicowa) czy PLUSA (słup energetyczny) przed torami. Znaczne prace zauważyłem na Ursynowie przy ul. Przy Bażantarni 10 lub Powsinie ale zasięg jak na razie spadł.... Bok orange informuje również że nowy nadajnik ma powstać w konstancinie do czerwca 2014r. przy ul. saneczkowej?
W Konstancinie nie zauważyłem jeszcze prac. Ostatnie nadajniki od strony Wawy, które zostały poddane integracji są w Powsinie. Nadajnik T-Mobile na terenie PSE to już Bielawa/ Konstancin i kolejny klaster. Sądzę, że niedługo prace ruszą.
Znam problem ze spadającym zasięgiem w Klarysewie i okolicy. Niestety nadajnik jest na maszcie bodajże Emitela w Mirkowie. Anteny są zawieszone bardzo wysoko, jest to typowy nadajnik "na prowincję" a nie do gęstej zabudowy podmiejskiej. Kolejna sprawa to azymuty sektorów, które akurat na Klarysew nie są skierowane.
To jest test z akurat z dzisiejszego poranka z okolic Bomi ;-) ale robiony na zewnątrz.

Obrazek

Moim zdaniem idealnym miejscem na nowy nadajnik byłby maszt Netii na Świetlicowej, dobra lokalizacja, jest miejsce. Play tak jak napisałeś już tam jest, niestety nie zauważyłem prac związanych z DCS/LTE. Plus ma też doskonałą lokalizację przy powstającej myjni.

Pierwsze słyszę, że ma powstać nowy nadajnik na ul. Saneczkowej, oby taki powstał! To cieszy ale niestety na problem zasięgu w Klarysewie i "centrum" Konstancina wewnątrz budynków może nie wpłynąć bo może się okazać, że nadajnik powstanie na skarpie i zasięg "przeleci" i nie doświetli tej okolicy. Jeżeli nadajnik powstanie na dole, np: obok myjni to byłoby super. Ja jednak sądzę, że może powstać w okolicy ul. Sadowej i wtedy może być efekt, który opisałem. Obym się mylił. Do tego wszystkiego bardzo przydałoby się zrobić UMTS 900MHz...
Generalnie w Konstancinie i okolicy Plus ma najwięcej nadajników, do tego w dobrych lokalizacjach. Odpalili UMTS 900MHz, LTE też jest obecne.

#663811  autor: mn9
 24 wrz 2013, 12:22
tomi81, ja mam lac 59400 i mam u900 także bzdur nie gadaj najwidoczniej na wszystkich stacjach nie uruchomili a to jest najdziwniejsze :P

#663812  autor: Mixiorek
 24 wrz 2013, 12:24
amigo27 pisze: Możesz napisać w jakiej konkretnej lokalizacji Ursynowa robiłeś test?
Natolin/ Kabaty, obsługiwał mnie nadajnik na centrali Orange, przy bażantarni 10.

#663814  autor: tomi81
 24 wrz 2013, 12:32
mn9 pisze:tomi81, ja mam lac 59400 i mam u900 także bzdur nie gadaj najwidoczniej na wszystkich stacjach nie uruchomili a to jest najdziwniejsze :P
Bzdur nie gadam (zważaj trochę z językiem) - podane informacje pochodzą z wczorajszej trasy zarówno drogowej jak i kolejowej na odcinku Białystok - Warszawa - Białystok. Do tej pory odpalenia odbywały się (przynajmniej na terenie woj podlaskiego) w pełnym klastrze (LACu) stąd taki wniosek. Gratuluję, że jesteś wyjątkiem od tej zasady :)

#663816  autor: Ricki1980
 24 wrz 2013, 12:49
Mam pytanie dotyczące wydzielenia kanałów z T-Mobile i Orange. Z tego co widzę, to w Orange kanały GSM 91-99 zarezerwowane są pod UMTS900. Jak wygląda sprawa w T-Mobile? Od którego kanału jest rezerwacja, z wyliczeń wychodzi mi 79-90, czy to słuszne założenie?

#663842  autor: Flash999
 24 wrz 2013, 15:01
tomi81 pisze:Do tej pory odpalenia odbywały się (przynajmniej na terenie woj podlaskiego) w pełnym klastrze (LACu) stąd taki wniosek.
Białystok ma LAC 59600, Dąbrowa Białostocka też ma 59600 a UMTS 900 nie widać ;).

Tak samo Augustów z LAC 59700 ma U900, Lipsk nie ma UMTS 900.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
  • Strona 104 z 1158
  • 1
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 1158
  • 1
  • 102
  • 103